2006/60/ESSměrnice Komise 2006/60/ES ze dne 7. července 2006 , kterou se mění přílohy směrnice Rady 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí u trifloxystrobinu, thiabendazolu, abamektinu, benomylu, karbendazimu, thiofanát-methylu, myklobutanylu, glyfosfátu, trimethylsulfonia, fenpropimorfu a chlormekvatu (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 206, 27.7.2006, s. 1-11 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 7. července 2006 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 16. srpna 2007 Nabývá účinnosti: 16. srpna 2007
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



SMĚRNICE KOMISE 2006/60/ES

ze dne 7. července 2006,

kterou se mění přílohy směrnice Rady 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí u trifloxystrobinu, thiabendazolu, abamektinu, benomylu, karbendazimu, thiofanát-methylu, myklobutanylu, glyfosfátu, trimethylsulfonia, fenpropimorfu a chlormekvatu

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (1), a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh (2), a zejména na čl. 4 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

V souladu se směrnicí 91/414/EHS přísluší povolování přípravků na ochranu rostlin určených k použití na určité plodiny členským státům. Tato povolení se musí zakládat na hodnocení účinků na zdraví lidí a zvířat a na hodnocení vlivu na životní prostředí. Při těchto hodnoceních se přihlíží k expozici obsluhy a ostatních přítomných osob, vlivu na půdní, vodní a vzdušný ekosystém a vlivu na lidi a zvířata v důsledku dietárního příjmu ošetřených plodin.

(2)

Maximální limity reziduí (MLR) odrážejí použití minimálních množství pesticidů potřebných pro dosažení účinné ochrany rostlin, aplikovaných takovým způsobem, že množství reziduí je co nejmenší a toxikologicky přijatelné, zejména pokud jde o odhadovaný dietární příjem.

(3)

Maximální limity reziduí pesticidů, na něž se vztahuje směrnice 90/642/EHS, mají být neustále přezkoumávány a lze je měnit s ohledem na nová či změněná použití. Komisi byly sděleny informace o nových či změněných použitích, na jejichž základě budou změněny limity reziduí u trifloxystrobinu, thiabendazolu, abamektinu, skupiny látky benomyl (benomyl, karbendazim, thiofanát-methyl), myklobutanylu, glyfosátu, trimethylsulfonia, fenpropimorfu.

(4)

Dále byly Komisi sděleny informace o chlormekvatu, na jejichž základě se na tři roky přijímá maximální limit reziduí, pokud jde o hrušky.

(5)

Celoživotní expozice spotřebitelů pesticidům prostřednictvím potravin, které mohou rezidua těchto pesticidů obsahovat, byla posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací (3). Při tomto hodnocení byla zohledněna skutečnost, že abamektin a thiabendazol se rovněž používají ve veterinárních léčivých přípravcích pro zvířata určená k produkci potravin a že maximální limity reziduí pro tyto dvě látky byly stanoveny v souladu s ustanoveními nařízení Rady (EHS) č. 2377/90 (4). Na základě posouzení a hodnocení by maximální limity reziduí u těchto pesticidů měly být stanoveny tak, aby se zaručilo, že není překročen přijatelný denní příjem.

(6)

U benomylu, karbendazimu, thiofanát-methylu, fenpropimorfu a chlormekvatu, pro které existuje akutní referenční dávka (ARfD), bylo akutní ohrožení spotřebitelů prostřednictvím potravin, které mohou obsahovat rezidua těchto pesticidů, posouzeno a vyhodnoceno v souladu s postupy a metodami, které jsou v současné době ve Společenství používány, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací. Bylo zohledněno stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny, zejména rady a doporučení týkající se ochrany spotřebitelů potravin ošetřených pesticidy (5). Na základě posouzení dietárního příjmu by maximální limity reziduí u těchto pesticidů měly být stanoveny tak, aby se zaručilo, že není překročena akutní referenční dávka. U ostatních látek vyhodnocení dostupných informací ukazuje, že není akutní referenční dávka nezbytná, a proto není krátkodobé vyhodnocení potřeba.

(7)

Jestliže povolená použití přípravků na ochranu rostlin nevedou k přítomnosti detekovatelných množství reziduí pesticidů v potravinách nebo na jejich povrchu, nebo jestliže nejsou povolena žádná použití, nebo jestliže použití povolená členskými státy nebyla podložena nezbytnými údaji, anebo jestliže použití ve třetích zemích vedoucí k přítomnosti reziduí v potravinách nebo na potravinách, které mohou být uvedeny do oběhu na trhu Společenství, nebyla podložena těmito nezbytnými údaji, maximální limity reziduí by měly být stanoveny na spodní úrovni meze analytické stanovitelnosti.

(8)

Proto by pro tyto pesticidy měly být stanoveny nové maximální limity reziduí.

(9)

Stanovení nebo úprava prozatímních maximálních limitů reziduí na úrovni Společenství nebrání členským státům v zavedení prozatímních maximálních limitů reziduí pro glyfosát, trimethylsulfonium a trifloxistrobin v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS a s přílohou VI uvedené směrnice. Má se za to, že dostatečná doba pro povolení dalšího užívání těchto látek jsou čtyři roky. Prozatímní maximální limity reziduí stanovené Společenstvím by poté měly být konečné.

(10)

V řadě členských států se vlčí bob konzumuje jako potravina. U vlčího bobu je povolenou používat glyfosát. Proto je z důvodu ochrany spotřebitele před nadměrnými úrovněmi reziduí u vlčího bobu nutné vložit položku „vlčí bob“ a stanovit maximální limity reziduí u vlčího bobu.

(11)

Směrnice 90/642/EHS by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna.

(12)

Opatření stanovená touto směrnicí jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI,

Článek 1

Směrnice 90/642/EHS se mění takto:

1.

V příloze I do skupiny „3 Luštěniny“ se vkládá nová položka „Vlčí bob“ tak, že se slova „celý produkt“ v posledním sloupci vztahují na všechny čtyři položky.

2.

Příloha II se mění v souladu s přílohou této směrnice.

Článek 2

1.   Členské státy přijmou a zveřejní nejpozději do 27. ledna 2007 právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí, kromě skupiny látky benomyl a thiofanát-methylu, v jejichž případě tyto předpisy přijmou a zveřejní do 14. září 2006, a v případě chlormekvatu do 31. července 2006. Neprodleně sdělí Komisi znění uvedených předpisů a srovnávací tabulku mezi ustanoveními uvedených předpisů a ustanoveními této směrnice.

Budou tyto předpisy používat od 28. ledna 2007, kromě skupiny látky benomyl a thiofanát-methylu, v jejichž případě budou tyto předpisy používat ode dne 15. září 2006 a v případě chlormekvatu ode dne 1. srpna 2006.

Tyto předpisy přijaté členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

2.   Členské státy sdělí Komisi znění hlavních ustanovení vnitrostátních právních předpisů, které přijmou v oblasti působnosti této směrnice.

Článek 3

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Článek 4

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 7. července 2006.

Za Komisi

Markos KYPRIANOU

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2006/53/ES (Úř. věst. L 154, 8.6.2006, s. 11).

(2)  Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2006/45/ES (Úř. věst. L 130, 18.5.2006, s. 27).

(3)  Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).

(4)  Úř. věst. L 224, 18.8.1990, s. 1. Nařízení naposledy pozměněné nařízením Komise (ES) č. 205/2006 (Úř. věst. L 34, 7.2.2006, s. 21).

(5)  Stanovisko týkající se otázek spojených se změnou příloh směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS (stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny ze dne 14. července 1998); stanovisko týkající se různých reziduí pesticidů v ovoci a zelenině (stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny ze dne 14. července 1998) http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scp/outcome_ppp_en.html


PŘÍLOHA

Příloha II směrnice 90/642/EHS se mění takto:

1.

Poznámka pod čarou (t) u položky pro chlormekvat u hrušek se nahrazuje tímto: „Dočasný maximální limit reziduí o hodnotě 0,2 mg/kg se použije do 31. července 2009.“

2.

V části A se sloupce pro trifloxystrobin, thiabendazol, abamektin, benomyl, karbendazim, thiofanát-methyl, myklobutanyl, glyfosfát, trimethylsulfonium a fenpropimorf nahrazují tímto:

 

Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg)

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí

Trifloxy-strobin

Thiaben-dazol

Abamektin (součet obsahu avermektinu B1a, avermektinu B1b a delta-8,9 izomeru avermektinu B1a)

Součet obsahu benomylu a karbendazimu, vyjádřený jako karbendazim

Thiofanát-methyl

Myklobutanyl

Glyfosát

Trimethylsulfoniový kation, důsledek použití glyfosátu

Fenpropi-morf

„1.

Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i)

CITRUSOVÉ PLODY

0,3 (2)

5

0,01 (1)

0,1 (1)

0,1 (1)

3

 

 

0,05 (1)

 

 

Grapefruity

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citrony

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kyselé lajmy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů)

 

 

 

 

 

 

0,5 (2)

0,5 (2)

 

 

 

Pomeranče

 

 

 

 

 

 

0,5 (2)

0,5 (2)

 

 

 

Šedok (pomelo)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

 

 

ii)

OŘECHY (ve skořápce nebo jádra)

0,02 (1)  (2)

0,1 (1)

0,02 (1)

0,1 (1)

0,2

0,05 (1)

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)

 

 

Mandle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Para ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kešu ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaštany

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokosové ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lískové oříšky cukrové

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Makadamie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pekanové ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piniové oříšky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pistácie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlašské ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

iii)

JÁDROVÉ OVOCE

0,5 (2)

 

0,01 (1)

0,2

0,5

0,5

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)

 

 

Jablka

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrušky

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kdoule

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

0,05 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

iv)

PECKOVÉ OVOCE

 

0,05 (1)

0,01 (1)

 

 

 

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)

 

 

Meruňky

1 (2)

 

 

0,2

2

0,3

 

 

 

 

 

Třešně a višně

1 (2)

 

 

0,5

0,3

1

 

 

 

 

 

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů)

1 (2)

 

 

0,2

2

0,5

 

 

 

 

 

Švestky a slívy

0,2 (2)

 

 

0,5

0,3

0,5

 

 

 

 

 

Ostatní

0,02 (1)  (2)

 

 

0,1 (1)

0,1 (1)

0,02 (1)

 

 

 

 

v)

BOBULOVINY A DROBNÉ OVOCE

 

0,05 (1)

 

 

 

 

 

0,05 (1)  (2)

 

 

 

a)

Hrozny révy vinné stolní a moštové

5 (2)

 

0,01 (1)

 

 

1

0,5 (2)

 

0,05 (1)

 

 

 

Stolní hrozny

 

 

 

0,3

0,1 (1)

 

 

 

 

 

 

 

Hrozny moštové

 

 

 

0,5

3

 

 

 

 

 

 

b)

Jahody (kromě lesních)

0,5 (1)  (2)

 

0,1

0,1 (1)

0,1 (1)

1

0,1 (1)  (2)

 

1

 

 

c)

Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích)

0,02 (1)  (2)

 

 

0,1 (1)

0,1 (1)

 

0,1 (1)  (2)

 

1

 

 

 

Ostružiny

 

 

0,1

 

 

1

 

 

 

 

 

 

Ostružiny ostružiníku ježiníku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostružinomaliny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maliny

 

 

0,1

 

 

1

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

0,01 (1)

 

 

0,02 (1)

 

 

 

 

 

d)

Ostatní bobulové a drobné ovoce (kromě planě rostoucího)

 

 

0,01 (1)

0,1 (1)

0,1 (1)

 

0,1 (1)  (2)

 

1

 

 

 

Borůvky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klikva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rybíz (červený, bílý a černý)

1 (2)

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

Angrešt

1 (2)

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

Ostatní

0,02 (1)  (2)

 

 

 

 

0,02 (1)

 

 

 

 

 

e)

Planě rostoucí bobuloviny a plody

0,02 (1)  (2)

 

0,01 (1)

0,1 (1)

0,1 (1)

0,02 (1)

0,1 (1)  (2)

 

0,05 (1)

 

vi)

RŮZNÉ

 

 

0,01 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

Avokádo

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banány

0,05 (2)

5

 

 

 

2

 

 

2

 

 

Datle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fíky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiwi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kumkvat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liči

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mango

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olivy (pro přímou spotřebu)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olivy (pro lisování oleje)

 

 

 

 

 

 

1 (2)

1 (2)

 

 

 

Papája

 

10

 

0,2

1

 

 

 

 

 

 

Mučenka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ananas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Granátová jablka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

0,02 (1)  (2)

0,05 (1)

 

0,1 (1)

0,1 (1)

0,02 (1)

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)

2.

Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i)

KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

0,02 (1)  (2)

 

0,01 (1)

0,1 (1)

0,1 (1)

 

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)

 

 

Řepa salátová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mrkev

 

 

 

 

 

0,2

 

 

 

 

 

Kasava

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celer bulvový

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Křen

 

 

 

 

 

0,2

 

 

 

 

 

Topinambury

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pastinák

 

 

 

 

 

0,2

 

 

 

 

 

Petržel kořenová

 

 

 

 

 

0,2

 

 

 

 

 

Ředkvička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Černý kořen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Batáty

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuřín

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vodnice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jam

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

0,05 (1)

 

 

 

0,02 (1)

 

 

 

 

ii)

CIBULOVÁ ZELENINA

0,02 (1)  (2)

0,05 (1)

0,01 (1)

0,1 (1)

0,1 (1)

0,02 (1)

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)

 

 

Česnek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cibule

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šalotka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cibule jarní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

iii)

PLODOVÁ ZELENINA

 

0,05 (1)

 

 

 

 

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)

 

 

a)

Lilkovité

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rajčata

0,5 (2)

 

0,02

0,5

2

0,3

 

 

 

 

 

 

Paprika zeleninová

 

 

0,05

 

 

0,5

 

 

 

 

 

 

Lilek

 

 

0,02

0,5

2

0,3

 

 

 

 

 

 

Okra

 

 

 

2

1

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

0,02 (1)  (2)

 

0,01 (1)

0,1 (1)

0,1 (1)

0,02 (1)

 

 

 

 

 

b)

Tykvovité – s jedlou slupkou

0,2 (2)

 

0,02

0,1 (1)

0,1 (1)

0,1

 

 

 

 

 

 

Okurky salátové

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okurky nakládačky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cukety

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c)

Tykvovité – s nejedlou slupkou

 

 

0,01 (1)

0,1 (1)

0,3

0,2

 

 

 

 

 

 

Melouny cukrové

0,3 (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tykve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Melouny vodní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

0,02 (1)  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d)

Kukuřice cukrová

0,02 (1)  (2)

 

0,01 (1)

0,1 (1)

0,1 (1)

0,02 (1)

 

 

 

 

iv)

KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

0,02 (1)  (2)

 

0,01 (1)

 

 

0,02 (1)

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

 

 

 

a)

Košťálová zelenina vytvářející růžice

 

 

 

0,1 (1)

0,1 (1)

 

 

 

0,05 (1)

 

 

 

Brokolice

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Květák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

0,05 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b)

Košťálová zelenina vytvářející hlávky

 

0,05 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapusta růžičková

 

 

 

0,5

1

 

 

 

0,5

 

 

 

Zelí hlávkové

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

0,1 (1)

0,1 (1)

 

 

 

0,05 (1)

 

 

c)

Košťálová zelenina listová

 

0,05 (1)

 

0,1 (1)

0,1 (1)

 

 

 

0,05 (1)

 

 

 

Pekingské zelí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kadeřávek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d)

Kedlubny

 

0,05 (1)

 

0,1 (1)

0,1 (1)

 

 

 

0,05 (1)

 

v)

LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

0,02 (1)  (2)

0,05 (1)

 

0,1 (1)

0,1 (1)

 

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)

 

 

a)

Salát a podobná zelenina

 

 

0,1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Řeřicha setá

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polníček

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

Salát hlávkový

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Endivie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Večernice (ruccola)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Listy a řepíky brukve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

0,02 (1)

 

 

 

 

 

b)

Špenát a podobná zelenina

 

 

0,01 (1)

 

 

0,02 (1)

 

 

 

 

 

 

Špenát

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mangold (řapíky)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c)

Potočnice lékařská

 

 

0,01 (1)

 

 

0,02 (1)

 

 

 

 

 

d)

Čekanka salátová

 

1

0,01 (1)

 

 

0,02 (1)

 

 

 

 

 

e)

Čerstvé bylinky

 

 

0,01 (1)

 

 

0,02 (1)

 

 

 

 

 

 

Kerblík

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pažitka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petrželová nať

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celerová nať

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vi)

LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

 

0,05 (1)

0,01 (1)

 

 

 

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)

 

 

Fazolové lusky

0,5 (2)

 

 

0,2

0,1 (1)

0,3

 

 

 

 

 

Vyluštěná fazolová semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrachové lusky

 

 

 

0,2

0,1 (1)

 

 

 

 

 

 

Vyluštěná hrachová zrna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

0,02 (1)  (2)

 

 

0,1 (1)

0,1 (1)

0,02  (1)

 

 

 

 

vii)

ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

0,02 (1)  (2)

0,05 (1)

0,01 (1)

0,1 (1)

0,1 (1)

 

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

 

 

 

Chřest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kardy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celer řapíkatý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fenykl sladký

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artyčoky

 

 

 

 

 

0,5

 

 

 

 

 

Pór

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

Reveň

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

0,02 (1)

 

 

0,05 (1)

 

viii)

HOUBY

0,02 (1)  (2)

 

0,01 (1)

0,1 (1)

0,1 (1)

0,02 (1)

 

 

0,05 (1)

 

 

a)

Houby pěstované

 

10

 

 

 

 

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

 

 

 

b)

Houby volně rostoucí

 

0,05 (1)

 

 

 

 

50 (2)

20 (2)

 

3.

Luštěniny

0,02 (1)  (2)

0,05 (1)

0,01 (1)

0,1 (1)

0,1 (1)

0,02 (1)

 

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)

 

Fazole

 

 

 

 

 

 

2 (2)

 

 

 

Čočka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrách

 

 

 

 

 

 

10 (2)

 

 

 

Vlčí bob

 

 

 

 

 

 

10 (2)

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

0,1 (1)  (2)

 

 

4.

Olejnatá semena

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)

0,02 (1)

 

 

0,05 (1)

 

 

0,05 (1)

 

Lněná semena

 

 

 

 

 

 

10 (2)

 

 

 

Jádra podzemnice olejné

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sezamová semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slunečnicová semena

 

 

 

 

 

 

20 (2)

 

 

 

Semena řepky

 

 

 

 

 

 

10 (2)

 

 

 

Sojové boby

 

 

 

0,2

0,3

 

20 (2)

10 (2)

 

 

Hořčičná semena

 

 

 

 

 

 

10 (2)

 

 

 

Bavlníková semena

 

 

 

 

 

 

10 (2)

 

 

 

Semena konopí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

0,1 (1)

0,1 (1)

 

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

 

5.

Brambory

0,02 (1)  (2)

 

0,01 (1)

0,1 (1)

0,1 (1)

0,02 (1)

0,5 (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)

 

Konzumní brambory rané

 

0,05 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

Konzumní brambory pozdní

 

15

 

 

 

 

 

 

 

6.

Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis)

0,05 (1)  (2)

0,1 (1)

0,02 (1)

0,1 (1)

0,1 (1)

0,05 (1)

2 (2)

0,05 (1)  (2)

0,1 (1)

7.

Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu

30 (2)

0,1 (1)

0,05

0,1 (1)

0,1 (1)

2

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

10


(1)  Označuje mez stanovitelnosti.

(2)  Označuje skutečnost, že maximální limity reziduí byly stanoveny dočasně podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS.“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU