(ES) č. 1242/2008Nařízení Komise (ES) č. 1242/2008 ze dne 8. prosince 2008 o založení klasifikačního systému pro zemědělské podniky ve Společenství

Publikováno: Úř. věst. L 335, 13.12.2008, s. 3-24 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 8. prosince 2008 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 20. prosince 2008 Nabývá účinnosti: 20. prosince 2008
Platnost předpisu: Zrušen předpisem (EU) č. 1198/2014 Pozbývá platnosti: 14. listopadu 2014
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1242/2008

ze dne 8. prosince 2008

o založení klasifikačního systému pro zemědělské podniky ve Společenství

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Rady 79/65/EHS ze dne 15. června 1965 o založení zemědělské účetní datové sítě pro sběr údajů o příjmech a o hospodářské činnosti zemědělských podniků v Evropském hospodářském společenství (1), a zejména s ohledem na čl. 4 odst. 4, čl. 6 odst. 2 a čl. 7 odst. 3 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Struktury a systémy produkce ve Společenství se značně liší. Aby byly usnadněny analýzy strukturálních ukazatelů zemědělských podniků a jejich hospodářských výsledků, stanovilo rozhodnutí Komise 85/377/EHS ze dne 7. června 1985 o založení klasifikačního systému pro zemědělské podniky ve Společenství (2) vhodnou a stejnorodou klasifikaci zemědělských podniků.

(2)

Klasifikační systém Společenství musí být uspořádán tak, aby bylo možné sestavit více nebo méně roztříděné stejnorodé skupiny podniků a srovnávat situaci podniků.

(3)

Vzhledem k tomu, že v příjmech zemědělců roste význam jiných výdělečných činností, které se přímo týkají podniku, než zemědělských činností, by měla být do klasifikačního systému Společenství začleněna klasifikační proměnná odrážející význam jiných výdělečných činností (JVČ), které se přímo týkají podniku.

(4)

Aby bylo dosaženo cílů stanovených čl. 4 odst. 1, čl. 6 odst. 1 písm. b) a čl. 7 odst. 2 nařízení 79/65/EHS, měla by být pro klasifikační systém Společenství stanovena prováděcí pravidla. Klasifikační systém Společenství by se kromě toho měl vztahovat na vykazující podniky používající účetní údaje získané prostřednictvím zemědělské účetní datové sítě Společenství (FADN).

(5)

Podle přílohy IV nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 1166/2008 ze dne 19. listopadu 2008 o statistických zjišťováních o struktuře zemědělských podniků a statistickém zjišťování o metodách zemědělské výroby a o zrušení nařízení Rady (EHS) č. 571/88 (3) musí být statistické zjišťování prováděné na základě vzorku statisticky reprezentativní, pokud jde o typ a velikost zemědělských podniků v souladu s klasifikačním systémem Společenství. Klasifikační systém Společenství by se proto měl vztahovat rovněž na podniky, pro které se údaje shromažďují prostřednictvím statistických zjišťování o struktuře zemědělských podniků.

(6)

Typ výrobního zaměření a ekonomická velikost podniku se určují na základě ekonomického kritéria, které zůstává vždy kladné. Proto je vhodné používat standardní produkci. Hodnoty standardní produkce musí být stanoveny podle produktu. Seznam produktů, pro které je třeba vypočítat hodnoty standardní produkce, by měl být uveden do souladu se seznamem produkčních odvětví ve statistických zjišťováních o struktuře zemědělských podniků stanoveným v souladu s nařízením (ES) č. 1166/2008. Aby bylo umožněno použití klasifikačního systému na zemědělské podniky ve FADN, musí být vytvořena srovnávací tabulka mezi produkčními odvětvími statistických zjišťování o struktuře a položkami výkazů FADN.

(7)

Hodnoty standardní produkce vycházejí z průměrných hodnot v průběhu sledovaného období pěti let, měly by se však pravidelně aktualizovat s ohledem na hospodářský vývoj, aby bylo možné pokračovat ve smysluplném používání klasifikačního systému. Četnost aktualizací by měla být souviset s roky, v nichž se provádějí statistická zjišťování o struktuře zemědělských podniků.

(8)

Pro vypracování plánu výběru vykazujících podniků, které mají být začleněny do FADN 2010, by mělo být stanoveno, že klasifikační systém vymezený v tomto nařízení se již použije na statistické zjišťování o struktuře zemědělských podniků pro rok 2007. Aby byla zajištěna srovnatelnost analýz situace zemědělských podniků klasifikovaných podle tohoto klasifikačního systému, mělo by být navíc stanoveno, že se má použít na statistická zjišťování struktury zemědělských podniků a FADN před rokem 2010. Proto je třeba zahrnout odchylku, která stanoví, že hodnoty standardní produkce se vypočítávají pro sledované období 2004.

(9)

Hodnoty standardní produkce a údaje potřebné k jejímu výpočtu se mají předat Komisi prostřednictvím kontaktního orgánu určeného každým členským státem v souladu s článkem 6 nařízení 79/65/EHS. Mělo by být stanoveno, že kontaktní orgán může přímo Komisi sdělovat příslušné informace prostřednictvím informačního systému zavedeného Komisí. Kromě toho by mělo být stanoveno, že tento systém umožňuje elektronickou výměnu informací požadovaných na základě vzorů dostupných kontaktnímu orgánu prostřednictvím tohoto systému. Mělo by být rovněž stanoveno, že Komise má informovat členské státy o všeobecných podmínkách pro zavedení počítačového systému prostřednictvím Výboru Společenství pro zemědělskou účetní datovou síť.

(10)

Z důvodu srozumitelnosti a s přihlédnutím ke skutečnosti, že klasifikační systém Společenství je opatřením s obecnou působností, nikoli opatřením určeným konkrétním příjemcům, je vhodné nahradit rozhodnutí 85/377/EHS nařízením.

(11)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Výboru Společenství pro zemědělskou účetní datovou síť,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Předmět a oblast působnosti

1.   Tímto nařízením se vytváří „klasifikační systém pro zemědělské podniky ve Společenství“ (dále jen „klasifikační systém“), který je jednotnou klasifikací podniků ve Společenství podle typu jejich výrobního zaměření, ekonomické velikosti a významu jiných výdělečných činností, které se přímo týkají podniku.

2.   Klasifikační systém se používá zejména při předkládání údajů podle typu výrobního zaměření a ekonomické velikosti, které byly shromážděny prostřednictvím statistických zjišťování o struktuře zemědělských podniků ve Společenství a prostřednictvím zemědělské účetní datové sítě Společenství.

Článek 2

Typ výrobního zaměření podniku

1.   Pro účely tohoto nařízení se „typ výrobního zaměření“ (TVZ) podniku určuje podle relativního příspěvku standardní produkce různých produkčních odvětví daného podniku k celkové standardní produkci daného podniku. Standardní produkce odpovídá článku 5.

2.   Podle úrovně členění typu výrobního zaměření se rozlišují:

a)

obecné TVZ;

b)

hlavní TVZ;

c)

speciální TVZ.

Klasifikace podniků podle typu výrobního zaměření je stanovena v příloze I.

Článek 3

Ekonomická velikost podniku

Ekonomická velikost podniku se určuje na základě celkové standardní produkce podniku. Vyjadřuje se v eurech. Způsob výpočtu ekonomické velikosti podniku a třídy ekonomické velikosti podniků jsou stanoveny v příloze II.

Článek 4

Jiné výdělečné činnosti, které se přímo týkají podniku

Význam jiných výdělečných činností, které se přímo týkají podniku, než zemědělských činností podniku se určuje na základě procentního podílu uvedených jiných výdělečných činností na konečné produkci podniku. Tento poměr se vyjádří jako procentuální rozpětí. Tato procentuální rozpětí jsou stanovena v příloze III části C.

Konečná produkce, definice a způsob odhadu uvedeného poměru jsou stanoveny v částech A a B přílohy III.

Článek 5

Standardní produkce a celková standardní produkce

1.   Pro účely tohoto nařízení se „standardní produkcí“ rozumí standardní finanční hodnota hrubé produkce.

Standardní produkce se určuje pro každou oblast uvedenou v příloze IV tohoto nařízení a pro každé produkční odvětví plodin a zemědělských zvířat statistického zjišťování o struktuře zemědělských podniků uvedené v příloze III nařízení (ES) č. 1166/2008.

Způsob výpočtu pro určení hodnot standardní produkce každého produkčního odvětví a postupy pro shromažďování odpovídajících údajů jsou uvedeny v příloze IV tohoto nařízení.

2.   Celková standardní produkce podniku odpovídá součtu hodnot získaných za každé produkční odvětví vynásobením standardní produkce připadající na jednotku počtem odpovídajících jednotek.

3.   Pro účely výpočtu hodnot standardní produkce pro statistické zjišťování o struktuře zemědělských podniků pro rok N se „sledovaným obdobím“ rozumí období roku N–3, které se vztahuje na pět po sobě jdoucích let od roku N–5 do roku N–1.

Hodnoty standardní produkce se určují pomocí průměrných základních údajů vypočtených za sledované období pěti let uvedené v prvním pododstavci. Tyto hodnoty se aktualizují, aby se do nich promítl hospodářský vývoj přinejmenším pokaždé, kdy se provádí statistické zjišťování o struktuře zemědělských podniků.

První sledované období, pro které se vypočítávají hodnoty standardní produkce, odpovídá sledovanému období 2007, vztahujícímu se na kalendářní roky 2005, 2006, 2007, 2008 a 2009 nebo zemědělské hospodářské roky 2005/06, 2006/07, 2007/08, 2008/09 a 2009/10.

4.   Odchylně od odstavce 3 členské státy vypočítají hodnoty standardní produkce pro sledované období 2004 pro ukazatele uvedené ve statistickém zjišťování o struktuře zemědělských podniků pro období 2007, jak jsou vymezeny v nařízení Komise (ES) č. 204/2006 (4). V tomto případě se sledované období vztahuje buď na kalendářní roky 2003, 2004, 2005, nebo zemědělské hospodářské roky 2003/04, 2004/05 a 2005/06.

Článek 6

Předávání údajů Komisi

1.   Hodnoty standardní produkce a údaje uvedené v příloze IV části 3 se předají Komisi (Eurostatu) prostřednictvím kontaktního orgánu určeného každým členským státem v souladu s článkem 6 nařízení 79/65/EHS nebo prostřednictvím orgánu, na který byla tato funkce přenesena.

2.   Členské státy předávají Komisi hodnoty standardní produkce za sledované období roku N a údaje uvedené v příloze IV části 3 do 31. prosince roku N+3 nebo v případě potřeby ve lhůtě stanovené Komisí po konzultaci s Výborem Společenství pro zemědělskou účetní datovou síť.

Hodnoty standardní produkce za sledované období 2004 budou předány Komisi do 31. prosince 2008.

3.   Pro předávání hodnot standardní produkce a údajů uvedených v odstavci 1 členské státy využívají počítačové systémy zpřístupněné Komisí (Eurostatem) a umožňující elektronickou výměnu dokumentů a informací mezi ní a členskými státy.

4.   Formu a obsah dokumentů, které se mají předávat, stanoví Komise na základě vzorů nebo dotazníků zpřístupněných prostřednictvím systémů uvedených v odstavci 3. Ustanovení týkající se atributů údajů uvedených v odstavci 1 se vymezí v rámci Výboru Společenství pro zemědělskou účetní datovou síť.

Článek 7

Zrušení

1.   Rozhodnutí 85/377/EHS se zrušuje.

Rozhodnutí 85/377/EHS se však nadále používá pro účely klasifikace podniků zemědělské účetní datové sítě do účetního období 2009 včetně a pro účely statistického zjišťování o struktuře zemědělských podniků podle nařízení Rady (EHS) č. 571/88 (5) do statistického zjišťování za rok 2007 včetně.

2.   Odkazy na zrušené rozhodnutí se považují za odkazy na toto nařízení v souladu se srovnávací tabulkou obsaženou v příloze V.

Článek 8

Vstup v platnost a použitelnost

Toto nařízení vstupuje v platnost sedmým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Použije se pro zemědělskou účetní datovou síť od účetního období 2010 a pro statistické zjišťování o struktuře zemědělských podniků od statistického zjišťování za rok 2010.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 8. prosince 2008.

Za Komisi

Mariann FISCHER BOEL

členka Komise


(1)  Úř. věst. 109, 23.6.1965, s. 1859/65.

(2)  Úř. věst. L 220, 17.8.1985, s. 1.

(3)  Úř. věst. L 321, 1.12.2008, s. 14.

(4)  Úř. věst. L 34, 7.2.2006, s. 3.

(5)  Úř. věst. L 56, 2.3.1988, s. 1.


PŘÍLOHA I

KLASIFIKACE ZEMĚDĚLSKÝCH PODNIKŮ PODLE VÝROBNÍHO ZAMĚŘENÍ

A.   KLASIFIKAČNÍ SCHÉMA

Specializované podniky – rostlinná výroba

Obecný typ výrobního zaměření

Hlavní typ výrobního zaměření

Speciální typ výrobního zaměření

1.

Polní výroba

15.

Obiloviny, olejniny a bílkovinné plodiny

151.

Obiloviny (bez rýže), olejniny a bílkovinné plodiny

152.

Rýže

153.

Kombinace obilovin, olejnin, bílkovinných plodin a rýže

16.

Všeobecná polní výroba

161.

Okopaniny

162.

Kombinace obilovin, olejnin, bílkovinných plodin a okopanin

163.

Polní zelenina

164.

Tabák

165.

Bavlna

166.

Kombinace různých polních plodin

2.

Zahradnictví

21.

Zahradnictví – pěstování ve vnitřních prostorách

211.

Zelenina pěstovaná ve vnitřních prostorách

212.

Květiny a okrasné rostliny pěstované ve vnitřních prostorách

213.

Smíšené zahradnické plodiny pěstované ve vnitřních prostorách

22.

Zahradnictví – polní

221.

Zelenina – polní

222.

Květiny a okrasné rostliny – polní

223.

Smíšené zahradnické plodiny – polní

23.

Ostatní zahradnictví

231.

Houby

232.

Školky

233.

Různé zahradnictví

3.

Trvalé kultury

35.

Vinice

351.

Jakostní víno

352.

Ostatní víno

353.

Stolní hrozny

354.

Ostatní vinice

36.

Ovocnářství včetně citrusových plodů

361.

Ovocnářství (bez citrusů, tropického ovoce a ořechů)

362.

Citrusové plody

363.

Ořechy

364.

Tropické ovoce

365.

Ovocnářství, citrusy, tropické ovoce a ořechy: smíšená produkce

37.

Olivy

370.

Olivy

38.

Různé trvalé kultury

380.

Různé trvalé kultury


Specializované podniky – živočišná výroba

Obecný typ výrobního zaměření

Hlavní typ výrobního zaměření

Speciální typ výrobního zaměření

4.

Chov zvířat zkrmujících objemnou píci

45.

Produkce mléka

450.

Produkce mléka

46.

Odchov a výkrm skotu

460.

Odchov a výkrm skotu

47.

Kombinovaný chov skotu

470.

Kombinovaný chov skotu

48.

Ovce, kozy a ostatní chovy zvířat zkrmujících objemnou píci

481.

Ovce

482.

Ovce a skot

483.

Kozy

484.

Různé chovy zvířat zkrmujících objemnou píci

5.

Chov zvířat krmených jadrným krmivem

51.

Chov prasat

511.

Odchov prasat

512.

Výkrm prasat

513.

Odchov a výkrm prasat

52.

Chov drůbeže

521.

Nosnice

522.

Jatečná drůbež

523.

Nosnice a jatečná drůbež

53.

Chov různých druhů zvířat krmených jadrným krmivem

530.

Chov různých druhů zvířat krmených jadrným krmivem


Smíšené podniky

Obecný typ výrobního zaměření

Hlavní typ výrobního zaměření

Speciální typ výrobního zaměření

6.

Smíšená rostlinná výroba

61.

Smíšená rostlinná výroba

611.

Zahradnictví a trvalé kultury

612.

Polní plodiny a zahradnictví

613.

Polní plodiny a vinice

614.

Polní plodiny a trvalé kultury

615.

Smíšená rostlinná výroba, převážně polní plodiny

616.

Ostatní smíšená rostlinná výroba

7.

Smíšená živočišná výroba

73.

Smíšený chov – převážně zvířat zkrmujících objemnou píci

731.

Smíšený chov převážně mléčného skotu

732.

Smíšený chov převážně zvířat zkrmujících objemnou píci jiných než mléčný skot

74.

Smíšený chov zvířat, převážně krmených jadrným krmivem

741.

Smíšený chov zvířat krmených jadrným krmivem a mléčného skotu

742.

Smíšený chov zvířat krmených jadrným krmivem a jiného než mléčného skotu

8.

Smíšená rostlinná a živočišná výroba

83.

Polní výroba a chov zvířat zkrmujících objemnou píci

831.

Polní plodiny a mléčný skot

832.

Mléčný skot a polní plodiny

833.

Polní plodiny a chov zvířat zkrmujících objemnou píci (bez mléčného skotu)

834.

Chov zvířat zkrmujících objemnou píci (s výjimkou mléčného skotu) a polní plodiny

84.

Různé druhy rostlinné a živočišné výroby

841.

Polní plodiny a chov zvířat krmených jadrným krmivem

842.

Trvalé kultury a chov zvířat zkrmujících objemnou píci

843.

Včelařství

844.

Různé smíšené druhy produkce

9.

Neklasifikované podniky

90.

Neklasifikované podniky

900.

Neklasifikované podniky

B.   SROVNÁVACÍ TABULKA A NOVĚ KLASIFIKUJÍCÍ KÓDY

I.   Porovnání položek statistických zjišťování o struktuře zemědělských podniků s položkami podnikového výkazu zemědělské účetní datové sítě (FADN)

Porovnání položek pro účely standardní produkce

Kód, který se má používat pro položku

Statistická zjišťování Společenství o struktuře zemědělských podniků v letech 2010, 2013 a 2016

(Nařízení (ES) č. 1166/2008)

Podnikový výkaz FADN

(Nařízení (EHS) č. 868/2008 (1))

I.   

Plodiny

2.01.01.01.

Pšenice obecná a špalda

120.

Pšenice obecná a špalda

2.01.01.02.

Pšenice tvrdá

121.

Pšenice tvrdá

2.01.01.03.

Žito

122.

Žito (včetně soureže)

2.01.01.04.

Ječmen

123.

Ječmen

2.01.01.05.

Oves

124.

Oves

125.

Letní obilné směsky

2.01.01.06.

Kukuřice na zrno

126.

Kukuřice na zrno (včetně kukuřice na zrno v mléčné zralosti)

2.01.01.07.

Rýže

127.

Rýže

2.01.01.99.

Ostatní obiloviny pěstované na zrno

128.

Ostatní obiloviny

2.01.02.

Sušené luštěniny a bílkovinné plodiny pěstované na zrno (včetně osiv a luskovinoobilných směsí)

129.

Bílkovinné plodiny

2.01.02.01.

z toho hrách, bob polní a sladké lupiny

360.

Hrách, polní fazole, sladké lupiny

361.

Čočka, cizrna (Garbanzos), vikev

330.

Ostatní bílkovinné plodiny

2.01.03.

Brambory (včetně raných a sadbových)

130.

Brambory (včetně raných a sadbových)

2.01.04.

Cukrovka (s výjimkou sadbové)

131.

Cukrovka (s výjimkou sadbové)

2.01.05.

Krmné okopaniny a hlízy (kromě sadby)

144.

Krmné kořenové plodiny a košťáloviny (bez semen)

2.01.06.01.

Tabák

134.

Tabák

2.01.06.02.

Chmel

133.

Chmel

2.01.06.03.

Bavlna

347.

Bavlna

2.01.06.04.

Řepka a řepice

331.

Řepka

2.01.06.05.

Slunečnice

332.

Slunečnice

2.01.06.06.

Sója

333.

Sója

2.01.06.07.

Len setý olejný

364.

Len jiný než přadný

2.01.06.08.

Ostatní olejniny

334.

Ostatní olejniny

2.01.06.09.

Len

373.

Len

2.01.06.10.

Len setý přadný

374.

Konopí

2.01.06.11.

Ostatní přadné plodiny

 

2.01.06.12.

Aromatické, léčivé a kořeninové rostliny

345.

Léčivé, aromatické a kořeninové rostliny, včetně čaje, kávy a čekanky

2.01.06.99.

Ostatní technické plodiny jinde neuvedené

346.

Cukrová třtina

348.

Ostatní technické plodiny

2.01.07.

Čerstvá zelenina, melouny, jahody, z toho:

 

2.01.07.01.

pěstované venku nebo pod nízkým (nepřístupným) ochranným krytem

 

2.01.07.01.01.

polní produkce

136.

Čerstvá zelenina, melouny a jahody pěstované venku na poli

2.01.07.01.02.

zahradní produkce

137.

Čerstvá zelenina, melouny a jahody pěstované ve venkovních zelinářských zahradách

2.01.07.02.

pěstované ve skleníku nebo pod jiným (přístupným) ochranným krytem

138.

Čerstvá zelenina, melouny a jahody pěstované pod ochranným krytem

2.01.08.

Květiny a okrasné rostliny (kromě školek):

 

2.01.08.01.

pěstované venku nebo pod nízkým (nepřístupným) ochranným krytem

140.

Květiny a dekorativní rostliny venkovní (bez školek)

2.01.08.02.

pěstované ve skleníku nebo pod jiným (přístupným) ochranným krytem

141.

Květiny a dekorativní rostliny skleníkové

2.01.09.

Plodiny sklizené v zeleném stavu

 

2.01.09.01.

Dočasné travní porosty

147.

Dočasné travní porosty

2.01.09.02.

Ostatní plodiny sklizené v zeleném stavu

145.

Ostatní pícniny

2.01.09.02.01.

kukuřice na zelené krmení

326.

Kukuřice na siláž

2.01.09.02.02.

luskoviny

a

327.

Ostatní obiloviny na siláž

a

2.01.09.02.99.

Ostatní plodiny sklizené v zeleném stavu jinde neuvedené

328.

Ostatní pícniny

2.01.10.

Osivo a sadba polních plodin

142.

Travní semena

143.

Ostatní semena

2.01.11.

Ostatní plodiny na orné půdě

148.

Ostatní plodiny na orné půdě nezapsané v položkách 120 až 147

149.

Zahrnuje pozemky připravené k osetí, dlouhodobě propachtované jiným osobám, včetně pozemků poskytnutých pracovníkům jako odměna v naturáliích

2.01.12.01.

Půda ležící ladem, na kterou se nevztahují žádné subvence

146.

Půda ležící ladem

Chybějící údaje kód 3: Půda ležící ladem, na kterou se nevztahuje finanční podpora

2.01.12.02.

Půda ležící ladem, na kterou se vztahují subvence, bez hospodářského využití

146.

Půda ležící ladem

Chybějící údaje kód 8: Neobdělávaná půda již nevyužívaná k účelům produkce, u které má podnik právo na finanční podporu

2.03.01.

Pastviny a louky kromě extenzivních pastvin

150.

Louky a trvalé pastviny

2.03.02.

Extenzivní pastviny

151.

Extenzivní pastviny

2.03.03.

Trvalé travní porosty, které se již nevyužívají k účelům produkce a na které se vztahují subvence

314.

Trvalé travní porosty, které se již nevyužívají k účelům produkce a na které se vztahují subvence

2.04.01.

Ovocné sady včetně bobulovin

152.

Sady s ovocem a bobulovinami

2.04.01.01.

Druhy ovoce, z toho:

 

2.04.01.01.01.

ovoce mírného klimatického pásma

349.

Jádrové ovoce

350.

Peckové ovoce

2.04.01.01.02.

ovoce subtropického klimatického pásma

353.

Tropické a subtropické ovoce

2.04.01.02.

Bobuloviny

352.

Drobné ovoce a bobuloviny

2.04.01.03.

Skořápkové ovoce

351.

Skořápkové ovoce

2.04.02.

Citrusové sady

153.

Citrusové sady

2.04.03.

Olivové háje

154.

Olivové háje

2.04.03.01.

produkující běžně stolní olivy

281.

Stolní olivy

2.04.03.02.

produkující běžně olivy na olej

282.

Olivy na výrobu oleje

283.

Olivový olej

2.04.04.

Vinice, jejichž produkcí je obvykle:

155.

Vinice

2.04.04.01.

Jakostní víno

286.

Hrozny pro výrobu jakostního vína s CHOP

292.

Hrozny pro výrobu jakostního vína s CHZO

289.

Jakostní víno s CHOP

294.

Jakostní víno s CHZO

2.04.04.02.

Ostatní vína

293.

Hrozny pro výrobu ostatních vín

288.

Různé vinařské produkty: hroznový mošt, šťáva, vínovice, ocet a ostatní produkty podniku

295.

Ostatní vína

2.04.04.03.

Hrozny stolní

285.

Stolní hrozny

2.04.04.04.

Rozinky

291.

Rozinky

2.04.05.

Školky

157.

Pěstitelské školky

2.04.06.

Ostatní trvalé kultury

158.

Ostatní trvalé kultury

2.04.07.

Trvalé kultury pěstované ve skleníku

156.

Trvalé kultury pěstované pod ochranným krytem

2.06.01.

Houby

139.

Houby

II.   

Hospodářská zvířata

3.01.

Koňovití

22.

Koňovití (bez rozdílu stáří)

3.02.01.

Skot, mladší než jeden rok, býci a jalovice

23.

Výkrm telat

24.

Ostatní skot mladší než jeden rok

3.02.02.

Býci, nejméně 1 rok staří, avšak mladší než 2 roky

25.

Skot od 1 do 2 let – býci

3.02.03.

Krávy, nejméně 1 rok staré, avšak mladší než 2 roky

26.

Skot od 1 do 2 let – jalovice

3.02.04.

Býci, nejméně 2 roky staří

27.

Býci staří 2 roky a starší

3.02.05.

Jalovice, nejméně 2 roky staré

28.

Chovné jalovice

29.

Jalovice na výkrm

3.02.06.

Dojnice

30.

Dojnice

31.

Jatečné krávy

3.02.99.

Ostatní krávy

32.

Ostatní krávy

3.03.01.

Ovce (jakéhokoli stáří)

 

3.03.01.01.

Chovné ovce – samice

40.

Bahnice

3.03.01.99.

Ostatní ovce

41.

Ostatní ovce

3.03.02.

Kozy (jakéhokoli stáří)

 

3.03.02.01.

Chovné kozy – samice

38.

Kozy, chovné samice

3.03.02.99.

Ostatní kozy

39.

Ostatní kozy

3.04.01.

Selata s živou hmotností méně než 20 kg

43.

Selata

3.04.02.

Chovné prasnice o hmotnosti nejméně 50 kg

44.

Chovné prasnice

3.04.99.

Ostatní prasata

45.

Výkrm prasat

46.

Ostatní prasata

3.05.01.

Brojleři

47.

Jatečná kuřata

3.05.02.

Nosnice

48.

Nosnice

3.05.03.

Ostatní drůbež

49.

Ostatní drůbež

3.05.03.01.

Krůty

3.05.03.02.

Kachny

3.05.03.03.

Husy

3.05.03.04.

Pštrosi

3.05.03.99.

Ostatní drůbež jinde neuvedená

3.06.

Králíci, chovné samice

34.

Králíci, chovné samice

3.07.

Včely

33.

Včely

II.   Kódy nově klasifikující některé ukazatele uvedené ve statistických zjišťováních o struktuře zemědělských podniků v letech 2010, 2013 a 2016

P45.

Skot chovaný na mléko = 3.02.01. (skot, mladší než jeden rok, býci a jalovice) + 3.02.03. (krávy, nejméně 1 rok staré, avšak mladší než 2 roky) + 3.02.05. (jalovice, nejméně 2 roky staré) + 3.02.06. (dojnice).

P46.

Skot = P45 (skot chovaný na mléko) + 3.02.02. (býci, nejméně 1 rok staří, avšak mladší než 2 roky) + 3.02.04. (býci, nejméně 2 roky staří) + 3.02.99. (ostatní krávy).

GL

Chov hospodářských zvířat zkrmujících objemnou píci = 3.01. (koňovití) + P46 (skot) + 3.03.01.01. (chovné ovce – samice) + 3.3.1.99 (ostatní ovce) + 3.03.02.01. (chovné kozy – samice) + 3.03.02.99. (ostatní kozy).

Pokud GL=0

FCP1

Pícniny na prodej = 2.01.05. (krmné okopaniny a hlízy) + 2.01.09. (Plodiny sklizené v zeleném stavu) + 2.03.01. (pastviny a louky kromě extenzivních pastvin) + 2.03.02. (extenzivní pastviny).

FCP4

Pícniny pro hospodářská zvířata zkrmující objemnou píci = 0

P17

Okopaniny = 2.01.03. (brambory) + 2.01.04. (cukrová řepa) + 2.01.05. (krmné okopaniny a hlízy).

Pokud GL>0

FCP1

Pícniny na prodej = 0

FCP4

Pícniny pro hospodářská zvířata zkrmující objemnou píci = 2.01.05. (krmné okopaniny a hlízy) + 2.01.09. (Plodiny sklizené v zeleném stavu) + 2.03.01. (pastviny a louky kromě extenzivních pastvin) + 2.03.02. (extenzivní pastviny).

P17

Okopaniny = 2.01.03. (brambory) + 2.01.04. (cukrová řepa).

P151.

Obiloviny bez rýže = 2.01.01.01. (pšenice obecná a špalda) + 2.01.01.02. (pšenice tvrdá) + 2.01.01.03. (žito) + 2.01.01.04. (ječmen) + 2.01.01.05. (oves) + 2.01.01.06. (kukuřice na zrno) + 2.01.01.99. (ostatní obiloviny pěstované na zrno).

P15.

Obiloviny = P151 (obiloviny bez rýže) + 2.01.01.07. (rýže).

P16.

Olejniny = 2.01.06.04. (řepka a řepice) + 2.01.06.05. (slunečnice) + 2.01.06.06. (sója) + 2.01.06.07. (len (lněné semeno)) + 2.01.06.08. (ostatní olejniny).

P51.

Prasata = 3.04.01. (selata s živou hmotností méně než 20 kg) + 3.04.02. (chovné prasnice o hmotnosti nejméně 50 kg) + 3.04.99. (ostatní prasata).

P52.

Drůbež = 3.05.01. (brojleři) + 3.05.02. (nosnice) + 3.05.03. (ostatní drůbež).

P1.

Všeobecná rostlinná výroba = P15 (obiloviny) + 2.01.02. (sušené luštěniny a bílkovinné plodiny) + 2.01.03. (brambory) + 2.01.04. (cukrová řepa) + 2.01.06.01. (tabák) + 2.01.06.02. (ječmen) + 2.01.06.03. (bavlna) + P16 (olejniny) + 2.01.06.09. (len) + 2.01.06.10. (Len setý přadný) + 2.01.06.11. (ostatní přadné rostliny) + 2.01.06.12. (aromatické, léčivé a kořeninové rostliny) + 2.01.06.99. (ostatní technické plodiny jinde neuvedené) + 2.01.07.01.01. (čerstvá zelenina, melouny, jahody – pěstované venku nebo pod nízkým (nepřístupným) ochranným krytem – polní produkce + 2.01.10. (osivo a sadba na orné půdě) + 2.01.11. (ostatní plodiny na orné půdě) + 2.01.12.01. (půda ležící ladem, na kterou se nevztahují žádné subvence) + FCP1 (pícniny na prodej).

P2.

Zahradnictví = 2.01.07.01.02. (čerstvá zelenina, melouny, jahody – pěstované venku nebo pod nízkým (nepřístupným) ochranným krytem – zahradní produkce + 2.01.07.02. (čerstvá zelenina, melouny a jahody – pěstované ve skleníku nebo pod jiným (přístupným) ochranným krytem) + 2.01.08.01. (květiny a okrasné rostliny – pěstované venku nebo pod nízkým (nepřístupným) ochranným krytem) + 2.01.08.02. (květiny a okrasné rostliny – pěstované venku nebo pod nízkým (přístupným) ochranným krytem) + 2.06.01. (houby) + 2.04.05. (školky).

P3.

Trvalé kultury = 2.04.01. (ovocné sady včetně porostů bobulovin) + 2.04.02. (citrusové sady) + 2.04.03. (olivové háje) + 2.04.04. (vinice) + 2.04.06. (ostatní trvalé kultury) + 2.04.07. (trvalé kultury pěstované ve skleníku).

P4.

Chov zvířat zkrmujících objemnou píci a píce = GL (hospodářská zvířata zkrmující objemnou píci) + FCP4 (píce pro hospodářská zvířata zkrmující objemnou píci).

P5.

Chov zvířat krmených jadrným krmivem = P51 (prasata) + P52 (drůbež) + 3.06. (králíci, chovné samice).

C.   DEFINICE TYPŮ VÝROBNÍHO ZAMĚŘENÍ

Typy výrobního zaměření jsou definovány dvěma charakteristikami:

a)

Druh daného odvětví

Tato odvětví jsou odvozena ze seznamu ukazatelů stanovených v rámci statistických zjišťování o struktuře zemědělských podniků v letech 2010, 2013 a 2016. Jsou označována pomocí kódů uvedených ve srovnávací tabulce v části B.I této přílohy nebo pomocí kódů seskupujících několik těchto ukazatelů uvedených v části B.II této přílohy (2).

b)

Minimální nebo maximální hodnoty určující klasifikační prahy

Není-li uvedeno jinak, vyjadřují se tyto minimální a maximální hodnoty jako zlomek celkové standardní produkce daného podniku.

Specializované podniky – rostlinná výroba

Typy výrobního zaměření podniku

Definice

Kód ukazatelů a prahů

(viz tato příloha část B)

Obecný

Hlavní

Speciální

Kód

 

Kód

 

Kód

 

1

Polní výroba

 

 

 

 

Všeobecná rostlinná výroba, tzn. obiloviny, sušené luštěniny a bílkovinné plodiny pro produkci zrna, olejniny, brambory, cukrová řepa, technické plodiny, čerstvá zelenina, melouny, jahody pěstované na poli, osivo a sadba na orné půdě, ostatní plodiny na orné půdě, půda ležící ladem a pícniny na prodej > 2/3

P1 > 2/3

15

Obiloviny, olejniny a bílkovinné plodiny

 

 

Obiloviny, olejniny, sušené luštěniny a bílkovinné plodiny > 2/3

P15 + P16 + 2.01.02. > 2/3

151

Obiloviny (bez rýže), olejniny a bílkovinné plodiny

Obiloviny, bez rýže, olejniny, sušené luštěniny a bílkovinné plodiny > 2/3

P151 + P16 + 2.01.02. > 2/3

152

Rýže

Rýže > 2/3

2.01.01.07. > 2/3

153

Kombinace obilovin, olejnin, bílkovinných plodin a rýže

Podniky ve třídě 15, kromě podniků ve třídách 151 a 152

 

16

Všeobecná polní výroba

 

 

Polní plodiny > 2/3; obiloviny, olejniny, sušené luštěniny a bílkovinné plodiny ≤ 2/3

P15 + P16 + 2.01.02. ≤ 2/3

161

Okopaniny

Brambory, cukrová řepa a krmné okopaniny a hlízy > 2/3

P17 > 2/3

162

Kombinace obilovin, olejnin, bílkovinných plodin a okopanin

Obiloviny, olejniny, sušené luštěniny a bílkovinné plodiny > 1/3; okopaniny > 1/3

P15 + P16 + 2.01.02. > 1/3; P17 > 1/3

163

Polní zelenina

Čerstvá zelenina, melouny, jahody – polní produkce > 2/3

2.01.07.01.01. > 2/3

164

Tabák

Tabák > 2/3

2.01.06.01. > 2/3

165

Bavlna

Bavlna > 2/3

2.01.06.03. > 2/3

166

Kombinace různých polních plodin

Podniky ve třídě 16, kromě podniků ve třídách 161, 162, 163, 164 a 165

 

2

Zahradnictví

 

 

 

 

Čerstvá zelenina, melouny a jahody – zahradní produkce a pěstované ve skleníku, květiny a okrasné rostliny pěstované volně a ve skleníku, houby a školky > 2/3

P2 > 2/3

21

Zahradnictví – pěstování ve vnitřních prostorách

 

 

Čerstvá zelenina, melouny a jahody pěstované ve skleníku a květiny a okrasné rostliny pěstované ve skleníku > 2/3

2.01.07.02. + 2.01.08.02. > 2/3

211

Zelenina pěstovaná ve vnitřních prostorách

Čerstvá zelenina, melouny a jahody pěstované ve skleníku > 2/3

2.01.07.02. > 2/3

212

Květiny a okrasné rostliny pěstované ve vnitřních prostorách

Květiny a okrasné rostliny pěstované ve skleníku > 2/3

2.01.08.02. > 2/3

213

Smíšené zahradnické plodiny pěstované ve vnitřních prostorách

Podniky ve třídě 21, kromě podniků ve třídách 211 a 212

 

22

Zahradnictví – polní

 

 

Čerstvá zelenina, melouny a jahody – zahradní produkce a květiny a okrasné rostliny pěstované volně > 2/3;

2.01.07.01.02. + 2.01.08.01. > 2/3

221

Zelenina – polní

Čerstvá zelenina, melouny a jahody – zahradní produkce > 2/3

2.01.07.01.02. > 2/3

222

Květina a okrasné rostliny – polní

Květiny a okrasné rostliny pěstované volně > 2/3

2.01.08.01. > 2/3

223

Smíšené zahradnické plodiny – polní

Podniky ve třídě 22, kromě podniků ve třídách 221 a 222

 

23

Ostatní zahradnictví

 

 

Zahradnické podniky s pěstováním ve vnitřních prostorách ≤ 2/3 a pěstováním na poli ≤ 2/3

.01.07.01.02. + 2.01.08.01. ≤ 2/3; 2.01.07.02. + 2.01.08.02. ≤ 2/3

231

Houby

Houby > 2/3

2.06.01. > 2/3

232

Školky

Školky > 2/3

2.04.05. > 2/3

233

Různá zahradnictví

Podniky ve třídě 23, kromě podniků ve třídách 231 a 232

 

3

Trvalé kultury

 

 

 

 

Ovoce a bobuloviny, citrusy, olivy, vinice, školky, ostatní trvalé kultury a trvalé kultury pod sklem > 2/3

P3 > 2/3

35

Vinice

 

 

Vinice > 2/3

2.04.04. > 2/3

351

Jakostní víno

Vinice produkující běžně jakostní víno > 2/3

2.04.04.01. > 2/3

352

Ostatní víno

Vinice běžně produkující víno jiné než jakostní > 2/3

2.04.04.02. > 2/3

353

Stolní hrozny

Vinice běžně produkující stolní hrozny > 2/3

2.04.04.03. > 2/3

354

Ostatní vinice

Podniky ve třídě 35, kromě podniků ve třídách 351, 352 a 353

 

36

Ovocnářství včetně citrusových plodů

 

 

Ovoce, bobuloviny a citrusy > 2/3

2.04.01. + 2.04.02. > 2/3

361

Ovocnářství (bez citrusů, tropického ovoce a ořechů)

Ovoce a bobuloviny mírného podnebního pásma > 2/3

2.04.01.01.01. + 2.04.01.02. > 2/3

362

Citrusové plody

Citrusové plody > 2/3

2.04.02. > 2/3

363

Ořechy

Ořechy > 2/3

2.04.01.03. > 2/3

364

Tropické ovoce

Tropické ovoce > 2/3

2.04.01.01.02. > 2/3

365

Ovocnářství, citrusy, tropické ovoce a ořechy: smíšená produkce

Podniky ve třídě 36, kromě podniků ve třídách 361, 362, 363 a 364

 

37

Olivy

370

Olivy

Olivy > 2/3

2.04.03. > 2/3

38

Různé trvalé kultury

380

Různé trvalé kultury

Podniky ve třídě 3, kromě podniků ve třídách 35, 36 a 37

 


Specializované podniky – živočišná výroba

Typy výrobního zaměření podniku

Definice

Kód ukazatelů a prahů

(viz tato příloha část B)

Obecný

Hlavní

Speciální

Kód

 

Kód

 

Kód

 

4

Chov zvířat zkrmujících objemnou píci

 

 

 

 

Píce pro hospodářská zvířata zkrmující objemnou píci (tj. krmné okopaniny a hlízy, plodiny sklizené v zeleném stavu, pastviny a louky, extenzivní pastviny) a zvířata zkrmující objemnou píci (tj. koňovití, všechny druhy skotu, ovcí a koz) > 2/3

P4 > 2/3

45

Produkce mléka

 

 

Dojnice > 3/4 zvířat zkrmujících objemnou píci; zvířata zkrmující objemnou píci > 1/3 zvířat zkrmujících objemnou píci a píce

3.02.06. > 3/4 GL; GL > 1/3 P4

46

Odchov a výkrm skotu

 

 

Skot celkem (tj. skot do jednoho roku, od jednoho do dvou let a dvou- a víceletý (býci, jalovice, dojnice a ostatní)) > 2/3 zvířat zkrmujících objemnou píci; dojnice ≤ 1/10 zvířat zkrmujících objemnou píci; zvířata zkrmující objemnou píci > 1/3 zvířat zkrmujících objemnou píci a píce

P46 > 2/3 GL; 3.02.06. ≤ 1/10 GL; GL > 1/3 P4

47

Kombinovaný chov skotu

 

 

Skot celkem > 2/3 zvířat zkrmujících objemnou píci; dojnice > 1/10 zvířat zkrmujících objemnou píci; zvířata zkrmující objemnou píci > 1/3 zvířat zkrmujících objemnou píci a píce; kromě podniků ve třídě 45

P46 > 2/3 GL; 3.02.06. > 1/10 GL; GL > 1/3 P4 bez 45

48

Ovce, kozy a ostatní chovy zvířat zkrmujících objemnou píci

 

 

Skot celkem ≤ 2/3 zvířat zkrmujících objemnou píci

P46 ≤ 2/3

481

Ovce

Ovce > 2/3 zvířat zkrmujících objemnou píci; zvířata zkrmující objemnou píci > 1/3 zvířat zkrmujících objemnou píci a píce

3.03.01. > 2/3 GL; GL > 1/3 P4

482

Ovce a skot

Skot celkem > 1/3 zvířat zkrmujících objemnou píci; ovce > 1/3 zvířat zkrmujících objemnou píci a zvířata zkrmující objemnou píci > 1/3 zvířat zkrmujících objemnou píci a píce

P46 > 1/3 GL; 3.03.01. > 1/3 GL; GL > 1/3 P4

483

Kozy

Kozy > 2/3 zvířat zkrmujících objemnou píci; zvířata zkrmující objemnou píci > 1/3 zvířat zkrmujících objemnou píci a píce

3.03.02. > 2/3 GL; GL > 1/3 P4

484

Různé chovy zvířat zkrmujících objemnou píci

Podniky ve třídě 48, kromě podniků ve třídách 481, 482 a 483

 

5

Chov zvířat krmených jadrným krmivem

 

 

 

 

Zvířata krmená jadrným krmivem, tj. prasata, (tj. selata, chovné prasnice, ostatní prasata), drůbež (tj. jatečná drůbež, nosnice, ostatní drůbež) a králíci, chovné samice > 2/3

P5 > 2/3

51

Chov prasat

 

 

Prasata > 2/3

P51 > 2/3

511

Odchov prasat

Prasnice > 2/3

3.04.02. > 2/3

512

Výkrm prasat

Selata a ostatní prasata > 2/3

3.04.01. + 3.04.99. > 2/3

513

Odchov a výkrm prasat

Podniky ve třídě 51, kromě podniků ve třídách 511 a 512

 

52

Chov drůbeže

 

 

Drůbež > 2/3

P52 > 2/3

521

Nosnice

Nosnice > 2/3

3.05.02. > 2/3

522

Jatečná drůbež

Jatečná drůbež a ostatní drůbež > 2/3

3.05.01. + 3.05.03. > 2/3

523

Nosnice a jatečná drůbež

Podniky ve třídě 52, kromě podniků ve třídách 521 a 522

 

53

Chov různých druhů zvířat krmených jadrným krmivem

 

 

Podniky ve třídě 5, kromě podniků ve třídách 51 a 52

 


Smíšené podniky

Typy výrobního zaměření podniku

Definice

Kód ukazatelů a prahů

(viz tato příloha část B)

Obecný

Hlavní

Speciální

Kód

 

Kód

 

Kód

 

6

Smíšená rostlinná výroba

61

Smíšená rostlinná výroba

 

 

Polní plodiny a zahradnictví a trvalé kultury > 2/3 avšak {polní plodiny ≤ 2/3 a zahradnictví ≤ 2/3 a trvalé kultury ≤ 2/3}

(P1 + P2 + P3) > 2/3; P1 ≤ 2/3; P2 ≤ 2/3; P3 ≤ 2/3

611

Zahradnictví a trvalé kultury

Zahradnictví > 1/3; trvalé kultury > 1/3

P2 > 1/3; P3 > 1/3

612

Polní plodiny a zahradnictví

Polní plodiny > 1/3; zahradnictví > 1/3

P1 > 1/3; P2 > 1/3

613

Polní plodiny a vinice

Polní plodiny > 1/3; vinice > 1/3

P1 > 1/3; 2.04.04.> 1/3

614

Polní plodiny a trvalé kultury

Polní plodiny > 1/3; trvalé kultury > 1/3; vinice ≤ 1/3

P1 > 1/3; P3 > 1/3; 2.04.04.≤ 1/3

615

Smíšená rostlinná výroba, převážně polní plodiny

Polní plodiny > 1/3; žádná další činnost nepřesáhne 1/3

P1 > 1/3; P2 ≤ 1/3; P3 ≤ 1/3;

616

Ostatní smíšená rostlinná výroba

Podniky ve třídě 61, kromě podniků ve třídách 611, 612, 613, 614 a 615

 

7

Smíšená živočišná výroba

 

 

 

 

Zvířata zkrmující objemnou píci a píce a zvířata krmená jadrným krmivem > 2/3; zvířata zkrmující objemnou píci a píce ≤ 2/3 zvířata krmená jadrným krmivem ≤ 2/3

P4 + P5 > 2/3; P4 ≤ 2/3; P5 ≤ 2/3

73

Smíšený chov – převážně zvířat zkrmujících objemnou píci

 

 

Zvířata zkrmující objemnou píci a píce > zvířata krmená jadrným krmivem

P4 > P5

731

Smíšený chov převážně mléčného skotu

Skot chovaný na mléko > 1/3 zvířat zkrmujících objemnou píci; dojnice > 1/2 skotu chovaného na mléko

P45 > 1/3 GL; 3.02.06.> 1/2 P45;

732

Smíšený chov převážně zvířat zkrmujících objemnou píci jiných než mléčný skot

Podniky ve třídě 73, kromě podniků ve třídě 731

 

74

Smíšený chov zvířat, převážně krmených jadrným krmivem

 

 

Zvířata zkrmující objemnou píci a píce ≤ zvířata krmená jadrným krmivem

P4 ≤ P5

741

Smíšený chov zvířat krmených jadrným krmivem a mléčného skotu

Skot chovaný na mléko > 1/3 zvířat zkrmujících objemnou píci; zvířata krmená jadrným krmivem > 1/3, dojnice > 1/2 mléčného skotu

P45 > 1/3 GL; P5 > 1/3; 3.02.06. > 1/2 P45

742

Smíšený chov zvířat krmených jadrným krmivem a jiného než mléčného skotu

Podniky ve třídě 74, kromě podniků ve třídě 741

 

8

Smíšená rostlinná a živočišná výroba

 

 

 

 

Podniky vyjmuté z tříd 1 až 7

 

83

Polní výroba a chov zvířat zkrmujících objemnou píci

 

 

Polní plodiny > 1/3; zvířata zkrmující objemnou píci a píce > 1/3

P1 > 1/3; P4 > 1/3

831

Polní plodiny a mléčný skot

Skot chovaný na mléko > 1/3 zvířat zkrmujících objemnou píci; dojnice > 1/2 skotu chovaného na mléko; skot chovaný na mléko < polní plodiny

P45 > 1/3 GL; 3.02.06.> 1/2 P45; P45 < P1

832

Mléčný skot a polní plodiny

Skot chovaný na mléko > 1/3 zvířat zkrmujících objemnou píci; dojnice > 1/2 skotu chovaného na mléko; skot chovaný na mléko ≥ polní plodiny

P45 > 1/3 GL; 03.02.2006.> 1/2 P45; P45 ≥ P1

833

Polní plodiny a chov zvířat zkrmujících objemnou píci (bez mléčného skotu)

Polní plodiny > zvířata zkrmující objemnou píci a píce, kromě podniků ve třídě 831

P1 > P4; bez 831

834

Chov zvířat zkrmujících objemnou píci (s výjimkou mléčného skotu) a polní plodiny

Podniky ve třídě 83, kromě podniků ve třídách 831, 832 a 833

 

84

Různé druhy rostlinné a živočišné výroby

 

 

Podniky ve třídě 8, kromě podniků ve třídě 83

 

841

Polní plodiny a chov zvířat krmených jadrným krmivem

Polní plodiny > 1/3; zvířata krmená jadrným krmivem > 1/3

P1 > 1/3; P5 > 1/3

842

Trvalé kultury a chov zvířat zkrmujících objemnou píci

Trvalé kultury > 1/3; zvířata zkrmující objemnou píci a píce > 1/3

P3 > 1/3; P4 > 1/3

843

Včelařství

Včely > 2/3

3.7. > 2/3

844

Různé smíšené druhy produkce

Podniky ve třídě 84, kromě podniků ve třídách 841, 842 a 843

 


Neklasifikované

Typy výrobního zaměření podniku

Definice

Kód ukazatelů a prahů

(viz tato příloha část B)

Obecný

Hlavní

Speciální

Kód

 

Kód

 

Kód

 

9

Neklasifikované podniky

 

 

 

 

Neklasifikované podniky

Celková standardní produkce = 0


(1)  Úř. věst. L 237, 4.9.2008, s. 18.

(2)  Ukazatele 2.01.05. (Krmné okopaniny a hlízy), 2.01.09. (Plodiny sklizené v zeleném stavu), 2.01.12.01. (Půda ležící ladem, na kterou se nevztahují žádné subvence), 2.01.12.02. (Půda ležící ladem, na kterou se vztahují subvence, bez hospodářského využití), 2.02. (Zelinářské zahrady), 2.03.01. (Pastviny a louky kromě extenzivních pastvin), 2.03.02. (Extenzivní pastviny), 2.03.03. (Trvalé travní porosty, které se již nevyužívají k účelům produkce a na které se vztahují subvence), 3.02.01. (Skot, mladší než jeden rok, býci a krávy), 3.03.01.99. (Ostatní ovce), 3.03.02.99. (Ostatní kozy) a 3.04.01. (Selata s živou váhou méně než 20 kg) se používají pouze za určitých podmínek (viz příloha IV bod 5).


PŘÍLOHA II

EKONOMICKÁ VELIKOST PODNIKU

A.   EKONOMICKÁ VELIKOST PODNIKU

Ekonomická velikost podniku se měří jako celková standardní produkce podniku vyjádřená v eurech.

B.   TŘÍDY EKONOMICKÉ VELIKOSTI PODNIKŮ

Podniky se klasifikují podle tříd velikosti, jejichž prahy se stanovují takto:

Třídy

Prahy v EUR

I

méně než 2 000 EUR

II

nejméně 2 000, méně než 4 000 EUR

III

nejméně 4 000, méně než 8 000 EUR

IV

nejméně 8 000, méně než 15 000 EUR

V

nejméně 15 000, méně než 25 000 EUR

VI

nejméně 25 000, méně než 50 000 EUR

VII

nejméně 50 000, méně než 100 000 EUR

VIII

nejméně 100 000, méně než 250 000 EUR

IX

nejméně 250 000, méně než 500 000 EUR

X

nejméně 500 000, méně než 750 000 EUR

XI

nejméně 750 000, méně než 1 000 000 EUR

XII

nejméně 1 000 000, méně než 1 500 000 EUR

XIII

nejméně 1 500 000, méně než 3 000 000 EUR

XIV

nejméně 3 000 000 EUR

Ustanovení platící v oblasti zemědělské účetní datové sítě a při statistickém zjišťování o struktuře zemědělských podniků ve Společenství mohou stanovit, že se velikostní třídy IV a V, VIII a IX, X a XI, XII až XIV nebo X až XIV sloučí dohromady.

Členské státy by při provádění čl. 4 odst. 1 nařízení 79/65/EHS měly stanovit práh ekonomické velikosti podniku pro oblast statistického zjišťování v rámci zemědělské účetní datové sítě, který se shoduje s prahy velikostních tříd uvedenými výše.


PŘÍLOHA III

JINÉ VÝDĚLEČNÉ ČINNOSTI, KTERÉ SE PŘÍMO TÝKAJÍ PODNIKU

A.   DEFINICE JINÝCH VÝDĚLEČNÝCH ČINNOSTÍ, KTERÉ SE PŘÍMO TÝKAJÍ PODNIKU

Jiné výdělečné činnosti, které se týkají podniku, než zemědělské činnosti podniku, zahrnují všechny činnosti, které se přímo týkají podniku a které mají na podnik ekonomický dopad, s výjimkou zemědělských prací. Jsou to činnosti, při kterých se využívají buď zdroje podniku (pozemky, stavební objekty, stroje, zemědělské produkty atd.), nebo produkty podniku.

B.   ODHAD VÝZNAMU JINÝCH VÝDĚLEČNÝCH ČINNOSTÍ (JVČ), KTERÉ SE PŘÍMO TÝKAJÍ PODNIKU

Podíl JVČ, které se přímo týkají podniku, na konečné produkci podniku se odhaduje jako podíl JVČ, které se přímo týkají obratu podniku, na celkovém obratu podniku (včetně přímých plateb), a to takto:

Formula

C.   TŘÍDY ODRÁŽEJÍCÍ VÝZNAM JVČ, KTERÉ SE PŘÍMO TÝKAJÍ PODNIKU

Podniky se klasifikují podle tříd odrážejících význam JVČ, které se přímo týkají podniku, v konečné produkci, a jejich prahy jsou určeny takto:

Třídy

Prahy v procentech

I

Od 0 % do 10 %

II

Od více než 10 % do 50 %

III

Od více než 50 % do méně než 100 %


PŘÍLOHA IV

STANDARDNÍ PRODUKCE (SP)

1.   DEFINICE A ZÁSADY PRO VÝPOČET SP

a)   Produkcí v zemědělském odvětví se rozumí finanční hodnota hrubé zemědělské produkce ve výstupních cenách zemědělské produkce (loco farma).

Standardní produkcí (SP) se rozumí hodnota produkce odpovídající průměrné situaci v daném regionu pro každé zemědělské produkční odvětví.

b)   Produkce je součtem hodnoty (hodnot) hlavního produktu (hlavních produktů) a druhotného produktu (druhotných produktů).

Hodnoty se vypočítají vynásobením produkce připadající na jednotku výstupní cenou zemědělské produkce. DPH, daně z produktů a přímé platby se nezahrnují.

c)   Produkční období

Hodnoty SP odpovídají produkčnímu období 12 měsíců (kalendářního nebo zemědělského hospodářského roku).

Pro produkty rostlinné a živočišné výroby, pro které je produkční období kratší nebo přesahuje 12 měsíců, se vypočítává SP odpovídající růstu nebo produkci za 12 měsíců.

d)   Základní údaje a sledované období

SP se určuje pomocí ukazatelů uvedených v písmenu b). Za tímto účelem jsou v členských státech shromažďovány základní údaje za sledované období pěti po sobě jdoucích kalendářních nebo zemědělských hospodářských roků. Sledované období je pro všechny členské státy stejné a je stanovováno Komisí. Například standardní produkce odpovídající sledovanému období „2007“ se vztahuje na kalendářní roky 2005, 2006, 2007, 2008 a 2009 nebo zemědělské hospodářské roky 2005/06, 2006/07, 2007/08, 2008/09 a 2009/10.

e)   Jednotky

1)   Fyzické jednotky

a)

Hodnoty SP se v produkčních odvětvích rostlinné výroby určují na základě plochy v hektarech.

U hub jsou však hodnoty SP určeny na základě hrubé produkce pro veškeré roční po sobě jdoucí sklizně a jsou vyjádřeny na 100 m2 obhospodařované plochy. Pro použití v rámci zemědělské účetní datové sítě jsou hodnoty SP určené tímto způsobem vyděleny počtem ročních po sobě jdoucích sklizní, jejichž počet členské státy sdělují.

b)

Hodnoty SP se v živočišné výrobě určují na jeden kus hospodářského zvířete s výjimkou drůbeže, u níž se určují na 100 kusů, a včel, u nichž se určují na jedno včelstvo.

2)   Měnové jednotky a zaokrouhlování

Základní údaje pro výpočet hodnot SP a vypočítané hodnoty SP se udávají v eurech. Pro členské státy, které se neúčastní Hospodářské a měnové unie, se SP převádí na eura s využitím průměrných směnných kursů sledovaného období vymezeného v bodě 1 písm. d) této přílohy. Tyto sazby jsou sdělovány členským státům Komisí.

V případě potřeby je možno zaokrouhlovat hodnoty SP na nejbližších 5 eur.

2.   ČLENĚNÍ SP

a)   Podle odvětví rostlinné a živočišné výroby

SP se určuje pro všechna zemědělská odvětví odpovídající položkám ve statistickém zjišťování o struktuře zemědělských podniků ve Společenství, a to v souladu s pravidly platnými pro tato zjišťování.

b)   Územní členění

SP se určuje alespoň pro územní jednotky, které dopovídají územnímu členění používanému při statistických zjišťováních o struktuře zemědělských podniků ve Společenství a v zemědělské účetní datové síti. Za územní jednotky se nepokládají znevýhodněné oblasti nebo horské oblasti.

Pro odvětví nezastoupená v dané oblasti se SP neurčuje.

3.   SHROMAŽĎOVÁNÍ ÚDAJŮ PRO URČOVÁNÍ SP

a)

Základní údaje pro určení SP se obměňují alespoň pokaždé, kdy se provádí statistické zjišťování o struktuře zemědělských podniků ve formě cenzu.

b)

Mezi dvěma statistickými zjišťováními o struktuře zemědělských podniků ve Společenství prováděnými ve formě cenzu se SP aktualizuje pokaždé, kdy se uskutečňuje statistické zjišťování o struktuře zemědělských podniků. Tato aktualizace se provádí:

buď obměnou základních údajů podobným způsobem jako podle písmene a),

nebo metodou výpočtu, kterým je možné SP aktualizovat. Zásady použití této metody se stanovují na úrovni Společenství.

4.   PROVÁDĚNÍ

Členské státy jsou podle této přílohy odpovědné za shromažďování základních údajů pro výpočet hodnot SP, jakož i za výpočet hodnot SP a jejich převod na eura, a v případě nutnosti i za shromažďování údajů potřebných pro použití aktualizační metody.

5.   ŘEŠENÍ SPECIÁLNÍCH PŘÍPADŮ

Dále uvedená speciální opatření jsou určena pro výpočet hodnot SP v určitých speciálních případech:

a)   Půda ležící ladem, na kterou se nevztahují žádné subvence

SP týkající se půdy ležící ladem, na kterou se nevztahují žádné subvence, se při výpočtu celkové SP podniku zohledňuje, pouze pokud u tohoto podniku existují jiné kladné hodnoty SP.

b)   Půda ležící ladem, na kterou se vztahují subvence, bez hospodářského využití a trvalé travní porosty, které se již nevyužívají k účelům produkce a na které se vztahují subvence

Jelikož výnos z půdy, na kterou se vztahují subvence, bez hospodářského využití je omezen na přímé platby, považují se hodnoty SP za rovné nule.

c)   Zelinářské zahrady

Jelikož produkce zelinářských zahrad je obvykle určena pro vlastní spotřebu držitele, nikoli na prodej, hodnoty SP se považují za rovné nule.

d)   Živočišná výroba

U hospodářských zvířat jsou odvětví členěna podle kategorie věku. Produkce odpovídá hodnotě růstu zvířete v době, v níž spadalo do dané kategorie. Jinými slovy, odpovídá rozdílu mezi hodnotou zvířete v okamžiku, kdy bylo z dané kategorie vyřazeno, a jeho hodnotou v okamžiku, kdy bylo do dané kategorie zařazeno (nazývanému též reprodukční hodnota).

e)   Skot, mladší než jeden rok, býci a jalovice

Hodnoty SP týkající se skotu mladšího jednoho roku se při výpočtu celkové SP podniku zohledňují, pouze pokud je v podniku více kusů skotu mladšího jednoho roku než krav. Zohledňují se pouze hodnoty SP týkající se počtu skotu mladšího jednoho roku, který přesahuje počet krav.

f)   Ostatní ovce a ostatní kozy

Hodnoty SP týkající se ostatních ovcí se při výpočtu celkové SP podniku zohledňují, pouze pokud v podniku nejsou chovné ovce – samice.

Hodnoty SP týkající se ostatních koz se při výpočtu celkové SP podniku zohledňují, pouze pokud v podniku nejsou chovné kozy – samice.

g)   Selata

Hodnoty SP týkající se selat se při výpočtu celkové SP podniku zohledňují, pouze pokud v podniku nejsou chovné prasnice.

h)   Píce

Pokud v podniku nejsou hospodářská zvířata zkrmující objemnou píci (tj. koňovití, skot, ovce nebo kozy), píce (tj. okopaniny a hlízy, plodiny sklizené v zeleném stavu, pastviny a louky) se považuje za určenou na prodej a je součástí produkce všeobecné rostlinné výroby.

Pokud v zemědělském podniku jsou hospodářská zvířata zkrmující objemnou píci, považuje se píce za určenou ke krmení hospodářských zvířat zkrmujících objemnou píci a je součástí produkce hospodářských zvířat zkrmujících objemnou píci a píce.


PŘÍLOHA V

Srovnávací tabulka

Rozhodnutí 85/377/EHS

Toto nařízení

Čl. 1 první odstavec

Čl. 1 odst. 1

Čl. 1 druhý odstavec

Čl. 2 odst. 1 a 2

Čl. 2 odst. 3

Čl. 1 odst. 2

Články 3 až 5

Článek 6

Čl. 2 odst. 1

Čl. 7 první odstavec úvodní věta

Čl. 2 odst. 2 úvodní věta

Čl. 7 první odstavec první až třetí odrážka

Čl. 2 odst. 2 první pododstavec písm. a) až c)

Čl. 7 první odstavec čtvrtá odrážka

Čl. 7 druhý odstavec

Čl. 7 třetí odstavec

Čl. 2 odst. 2 druhý pododstavec

Články 8 a 9

Článek 3

Články 4 až 7

Článek 10

Článek 11

Článek 12

Článek 8

Příloha I

Příloha IV

Příloha II

Příloha I

Příloha III

Příloha II

Příloha III

Příloha V


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU