(EU) č. 1133/2013Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 1133/2013 ze dne 7. listopadu 2013 , kterým se schvaluje změna menšího rozsahu ve specifikaci označení zapsaného do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Kaki Ribera del Xúquer (CHOP))

Publikováno: Úř. věst. L 302, 13.11.2013, s. 22-26 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 7. listopadu 2013 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 3. prosince 2013 Nabývá účinnosti: 3. prosince 2013
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1133/2013

ze dne 7. listopadu 2013,

kterým se schvaluje změna menšího rozsahu ve specifikaci označení zapsaného do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Kaki Ribera del Xúquer (CHOP))

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1151/2012 ze dne 21. listopadu 2012 o režimech jakosti zemědělských produktů a potravin (1), a zejména na čl. 53 odst. 2 druhý pododstavec uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

V souladu s čl. 53 odst. 1 prvním pododstavcem nařízení (EU) č. 1151/2012 prověřila Komise žádost Španělska o schválení změn specifikace chráněného označení původu „Kaki Ribera del Xúquer“ zapsaného do rejstříku podle nařízení Komise (ES) č. 245/2002 (2).

(2)

Cílem žádosti je změnit specifikaci tak, aby se zpřesnil popis produktu začleněním limitů maximální povolené tolerance u mírných nedokonalostí, jež se mohou vyskytnout na slupce produktu.

(3)

Komise prověřila danou změnu a rozhodla, že je odůvodněná. Vzhledem k tomu, že se jedná o změnu menšího rozsahu ve smyslu čl. 53 odst. 2 třetího pododstavce nařízení (EU) č. 1151/2012, může ji Komise schválit, aniž by použila postup podle článků 50 až 52 uvedeného nařízení,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Specifikace chráněného označení původu „Kaki Ribera del Xúquer“ se mění v souladu s přílohou I tohoto nařízení.

Článek 2

Konsolidovaný jednotný dokument obsahující hlavní body specifikace je uveden v příloze II tohoto nařízení.

Článek 3

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 7. listopadu 2013.

Za Komisi, jménem předsedy,

Dacian CIOLOȘ

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 343, 14.12.2012, s. 1.

(2)  Úř. věst. L 39, 9.2.2002, s. 12.


PŘÍLOHA I

Ve specifikaci chráněného označení původu „Kaki Ribera del Xúquer“ se schvaluje tato změna:

Část popisu produktu, ve které je zmínka o nedokonalostech, jež se mohou na produktu objevit, se nahrazuje tímto:

„Dužina ovoce nesmí být poškozena, mírné nedokonalosti slupky, jež nenarušují celkový stav produktu, jeho kvalitu, trvanlivost ani obchodní úpravu v obalu, mohou být přípustné za těchto podmínek:

maximálně 1 cm2 celkového povrchu v případě nedokonalostí podélného nebo obdélníkového tvaru. Maximální přípustná tolerance je 2 cm2 a nesmí nikdy přesáhnout 20 % plodu. V obou případech stanoví normy kvality regulačního orgánu různé limity podle druhu nedokonalostí,

plocha odpovídající kruhu s maximálním průměrem 1,5 cm v případě okrouhlých nedokonalostí. Maximální přípustná tolerance je 2,5 cm a nesmí nikdy přesáhnout 20 % plodu. V obou případech stanoví normy kvality regulačního orgánu různé limity podle druhu nedokonalostí.“


PŘÍLOHA II

KONSOLIDOVANÝ JEDNOTNÝ DOKUMENT

Nařízení Rady (ES) č. 510/2006 ze dne 20. března 2006 o ochraně zeměpisných označení a označení původu zemědělských produktů a potravin (1)

„KAKI RIBERA DEL XÚQUER“

č. ES: ES-PDO-0105-0114 – 1.4.2011

CHZO ( ) CHOP (X)

1.   Název

„Kaki Ribera del Xúquer“

2.   Členský stát nebo třetí země

Španělsko

3.   Popis zemědělského produktu nebo potraviny

3.1   Druh produktu

Třída 1.6

Ovoce, zelenina, obiloviny v nezměněném stavu nebo zpracované

3.2   Popis produktu, k němuž se vztahuje název uvedený v bodě 1

Plod kaki (Diospyros kaki) odrůdy „Rojo Brillante“ („Zářivě červená“) je určen ke spotřebě v čerstvém stavu. Jedná se o bobuli, která se normálně vytváří bez předchozího oplodnění; protože se plod vyvinul bez oplodnění, neobsahuje semena.

Vlastnosti plodu: v okamžiku sklizně je barvy oranžovo-žluté, při dosažení zralosti získá barvu ostře červenou. Polopřilnavá slupka má průměrnou tloušťku. Pevná dužina je v okamžiku sklizně barvy oranžovo-červené, při dosažení zralosti pak získá barvu ostře červenou. Zprvu drsná (pronikavě trpká) chuť kaki se při dosažení zralosti stane sladkou; kaki má okrouhlý tvar v příčném řezu a mírně protáhlý tvar v řezu podélném.

Plody kaki mají být expedovány v této obchodní úpravě:

celé,

s kališními lístky a stopkou,

bezvadné (plody, jejichž dužina je poškozená nebo shnilá, jsou vyloučeny),

čisté, prakticky prosté všech viditelných cizích látek,

bez nadměrné povrchové vlhkosti,

bez cizího pachu nebo chuti.

Plody kaki chráněné označením původu musí mít průměr nejméně 61 mm.

Dužina plodů nesmí být poškozená, mírné estetické nedokonalosti slupky, jež nenarušují celkový stav produktu, jeho kvalitu, trvanlivost ani obchodní úpravu v obalu, mohou být přípustné za těchto podmínek:

maximálně 1 cm2 celkového povrchu v případě estetických nedokonalostí (jimiž zůstává zcela nedotčena dužina plodu) podélného nebo obdélníkového tvaru. Maximální přípustná tolerance je 2 cm2 a nesmí nikdy přesáhnout 20 % plodu. V obou případech stanoví normy kvality chráněného označení původu „Kaki Ribera del Xúquer“ různé limity podle druhu nedokonalostí,

plocha odpovídající kruhu s maximálním průměrem 1,5 cm v případě estetických nedokonalostí (jimiž zůstává zcela nedotčena dužina plodu) okrouhlého tvaru. Maximální přípustná tolerance je 2,5 cm a nesmí nikdy přesáhnout 20 % plodu. V obou případech stanoví normy kvality označení původu „Kaki Ribera del Xúquer“ různé limity podle druhu nedokonalostí.

3.3   Suroviny (pouze u zpracovaných produktů)

3.4   Krmivo (pouze u produktů živočišného původu)

3.5   Specifické kroky při produkci, které se musejí uskutečnit ve vymezené zeměpisné oblasti

Všechny fáze produkce musejí probíhat ve vymezené zeměpisné oblasti.

3.6   Zvláštní pravidla pro krájení, strouhání, balení atd.

3.7   Zvláštní pravidla pro označování

Kontrolní organizace bude moci zkoumat obchodní štítky každého hospodářského subjektu a dbát tak na správné používání názvosloví a log chráněného označení původu. Na těchto štítcích musí být povinně uvedena slova „denominación de origen protegida „Kaki Ribera del Xúquer“ “.

4.   Stručné vymezení zeměpisné oblasti

Oblast produkce zahrnuje půdy s vlastnostmi požadovanými pro pěstování této kultury v těchto obcích: Albalat de la Ribera, Alberic, Alcàntera de Xúquer, L'Alcúdia, Alfarp, Algemesí, Alginet, Almussafes, Alzira, Antella, Beneixida, Benicull de Xúquer, Benifaió, Benimodo, Benimuslem, Carcaixent, Cárcer, Carlet, Catadau, Corbera, Cullera, Lènova, Favara, Fortaleny, Gavarda, Guadassuar, Llaurí, Llombai, Manuel, Masalavés, Monserrat, Montroy, La Pobla Llarga, Polinyà de Xúquer, Rafelguaraf, Real de Montroi, Riola, San Juan de Énova, Sellent, Senyera, Sollana, Sueca, Sumacàrcer, Tous, Turís, Villanueva de Castellón, jež vesměs patří do provincie Valencia, v autonomním společenství Valencie.

Kaki se v této oblasti pěstuje zhruba na 1 300 ha půdy.

5.   Souvislost se zeměpisnou oblastí

5.1   Specifičnost zeměpisné oblasti

Historie

Tomel je ovocný strom z rodu ebenovitých, který pochází z Číny, kde jeho pěstování začalo v 8. století. V průběhu 2. poloviny 19. století se pěstování kaki dostalo do západní Evropy a ve Španělsku se objevilo v 70. letech 19. století. Španělská národní produkce se dnes nachází hlavně v autonomním společenství Valencie, kde se nachází oblast chráněná označením původu „Kaki Ribera del Xúquer“, v níž je soustředěno 50 % celkové produkce.

Ovoce kaki odrůdy „Rojo Brillante“ („Zářivě červená“) se objevilo spontánně v důsledku zasetí osiva na pomezí parcely obce Carlet. Následně byla kolem roku 1960 naroubována první homogenní plantáž v obci Alcudia, což předznamenalo rychlý rozvoj této odrůdy v dané oblasti.

Přírodní specifika

Ribera del Xúquer je přírodní oblast provincie Valencia, obklopená rozlehlým kvartérním údolím nebo náplavovou rovinou, kudy protékají řeka Júcar (v místním nářečí Valencie zvaná Xúquer) a její přítok Magro.

Velká část zemědělské půdy se nachází v úžině řek Júcar a Magro, jejíž půda je velmi bohatá na živiny a kompaktní. Jedná se o půdu náplavového charakteru, který je výsledkem hromadění nánosů z řeky Júcar a jejích přítoků, které stékají z horských masivů. V dolní části mírných svahů tohoto údolí se navíc setkáváme s usazeninovými půdami růžové barvy, jež jsou kypré a obzvlášť dobře se hodí k intenzivnímu obhospodařování.

Komunita se těší mírnému podnebí s průměrnou roční teplotou 17 °C, kdy průměrné teploty činí 9 až 10 °C v lednu a 24 až 25 °C v srpnu. Oblačnost je slabá, průměrné srážky zásadně nepřesáhnou 400 až 500 mm ročně. Kromě toho jsou kultury chráněny před mrazem okolními horami, zejména v údolích přítokových řek.

5.2   Specifičnost produktu

Odrůda „Rojo Brillante“ („Zářivě červená“) je domorodá odrůda dané oblasti, jež je výsledkem spontánní mutace jiné místní odrůdy, a v důsledku toho je dokonale adaptována na oblast Ribera del Xúquer, kde se tato plodina může pěstovat za optimálních podmínek.

Plody ovoce kaki pěstované v chráněné oblasti mají vyšší poměr mezi výškou a průměrem a mají výrazněji špičatý tvar. „Kaki Ribera del Xúquer“ se vyznačuje špičatým tvarem, který je poněkud delší, než je běžné, a v důsledku toho má vyšší poměr mezi výškou a průměrem, což dává plodům získaným v chráněné oblasti charakteristický tvar, k němuž je třeba přičíst větší průměrnou velikost než v ostatních produkčních oblastech z důvodu mírného klimatu a absence krajních teplot v dané oblasti.

„Kaki Ribera del Xúquer“ má rovněž charakteristickou ostře červenou barvu a sladkou chuť při dosažení zralosti, k níž se dospěje dříve díky podmínkám, jež v dané oblasti panují; ovoce lze rovněž sklízet před dosažením zralosti a techniky pro vyloučení palčivé (svíravé) příchuti umožňují prodávat ovoce, když je jeho dužina pevná, velmi sladká a vykazuje chuť typickou pro produkty kaki v oblasti Ribera del Xúquer.

5.3   Příčinná souvislost mezi zeměpisnou oblastí a jakostí nebo vlastnostmi produktu (u CHOP) nebo specifickou jakostí, pověstí nebo jinou vlastností produktu (u CHZO)

Oblast Ribera del Xúquer je prý kolébkou kaki odrůdy „Rojo Brillante“ („Zářivě červená“), neboť právě v této oblasti se tato odrůda objevila v důsledku spontánní mutace; dnes je dobře zavedena v této oblasti i na trhu.

Půdní a klimatické zvláštnosti vymezené zeměpisné oblasti se odrážejí ve vlastnostech kaki.

Kombinace mírného podnebí (jež je způsobeno blízkostí Středozemního moře) a zemědělských půd na bázi usazenin (v důsledku přítomností vodních toků Júcar a Magro, které danou oblast obklopují) dodává ovoci „Kaki Ribera del Xúquer“ jeho hlavní rozpoznávací vlastnosti, totiž výrazněji špičatý tvar, který se projevuje ve vyšším poměru výšky k průměru, větší velikosti a zvláštním zbarvením při dosažení zralosti.

Odkaz na zveřejnění specifikace

(čl. 5 odst. 7 nařízení (ES) č. 510/2006)

http://www.agricultura.gva.es/documents/170659/179611/030712+Pliego+de+condiciones+kaki+def.pdf/b354d4a8-425e-40fa-8e8b-0ae6d3588fe6


(1)  Úř. věst. L 93, 31.3.2006, s. 12. Nahrazeno nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1151/2012 ze dne 21. listopadu 2012 o režimech jakosti zemědělských produktů a potravin (Úř. věst. L 343, 14.12.2012, s. 1).


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU