(EU) 2020/1764Prováděcí nařízení Komise (EU) 2020/1764 ze dne 25. listopadu 2020 o povolení 5’-inosinanu sodného z fermentace pomocí Corynebacterium stationis KCCM 80161 jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 397, 26.11.2020, s. 21-23 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 25. listopadu 2020 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 16. prosince 2020 | Nabývá účinnosti: | 16. prosince 2020 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
26.11.2020 |
CS |
Úřední věstník Evropské unie |
L 397/21 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2020/1764
ze dne 25. listopadu 2020
o povolení 5’-inosinanu sodného z fermentace pomocí Corynebacterium stationis KCCM 80161 jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 ze dne 22. září 2003 o doplňkových látkách používaných ve výživě zvířat (1), a zejména na čl. 9 odst. 2 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (ES) č. 1831/2003 stanoví povolení doplňkových látek používaných ve výživě zvířat a důvody a postupy, na jejichž základě se povolení uděluje. |
(2) |
V souladu s článkem 7 nařízení (ES) č. 1831/2003 byla podána žádost o povolení 5’-inosinanu sodného z fermentace pomocí Corynebacterium stationis KCCM 80161. Tato žádost byla podána spolu s údaji a dokumenty požadovanými podle čl. 7 odst. 3 nařízení (ES) č. 1831/2003. |
(3) |
Tato žádost se týká povolení 5’-inosinanu sodného z fermentace pomocí Corynebacterium stationis KCCM 80161 jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat. Žadatel požádal o zařazení uvedené doplňkové látky do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“. |
(4) |
Žadatel požádal o povolení doplňkové látky pro použití rovněž ve vodě k napájení. Nařízení (ES) č. 1831/2003 však neumožňuje povolení „zchutňujících látek“ pro použití ve vodě k napájení. Použití 5’-inosinanu sodného z fermentace pomocí Corynebacterium stationis KCCM 80161 ve vodě k napájení by proto nemělo být povoleno. Ačkoliv není doplňková látka povolena pro použití jako zchutňující látka ve vodě k napájení, smí se používat v krmných směsích podávaných s vodou. |
(5) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) ve svém stanovisku ze dne 7. května 2020 (2) dospěl k závěru, že za navržených podmínek užití nemá 5’-inosinan sodný z fermentace pomocí Corynebacterium stationis KCCM 80161 nepříznivé účinky na zdraví zvířat, zdraví spotřebitele nebo na životní prostředí. Úřad ve svém stanovisku dospěl k závěru, že doplňková látka není toxická při vdechování, není dráždivá pro kůži ani oči a není senzibilizátorem kůže. Úřad rovněž dospěl k závěru, že účinek 5’-inosinanu sodného z fermentace pomocí Corynebacterium stationis KCCM 80161 pro zvýšení chuti potravin je dobře prokázán, a proto není nutné dále prokazovat jeho účinnost v krmivech. Úřad nepovažuje zvláštní požadavky na monitorování po uvedení na trh za nutné. Úřad také ověřil zprávu o metodě analýzy doplňkových látek přidaných do krmiv, kterou předložila referenční laboratoř zřízená nařízením (ES) č. 1831/2003. |
(6) |
Posouzení 5’-inosinanu sodného z fermentace pomocí Corynebacterium stationis KCCM 80161 prokazuje, že podmínky pro povolení stanovené v článku 5 nařízení (ES) č. 1831/2003 jsou splněny. Proto by používání 5’-inosinanu sodného z fermentace pomocí Corynebacterium stationis KCCM 80161 mělo být povoleno podle přílohy tohoto nařízení. |
(7) |
V zájmu lepší kontroly by měly být stanoveny určité podmínky a omezení. Na etiketě doplňkové látky by měl být zejména uveden doporučený obsah. Pokud je doporučený obsah překročen, měly by být na etiketě premixů uvedeny určité informace. |
(8) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Látka uvedená v příloze, náležející do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“, se povoluje jako doplňková látka ve výživě zvířat podle podmínek stanovených v uvedené příloze.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 25. listopadu 2020.
Za Komisi
Ursula VON DER LEYEN
předsedkyně
(1) Úř. věst. L 268, 18.10.2003, s. 29.
(2) EFSA Journal 2020;18(5):6140.
PŘÍLOHA
Identifikační číslo doplňkové látky |
Jméno držitele povolení |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||
mg účinné látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
|||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky. |
|||||||||||||||||
2b631i |
– |
5’-inosinan sodný |
Složení doplňkové látky 5’-inosinan sodný Charakteristika účinné látky 5’-inosinan sodný z fermentace pomocí Corynebacterium stationis (KCCM 80161) Čistota: ≥ 97 % obsahu Chemický vzorec: C10H11N4Na2O8P·7,5H2O Číslo CAS: 4691-65-0 Analytická metoda (1) Pro identifikaci 5’-inosinanu sodného v doplňkové látce: Monografie FAO JECFA „5’-inosinan sodný“ a „ 5’-ribonukleotidy sodné“. Pro stanovení 5’-inosinanu sodného (IMP) v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech: vysokoúčinná kapalinová chromatografie s UV detekcí (HPLC-UV) |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
16.12.2030 |
(1) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports