(EU) 2020/1418Prováděcí nařízení Komise (EU) 2020/1418 ze dne 6. října 2020 o povolení saponifikovaného paprikového (Capsicum annuum) extraktu (kapsanthinu) jako doplňkové látky pro výkrm kuřat, výkrm menšinových druhů drůbeže, nosnice a menšinové druhy drůbeže určené ke snášce (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 326, 8.10.2020, s. 7-9 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 6. října 2020 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 28. října 2020 | Nabývá účinnosti: | 28. října 2020 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
8.10.2020 |
CS |
Úřední věstník Evropské unie |
L 326/7 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2020/1418
ze dne 6. října 2020
o povolení saponifikovaného paprikového (Capsicum annuum) extraktu (kapsanthinu) jako doplňkové látky pro výkrm kuřat, výkrm menšinových druhů drůbeže, nosnice a menšinové druhy drůbeže určené ke snášce
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 ze dne 22. září 2003 o doplňkových látkách používaných ve výživě zvířat (1), a zejména na čl. 9 odst. 2 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (ES) č. 1831/2003 stanoví povolení doplňkových látek používaných ve výživě zvířat a důvody a postupy, na jejichž základě se povolení uděluje. V čl. 10 odst. 2 nařízení (ES) č. 1831/2003 se stanoví přehodnocení doplňkových látek povolených podle směrnice Rady 70/524/EHS (2). |
(2) |
Saponifikovaný paprikový (Capsicum annuum) extrakt (kapsanthin) byl povolen bez časového omezení v souladu se směrnicí 70/524/EHS jako doplňková látka pro drůbež se zařazením do skupiny „barviva včetně pigmentů“ v položce „karotenoidy a xantofyly“. V souladu s čl. 10 odst. 1 písm. b) nařízení (ES) č. 1831/2003 byla tato doplňková látka následně zapsána do registru pro doplňkové látky jako stávající produkt. |
(3) |
V souladu s čl. 10 odst. 2 nařízení (ES) č. 1831/2003 ve spojení s článkem 7 uvedeného nařízení byla podána žádost o přehodnocení saponifikovaného paprikového (Capsicum annuum) extraktu (kapsanthinu) jako doplňkové látky pro výkrm kuřat, výkrm menšinových druhů drůbeže, nosnice a menšinové druhy drůbeže určené ke snášce. Žadatel požádal o zařazení této doplňkové látky do kategorie „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „barviva: ii) látky, které při zkrmování zvířaty dávají barvu potravinám živočišného původu“. Tato žádost byla podána spolu s údaji a dokumenty požadovanými podle čl. 7 odst. 3 nařízení (ES) č. 1831/2003. |
(4) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) ve svém stanovisku ze dne 29. ledna 2020 (3) dospěl k závěru, že za navržených podmínek užití nemá saponifikovaný paprikový (Capsicum annuum) extrakt nepříznivé účinky na zdraví zvířat, bezpečnost spotřebitelů ani na životní prostředí. Úřad uvedl, že závěr o bezpečnosti saponifikovaného paprikového (Capsicum annuum) extraktu (kapsanthinu) pro výkrm kuřat a nosnice lze extrapolovat na výkrm a snášku menšinových druhů drůbeže. Dospěl rovněž k závěru, že účinná látka je viskózní pasta, takže provozovatelům nehrozí inhalační expozice této účinné látce. Žadatel připouští, že účinná látka může být dráždivá pro kůži a oči. Komise se proto domnívá, že by měla být přijata vhodná ochranná opatření, aby se zabránilo nepříznivým účinkům na lidské zdraví, zejména pokud jde o uživatele doplňkové látky, včetně použití doplňkových látek ve formě přípravku, pokud nelze vyloučit toxicitu při vdechnutí, podráždění kůže/očí nebo senzibilizaci kůže. Úřad dále dospěl k závěru, že daná doplňková látka je účinná, jelikož má potenciál zbarvit kůži brojlerů a žloutek. Tento závěr je extrapolován na výkrm a snášku menšinových druhů drůbeže. Úřad nepovažuje zvláštní požadavky na monitorování po uvedení na trh za nutné. Úřad také ověřil zprávu o metodě analýzy této doplňkové látky přidané do krmiv, kterou předložila referenční laboratoř Evropské unie zřízená nařízením (ES) č. 1831/2003. |
(5) |
Posouzení saponifikovaného paprikového (Capsicum annuum) extraktu (kapsanthinu) prokazuje, že podmínky pro povolení stanovené v článku 5 nařízení (ES) č. 1831/2003 jsou splněny. Proto by používání uvedené doplňkové látky mělo být povoleno podle přílohy tohoto nařízení. |
(6) |
Vzhledem k tomu, že bezpečnostní důvody nevyžadují okamžité provedení změn v podmínkách pro povolení dotčených látek, je vhodné stanovit přechodné období, které by zúčastněným stranám umožnilo připravit se na plnění nových požadavků vyplývajících z povolení. |
(7) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Látka uvedená v příloze, náležející do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „barviva: ii) látky, které při zkrmování zvířaty dávají barvu potravinám živočišného původu“, se povoluje jako doplňková látka ve výživě zvířat podle podmínek stanovených v uvedené příloze.
Článek 2
1. Látka uvedená v příloze a premixy obsahující tuto látku, vyrobené a označené přede dnem 27. dubna 2021 v souladu s pravidly platnými přede dnem 27. října 2020, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob.
2. Krmné směsi a krmné suroviny obsahující látku uvedenou v příloze, vyrobené a označené před dnem 27. října 2021 v souladu s pravidly platnými před dnem 27. října 2020, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata určená k produkci potravin.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 6. října 2020.
Za Komisi
Ursula VON DER LEYEN
předsedkyně
(1) Úř. věst. L 268, 18.10.2003, s. 29.
(2) Směrnice Rady 70/524/EHS ze dne 23. listopadu 1970 o doplňkových látkách v krmivech (Úř. věst. L 270, 14.12.1970, s. 1).
(3) EFSA Journal 2020;18(2):6023.
PŘÍLOHA
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg celkového obsahu karotenoidů účinné látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: barviva. ii) látky, které při zkrmování zvířaty dávají barvu potravinám živočišného původu |
||||||||||||||||||
2a160c |
Saponifikovaný paprikový extrakt (kapsanthin) |
Složení doplňkové látky: Saponifikovaný extrakt ze sušených plodů Capsicum annuum L. bohatý na kapsanthin. Benzen ≤ 2 mg/kg Hexan ≤ 130 mg/kg Kapsaicin ≤ 250 mg/kg |
Výkrm kuřat |
– |
– |
40 |
|
27.10.2030 |
||||||||||
Výkrm menšinových druhů drůbeže |
– |
– |
40 |
|||||||||||||||
Nosnice |
– |
– |
40 |
|||||||||||||||
Charakteristika účinné látky: Saponifikovaný extrakt ze sušených plodů C. annuum L. Celkový obsah karotenoidů: 25–90 g/kg Kapsanthin ≥ 35 % celkového obsahu karotenoidů. CAS kapsanthinu: 465-42-9 EINECS kapsanthinu: 207-364-1 Viskózní pasta |
Menšinové druhy drůbeže určené ke snášce |
– |
– |
40 |
||||||||||||||
Analytická metoda (1) Pro stanovení kapsanthinu v doplňkové látce, premixech a krmivech:
|
(1) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports