2005/37/ESSměrnice Komise 2005/37/ES ze dne 3. června 2005, kterou se mění směrnice Rady 86/362/EHS a 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí některých pesticidů v obilovinách a některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 141, 4.6.2005, s. 10-23 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 3. června 2005 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 25. června 2005 Nabývá účinnosti: 25. června 2005
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



SMĚRNICE KOMISE 2005/37/ES

ze dne 3. června 2005,

kterou se mění směrnice Rady 86/362/EHS a 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí některých pesticidů v obilovinách a některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu (1), a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (2), a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh (3), a zejména na čl. 4 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Do přílohy I směrnice 91/414/EHS byly zařazeny tyto stávající aktivní látky: směrnicí Komise 2003/31/ES (4) maleinohydrazid; směrnicí Komise 2003/39/ES (5) propyzamid; a směrnicí Komise 2003/70/ES (6) mekoprop a mekoprop-P.

(2)

Nové aktivní látky isoxaflutol, trifloxystrobin, karfentrazonethyl a fenamidon byly do přílohy I směrnice 91/414/EHS zařazeny směrnicí Komise 2003/68/ES (7).

(3)

Zařazení těchto účinných látek do přílohy I směrnice 91/414/EHS bylo založeno na hodnocení předložených informací týkajících se navržených použití. Informace o tomto použití předložily určité členské státy v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS. Předložené informace byly přezkoumány a jsou dostatečné pro stanovení určitých maximálních limitů reziduí (MLR).

(4)

Neexistuje-li MLR na úrovni Společenství nebo dočasný MLR, stanoví členské státy v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS dočasný vnitrostátní MLR předtím, než budou moci být povoleny přípravky na ochranu rostlin obsahující tuto účinnou látku.

(5)

MLR Společenství a limity doporučené v Codexu Alimentarius jsou pevně dány a vyhodnoceny prostřednictvím podobných postupů. Kodex uvádí omezený počet MLR pro maleinhydrazid. MLR Společenství jsou již stanoveny ve směrnici 90/642/EHS pro maleinhydrazid (směrnice Rady 93/58/EHS (8) a ve směrnicích 86/362/EHS a 90/642/EHS pro propyzamid (směrnice Rady 96/32/ES (9) a 96/33/ES (10)). To bylo zváženo při stanovení dotyčných MLR prostřednictvím změn této směrnice. Kodex MLR, který bude v nejbližší době doporučen ke zrušení, nebyl brán v potaz. Maximální limity reziduí založené na Kodexu MLR se vyhodnocují na základě rizika pro spotřebitele. Při používání toxikologických krajních hodnot vycházejících ze studií, které má Komise k dispozici, nebylo prokázáno žádné riziko.

(6)

Vzhledem k zařazení dotyčných aktivních látek do přílohy I směrnice 91/414/EHS byla související technická a vědecká hodnocení dokončena formou revizních zpráv Komise. Zprávy o hodnocení těchto dotčených látek byly ukončeny k datům určeným ve směrnici Komise, která jsou uvedena v 1. a 2. bodu odůvodnění. Tyto zprávy stanovily pro dané látky přijatelný denní příjem (ADI) a pokud je to nutné, akutní referenční dávku (ARfD). Míra rizika spotřebitelů potravinářských produktů ošetřených danými aktivními látkami se posuzuje a hodnotí v souladu s postupy Společenství. Ohled se bere také na pravidla zveřejněná Světovou zdravotní organizací (11) a na stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny (12) k používané metodologii. Usuzuje se, že navržené MLR nepovedou k překročení přijatelného denního příjmu nebo akutních referenčních dávek.

(7)

Pro zajištění patřičné ochrany spotřebitele před expozicí reziduím z nepovoleného používání přípravků na ochranu rostlin by měly být přechodné MRL pro důležité kombinace přípravků/pesticidů stanoveny na nižší mez analytického určení.

(8)

Stanovení takových dočasných maximálních limitů reziduí na úrovni Společenství nebrání tomu, aby členské státy udělily dočasná povolení v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS a přílohou VI uvedené směrnice. Období čtyř let se považuje za dostatečné k tomu, aby byl umožněn vývoj dalších použití dotyčné účinné látky. Po uplynutí tohoto období by se dočasné MLR měly stát konečnými.

(9)

Proto je nezbytné přidat či nahradit veškerá rezidua pesticidů, která vznikají při použití těchto přípravků na ochranu rostlin do příloh směrnic 86/362/EHS a 90/642/EHS, a tím umožnit řádný dozor a řízení zákazu jejich používání a ochranu spotřebitele. Pokud již byly MLR v přílohách těchto směrnic stanoveny, je vhodné je upravit. Pokud MRL dosud stanoveny nebyly, je vhodné je stanovit poprvé.

(10)

Směrnice 86/362/EHS a 90/642/EHS by proto měly být odpovídajícím způsobem změněny.

(11)

Opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

Směrnice 86/362/EHS se mění takto:

a)

V části A přílohy II se doplňují maximální limity reziduí pesticidů pro isoxaflutol, trifloxystrobin, karfentrazonethyl, mekoprop, mekoprop-P, maleinhydrazid a fenamidon, jak stanoví příloha I této směrnice.

b)

V části A Přílohy II se nahrazují maximální limity reziduí pesticidů pro propyzamid hodnotami uvedenými v příloze II této směrnice.

Článek 2

Směrnice 90/642/EHS se mění takto:

a)

V příloze II se doplňují maximální limity reziduí pesticidů pro isoxaflutol, trifloxystrobin, karfentrazon-ethyl, mekoprop, mekoprop-P a fenamidon, jak stanoví příloha III této směrnice.

b)

V příloze II se maximální limity reziduí pesticidů pro propyzamid a maleinhydrazid nahrazují hodnotami uvedenými v příloze IV této směrnice.

Článek 3

1.   Členské státy přijmou a zveřejní nejpozději do 4. prosince 2005 správní a právní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí. Neprodleně sdělí Komisi znění těchto ustanovení a srovnávací tabulku těchto ustanovení a této směrnice.

Tyto podmínky se použijí od 4. prosince 2006.

Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

2.   Členské státy sdělí Komisi znění hlavních ustanovení vnitrostátních právních předpisů, které přijmou v oblasti působnosti této směrnice.

Článek 4

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po dni vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Článek 5

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 3. června 2005.

Za Komisi

Markos KYPRIANOU

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2004/61/ES (Úř. věst. L 127, 29.4.2004, s. 81).

(2)  Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2004/115/ES (Úř. věst. L 374, 22.12.2004, s. 64).

(3)  Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2005/34/ES (Úř. věst. L 125, 18.5.2005, s. 5).

(4)  Úř. věst. L 101, 23.4.2003, s. 3.

(5)  Úř. věst. L 124, 20.5.2003, s. 30.

(6)  Úř. věst. L 184, 23.7.2003, s. 9.

(7)  Úř. věst. L 177, 16.7.2003, s. 12.

(8)  Úř. věst. L 211, 23.8.1993, s. 6.

(9)  Úř. věst. L 144, 18.6.1996, s. 12.

(10)  Úř. věst. L 144, 18.6.1996, s. 35.

(11)  Doporučení pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (Guidelines for predicting dietary intake of pesticide residues) (revidovaná verze); zpracováno v rámci programu GEMS/Food Programme ve spolupráci s Kodexovým výborem pro rezidua pesticidů (Codex Committee on Pesticide Residues), vydáno Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).

(12)  Stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny k otázkám týkajícím se změn příloh směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS (stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny ze dne 14. července 1998) (http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/ index_en.html).


PŘÍLOHA I

Maximální limity v mg/kg

Rezidua pesticidů

Jednotlivé produkty, jichž se MLR týkají

Isoxaflutol (celkové množství isoxaflutolu, RPA 202248 a RPA 203328, vyjádřené jako isoxaflutol) (1) (viz poznámka pod čarou I)

0,05 (2)  (3)

OBILOVINY

ječmen, pohanka, kukuřice, proso, oves, rýže, žito, čirok, tritikale, pšenice, jiné obiloviny

Trifloxystrobin

0,3 (3) ječmen

0,05 (3) žito

0,05 (3) tritikale, pšenice

0,02 (2)  (3) jiné obiloviny

Karfentrazonethyl (stanovený jako karfentrazon a vyjádřený jako karfentrazonethyl)

0,05 (2)  (3)

OBILOVINY

ječmen, pohanka, kukuřice, proso, oves, rýže, žito, čirok, tritikale, pšenice, jiné obiloviny

Fenamidone

0,02 (2)  (3)

OBILOVINY

ječmen, pohanka, kukuřice, proso, oves, rýže, žito, čirok, tritikcale, pšenice, jiné obiloviny

Mekoprop (celkové množství mekopropu-P a mekopropu vyjádřené jako mekoprop)

0,05 (2)  (3)

OBILOVINY

ječmen, pohanka, kukuřice, proso, oves, rýže, žito, čirok, tritikale, pšenice, jiné obiloviny

Maleinhydrazid

0,2 (2)  (3)

OBILOVINY

ječmen, pohanka, kukuřice, proso, oves, rýže, žito, čirok, tritikale, pšenice, jiné obiloviny


(1)  RPA 202248 je 2-kyano-3-cyklopropyl-1-(2-methylsulfuryl-4-trifluoromethylfenyl) propan-1,3-dion. RPA 203328 je kyselina 2-methansulfuryl-4-trifluoromethylbenzoová.

(2)  Označuje nižší mezní hodnotu analytického určení.

(3)  Označuje přechodný maximální limit reziduí v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS: pokud nedojde ke změně, stane se tato hodnota definitivní s účinkem od 24. června 2009.


PŘÍLOHA II

Maximální limity v mg/kg

Rezidua pesticidů

Jednotlivé produkty, jichž se MLR týkají

Propyzamid

0,02 (1)  (2)

OBILOVINY

ječmen, pohanka, kukuřice, proso, oves, rýže, žito, čirok, tritikale, pšenice, jiné obiloviny


(1)  Označuje nižší mezní hodnotu analytického určení.

(2)  Označuje přechodný maximální limit reziduí v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS: pokud nedojde ke změně, tato hodnota se stane definitivní s účinkem od 24. června 2009.


PŘÍLOHA III

Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg)

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, jichž se MLR týkají

Isoxaflutol (celkové množství isoxaflutolu, RPA 202248 a RPA 203328, vyjádřené jako isoxaflutol) (1)

Trifloxystrobin

Karfentrazonethyl (stanovený jako karfentrazon a vyjádřený jako karfentrazonethyl)

Fenamidon

Mekoprop (celkové množství mekopropu-P a mekopropu vyjádřené jako mekoprop)

1.

Ovoce, čerstvé, sušené nebo nevařené, konzervované zmražením, bez přídavku cukru; ořechy

0,05 (2)  (3)

 

0,01 (2)  (3)

 

0,05 (2)  (3)

i)

CITRUSOVÉ PLODY

 

0,3 (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

Grapefruity

 

 

 

 

 

Citróny

 

 

 

 

 

Limety

 

 

 

 

 

Mandarinky (včetně klementinek a podobných hybridů)

 

 

 

 

 

Pomeranče

 

 

 

 

 

Šedok (pomelo)

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

ii)

OŘECHY ZE STROMŮ (vyloupané nebo nevyloupané)

 

0,02 (2)  (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

Mandle

 

 

 

 

 

Para ořechy

 

 

 

 

 

Kešu ořechy

 

 

 

 

 

Jedlé kaštany

 

 

 

 

 

Kokosové ořechy

 

 

 

 

 

Lískové ořechy

 

 

 

 

 

Makadamie

 

 

 

 

 

Pekanové ořechy

 

 

 

 

 

Piniové oříšky

 

 

 

 

 

Pistácie

 

 

 

 

 

Vlašské ořechy

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

iii)

JÁDROVINY

 

0,5 (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

Jablka

 

 

 

 

 

Hrušky

 

 

 

 

 

Kdoule

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

iv)

PECKOVINY

 

 

 

0,02 (2)  (3)

 

Meruňky

 

1 (3)

 

 

 

Třešně/višně

 

1 (3)

 

 

 

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů)

 

1 (3)

 

 

 

Švestky/slívy

 

 

 

 

 

Jiné

 

0,02 (2)  (3)

 

 

 

v)

BOBULOVINY A DROBNÉ OVOCE

 

 

 

 

 

a)

Hrozny stolní a moštové

 

5 (3)

 

0,5 (3)

 

Hrozny stolní

 

 

 

 

 

Hrozny moštové

 

 

 

 

 

b)

Jahody (kromě volně rostoucích)

 

0,02 (2)  (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

c)

Ovoce z keřů (kromě volně rostoucích)

 

0,02 (2)  (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

Ostružiny

 

 

 

 

 

Ostružiny ostružiníku ježiníku

 

 

 

 

 

Ostružinomaliny

 

 

 

 

 

Maliny

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

d)

Ostatní drobné ovoce a bobuloviny (kromě volně rostoucích)

 

 

 

0,02 (2)  (3)

 

Borůvky

 

 

 

 

 

Klikvy

 

 

 

 

 

Rybíz (červený, černý a bílý)

 

1 (3)

 

 

 

Angrešt

 

1 (3)

 

 

 

Jiné

 

0,02 (2)  (3)

 

 

 

e)

Volně rostoucí bobuloviny a plody

 

0,02 (2)  (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

vi)

RŮZNÉ

 

 

 

0,02 (2)  (3)

 

Avokáda

 

 

 

 

 

Banány

 

0,05 (3)

 

 

 

Datle

 

 

 

 

 

Fíky

 

 

 

 

 

Kiwi

 

 

 

 

 

Kumkvaty

 

 

 

 

 

Liči

 

 

 

 

 

Mango

 

 

 

 

 

Olivy

 

 

 

 

 

Mučenka

 

 

 

 

 

Ananas

 

 

 

 

 

Papája

 

 

 

 

 

Jiné

 

0,02 (2)  (3)

 

 

 

2.

Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

0,05 (2)  (3)

 

0,01 (2)  (3)

 

0,05 (2)  (3)

i)

KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

 

0,02 (2)  (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

Červená řepa

 

 

 

 

 

Mrkev

 

 

 

 

 

Celer bulvový

 

 

 

 

 

Křen

 

 

 

 

 

Topinambury

 

 

 

 

 

Pastinák

 

 

 

 

 

Kořenová petržel

 

 

 

 

 

Ředkve, ředkvičky

 

 

 

 

 

Kozí brada

 

 

 

 

 

Batáty

 

 

 

 

 

Tuřín

 

 

 

 

 

Vodnice

 

 

 

 

 

Jam

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

ii)

CIBULOVÁ ZELENINA

 

0,02 (2)  (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

Česnek

 

 

 

 

 

Cibule

 

 

 

 

 

Šalotka

 

 

 

 

 

Jarní cibule

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

iii)

PLODOVÁ ZELENINA

 

 

 

 

 

a)

Lilkovité

 

 

 

 

 

Rajčata

 

0,5 (3)

 

0,5 (3)

 

Papriky

 

 

 

 

 

Lilky

 

 

 

 

 

Jiné

 

0,02 (2)  (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

b)

Tykvovité – s jedlou slupkou

 

0,2 (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

Salátové okurky

 

 

 

 

 

Okurky nakládačky

 

 

 

 

 

Cukety

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

c)

Tykvovité – s nejedlou slupkou

 

 

 

 

 

Melouny cukrové

 

0,3 (3)

 

0,1 (3)

 

Tykve

 

 

 

 

 

Melouny vodní

 

 

 

 

 

Jiné

 

0,02 (2)  (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

d)

Cukrová kukuřice

 

0,02 (2)  (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

iv)

BRUKVOVITÁ ZELENINA

 

0,02 (2)  (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

a)

Květáková krukvovitá zelenina

 

 

 

 

 

Brokolice

 

 

 

 

 

Květák

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

b)

Hlávková brukvovitá zelenina

 

 

 

 

 

Růžičková kapusta

 

 

 

 

 

Kapusta hlávková a hlávkové zelí

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

c)

Listová brukvovitá zelenina

 

 

 

 

 

Pekingské zelí

 

 

 

 

 

Kadeřávek

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

d)

Kedlubny

 

 

 

 

 

v)

LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

 

0,02 (2)  (3)

 

 

 

a)

Salát a podobná zelenina

 

 

 

2 (3)

 

Řeřicha

 

 

 

 

 

Kadeřavý salát

 

 

 

 

 

Hlávkový salát

 

 

 

 

 

Eskariol

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

b)

Špenát a podobná zelenina

 

 

 

0,02 (2)  (3)

 

Špenát

 

 

 

 

 

Mangold (kardy)

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

c)

Řeřišnice potoční

 

 

 

0,02 (2)  (3)

 

d)

Čekanka salátová

 

 

 

0,02 (2)  (3)

 

e)

Čerstvé bylinky

 

 

 

0,02 (2)  (3)

 

Kerblík

 

 

 

 

 

Pažitka

 

 

 

 

 

Petržel

 

 

 

 

 

Petrželová nať

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

vi)

LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá + A15)

 

0,02 (2)  (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

Fazolové lusky

 

 

 

 

 

Fazole (bez lusků)

 

 

 

 

 

Hrachové lusky

 

 

 

 

 

Hrách (bez lusků)

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

vii)

ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

 

0,02 (2)  (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

Chřest

 

 

 

 

 

Kardony

 

 

 

 

 

Řapíkatý celer

 

 

 

 

 

Fenykl

 

 

 

 

 

Artyčoky

 

 

 

 

 

Salát a podobná zelenina

 

 

 

 

 

Reveň rebarbora

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

viii)

HOUBY

 

0,02 (2)  (3)

 

0,02 (2)  (3)

 

a)

Pěstované houby

 

 

 

 

 

b)

Volně rostoucí houby

 

 

 

 

 

3.

Luštěniny

0,05 (2)  (3)

0,02 (2)  (3)

0,01 (2)  (3)

0,02 (2)  (3)

0,05 (2)  (3)

Fazole

 

 

 

 

 

Čočka

 

 

 

 

 

Hrách

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

4.

Olejnatá semena

0,1 (2)  (3)

0,05 (2)  (3)

0,02 (2)  (3)

0,05 (2)  (3)

0,05 (2)  (3)

Lněná semena

 

 

 

 

 

Podzemnicová jádra

 

 

 

 

 

Mák

 

 

 

 

 

Sezamová semena

 

 

 

 

 

Slunečnicová semena

 

 

 

 

 

Semena řepice

 

 

 

 

 

Sójové boby

 

 

 

 

 

Hořčičná semena

 

 

 

 

 

Bavlněná semena

 

 

 

 

 

Jiné

 

 

 

 

 

5.

Brambory

0,05 (2)  (3)

0,02 (2)  (3)

0,01 (2)  (3)

0,02 (2)  (3)

0,05 (2)  (3)

Brambory ranné

 

 

 

 

 

Brambory pozdní

 

 

 

 

 

6.

Čaj (listy a stonky, sušené, fermentované nebo nefermentované, z listů čajovníku Camellia sinensis)

0,1 (2)  (3)

0,05 (2)  (3)

0,02 (2)  (3)

0,05 (2)  (3)

0,1 (2)  (3)

7.

Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu

0,1 (2)  (3)

30 (3)

0,02 (2)  (3)

0,05 (2)  (3)

0,1 (2)  (3)


(1)  RPA 202248 je 2-kyano-3-cyklopropyl-1-(2-methylsulfuryl-4-trifluoromethylfenyl) propan-1,3-dion. RPA 203328 je kyselina 2-methansulfuryl-4-trifluoromethylbenzoová.

(2)  Označuje nižší mezní hodnotu analytického určení.

(3)  Označuje přechodný maximální limit reziduí v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS: pokud nedojde ke změně, stane se tato hodnota definitivní s účinkem od 24. června 2009.


PŘÍLOHA IV

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, jichž se MLR týkají

Propyzamid

Maleinhydrazid

1.

Ovoce, čerstvé, sušené nebo nevařené, konzervované zmražením, bez přídavku cukru; ořechy

0,02 (1)  (2)

0,2 (1)  (2)

i)

CITRUSOVÉ PLODY

 

 

Grapefruity

 

 

Citrony

 

 

Limety

 

 

Mandarinky (včetně klementinek a podobrných hybridů)

 

 

Pomeranče

 

 

Šedok (pomelo)

 

 

Jiné

 

 

ii)

OŘECHY ZE STROMŮ (vyloupané nebo nevyloupané)

 

 

Mandle

 

 

Para ořechy

 

 

Kešu ořechy

 

 

Jedlé kaštany

 

 

Kokosové ořechy

 

 

Lískové ořechy

 

 

Makadamie

 

 

Pekanové ořechy

 

 

Piniové oříšky

 

 

Pistácie

 

 

Vlašské ořechy

 

 

Jiné

 

 

iii)

JÁDROVINY

 

 

Jablka

 

 

Hrušky

 

 

Kdoule

 

 

Jiné

 

 

iv)

PECKOVINY

 

 

Meruňky

 

 

Třešně/višně

 

 

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů)

 

 

Švestky/slívy

 

 

Jiné

 

 

v)

BOBULOVINY A DROBNÉ OVOCE

 

 

a)

Hrozny stolní a moštové

 

 

Hrozny stolní

 

 

Hrozny moštové

 

 

b)

Jahody (kromě volně rostoucích)

 

 

c)

Ovoce z keřů (kromě volně rostoucích)

 

 

Ostružiny

 

 

Ostružiny ostružiníku ježiníku

 

 

Ostružinomaliny

 

 

Maliny

 

 

Jiné

 

 

d)

Ostatní drobné ovoce a bobuloviny (kromě volně rostoucích)

 

 

Borůvky

 

 

Klikvy

 

 

Rybíz (červený, černý a bílý)

 

 

Angrešt

 

 

Jiné

 

 

e)

Volně rostoucí bobuloviny a plody

 

 

vi)

RŮZNÉ

 

 

Avokáda

 

 

Banány

 

 

Datle

 

 

Fíky

 

 

Kiwi

 

 

Kumkvaty

 

 

Liči

 

 

Mango

 

 

Olivy

 

 

Mučenka

 

 

Ananas

 

 

Papája

 

 

Jiné

 

 

2.

Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

 

 

i)

KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

0,02 (1)  (2)

0,2 (1)  (2)

Červená řepa

 

 

Mrkev

 

 

Celer bulvový

 

 

Křen

 

 

Topinambury

 

 

Pastinák

 

 

Kořenová petržel

 

 

Ředkve, ředkvičky

 

 

Kozí brada

 

 

Batáty

 

 

Tuřín

 

 

Vodnice

 

 

Jam

 

 

Jiné

 

 

ii)

CIBULOVÁ ZELENINA

0,02 (1)  (2)

 

Česnek

 

15 (2)

Cibule

 

15 (2)

Šalotka

 

15 (2)

Jarní cibule

 

 

Jiné

 

0,2 (1)  (2)

iii)

PLODOVÁ ZELENINA

0,02 (1)  (2)

0,2 (1)  (2)

a)

Lilkovité

 

 

Rajčata

 

 

Papriky

 

 

Lilky

 

 

Jiné

 

 

b)

Tykvovité – s jedlou slupkou

 

 

Salátové okurky

 

 

Okurky nakládačky

 

 

Cukety

 

 

Jiné

 

 

c)

Tykvovité – s nejedlou slupkou

 

 

Melouny cukrové

 

 

Tykve

 

 

Melouny vodní

 

 

Jiné

 

 

d)

Cukrová kukuřice

 

 

iv)

BRUKVOVITÁ ZELENINA

0,02 (1)  (2)

0,2 (1)  (2)

a)

Květáková krukvovitá zelenina

 

 

Brokolice

 

 

Květák

 

 

Jiné

 

 

b)

Hlávková brukvovitá zelenina

 

 

Růžičková kapusta

 

 

Kapusta hlávková a hlávkové zelí

 

 

Jiné

 

 

c)

Listová brukvovitá zelenina

 

 

Pekingské zelí

 

 

Kadeřávek

 

 

Jiné

 

 

d)

Kedlubny

 

 

v)

LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

 

0,2 (1)  (2)

a)

Salát a podobná zelenina

1 (2)

 

Řeřicha

 

 

Kadeřavý salát

 

 

Hlávkový salát

 

 

Eskariol

 

 

Jiné

 

 

b)

Špenát a podobná zelenina

0,02 (1)  (2)

 

Špenát

 

 

Mangold (kardy)

 

 

Jiné

 

 

c)

Řeřišnice potoční

0,02 (1)  (2)

 

d)

Čekanka salátová

0,02 (1)  (2)

 

e)

Čerstvé bylinky

1 (2)

 

Kerblík

 

 

Pažitka

 

 

Petržel

 

 

Petrželová nať

 

 

Jiné

 

 

vi)

LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

0,02 (1)  (2)

0,2 (1)  (2)

Fazolové lusky

 

 

Fazole (bez lusků)

 

 

Hrachové lusky

 

 

Hrách (bez lusků)

 

 

Jiné

 

 

vii)

ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

0,02 (1)  (2)

0,2 (1)  (2)

Chřest

 

 

Kardony

 

 

Řapíkatý celer

 

 

Fenykl

 

 

Artyčoky

 

 

Salát a podobná zelenina

 

 

Reveň rebarbora

 

 

Jiné

 

 

viii)

HOUBY

0,02 (1)  (2)

0,2 (1)  (2)

a)

Pěstované houby

 

 

b)

Volně rostoucí houby

 

 

3.

Luštěniny

0,02 (1)  (2)

0,2 (1)  (2)

Fazole

 

 

Čočka

 

 

Hrách

 

 

Jiné

 

 

4.

Olejnatá semena

0,05 (1)  (2)

0,5 (1)  (2)

Lněná semena

 

 

Podzemnicová jádra

 

 

Mák

 

 

Sezamová semena

 

 

Slunečnicová semena

 

 

Semena řepice

 

 

Sójové boby

 

 

Hořčičná semena

 

 

Bavlněná semena

 

 

Jiné

 

 

5.

Brambory

0,02 (1)  (2)

50 (3)

Brambory ranné

 

 

Brambory pozdní

 

 

6.

Čaj (listy a stonky, sušené, fermentované nebo nefermentované, z listů čajovníku Camellia sinensis)

0,05 (1)  (2)

0,5 (1)  (2)

7.

Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu

0,05 (1)  (2)

0,5 (1)  (2)


(1)  Označuje nižší mezní hodnotu analytického určení.

(2)  Označuje přechodný maximální limit reziduí v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS: pokud nedojde ke změně, stane se tato hodnota definitivní s účinkem od 24. června 2009.

(3)  MLR brambor podléhají kontrole nedodaných údajů 18 měsíců ode dne zveřejnění.


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU