2002/42/ESSMĚRNICE KOMISE 2002/42/ES ze dne 17. května 2002, kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů (bentazonu a pyridátu) v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

Publikováno: Úř. věst. L 134, 22.5.2002, s. 29-36 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 17. května 2002 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 11. června 2002 Nabývá účinnosti: 11. června 2002
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 2002/42/ES

ze dne 17. května 2002,

kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů (bentazonu a pyridátu) v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu [1], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2002/23/ES [2], a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/363/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách živočišného původu a na jejich povrchu [3], naposledy pozměněnou směrnicí 2002/23/ES, a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu [4], naposledy pozměněnou směrnicí 2002/23/ES, a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh [5], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2002/37/ES [6], a zejména na čl. 4 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Směrnicemi Komise 2000/68/ES [7] a 2001/21/ES [8] byly do přílohy zařazeny účinné látky bentazon a pyridát pro použití jako herbicid v obilovinách, zelenině a pícninách.

(2) Dotyčné účinné látky byly do přílohy zařazeny na základě posouzení předložených informací týkajících se navržených použití. Informace o těchto použitích byly předloženy některými členskými státy podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS. Předložené informace byly posouzeny a jsou dostatečné pro stanovení určitých maximálních limitů reziduí (MLR).

(3) Neexistují-li žádné maximální limity na úrovni Společenství ani dočasné maximální limity, stanoví členské státy podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS předtím, než budou moci vydat povolení pro přípravky na ochranu rostlin obsahující tyto účinné látky, dočasné vnitrostátní maximální limity reziduí.

(4) Technické a vědecké hodnocení dotyčných účinných látek pro účely jejich zařazení do přílohy I směrnice 91/414/EHS bylo uzavřeno formou hodnotících zpráv Komise. Tyto zprávy byly dokončeny v případě bentazonu dne 13. července 2000 a v případě pyridátu dne 12. prosince 2000. V těchto zprávách byl přijatelný denní příjem (ADI) stanoven pro bentazon na 0,1 mg/kg tělesné hmotnosti na den a pro pyridát na 0,036 mg/kg tělesné hmotnosti na den. Celoživotní expozice spotřebitelů potravin ošetřených dotyčnými účinnými látkami byla odhadnuta a zhodnocenav souladu s postupy používanými ve Společenství. Byly rovněž zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací [1] Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí — potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHP/FSF/FOS/97.7). a stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny [2] Stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny k otázkám týkajícím se změny příloh ke směrnicím Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 92/642/EHS (stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny ze dne 14. července 1998) (http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scp/out21_en.html). k použité metodologii. Byl učiněn závěr, že navržené maximální limity reziduí nevedou k překročení hodnot přijatelného denního příjmu.

(5) V průběhu hodnocení a diskuse, které předcházely zařazení pyridátu do přílohy I směrnice 91/414/EHS, nebyly zjištěny žádné akutní toxické účinky vyžadující stanovení akutní referenční dávky. Akutní referenční dávka pro bentazon byla stanovena na 0,25 mg/kg tělesné hmotnosti na den. Podle vyhodnocení expozice nepovedou navržené maximální limity reziduí k nepřijatelné akutní expozici spotřebitelů.

(6) K zajištění náležité ochrany spotřebitelů před expozicí reziduím v produktech nebo na produktech, pro něž nebylo uděleno povolení, je vhodné stanovit pro všechny tyto produkty, na něž se vztahují směrnice 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642EHS, dočasné maximální limity reziduí na úrovni meze stanovitelnosti.

(7) Stanovení těchto dočasných maximálních limitů reziduí na úrovní Společenství nebrání členským státům, aby stanovily dočasné maximální limity reziduí pro bentazon a pyridát podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS a její přílohy VI. Doba čtyř let je považována za dostatečnou pro stanovení většiny dalších použití dotyčných účinných látek. Po uplynutí této doby by se dočasné maximální limity reziduí měly stát konečnými.

(8) Přílohy ke směrnicím 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS by tedy měly být změněny.

(9) Komise oznámila návrh této směrnice Světové obchodní organizaci a neobdržela žádné připomínky. Možnost stanovení odchylek od maximálních limitů reziduí pro dovoz u určitých kombinací pesticidu a plodiny Komise prozkoumá na základě přijatelných údajů, které jí budou předloženy.

(10) Tato směrnice je v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

V části A přílohy II směrnice 86/362/EHS se doplňují tyto maximální limity reziduí pesticidů:

"Rezidua pesticidů | Maximální limity (mg/kg) |

| |

Bentazon (suma bentazonu a konjugátů 60H a 80H bentazonu, vyjádřeno jako bentazon) | 0,1 | obiloviny |

Pyridát (suma pyridátu, produktu jeho hydrolýzy CL 9673 (6-chlor-4-hydroxy-3-fenylpyridazin) a hydrolyzovatelných konjugátů produktu CL 9673, vyjádřeno jako pyridát) | 0,05 | obiloviny |

Článek 2

V části B přílohy II směrnice 86/363/EHS se doplňují tyto maximální limity reziduí pesticidů:

"Rezidua pesticidů | Maximální limity (mg/kg) |

v mase, včetně tuku, masných polotovarech, drobech a živočišných tucích uvedených v příloze I pod položkami KN 0201, 0202, 0203, 0204, 02050000, 0206, 0207, ex0208, 020900, 0210, 160100 a 1602 | v mléce a v mléčných výrobcích uvedených v příloze I pod položkami KN 0401, 0402, 040500 a 0406 | v čerstvých vejcích bez skořápek, pokud jde o ptačí vejce a žloutky uvedené v příloze I pod položkami KN 040700 a 0408 |

Bentazon | 0,05 | 0,02 | 0,05 |

Pyridát (suma pyridátu, produktu jeho hydrolýzy CL 9673 (6-chlor-4-hydroxy-3-fenylpyridazin), vyjádřeno jako pyridát) | ledvinky, kromě drůbežích 0,4 | 0,05 | 0,05 |

ostatní produkty 0,05 |

Článek 3

V příloze II směrnice 90/642/EHS se doplňují maximální limity reziduí pro bentazon a pyridát uvedené v příloze této směrnice.

Článek 4

Členské státy uvednou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději 31. prosince 2002. Neprodleně o nich uvědomí Komisi.

Budou tyto předpisy používat od 1. ledna 2003.

Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 5

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Článek 6

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 17. května 2002.

Za Komisi

David Byrne

člen Komise

[1] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37.

[2] Úř. věst. L 64, 7.3.2002, s. 13.

[3] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 43.

[4] Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71.

[5] Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1.

[6] Úř. věst. L 117, 4.5.2002, s. 10.

[7] Úř. věst. L 276, 28.10.2000, s. 41.

[8] Úř. věst. L 69, 10.3.2001, s. 17.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

Bentazon (suma bentazonu a konjugátů 60H a 80H bentazonu, vyjádřeno jako bentazon) | Pyridát (suma pyridátu, produktu jeho hydrolýzy CL 9673 (6-chlor-4-hydroxy-3-fenylpyridazin) a hydrolyzovatelných konjugátů produktu CL 9673, vyjádřeno jako pyridát) |

1.Ovoce čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy | 0,1 | 0,05 |

i)CITRUSOVÉ PLODY

Grapefruity | | |

Citrony | | |

Kyselé lajmy | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | |

Pomeranče | | |

Šedok | | |

Ostatní | | |

ii)OŘECHY (ve skořápce nebo jádra)

Mandle | | |

Para ořechy | | |

Kešu ořechy | | |

Kaštany jedlé | | |

Kokosové ořechy | | |

Lískové ořechy | | |

Makadamie | | |

Pekanové ořechy | | |

Piniové oříšky | | |

Pistácie | | |

Vlašské ořechy | | |

Ostatní | | |

iii)JÁDROVÉ OVOCE

Jablka | | |

Hrušky | | |

Kdoule | | |

Ostatní | | |

iv)PECKOVÉ OVOCE

Meruňky | | |

Třešně a višně | | |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | |

Švestky a slívy | | |

Ostatní | | |

v)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE

a)Hrozny révy vinné stolní a moštové

Hrozny stolní | | |

Hrozny moštové | | |

b)Jahody (kromě lesních) | | |

c)Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích)

Ostružiny | | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | |

Ostružinomaliny | | |

Maliny | | |

Ostatní | | |

d)Ostatní bobulové a drobné ovoce (kromě planě rostoucího)

Borůvky | | |

Klikva | | |

Rybíz (červený, bílý a černý) | | |

Angrešt | | |

Ostatní | | |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | | |

vi)RŮZNÉ

Avokádo | | |

Banány | | |

Datle | | |

Fíky | | |

Kiwi | | |

Kumkvat | | |

Liči | | |

Mango | | |

Olivy | | |

Mučenka | | |

Ananas | | |

Granátová jablka | | |

Ostatní | | |

2.Zelenina čestvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA | 0,1 | 0,05 |

Řepa salátová | | |

Mrkev | | |

Celer bulvový | | |

Křen | | |

Topinambury | | |

Pastinák | | |

Petržel kořenová | | |

Ředkvička | | |

Černý kořen | | |

Batáty | | |

Tuřín | | |

Vodnice | | |

Jam | | |

Ostatní | | |

ii)CIBULOVÁ ZELENINA | 0,1 | 0,05 |

Česnek | | |

Cibule kuchyňská | | |

Šalotka | | |

Cibule jarní | | |

Ostatní | | |

iii)PLODOVÁ ZELENINA | 0,1 | 0,05 |

a)Lilkovité

Rajčata | | |

Paprika zeleninová | | |

Lilek | | |

Ostatní | | |

b)Tykvovité – s jednou slupkou

Okurky salátové | | |

Okurky nakládačky | | |

Cukety | | |

Ostatní | | |

c)Tykvovité – s nejedlou slupkou

Melouny cukrové | | |

Tykve | | |

Melouny vodní | | |

Ostatní | | |

d)Kukuřice cukrová | | |

iv)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA | 0,1 | |

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice | | 0,05 |

Brokolice | | |

Květák | | |

Ostatní | | |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky | | 0,05 |

Kapusta růžičková | | |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | | |

Ostatní | | |

c)Košťálová zelenina listová

Pekingské zelí | | |

Kadeřávek | | 0,2 |

Ostatní | | 0,05 |

d)Kedlubny | | 0,05 |

v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY | | 0,05 |

a)Salát a podobná zelenina | 0,1 | |

Řeřicha setá | | |

Polníček | | |

Salát hlávkový | | |

Endivie | | |

Ostatní | | |

b)Špenát a podobná zelenina | 0,1 | |

Špenát | | |

Mangold (řapíky) | | |

Ostatní | | |

c)Potočnice lékařská | 0,1 | |

d)Čekanka salátová | 0,1 | |

e)Čerstvé bylinky | 0,1 | |

Kerblík | | |

Pažitka | | |

Petrželová nať | | |

Celerová nať | | |

Ostatní | | |

vi)LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá) | | 0,05 |

Fazolové lusky | | |

Vyluštěná fazolová semena | | |

Hrachové lusky | 0,5 | |

Vyluštěná hrachová zrna | 0,2 | |

Ostatní | 0,1 | |

vii)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá) | 0,1 | |

Chřest | | |

Kardy | | |

Celer řapíkatý | | |

Fenykl sladký | | |

Artyčoky | | |

Pór | | 1 |

Reveň | | |

Ostatní | | 0,05 |

viii)HOUBY | 0,1 | 0,05 |

a)Žampiony pěstované | | |

b)Žampiony volně rostoucí | | |

3.Luštěniny | 0,1 | 0,05 |

Fazole | | |

Čočka | | |

Hrách | | |

Ostatní | | |

4.Olejnatá semena | | 0,05 |

Lněná semena | | |

Jádra podzemnice olejné | | |

Mák | | |

Sezamová semena | | |

Slunečnicová semena | | |

Semena řepky | | |

Sojové boby | 0,1 | |

Hořčičná semena | | |

Bavlníková semena | | |

Ostatní | 0,1 | |

5.Brambory | 0,1 | 0,05 |

Konzumní brambory rané | | |

Konzumní brambory pozdní | | |

6.Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis) | 0,1 | 0,1 |

7.Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu | 0,1 | 0,1 |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU