2010/59/EUSměrnice Komise 2010/59/EU ze dne 26. srpna 2010 o změně směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin Text s významem pro EHP
Publikováno: | Úř. věst. L 225, 27.8.2010, s. 10-12 | Druh předpisu: | Směrnice |
Přijato: | 26. srpna 2010 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 16. září 2010 | Nabývá účinnosti: | 16. září 2010 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
SMĚRNICE KOMISE 2010/59/EU
ze dne 26. srpna 2010
o změně směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na směrnici Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES ze dne 23. dubna 2009 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin (1), a zejména na článek 4 uvedené směrnice,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Směrnice 2009/32/ES se vztahuje na extrakční rozpouštědla, která jsou používána nebo určena k použití při výrobě potravin nebo složek potravin. Tato směrnice se nevztahuje na extrakční rozpouštědla, která jsou používána při výrobě potravinářských přídatných látek, vitaminů a ostatních doplňků stravy, pokud tyto potravinářské přídatné látky, vitaminy a ostatní doplňky stravy nejsou uvedeny v příloze I. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) hodnotil bezpečnost dimethyletheru jako extrakčního rozpouštědla pro odstranění tuku z bílkovinných surovin živočišného původu a vyjádřil své stanovisko dne 29. ledna 2009 (2). Úřad dospěl k závěru, že neexistuje bezpečnostní riziko, pokud nejvyšší zbytková množství dimethyletheru nepřekročí 9 μg/kg extrahovaných živočišných bílkovin. Použití dimethyletheru jako extrakčního rozpouštědla pro odstranění tuku z bílkovinných surovin živočišného původu by proto mělo být povoleno s podmínkou, že nejvyšší zbytková množství dimethyletheru v odtučněných bílkovinných potravinách nepřekročí 9 μg/kg. |
(2) |
V části III přílohy I směrnice 2009/32/ES nejsou stanovena zvláštní množství reziduí pro methanol a propan-2-ol v potravinách, pokud jde o přípravu látek určených k aromatizaci. Členské státy a Komise poukázaly na to, že obecné množství reziduí 10 mg/kg pro methanol a propan-2-ol stanovené v části II přílohy I směrnice 2009/32/ES je příliš přísné, použije-li se přímo na látky určené k aromatizaci. |
(3) |
Měla by proto být stanovena zvláštní množství pro použití methanolu a propan-2-olu v potravinách, pokud jde o jejich použití při přípravě látek určených k aromatizaci z přírodních aromatických materiálů. Aby tato množství mohla být považována za bezpečná, měla by být nižší než množství 10 mg/kg, které Vědecký výbor pro potraviny (3) vyhodnotil jako bezpečné. |
(4) |
Opatření stanovená touto směrnicí jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat a ani Evropský parlament ani Rada nevyjádřily s těmito opatřeními nesouhlas, |
PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:
Článek 1
Příloha I směrnice 2009/32/ES se mění v souladu s přílohou této směrnice.
Článek 2
1. Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí do 15. září 2011. Jejich znění sdělí neprodleně Komisi.
Tyto předpisy přijaté členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.
2. Členské státy sdělí Komisi znění hlavních ustanovení vnitrostátních právních předpisů, které přijmou v oblasti působnosti této směrnice.
Článek 3
Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Článek 4
Tato směrnice je určena členským státům.
V Bruselu dne 26. srpna 2010.
Za Komisi
José Manuel BARROSO
předseda
(1) Úř. věst. L 141, 6.6.2009, s. 3.
(2) Stanovisko vědecké komise pro materiály přicházející do styku s potravinami, enzymy, látky určené k aromatizaci a pomocné látky, vypracované na žádost Komise, týkající se bezpečnosti použití dimethyletheru jako extrakčního rozpouštědla. The EFSA Journal (2009) 983, s. 1–13.
(3) Vědecký výbor pro potraviny. Druhé stanovisko týkající se extrakčních rozpouštědel vyjádřené dne 21. června 1991. Zprávy Vědeckého výboru pro potraviny věnované potravinářské vědě a technikám (29. série), s. 1–11.
PŘÍLOHA
Příloha I směrnice 2009/32/ES se mění takto:
1) |
V části II se doplňuje tento řádek:
|
2) |
V části III se doplňují tyto řádky:
|