(EU) č. 16/2012Nařízení Komise (EU) č. 16/2012 ze dne 11. ledna 2012 , kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, pokud jde o požadavky na zmrazené potraviny živočišného původu určené k lidské spotřebě Text s významem pro EHP

Publikováno: Úř. věst. L 8, 12.1.2012, s. 29-30 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 11. ledna 2012 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 1. února 2012 Nabývá účinnosti: 1. února 2012
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 16/2012

ze dne 11. ledna 2012,

kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, pokud jde o požadavky na zmrazené potraviny živočišného původu určené k lidské spotřebě

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu (1), a zejména na čl. 10 odst. 1 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení (ES) č. 853/2004 stanoví hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu vztahující se na provozovatele potravinářských podniků. Provozovatelé potravinářských podniků musí splňovat požadavky stanovené v příloze II uvedeného nařízení.

(2)

Zkušenosti získané od data použitelnosti nařízení (ES) č. 853/2004 odhalily určité problémy, pokud jde o skladování potravin živočišného původu. Kdyby se uvádělo datum počátečního zmrazení těchto potravin, provozovatelé potravinářských podniků by mohli lépe posoudit, zda jsou tyto potraviny vhodné k lidské spotřebě.

(3)

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES ze dne 20. března 2000 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se označování potravin, jejich obchodní úpravy a související reklamy (2) se týká označování potravin určených k tomu, aby byly v nezměněném stavu dodány konečnému spotřebiteli, jakož i některých aspektů týkajících se jejich obchodní úpravy a související reklamy. Uvedená směrnice se však nepoužije na předchozí fáze výroby potravin.

(4)

Kromě toho se při prosazování souladu s požadavky nařízení (ES) č. 853/2004 ze strany příslušných orgánů ukázalo, že je třeba zavést podrobnější požadavky, pokud jde o výrobu a zmrazování potravin živočišného původu v těch fázích výroby, které předcházejí dodání konečnému spotřebiteli.

(5)

Příloha II nařízení (ES) č. 853/2004 by proto měla být změněna, aby do ní byly zahrnuty požadavky použitelné na zmrazené potraviny živočišného původu.

(6)

Nařízení (ES) č. 853/2004 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno.

(7)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha II nařízení (ES) č. 853/2004 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Použije se od 1. července 2012.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 11. ledna 2012.

Za Komisi

José Manuel BARROSO

předseda


(1)  Úř. věst. L 139, 30.4.2004, s. 55.

(2)  Úř. věst. L 109, 6.5.2000, s. 29.


PŘÍLOHA

V příloze II nařízení (ES) č. 853/2004 se doplňuje oddíl IV, který zní:

„ODDÍL IV:   POŽADAVKY POUŽITELNÉ NA ZMRAZENÉ POTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU

1.

Pro účely tohoto oddílu se „datem výroby“ rozumí:

a)

datum porážky v případě jatečně upravených těl, jejich půlek a čtvrtí;

b)

datum usmrcení v případě těl volně žijící zvěře;

c)

datum sběru nebo lovu v případě produktů rybolovu;

d)

případně datum zpracování, porcování, mletí nebo přípravy v případě všech ostatních potravin živočišného původu.

2.

Dokud nenastane fáze, kdy jsou potraviny označeny v souladu se směrnicí 2000/13/ES nebo použity k dalšímu zpracování, musí provozovatelé potravinářských podniků zajistit, aby byly v případě zmrazených potravin živočišného původu určených k lidské spotřebě zpřístupněny provozovateli potravinářského podniku, kterému jsou potraviny dodávány, a na vyžádání i příslušnému orgánu tyto informace:

a)

datum výroby a

b)

datum zmrazení, pokud je jiné než datum výroby.

Pokud jsou potraviny vyrobeny z šarže surovin s různými daty výroby a zmrazení, musí být k dispozici nejstarší datum výroby a/nebo případně zmrazení.

3.

Vhodnou formu, jejímž prostřednictvím musí být tyto informace zpřístupněny, si může zvolit dodavatel zmrazených potravin, pokud jsou informace požadované podle odstavce 2 jasně a jednoznačně přístupné provozovateli podniku, kterému jsou potraviny dodávány, a může si je vyhledat.“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU