(EU) č. 696/2014Nařízení Komise (EU) č. 696/2014 ze dne 24. června 2014 , kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity kyseliny erukové v rostlinných olejích a tucích a potravinách obsahujících rostlinné oleje a tuky Text s významem pro EHP

Publikováno: Úř. věst. L 184, 25.6.2014, s. 1-2 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 24. června 2014 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 15. července 2014 Nabývá účinnosti: 1. července 2014
Platnost předpisu: Zrušen předpisem (EU) 2023/915 Pozbývá platnosti: 25. května 2023
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 696/2014

ze dne 24. června 2014,

kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity kyseliny erukové v rostlinných olejích a tucích a potravinách obsahujících rostlinné oleje a tuky

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ze dne 8. února 1993, kterým se stanoví postupy Společenství pro kontrolu kontaminujících látek v potravinách (1), a zejména na čl. 2 odst. 3 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 (2) stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách.

(2)

Směrnicí Rady 76/621/EHS (3) byl stanoven maximální limit pro kyselinu erukovou v olejích a tucích určených jako takových k lidské spotřebě a v potravinách obsahujících přidané oleje a tuky. Kyselina eruková je přírodní toxická látka obsažená v rostlinách a podle definice kontaminujících látek stanovené v nařízení (EHS) č. 315/93 se jedná se o kontaminující látku, jelikož přítomnost kyseliny erukové v potravinách je důsledkem zemědělské produkce, konkrétně důsledkem volby odrůdy. Za účelem zjednodušení právních předpisů je vhodné stanovit v nařízení (ES) č. 1881/2006 pro kyselinu erukovou maximální limit. Kromě toho je vhodné harmonizovat ustanovení pro potraviny s obsahem tuku do 5 % včetně. Směrnice 76/621/EHS by poté měla být zrušena samostatným právním aktem.

(3)

Vědecký výbor pro potraviny ve svém stanovisku ze dne 17. září 1993 o zásadních požadavcích na počáteční a pokračovací kojeneckou výživu (4) zdůraznil, že je vhodné stanovit pro kyselinu erukovou maximální limit.

(4)

Ve směrnici Komise 2006/141/ES (5) byl stanoven přísnější maximální limit pro kyselinu erukovou v počáteční a pokračovací kojenecké výživě, a proto je vhodné uvést tento maximální limit rovněž v nařízení (ES) č. 1881/2006.

(5)

Nařízení (ES) č. 1881/2006 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno.

(6)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

V příloze nařízení (ES) č. 1881/2006 se doplňuje nový oddíl 8 „Toxické látky obsažené v rostlinách“.

„Oddíl 8: Toxické látky obsažené v rostlinách

Potraviny (1)

Maximální limity (g/kg)

8.1

Kyselina eruková

 

8.1.1

Rostlinné oleje a tuky

50 (6)

8.1.2

Potraviny obsahující přidané rostlinné oleje a tuky s výjimkou potravin uvedených v bodě 8.1.3

50 (6)

8.1.3

Počáteční a pokračovací kojenecká výživa (8)

10 (6)

Článek 2

Vstup v platnost a použitelnost

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Použije se ode dne 1. července 2014.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 24. června 2014.

Za Komisi

José Manuel BARROSO

předseda


(1)  Úř. věst. L 37, 13.2.1993, s. 1.

(2)  Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách (Úř. věst. L 364, 20.12.2006, s. 5).

(3)  Směrnice Rady 76/621/EHS ze dne 20. července 1976, kterou se stanoví nejvyšší množství kyseliny erukové v olejích a tucích určených jako takových k lidské spotřebě a v potravinách obsahujících přidané oleje nebo tuky (Úř. věst. L 202, 28.7.1976, s. 35).

(4)  http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_34.pdf.

(5)  Směrnice Komise 2006/141/ES ze dne 22. prosince 2006 o počáteční a pokračovací kojenecké výživě a o změně směrnice 1999/21/ES (Úř. věst. L 401, 30.12.2006, s. 1).

(6)  Tento maximální limit odkazuje na limit kyseliny erukové vztažený na celkový obsah mastných kyselin v tukové složce potraviny.“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU