(EU) 2018/1556Nařízení Komise (EU) 2018/1556 ze dne 17. října 2018 o neschválení určitých zdravotních tvrzení při označování potravin, jež se netýkají snížení rizika onemocnění ani vývoje a zdraví dětí (Text s významem pro EHP.)
Publikováno: | Úř. věst. L 261, 18.10.2018, s. 6-9 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 17. října 2018 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 7. listopadu 2018 | Nabývá účinnosti: | 7. listopadu 2018 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/1556
ze dne 17. října 2018
o neschválení určitých zdravotních tvrzení při označování potravin, jež se netýkají snížení rizika onemocnění ani vývoje a zdraví dětí
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin (1), a zejména na čl. 18 odst. 5 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Podle nařízení (ES) č. 1924/2006 jsou zdravotní tvrzení při označování potravin zakázána, pokud je Komise v souladu s uvedeným nařízením neschválí a nezařadí na seznam schválených tvrzení. |
(2) |
Nařízení (ES) č. 1924/2006 rovněž stanoví, že provozovatelé potravinářských podniků mohou podávat žádosti o schválení zdravotních tvrzení u příslušného vnitrostátního orgánu členského státu. Příslušný vnitrostátní orgán postoupí platné žádosti Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA, dále jen „úřad“) k vědeckému hodnocení a Komisi a členským státům pro informaci. |
(3) |
Úřad vydá k danému zdravotnímu tvrzení své stanovisko. |
(4) |
Komise rozhodne o schválení zdravotních tvrzení s ohledem na stanovisko úřadu. |
(5) |
V návaznosti na žádost Laboratoires Nutrition et Cardiométabolisme předloženou v souladu s čl. 13 odst. 5 nařízení (ES) č. 1924/2006 byl úřad požádán o vydání stanoviska ke zdravotnímu tvrzení týkajícímu se výrobku Stablor® k přípravě nápojů s vymezeným složením, pokud jde o makro- a mikroživiny a zvláštní poměr obsahu aminokyselin (poměr tryptofanu vůči neutrálním aminokyselinám), a snížení útrobního tuku při současném zachování svalové hmoty bez tuku (otázka č. EFSA- Q-2016-00319 (2)). Navrhované tvrzení zformuloval žadatel takto: „Při vyvážené dietě s mírně omezeným kalorickým příjmem přispívá přípravek Stablor® ke snížení útrobního tuku při současném zachování svalové hmoty bez tuku u osob trpících nadváhou nebo obezitou s břišním tukem a kardiometabolickými rizikovými faktory“. |
(6) |
Dne 28. února 2017 obdržela Komise a členské státy vědecké stanovisko úřadu, ve kterém úřad dospěl k závěru, že na základě předložených údajů nebyl zjištěn příčinný vztah mezi užíváním přípravku Stablor® a snížením útrobního toku při současném zachování svalové hmoty bez tuku při vyvážené nízkoenergetické výživy. Vzhledem k tomu, že dané tvrzení neodpovídá požadavkům stanoveným v nařízení (ES) č. 1924/2006, nemělo by být schváleno. |
(7) |
V návaznosti na žádost společnosti Suomen Terveysravinto Oy předloženou podle čl. 13 odst. 5 nařízení (ES) č. 1924/2006 byl úřad požádán o vydání stanoviska ke zdravotnímu tvrzení týkajícímu se vztahu kurkuminu a normálního fungování kloubů (otázka č. Q-2016-00856 (3)). Navrhované tvrzení zformuloval žadatel takto: „Kurkumin přispívá k normálnímu fungování kloubů“. |
(8) |
Dne 8. května 2017 obdržela Komise a členské státy vědecké stanovisko úřadu, ve kterém úřad dospěl k závěru, že na základě předložených údajů nebyla zjištěna příčinná souvislost mezi konzumací kurkuminu a zachováním normálního fungování kloubů. Vzhledem k tomu, že dané tvrzení neodpovídá požadavkům stanoveným v nařízení (ES) č. 1924/2006, nemělo by být schváleno. |
(9) |
V návaznosti na žádost společnosti Marks and Spencer PLC předloženou podle čl. 13 odst. 5 nařízení (ES) č. 1924/2006 byl úřad požádán o vydání stanoviska ke zdravotnímu tvrzení týkajícímu se poměru sacharidů a bílkovin (CHO:P) ≤ 1,8 na energetické bázi v rámci nízkoenergetické výživy a tělesné hmotnosti (otázka č. EFSA-Q-2016-00436 (4)). Navrhované tvrzení zformuloval žadatel takto: „Při užívání v rámci nízkoenergetické výživy (< 8 368 kJ/2 000 kcal/den) po dobu nejméně 12 týdnů pomáhá dosáhnout snížení tělesné hmotnosti a množství tělesného tuku“. |
(10) |
Dne 13. června 2017 obdržela Komise a členské státy vědecké stanovisko úřadu, ve kterém úřad dospěl k závěru, že na základě předložených údajů nebyl zjištěn příčinný vztah mezi konzumací poměru CHO:P ≤ 1,8 na energetické bázi v rámci nízkoenergetické výživy a snížením tělesné hmotnosti. Vzhledem k tomu, že dané tvrzení neodpovídá požadavkům stanoveným v nařízení (ES) č. 1924/2006, nemělo by být schváleno. |
(11) |
V návaznosti na žádost skupiny Loc Troi předloženou podle čl. 13 odst. 5 nařízení (ES) č. 1924/2006 byl úřad požádán o vydání stanoviska ke zdravotnímu tvrzení týkajícímu se výrobku Vibigaba (naklíčená hnědá rýže) a snížení tělesné hmotnosti v rámci nízkoenergetické výživy (otázka č. EFSA- Q-2017-00032 (5)). Navrhované tvrzení zformuloval žadatel takto: „Při užívání v rámci nízkoenergetické výživy přispívá ke snížení hmotnosti.“ |
(12) |
Dne 21. července 2017 obdržela Komise a členské státy vědecké stanovisko úřadu, ve kterém úřad dospěl k závěru, že na základě předložených údajů nebyl zjištěn příčinný vztah mezi užíváním výrobku Vibigaba (naklíčené hnědé rýže) a snížením tělesné hmotnosti v rámci nízkoenergetické výživy. Vzhledem k tomu, že dané tvrzení neodpovídá požadavkům stanoveným v nařízení (ES) č. 1924/2006, nemělo by být schváleno. |
(13) |
V návaznosti na žádost skupiny Loc Troi předloženou podle čl. 13 odst. 5 nařízení (ES) č. 1924/2006 byl úřad požádán o vydání stanoviska ke zdravotnímu tvrzení týkajícímu se výrobku Vibigaba (naklíčená hnědá rýže) a dlouhodobého udržování normální koncentrace glukózy v krvi (otázka č. EFSA- Q-2017-00033 (6)). Navrhované tvrzení zformuloval žadatel takto: „Přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi“. |
(14) |
Dne 21. července 2017 obdržela Komise a členské státy vědecké stanovisko úřadu, ve kterém úřad dospěl k závěru, že na základě předložených údajů nebyla zjištěna příčinná souvislost mezi užíváním výrobku Vibigaba (naklíčená hnědá rýže) a udržováním dlouhodobě normální koncentrace glukózy v krvi. Vzhledem k tomu, že dané tvrzení neodpovídá požadavkům stanoveným v nařízení (ES) č. 1924/2006, nemělo by být schváleno. |
(15) |
V návaznosti na žádost skupiny Loc Troi předloženou podle čl. 13 odst. 5 nařízení (ES) č. 1924/2006 byl úřad požádán o vydání stanoviska ke zdravotnímu tvrzení týkajícímu se výrobku Vibigaba (naklíčená hnědá rýže) a přispívání k zachování normálního krevního tlaku (otázka č. EFSA- Q-2017-00031 (7)). Navrhované tvrzení zformuloval žadatel takto: „Přispívá k udržení normálního krevního tlaku“. |
(16) |
Dne 21. července 2017 obdržela Komise a členské státy vědecké stanovisko úřadu, ve kterém úřad dospěl k závěru, že na základě předložených údajů nebyla zjištěna příčinná souvislost mezi užíváním výrobku Vibigaba (naklíčená hnědá rýže) a udržováním normálního krevního tlaku. Vzhledem k tomu, že dané tvrzení neodpovídá požadavkům stanoveným v nařízení (ES) č. 1924/2006, nemělo by být schváleno. |
(17) |
V návaznosti na žádost skupiny Loc Troi předloženou podle čl. 13 odst. 5 nařízení (ES) č. 1924/2006 byl úřad požádán o vydání stanoviska ke zdravotnímu tvrzení týkajícímu se výrobku Vibigaba (naklíčená hnědá rýže) a udržování normální koncentrace cholesterolu v krvi (otázka č. EFSA- Q-2017-00030 (8)). Navrhované tvrzení zformuloval žadatel takto: „Přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi“. |
(18) |
Dne 21. července 2017 obdržela Komise a členské státy vědecké stanovisko úřadu, ve kterém úřad dospěl k závěru, že na základě předložených údajů nebyla zjištěna příčinná souvislost mezi užíváním výrobku Vibigaba (naklíčená hnědá rýže) a udržováním normální koncentrace cholesterolu v krvi. Vzhledem k tomu, že dané tvrzení neodpovídá požadavkům stanoveným v nařízení (ES) č. 1924/2006, nemělo by být schváleno. |
(19) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Zdravotní tvrzení uvedená v seznamu v příloze tohoto nařízení se nezařadí na seznam schválených tvrzení platných pro Unii stanovený v čl. 13 odst. 3 nařízení (ES) č. 1924/2006.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 17. října 2018.
Za Komisi
předseda
Jean-Claude JUNCKER
(1) Úř. věst. L 404, 30.12.2006, s. 9.
(2) EFSA Journal 2017;15(2):4723.
(3) EFSA Journal 2017;15(5):4774.
(4) EFSA Journal 2017;15(6):4839.
(5) EFSA Journal 2017;15(7):4915.
(6) EFSA Journal 2017;15(7):4916.
(7) EFSA Journal 2017;15(7):4914.
(8) EFSA Journal 2017;15(7):4913.
PŘÍLOHA
Zamítnuté zdravotní tvrzení
Žádost – příslušná ustanovení nařízení (ES) č. 1924/2006 |
Živina, látka, potravina nebo kategorie potravin |
Tvrzení |
Referenční číslo stanoviska EFSA |
Zdravotní tvrzení podle čl. 13 odst. 5, které je založeno na nejnovějších vědeckých poznatcích a/nebo které zahrnuje požadavek na ochranu údajů, jež jsou předmětem průmyslového vlastnictví |
Stablor®, výrobek k přípravě nápoje s vymezeným složením, pokud jde o makro- a mikroživiny a zvláštní poměr obsahu aminokyselin (poměr tryptofanu vůči neutrálním aminokyselinám). |
Při vyvážené dietě s mírně omezeným kalorickým příjmem přispívá přípravek Stablor® ke snížení útrobního tuku při současném zachování svalové hmoty bez tuku u osob trpících nadváhou a obezitou s břišním tukem a kardiometabolickými rizikovými faktory. |
Q-2016-00319 |
Zdravotní tvrzení podle čl. 13 odst. 5, které je založeno na nejnovějších vědeckých poznatcích a/nebo které zahrnuje požadavek na ochranu údajů, jež jsou předmětem průmyslového vlastnictví |
Kurkumin |
Kurkumin přispívá k normálnímu fungování kloubů. |
Q-2016-00856 |
Zdravotní tvrzení podle čl. 13 odst. 5, které je založeno na nejnovějších vědeckých poznatcích a/nebo které zahrnuje požadavek na ochranu údajů, jež jsou předmětem průmyslového vlastnictví |
Poměr sacharidů a bílkovin (CHO:P) ≤ 1,8 na energetické bázi v rámci nízkoenergetické výživy a tělesná hmotnost |
Při konzumaci v rámci nízkoenergetické výživy (< 8 368 kJ/2 000 kcal/den) po dobu nejméně 12 týdnů pomáhá dosáhnout snížení tělesné hmotnosti a množství tělesného tuku. |
Q-2016-00436 |
Zdravotní tvrzení podle čl. 13 odst. 5, které je založeno na nejnovějších vědeckých poznatcích a/nebo které zahrnuje požadavek na ochranu údajů, jež jsou předmětem průmyslového vlastnictví |
Vibigaba (naklíčená hnědá rýže) |
V rámci diety s omezeným energetickým příjmem přispívá ke snižování hmotnosti. |
Q-2017-00032 |
Zdravotní tvrzení podle čl. 13 odst. 5, které je založeno na nejnovějších vědeckých poznatcích a/nebo které zahrnuje požadavek na ochranu údajů, jež jsou předmětem průmyslového vlastnictví |
Vibigaba (naklíčená hnědá rýže) |
Přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi. |
Q-2017-00033 |
Zdravotní tvrzení podle čl. 13 odst. 5, které je založeno na nejnovějších vědeckých poznatcích a/nebo které zahrnuje požadavek na ochranu údajů, jež jsou předmětem průmyslového vlastnictví |
Vibigaba (naklíčená hnědá rýže) |
Přispívá k udržení normálního krevního tlaku. |
Q-2017-00031 |
Zdravotní tvrzení podle čl. 13 odst. 5, které je založeno na nejnovějších vědeckých poznatcích a/nebo které zahrnuje požadavek na ochranu údajů, jež jsou předmětem průmyslového vlastnictví |
Vibigaba (naklíčená hnědá rýže) |
Přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. |
Q-2017-00030 |