(EU) č. 696/2014Nařízení Komise (EU) č. 696/2014 ze dne 24. června 2014 , kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity kyseliny erukové v rostlinných olejích a tucích a potravinách obsahujících rostlinné oleje a tuky Text s významem pro EHP
Publikováno: | Úř. věst. L 184, 25.6.2014, s. 1-2 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 24. června 2014 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 15. července 2014 | Nabývá účinnosti: | 1. července 2014 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem (EU) 2023/915 | Pozbývá platnosti: | 25. května 2023 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 696/2014
ze dne 24. června 2014,
kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity kyseliny erukové v rostlinných olejích a tucích a potravinách obsahujících rostlinné oleje a tuky
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ze dne 8. února 1993, kterým se stanoví postupy Společenství pro kontrolu kontaminujících látek v potravinách (1), a zejména na čl. 2 odst. 3 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 (2) stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách. |
(2) |
Směrnicí Rady 76/621/EHS (3) byl stanoven maximální limit pro kyselinu erukovou v olejích a tucích určených jako takových k lidské spotřebě a v potravinách obsahujících přidané oleje a tuky. Kyselina eruková je přírodní toxická látka obsažená v rostlinách a podle definice kontaminujících látek stanovené v nařízení (EHS) č. 315/93 se jedná se o kontaminující látku, jelikož přítomnost kyseliny erukové v potravinách je důsledkem zemědělské produkce, konkrétně důsledkem volby odrůdy. Za účelem zjednodušení právních předpisů je vhodné stanovit v nařízení (ES) č. 1881/2006 pro kyselinu erukovou maximální limit. Kromě toho je vhodné harmonizovat ustanovení pro potraviny s obsahem tuku do 5 % včetně. Směrnice 76/621/EHS by poté měla být zrušena samostatným právním aktem. |
(3) |
Vědecký výbor pro potraviny ve svém stanovisku ze dne 17. září 1993 o zásadních požadavcích na počáteční a pokračovací kojeneckou výživu (4) zdůraznil, že je vhodné stanovit pro kyselinu erukovou maximální limit. |
(4) |
Ve směrnici Komise 2006/141/ES (5) byl stanoven přísnější maximální limit pro kyselinu erukovou v počáteční a pokračovací kojenecké výživě, a proto je vhodné uvést tento maximální limit rovněž v nařízení (ES) č. 1881/2006. |
(5) |
Nařízení (ES) č. 1881/2006 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. |
(6) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
V příloze nařízení (ES) č. 1881/2006 se doplňuje nový oddíl 8 „Toxické látky obsažené v rostlinách“.
„Oddíl 8: Toxické látky obsažené v rostlinách
Potraviny (1) |
Maximální limity (g/kg) |
|
8.1 |
Kyselina eruková |
|
8.1.1 |
Rostlinné oleje a tuky |
50 (6) |
8.1.2 |
Potraviny obsahující přidané rostlinné oleje a tuky s výjimkou potravin uvedených v bodě 8.1.3 |
50 (6) |
8.1.3 |
Počáteční a pokračovací kojenecká výživa (8) |
10 (6) |
Článek 2
Vstup v platnost a použitelnost
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Použije se ode dne 1. července 2014.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 24. června 2014.
Za Komisi
José Manuel BARROSO
předseda
(1) Úř. věst. L 37, 13.2.1993, s. 1.
(2) Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách (Úř. věst. L 364, 20.12.2006, s. 5).
(3) Směrnice Rady 76/621/EHS ze dne 20. července 1976, kterou se stanoví nejvyšší množství kyseliny erukové v olejích a tucích určených jako takových k lidské spotřebě a v potravinách obsahujících přidané oleje nebo tuky (Úř. věst. L 202, 28.7.1976, s. 35).
(4) http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_34.pdf.
(5) Směrnice Komise 2006/141/ES ze dne 22. prosince 2006 o počáteční a pokračovací kojenecké výživě a o změně směrnice 1999/21/ES (Úř. věst. L 401, 30.12.2006, s. 1).
(6) Tento maximální limit odkazuje na limit kyseliny erukové vztažený na celkový obsah mastných kyselin v tukové složce potraviny.“