2003/120/ESSměrnice Komise 2003/120/ES ze dne 5. prosince 2003, kterou se mění směrnice 90/496/EHS o nutričním označování potravin (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 333, 20.12.2003, s. 51-51 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 5. prosince 2003 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 9. ledna 2004 Nabývá účinnosti: 9. ledna 2004
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 2003/120/ES

ze dne 5. prosince 2003,

kterou se mění směrnice 90/496/EHS o nutričním označování potravin

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 90/496/EHS ze dne 24. září 1990 o nutričním označování potravin [1], a zejména na čl. 5 odst. 2 uvedené směrnice,

po konzultaci s Vědeckým výborem pro potraviny,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Rozhodnutím Komise 2003/867/ES [2] bylo povoleno uvedení salatrimů na trh jako nových složek potravin pro použití v pečivu a v cukrovinkách se sníženým obsahem energie ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 [3] naposledy pozměněného nařízením (ES) č. 1882/2003 [4].

(2) Vědecký výbor pro potraviny ve svém stanovisku ze dne 13. prosince 2001 týkajícím se posouzení bezpečnosti salatrimů jako nové složky potravin pro použití jako nízkoenergetické náhražky tuků uvedl, že energetická hodnota salatrimů je 5 až 6 kcal/gram.

(3) Podle současných pravidel by energetická hodnota salatrimů, které jsou zařazeny jako tuky, měla být počítána za použití převodního faktoru pro tuky uvedeného v čl. 5 odst. 1 směrnice 90/496/EHS, tj. 9 kcal/g. Použití tohoto převodního faktoru pro deklarovanou energetickou hodnotu výrobku by zkreslilo snížený obsah energie, kterého bylo u výrobku dosaženo použitím salatrimů při jeho výrobě, a spotřebitel by tedy nebyl plně informován. Pro salatrimy je proto nezbytné přijmout vhodný převodní faktor pro účely výpočtu deklarované energetické hodnoty potravin.

(4) Opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

V čl. 5 odst. 1 směrnice 90/496/EHS se doplňuje nová odrážka, která zní:

"–salatrimy | 6 kcal/g – 25 kJ/g." |

Článek 2

1. Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději do 31. července 2004. Neprodleně sdělí Komisi znění uvedených předpisů a srovnávací tabulku mezi uvedenými předpisy a touto směrnicí.

Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

2. Členské státy sdělí Komisi znění všech hlavních ustanovení vnitrostátních právních předpisů, které přijmou v oblasti působnosti této směrnice.

Článek 3

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Článek 4

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 5. prosince 2003.

Za Komisi

David Byrne

člen Komise

[1] Úř. věst. L 276, 6.10.1990, s. 40.

[2] Úř. věst. L 326, 13.12.2003, s. 32.

[3] Úř. věst. L 43, 14.2.1997, s. 1.

[4] Úř. věst. L 284, 31.10.2003, s. 1.

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU