(ES) č. 2004/2002NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2004/2002 ze dne 8. listopadu 2002 o postupu určování obsahu masa a tuku v některých výrobcích z vepřového masa

Publikováno: Úř. věst. L 308, 9.11.2002, s. 22-24 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 8. listopadu 2002 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 16. listopadu 2002 Nabývá účinnosti: 16. listopadu 2002
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Nařízení Komise (ES) č. 2004/2002

ze dne 8. listopadu 2002

o postupu určování obsahu masa a tuku v některých výrobcích z vepřového masa

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 2759/75 ze dne 29. října 1975 o společné organizaci trhu s vepřovým masem [1], naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 1365/2000 [2], a zejména na čl. 13 odst. 12 uvedeného nařízení,

s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 2658/87 ze dne 23. července 1987 o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním sazebníku [3], naposledy pozměněné nařízením Komise (ES) č. 969/2002 [4], a zejména na článek 9 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Nařízení Komise (EHS) č. 3846/87 ze dne 17. prosince 1987, kterým se zavádí nomenklatura zemědělských produktů pro vývozní náhrady [5], naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 1007/2002 [6], stanoví nomenklaturu zemědělských produktů pro vývozní náhrady na základě kombinované nomenklatury.

(2) V zájmu jednotného používání nomenklatury v odvětví vepřového masa uvedené v příloze nařízení (EHS) č. 3846/87 je třeba přijmout ustanovení pro zařazení produktů do kódů produktů 160241109110, 160241109130, 160242109110, 160242109130 a 160249199130.

(3) Je nutné stanovit postup určování hmotnostních procent masa a tuků.

(4) Nařízení Komise (EHS) č. 1583/89 ze dne 7. června 1989 o postupu určování obsahu masa a tuku v některých výrobcích z vepřového masa [7] stanoví postup určování hmotnostních procent masa a tuků. Popis výrobků, na které odkazuje uvedené nařízení, však již neodpovídá skutečnosti a je ho proto třeba změnit. Při provádění této změny je třeba využít této příležitosti a nově vypracovat příslušná pravidla a nové znění založit na článku 37 Smlouvy, protože se týká výhradně jednotného používání nomenklatury zemědělských produktů pro vývozní náhrady.

(5) Opatření tohoto nařízení jsou v souladu se stanovisky Řídícího výboru pro vepřové maso a Výboru pro celní kodex, která výbory zaujaly v rámci svých příslušných oblastí odpovědnosti,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Hmotnostní procenta masa a tuku v produktech kódů produktů 160241109110, 160241109130, 160242109110, 160242109130 a 160249199130 nomenklatury uvedené v příloze nařízení (EHS) č. 3846/87 se určí postupem popsaným v příloze tohoto nařízení.

Článek 2

Nařízení (EHS) č. 1583/89 se zrušuje.

Článek 4

Toto nařízení vstupuje v platnost sedmým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Použije se pro vývozní licence, o něž se požádá od 18. listopadu 2002.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 8. listopadu 2002.

Za Komisi

Franz Fischler

člen Komise

[1] Úř. věst. L 282, 1.11.1975, s. 1.

[2] Úř. věst. L 156, 29.6.2000, s. 5.

[3] Úř. věst. L 256, 7.9.1987, s. 1.

[4] Úř. věst. L 149, 7.6.2002, s. 20.

[5] Úř. věst. L 366, 24.12.1987, s. 1.

[6] Úř. věst. L 153, 13.6.2002, s. 8.

[7] Úř. věst. L 156, 8.6.1989, s. 13.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

ANALYTICKÝ POSTUP

Obsah masa a tuku se určuje takto:

1. Analytické metody:

1.1 Analýza musí být provedena na homogenních a reprezentativních vzorcích masného výrobku.

1.2 Použijí se tyto analytické metody:

1.2.1 Dusík: určení obsahu dusíku v mase a masných výrobcích Kjeldahlovou metodou.

1.2.2 Vlhkost: určení obsahu vlhkosti v mase a masných výrobcích – ISO 1442 – 1997.

1.2.3 Tuky: určení celkového obsahu tuků – extrakcí petroletherem po hydrolýze kyselinou chlorovodíkovou.

1.2.4 Popel: určení obsahu popela v mase a masných výrobcích – ISO 936 – 1998.

1.3 Požadavky výše uvedených norem ISO týkající se odběru vzorků nejsou pro účely tohoto nařízení závazné.

2. Výpočet obsahu masa a tuku:

% odtučněného masa

+++++ TIFF +++++

% masa a tuku celkem

= DEM + F

kde:

NT = celkový obsah dusíku stanovený analýzou ( % hmotnostní)

Nx = dusík nepocházející z masa ( % hmotnostní)

f průměrný obsah dusíku ( % hmotnostní) v libovém mase, které výrobek obsahuje; hodnota tohoto činitele je:

3,5 | u kýty a jejích částí kódů produktů 1602 41 10 9110 a 1602 41 10 9130 |

3,35 | u plece a jejích částí kódů produktů 1602 42 10 9110 a 1602 42 10 9130 |

3,35 | u ostatních produktů kódu produktu 1602 49 19 9130 |

F = množství extrahovatelného tuku ( % hmotnostní) určené analýzou.

Celkový obsah dusíku a extrahovatelných tuků se určuje pomocí metod uvedených v bodech 1.2.1 a 1.2.3 Rovněž je možné stanovit obsah popela (1.2.4) a vlhkosti (1.2.2) a odvodit obsah ostatních složek.

Pro účely úprav hodnoty dusíku nepocházejícího z masa (Nx) je třeba znát množství každé složky obsahující dusík a obsah dusíku v těchto složkách.

Tato tabulka uvádí obsah dusíku v několika složkách nepocházejících z masa, které obsahují dusík a běžně se vyskytují v masných výrobcích:

Nemasné výrobky | % dusíku |

Kasein | 15,8 |

Kaseinát sodný | 14,8 |

Izolát sojové bílkoviny | 14,5 |

Sója se změněnou texturou | 8,0 |

Sojová mouka | 8,0 |

Glutaman sodný (MSG) | 8,3 |

Pokud jde o opakovatelnost analytických metod, je vhodné se odvolat na výše uvedené normy ISO.

Musí být zohledněn průměrný výsledek alespoň ze dvou měření.

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU