(EU) 2020/1419Nařízení Komise (EU) 2020/1419 ze dne 7. října 2020, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití kyseliny askorbové (E 300) a kyseliny citronové (E 330) u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 326, 8.10.2020, s. 11-13 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 7. října 2020 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 28. října 2020 | Nabývá účinnosti: | 28. října 2020 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
8.10.2020 |
CS |
Úřední věstník Evropské unie |
L 326/11 |
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2020/1419
ze dne 7. října 2020,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití kyseliny askorbové (E 300) a kyseliny citronové (E 330) u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití. |
(2) |
Uvedený seznam může být aktualizován jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 (2), a to buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti. |
(3) |
Podle přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 jsou kyselina askorbová (E 300) a kyselina citronová (E 330) v současné době povoleny pro použití jako potravinářské přídatné látky v celé řadě potravin. |
(4) |
Dne 17. prosince 2018 obdržela Komise žádost o změnu podmínek použití kyseliny askorbové (E 300) a kyseliny citronové (E 330) uvedených v kategorii potravin 04.1.2 „Loupané, krájené a na kousky nařezané ovoce a zelenina“, aby se povolilo použití těchto látek u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování, včetně tepelného ošetření, jako je pražení, paření nebo grilování, před konzumací konečným spotřebitelem. |
(5) |
Při krájení na plátky, sekání nebo krájení na kostky může u zeleniny bílé barvy dojít k enzymatickému hnědnutí, protože narušené buňky uvolňují enzymy, zejména polyfenoloxidázu, z tkání. Enzymatickému hnědnutí lze zabránit namáčením zeleniny do vodního roztoku obsahujícího kyselinu askorbovou (E 300) a kyselinu citronovou (E 330) v koncentraci nejvýše 1 % po dobu několika minut. Z žádosti vyplývá, že navrhované použití těchto přídatných látek jako antioxidantů u nezpracované zeleniny určené k dalšímu zpracování, včetně tepelného ošetření, před konzumací vede k omezení potravinového odpadu, jelikož se zvýší celková kvalita potravin a doba skladovatelnosti takto ošetřené zeleniny, a to až na pět dnů. |
(6) |
Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie uvedeného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008 požádat o stanovisko Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“), s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. |
(7) |
Dne 6. května 2015 zveřejnil úřad vědecké stanovisko, v němž mimo jiné přehodnotil bezpečnost kyseliny askorbové (E 300) jako potravinářské přídatné látky. Úřad dospěl k závěru, že použití kyseliny askorbové (E 300) jako potravinářské přídatné látky nepředstavuje při oznámených množstvích a způsobech použití žádné bezpečnostní riziko a pro kyselinu askorbovou a její soli není nutné číselně vyjádřit přijatelný denní příjem (ADI). Takový závěr znamená, že tato látka představuje velmi nízké bezpečnostní riziko, že existují spolehlivé informace o expozici i toxicitě a že pravděpodobnost nepříznivých účinků na lidské zdraví v dávkách, které nezpůsobují nutriční nerovnováhu u zvířat, je nízká (3). |
(8) |
Bezpečnost kyseliny citronové (E 330) byla v roce 1990 hodnocena Vědeckým výborem pro potraviny, který stanovil její ADI jako „nespecifikovaný“ (4). Označení „nespecifikovaný“ znamená, že z dostupných toxikologických, biochemických a klinických údajů vyplývá, že celkový denní příjem látky pocházející z jejího přirozeného výskytu a současného použití v potravinách v množství, které je nezbytné pro dosažení požadovaného technologického účinku, nepředstavuje nebezpečí pro zdraví. Dokud nebude provedeno přehodnocení kyseliny citronové (E 330) v rámci programu pro přehodnocení potravinářských přídatných látek stanoveného v nařízení Komise (EU) č. 257/2010 (5), Komise se domnívá, že toto posouzení bezpečnosti zůstává platným základem pro její rozhodnutí ze stejných důvodů, proč na základě kritérií uvedených v 5. bodě odůvodnění uvedeného nařízení dospěla k závěru, že kyselina citronová (E 330) představuje nízké riziko a že její přehodnocení není prioritou. |
(9) |
Vzhledem k tomu, že použití kyseliny askorbové (E 300) a kyseliny citronové (E 330) jako antioxidantů u balené zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování, včetně tepelného ošetření, před konzumací pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví, není nutné žádat úřad o stanovisko. |
(10) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(11) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 7. října 2020.
Za Komisi
Ursula VON DER LEYEN
předsedkyně
(1) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.
(2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1).
(3) EFSA Journal 2014;12(6):3697.
(4) Zprávy Vědeckého výboru pro potraviny, dvacátá pátá řada, 1991, s. 13 (https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_reports_25.pdf).
(5) Nařízení Komise (EU) č. 257/2010 ze dne 25. března 2010, kterým se stanoví program pro přehodnocení schválených potravinářských přídatných látek v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách (Úř. věst. L 80, 26.3.2010, s. 19).
PŘÍLOHA
Část E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:
1)
v kategorii potravin 04.1.2 „Loupané, krájené a na kousky nařezané ovoce a zelenina“ se položka pro kyselinu askorbovou (E 300) nahrazuje tímto:
|
„E 300 |
Kyselina askorbová |
quantum satis |
|
pouze balené chlazené nezpracované ovoce a zelenina připravené ke spotřebě, balené nezpracované a loupané brambory a balená zelenina bílé barvy určená k dalšímu zpracování, včetně tepelného ošetření, před konzumací“ |
2)
v kategorii potravin 04.1.2 „Loupané, krájené a na kousky nařezané ovoce a zelenina“ se položka pro kyselinu citronovou (E 330) nahrazuje tímto:
|
„E 330 |
Kyselina citronová |
quantum satis |
|
pouze balené chlazené nezpracované ovoce a zelenina připravené ke spotřebě, balené nezpracované a loupané brambory a balená zelenina bílé barvy určená k dalšímu zpracování, včetně tepelného ošetření, před konzumací“ |