(ES) č. 1345/2004Nařízení Komise (ES) č. 1345/2004 ze dne 22. července 2004, kterým se mění údaje uvedené ve specifikaci určitého názvu uvedeného v příloze nařízení (ES) č. 1107/96 o zápisu zeměpisných označení a označení původu (Scotch Lamb)

Publikováno: Úř. věst. L 249, 23.7.2004, s. 14-17 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 22. července 2004 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 12. srpna 2004 Nabývá účinnosti: 12. srpna 2004
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1345/2004

ze dne 22. července 2004,

kterým se mění údaje uvedené ve specifikaci určitého názvu uvedeného v příloze nařízení (ES) č. 1107/96 o zápisu zeměpisných označení a označení původu (Scotch Lamb)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 2081/92 ze dne 14. července 1992 o ochraně zeměpisných označení a označení původu zemědělských produktů a potravin (1), a zejména na článek 9 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

V souladu s článkem 9 nařízení (EHS) č. 2081/92 (2) požádaly orgány Spojeného království pro název „Scotch Lamb“ zapsaný jako chráněné zeměpisné označení nařízením Komise (ES) č. 1107/96 ze dne 12. června 1996 o zápisu zeměpisných označení a označení původu podle postupu stanoveného v článku 17 nařízení Rady (EHS) č. 2081/92 o změny v popisu a způsobu získávání produktu.

(2)

Po přezkoumání této žádosti o změny bylo rozhodnuto, že se nejedná o nepodstatné změny.

(3)

V souladu s postupem stanoveném v čl. 9 nařízení (EHS) č. 2081/92 a v případě, že se nejedná o nepatrné změny, uplatní se obdobně postup stanovený v článku 6.

(4)

Bylo shledáno, že změny v tomto případě jsou v souladu s nařízením (EHS) č. 2081/92. Po zveřejnění uvedených změn v Úředním věstníku Evropské unie  (3), nebyla Komisi postoupena žádná námitka podle článku 7 uvedeného nařízení.

(5)

Tyto změny musí být následně zapsány a zveřejněny v Úředním věstníku Evropské unie,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Změny uvedené v příloze I tohoto nařízení jsou zapsány a zveřejněny v souladu s čl. 6 odst. 4 nařízení (EHS) č. 2081/92.

Konsolidovaný výkaz obsahující hlavní údaje specifikace je uveden v příloze II tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 22. července 2004.

Za Komisi

Franz FISCHLER

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 208, 24.7.1992, s. 1. Nařízení naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 806/2003 (Úř. věst. L 122, 16.5.2003, s. 1).

(2)  Úř. věst. L 148, 21.6.1996, s. 1. Nařízení naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 526/2004 (Úř. věst. L 85, 23.3.2004, s. 3).

(3)  Úř. věst. C 99, 25.4.2003, s. 3 (Scotch Lamb).


PŘÍLOHA I

NAŘÍZENÍ RADY (EHS) č. 2081/92

ZMĚNA SPECIFIKACE CHRÁNĚNÉHO ZEMĚPISNÉHO OZNAČENÍ (článek 9)

Č. ES: UK/0275/24.1.1994

1.   Zapsaný název: Scotch Lamb CHZO

2.   Požadovaná změna (požadované změny):

Záhlaví specifikace:

Image

Název

Image

Popis

Image

Zeměpisná oblast

Image

Důkaz o původu

Image

Způsob výroby

Image

Odkaz

Image

Označení etiketou

Image

Národní požadavky

Změna (změny):

Popis

Aby byla zohledněna současná praxe, při které je brán v potaz zájem spotřebitele o zvýšenou průhlednost značení produktů a o zlepšení jakosti Scotch Lamb, současný popis:

„Produkt pochází z jehněčího dobytka chovaného v poslední fázi – stanovené nejméně na tři měsíce – poraženého a zpracovaného ve vymezeném prostoru.“

se mění takto:

„Produkt pochází z jehněčího dobytka narozeného, chovaného během celého života, poraženého a zpracovaného ve vymezené zeměpisné oblasti. Zvířata byla chována a poražena v souladu se systémy zajišťování jakosti odpovídajícími evropské normě EN 45011 (Guide ISO 65), jejichž normy, hodnocení a frekvence hodnocení odpovídají těm, které byly stanoveny žadatelem.“

Způsob výroby

Změna výše uvedeného popisu vyžaduje změnu údajů týkajících se způsobu výroby. Kromě toho v době podání první žádosti jehněčí maso Scotch Lamb nebylo téměř nikdy prodáváno ve zmrazeném stavu. I když tento jev není stále ještě rozšířen, žadatel si přeje zrušit výraz „produkt se může prodávat pouze čerstvý nebo v chlazeném stavu“, aby umožnil prodej jehněčího masa Scotch Lamb i ve stavu zmrazeném, pokud si to zpracovatel přeje.

Proto současný popis:

„Jehněčí dobytek je v konečné fázi, jejíž minimální délka je stanovena na tři měsíce, chován ve Skotsku. Je poražený a zpracovaný v souladu se specifikací. Produkt se může prodávat pouze čerstvý nebo v chlazeném stavu.“

se mění takto:

„Jehněčí dobytek je narozen a chován během celého života ve vymezené zeměpisné oblasti. Zvířata byla chována a poražena v souladu se systémy zajišťování jakosti odpovídajícími evropské normě EN 45011 (Guide ISO 65), jejichž normy, hodnocení a frekvence hodnocení odpovídají těm, které byly stanoveny žadatelem. Dobytek je poražený a zpracovaný v této oblasti v souladu se specifikací.“


PŘÍLOHA II

KONSOLIDOVANÝ VÝKAZ

Nařízení Rady (EHS) č. 2081/92

„SCOTCH LAMB“

Č. ES: UK/0275/24.1.1994

CHOP ( ) CHZO (x)

Tento stručný výkaz je vytvořen za účelem podání informací. Podrobné informace určené především pro výrobce produktů chráněných CHOP a CHZO získáte v úplné verzi specifikace, a to buď na národní úrovni, nebo od úřadů Evropské komise (1).

1.

   Zodpovědný úřad v členském státu

Název

:

Department of Environment, Food and Rural Affairs Food Chain Marketing and Competitiveness Division

Adresa

:

Room 338

Nobel House

17 Smith Square

London – SW1P 3JR

Tel.

:

(44-207) 238 66 87

Fax

:

(44-207) 238 57 28

e-mail

:

[email protected]

2.

   Skupina žadatelů

2.1.

Název

:

Quality Meat Scotland

2.2.

Adresa

:

Rural Centre

West Mains

Ingliston

Newbridge

Midlothian – EH28 8NZ

Tel.

:

(44-131) 472 40 40

Fax

:

(44-131) 472 40 38

e-mail

:

[email protected]

2.3.

Zastoupení: výrobci (6 633), zpracovatelé (32), ostatní (310)

3.

   Typ produktu: třída 1.1 – čerstvé maso

4.

   Specifikace (souhrn požadavků podle čl. 4 odst. 2)

4.1.   Názer:

Scotch Lamb

4.2.   Popis Produkt pochází z jehněčího dobytka narozeného, chovaného během celého života, poraženého a zpracovaného ve vymezené zeměpisné oblasti. Zvířata byla chována a poražena v souladu se systémy zjištění jakosti odpovídajícími evropské normě EN 45011 (Guide ISO 65), jejichž normy, hodnocení a frekvence hodnocení odpovídají těm, které byly stanoveny žadatelem.

4.3.   Zeměpisná oblast Vymezená oblast představuje oblast kontinentálního Skotska včetně ostrovů při západním pobřeží, Orkney a Shetlandu.

4.4.   Důkaz o původu Již od 19. století je jehněčí maso Scotch Lamb známo svou vysokou jakostí díky používání tradičních výživných režimů. Ve Spojeném království stejně jako jinde se těší dobré pověsti.

4.5.   Způsob výroby Jehněčí dobytek je narozen a chován během celého života ve vymezené zeměpisné oblasti. Zvířata byla chována a poražena v souladu se systémy zjištění jakosti odpovídajícími evropské normě EN 45011 (Guide ISO 65), jejichž normy, hodnocení a frekvence hodnocení odpovídají těm, které byly stanoveny žadatelem. Dobytek je poražený a zpracovaný v této oblasti v souladu se specifikací.

4.6.   Odkaz Rozsáhlé pastviny a typické skotské lučiny dodávají jehněčímu masu Scotch Lamb jeho zvláštní ráz.

4.7.   Kontrolní orgán

Název

:

Scottish Food Quality Certification

Adresa

:

Royal Highland Centre

10th Avenue

Ingliston

Edinburgh – EH28 8NF

Tel.

:

(44-131) 335 66 15

Fax

:

(44-131) 335 66 01

e-mail

:

[email protected]

4.8.   Označení etiketou: CHZO

4.9.   Národní požadavky:


(1)  Evropská komise – Generální ředitelství – zemědělství – oddělení pro politiku jakosti zemědělských produktů – B-1049 Brusel.


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU