(EU) 2020/916Prováděcí nařízení Komise (EU) 2020/916 ze dne 1. července 2020, kterým se povoluje rozšíření použití xylo-oligosacharidů jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 209, 2.7.2020, s. 6-9 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 1. července 2020 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 22. července 2020 | Nabývá účinnosti: | 22. července 2020 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
2.7.2020 |
CS |
Úřední věstník Evropské unie |
L 209/6 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2020/916
ze dne 1. července 2020,
kterým se povoluje rozšíření použití xylo-oligosacharidů jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 ze dne 25. listopadu 2015 o nových potravinách, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 a o zrušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 a nařízení Komise (ES) č. 1852/2001 (1), a zejména na článek 12 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (EU) 2015/2283 stanoví, že na trh v Unii smějí být uváděny pouze nové potraviny povolené a zařazené na seznam Unie. |
(2) |
Podle článku 8 nařízení (EU) 2015/2283 bylo přijato prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 (2), kterým se zřizuje seznam Unie pro povolené nové potraviny. |
(3) |
Podle článku 12 nařízení (EU) 2015/2283 má Komise předložit návrh prováděcího aktu, kterým se povoluje uvedení nové potraviny na trh v Unii a kterým se aktualizuje seznam Unie. |
(4) |
Prováděcím nařízením Komise (EU) 2018/1648 (3) bylo povoleno uvedení xylo-oligosacharidů na trh Unie jako nové potraviny podle nařízení (EU) 2015/2283 pro použití v řadě kategorií potravin, jako je chléb, snídaňové cereálie, sušenky, sójové nápoje, jogurty, ovocné pomazánky a čokoládové výrobky pro běžnou populaci. |
(5) |
Dne 25. listopadu 2019 podala společnost Shandong Longlive Biotechnology Co. Ltd Komisi žádost o změnu podmínek používání nové potraviny xylo-oligosacharidy podle čl. 10 odst. 1 nařízení (EU) 2015/2283. Požadovalo se v ní rozšíření použití xylo-oligosacharidů v doplňcích stravy podle definice ve směrnici Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES (4) určených pro běžnou dospělou populaci při maximální úrovni použití 2 g denně. |
(6) |
Komise se domnívá, že posouzení bezpečnosti stávající žádosti Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) v souladu s čl. 10 odst. 3 nařízení (EU) 2015/2283 není nutné, jelikož navrhované rozšíření použití xylo-oligosacharidů je zahrnuto do posouzení bezpečnosti, které provedl úřad (5) a které bylo základem pro povolení xylo-oligosacharidů prováděcím nařízením (EU) 2018/1648. |
(7) |
V uvedeném stanovisku úřad provedl konzervativní hodnocení expozice, přičemž použil nejvyšší očekávaný denní příjem na základě předpokladu, že osoba by zkonzumovala všechny navrhované potraviny obsahující maximální přidané množství xylo-oligosacharidů. Na základě tohoto hodnocení expozice dospěl úřad k závěru, že výsledný nejvyšší očekávaný denní příjem 7,7 g xylo-oligosacharidů za den zůstává nadále mnohem nižší, než jsou úrovně denního příjmu 10–12 g xylo-oligosacharidů, s nimiž byly při intervenčních klinických studiích u člověka spojeny akutní a přechodné gastrointestinální účinky, a také nižší než dietární referenční hodnota 25 g dietní vlákniny denně pro běžnou dospělou populaci, kterou úřad stanovil již dříve (6). |
(8) |
Příjem z navrhovaného rozšíření použití xylo-oligosacharidů v doplňcích stravy v množství 2 g za den v kombinaci s nejvyšším příjmem 7,7 g xylo-oligosacharidů z jejich aktuálně povolených použití jako nové potraviny by mohl vést k celkovému maximálnímu příjmu 9,7 g xylo-oligosacharidů za den. Tento celkový příjem bude rovněž nižší, než jsou úrovně příjmu 10–12 g xylo-oligosacharidů, s nimiž byly při intervenčních klinických studiích u člověka spojeny akutní a přechodné gastrointestinální účinky, a také nižší než dietární referenční hodnota 25 g dietní vlákniny denně pro běžnou dospělou populaci, kterou stanovil úřad. |
(9) |
Informace poskytnuté v žádosti a vědecké stanovisko úřadu v kombinaci s výše uvedenými úvahami opravňují k závěru, že navrhované rozšíření použití nové potraviny „xylo-oligosacharidy“ je v souladu s článkem 12 nařízení (EU) 2015/2283. |
(10) |
Je proto vhodné změnit podmínky používání xylo-oligosacharidů v seznamu Unie pro povolené nové potraviny tím, že se doplní použití xylo-oligosacharidů v doplňcích stravy určených pro dospělou populaci. |
(11) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Seznam Unie pro povolené nové potraviny, zřízený prováděcím nařízením (EU) 2017/2470, v němž je uvedena nová potravina xylo-oligosacharidy, se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 1. července 2020.
Za Komisi
Ursula VON DER LEYEN
předsedkyně
(1) Úř. věst. L 327, 11.12.2015, s. 1.
(2) Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových potravinách (Úř. věst. L 351, 30.12.2017, s. 72).
(3) Prováděcí nařízení Komise (EU) 2018/1648 ze dne 29. října 2018, kterým se povoluje uvedení xylo-oligosacharidů na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 (Úř. věst. L 275, 6.11.2018, s. 1).
(4) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES ze dne 10. června 2002 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se doplňků stravy (Úř. věst. L 183, 12.7.2002, s. 51).
(5) Scientific Opinion on the safety of xylo-oligosaccharides as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283 (EFSA Journal 2018;16(7): 5361).
(6) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre (EFSA Journal 2010;8(3):1462).
PŘÍLOHA
V příloze prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se položka pro „xylo-oligosacharidy“ v tabulce 1 (Povolené nové potraviny) nahrazuje tímto:
Povolená nová potravina |
Podmínky, za nichž smí být nová potravina používána |
Doplňkové zvláštní požadavky na označování |
Další požadavky |
|
„Xylo-oligosacharidy |
Specifikovaná kategorie potravin |
Maximální množství (*2) |
V označení potravin obsahujících tuto novou potravinu se použije název „xylo-oligosacharidy“.“ |
|
Bílý chléb |
14 g/kg |
|||
Chléb z celozrnné mouky |
14 g/kg |
|||
Snídaňové cereálie |
14 g/kg |
|||
Sušenky |
14 g/kg |
|||
Sójové nápoje |
3,5 g/kg |
|||
Jogurty (*1) |
3,5 g/kg |
|||
Ovocné pomazánky |
30 g/kg |
|||
Čokoládové výrobky |
30 g/kg |
|||
Doplňky stravy podle definice ve směrnici 2002/46/ES určené pro obecnou dospělou populaci |
2 g/den |
(*1) Při použití v mléčných výrobcích nesmí xylo-oligosacharidy úplně nebo částečně nahrazovat jakékoli mléčné složky.
(*2) Maximální množství vypočítaná na základě specifikací pro práškovou formu 1.