(EU) 2015/1905Nařízení Komise (EU) 2015/1905 ze dne 22. října 2015, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 183/2005, pokud jde o zkoušení obsahu dioxinů v olejích, tucích a výrobcích z nich získaných (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 278, 23.10.2015, s. 5-10 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 22. října 2015 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 12. listopadu 2015 | Nabývá účinnosti: | 12. listopadu 2015 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/1905
ze dne 22. října 2015,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 183/2005, pokud jde o zkoušení obsahu dioxinů v olejích, tucích a výrobcích z nich získaných
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 183/2005 ze dne 12. ledna 2005, kterým se stanoví požadavky na hygienu krmiv (1), a zejména na článek 27 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (ES) č. 183/2005 stanoví obecná pravidla pro hygienu krmiv a také podmínky a postupy, aby bylo zajištěno, že budou dodržovány podmínky zpracování, které byly stanoveny s cílem minimalizovat a kontrolovat potenciální nebezpečí. Rovněž stanoví, že provozy krmivářských podniků musí být registrovány nebo schváleny příslušným orgánem. Provozovatelé krmivářských podniků z nižších článků krmivového řetězce jsou navíc povinni odebírat krmivo pouze z registrovaných nebo schválených provozů. |
(2) |
Příloha II nařízení (ES) č. 183/2005 stanoví požadavky pro krmivářské podniky jiné než na úrovni prvovýroby. Zejména vyžaduje, aby byly do 16. března 2014 přezkoumány požadavky na zkoušení obsahu dioxinů stanovené v uvedené příloze. |
(3) |
Definice výrobků získaných z rostlinných olejů stanovená v příloze II nařízení (ES) č. 183/2005 by měla být změněna, aby se vyjasnilo, že se uvedená definice nevztahuje na výrobky získané z rafinovaného oleje a na doplňkové látky schválené podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 (2). |
(4) |
Definice mísení tuků stanovená v příloze II nařízení (ES) č. 183/2005 by měla být rovněž změněna, aby se vyjasnil rozdíl mezi mísením tuků a pouhým skladováním po sobě následujících šarží tuků a olejů bez mísení. Dále by mělo být vyjasněno, kdy jsou smísené tuky považovány za krmné směsi a kdy za krmné suroviny. |
(5) |
Jelikož je obezřetné odhalovat při vstupu do potravinového řetězce produkty, které jsou zjevně kontaminovány dioxinem, mělo by se vyjasnit, že požadavky na monitorování dioxinů stanovené v příloze II nařízení (ES) č. 183/2005 se použijí na provozovatele krmivářských podniků uvádějící krmiva na trh, včetně dovozců. |
(6) |
Aby se zajistily řádné informace o krmivech a jejich sledovatelnost, je třeba zdůraznit význam souladu s požadavky na označování stanovenými v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 767/2009 (3), a zejména pak upozornit na označení, specifikace a číselné údaje obsažené v nařízení Komise (EU) č. 68/2013 (4). |
(7) |
Je nezbytné, aby byla reprezentativní laboratorní zkouška velkého množství provedena na reprezentativním vzorku. Proto je vhodné, aby byly dílčí vzorky, z nichž bude vytvořen souhrnný vzorek, odebírány v pravidelných intervalech, např. alespoň jeden dílčí vzorek z každých 50 tun, což je v souladu s pravidly pro odběr vzorků stanovenými nařízením Komise (ES) č. 152/2009 (5). |
(8) |
Výsledky zkoušení obsahu dioxinů stanoveného nařízením (ES) č. 183/2005, auditní zprávy (6) Potravinového a veterinárního úřadu Komise a skutečnost, že do systému včasné výměny informací pro potraviny a krmiva (7) nebyl oznámen žádný nevyhovující vzorek výrobků získaných z rostlinných olejů, kromě destilátů mastných kyselin z fyzikální rafinace a deodestilátů, ukazují, že uvedeným výrobkům nehrozí vysoké riziko kontaminace dioxinem. Je proto vhodné zmírnit požadavky, pokud jde o zkoušení obsahu dioxinů u 100 % těchto výrobků, stanovené v příloze II nařízení (ES) č. 183/2005. |
(9) |
Příloha II nařízení (ES) č. 183/2005 by měla obsahovat zvláštní ustanovení, aby se vyjasnila odpovědnost za zkoušení obsahu dioxinů v dovážených produktech. Tím by se rovněž zajistila stejná úroveň bezpečnosti dovážených produktů a produktů vyráběných v Unii. |
(10) |
Systém zřízený v příloze II nařízení (ES) č. 183/2005, jehož účelem je prokázat pomocí osvědčení, že byla provedena povinná laboratorní zkouška konkrétní šarže, by měl být změněn prostřednictvím několika specifikací týkajících se úloh různých provozovatelů krmivářských podniků, aby se vyjasnily povinnosti jednotlivých subjektů v krmivovém řetězci. |
(11) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 183/2005 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Bod 2 písm. h) v odst. 3 písm. b) přílohy tohoto nařízení se použije ode dne 23. dubna 2016.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 22. října 2015.
Za Komisi
předseda
Jean-Claude JUNCKER
(1) Úř. věst. L 35, 8.2.2005, s. 1.
(2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 ze dne 22. září 2003 o doplňkových látkách používaných ve výživě zvířat (Úř. věst. L 268, 18.10.2003, s. 29).
(3) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 767/2009 ze dne 13. července 2009 o uvádění na trh a používání krmiv (Úř. věst. L 229, 1.9.2009, s. 1).
(4) Nařízení Komise (EU) č. 68/2013 ze dne 16. ledna 2013 o katalogu pro krmné suroviny (Úř. věst. L 29, 30.1.2013, s. 1).
(5) Nařízení Komise (ES) č. 152/2009 ze dne 27. ledna 2009, kterým se stanoví metody odběru vzorků a laboratorního zkoušení pro úřední kontrolu krmiv (Úř. věst. L 54, 26.2.2009, s. 1).
(6) http://ec.europa.eu/food/fvo/audit_reports/index.cfm: Audity číslo 2013-6748, 2013-6749, 2013-6750, 2013-6751, 2013-6752, 2013-6753, 2014-7036, 2014-7037 a 2014-7038.
(7) http://ec.europa.eu/food/safety/rasff/portal/index_en.htm
PŘÍLOHA
Příloha II nařízení (ES) č. 183/2005 se mění takto:
1) |
V oddíle „DEFINICE“ se písmena b) a c) nahrazují novými písmeny b) a c) a doplňuje se následující písmeno d):
(1) Nařízení Komise (EU) č. 68/2013 ze dne 16. ledna 2013 o katalogu pro krmné suroviny (Úř. věst. L 29, 30.1.2013, s. 1).“" |
2) |
V oddíle „VÝROBA“ se doplňuje bod 9 a bod 8 se nahrazuje tímto:
(2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 767/2009 ze dne 13. července 2009 o uvádění na trh a používání krmiv (Úř. věst. L 229, 1.9.2009, s. 1).“" |
3) |
Oddíl „MONITOROVÁNÍ DIOXINŮ“ se mění takto:
|