(ES) č. 2561/1999NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2561/1999 ze dne 3. prosince 1999, kterým se stanoví obchodní norma pro hrachové lusky

Publikováno: Úř. věst. L 310, 4.12.1999, s. 7-10 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 3. prosince 1999 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 11. prosince 1999 Nabývá účinnosti: 11. prosince 1999
Platnost předpisu: Zrušen předpisem (ES) č. 1221/2008 Pozbývá platnosti: 1. července 2009
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Nařízení Komise (ES) č. 2561/1999

ze dne 3. prosince 1999,

kterým se stanoví obchodní norma pro hrachové lusky

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Rady (ES) č. 2200/96 ze dne 28. října 1996 o vytvoření společné organizace trhu ovoce a zeleniny [1], naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 1257/1999 [2], a zejména na čl. 2 odst. 2 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Hrachové lusky jsou uvedeny v příloze I nařízení (ES) č. 2200/96 mezi produkty, pro které musí být přijaty normy. Nařízení Komise č. 58 [3], kterým se stanoví společné normy jakosti pro některé druhy uvedené v příloze I B nařízení č. 23, naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 888/97 [4], bylo několikrát pozměněno a proto již nezajišťuje právní čistotu.

(2) Je tedy třeba přistoupit k přepracování uvedených pravidel a přílohu I.3 nařízení č. 58 zrušit. Za tím účelem by pro zajištění průhlednosti světového trhu měla být vzata v úvahu norma doporučená pro hrachové lusky Pracovní skupinou pro normalizaci neúdržných produktů a zvyšování jejich jakosti Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK OSN).

(3) Cílem používání této normy musí být vyloučit z trhu produkty neodpovídající jakosti, zaměřit produkci na uspokojování požadavků spotřebitelů a usnadnit obchodní vztahy na základě poctivé hospodářské soutěže a přispět tak ke zlepšení výnosnosti produkce.

(4) Normy se vztahují na všechna stadia uvádění na trh. Doprava na dlouhé vzdálenosti, skladování po určitou dobu nebo různá manipulace, které jsou produkty podrobeny, mohou způsobit poškození, vyplývající z biologického vývoje těchto produktů nebo jejich větší či menší údržnosti. Tato poškození je třeba vzít v úvahu při používání normy ve stadiích uvádění na trh následujících po odeslání.

(5) Opatření tohoto nařízení jsou v souladu se stanoviskem Řídícího výboru pro čerstvé ovoce a zeleninu,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Obchodní norma pro hrachové lusky, označené kódem KN 070810 je uvedena v příloze.

Norma se vztahuje na všechna stadia uvádění na trh za podmínek stanovených v nařízení (ES) č. 2200/96.

Ve stadiích následujících po odeslání mohou však produkty oproti ustanovením normy vykazovat mírnou ztrátu čerstvosti a mírné vadnutí a rovněž lehká poškození vyplývající z jejich vývoje a jejich větší či menší údržnosti.

Článek 2

Příloha I.3 nařízení č. 58 se zrušuje.

Článek 3

Toto nařízení vstupuje v platnost sedmým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Použije se od prvního dne třetího měsíce po vstupu v platnost tohoto nařízení.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 3. prosince 1999.

Za Komisi

Franz Fischler

člen Komise

[1] Úř. věst. L 297, 21.11.1996, s. 1.

[2] Úř. věst. L 160, 26.6.1999, s. 80.

[3] Úř. věst. 56, 7.7.1962, s. 1606/62.

[4] Úř. věst. L 126, 17.5.1997, s. 11.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

NORMA PRO HRACHOVÉ LUSKY

I. DEFINICE PRODUKTU

Tato norma se vztahuje na hrachové lusky k vylupování odrůd (kultivarů) Pisum sativum L. a hrachové lusky určené ke spotřebě včetně lusků Pisum sativum L. var. macrocarpon a hrachové lusky cukrové Pisum sativum L. var. saccharatum, určené k dodání v čerstvém stavu spotřebiteli. Nevztahuje se na hrachové lusky určené k průmyslovému zpracování.

II. ZNAKY JAKOSTI

Norma stanoví vlastnosti, které musí hrachové lusky vykazovat po obalové úpravě a zabalení.

A. Minimální požadavky

Ve všech třídách jakosti, s přihlédnutím ke zvláštním ustanovením uvedeným pro jednotlivé třídy jakosti a k dovoleným odchylkám:

i) lusky musí být:

- celé,

- zdravé; nedovolují se produkty napadené hnilobou nebo s takovými vadami, které je činí nevhodnými pro lidskou spotřebu,

- čisté, v podstatě bez viditelných cizích látek (včetně částí květenství),

- hrachové lusky určené ke spotřebě včetně lusků bez tuhých vláken nebo pergamenové membrány,

- v podstatě bez škůdců,

- v podstatě nepoškozené škůdci,

- bez nadměrné povrchové vlhkosti,

- bez cizího pachu a/nebo chuti;

ii) zrna musí být:

- čerstvá,

- zdravá, tzn. nepoškozená škůdci nebo chorobami,

- normálně vyvinutá.

Hrachové lusky musí být v takovém stadiu vývoje a v takovém stavu, aby:

- snesly přepravu a manipulaci a

- mohly být do místa určení doručeny v odpovídající jakosti.

B. Třídy jakosti

Hrachové lusky se zařazují do dvou tříd jakosti uvedených dále:

i) I. jakost

Hrachové lusky zařazené do této třídy musí být dobré jakosti.

Lusky musí být:

- tvaru, vývinu a vybarvení typických pro odrůdu,

- se stopkou,

- nepoškozené kroupami,

- čerstvé, nezavadlé,

- nepoškozené zapařením.

U hrachových lusků určených ke spotřebě včetně lusků smějí lusky vykazovat:

- velmi lehké povrchové vady, poškození a otlaky,

- velmi lehké vady tvaru,

- velmi lehké vady vybarvení.

U hrachových lusků k vylupování:

Lusky musí

- být dobře vyplněné a musí obsahovat nejméně 5 zrn.

Zrna musí:

- být dobře tvarovaná,

- být křehká,

- být šťavnatá a dostatečně pevná, tzn. při stlačení mezi dvěma prsty se musí rozmáčknout, aniž by se rozdělila,

- dosáhnout alespoň z poloviny plného vývinu, nesmějí však být zcela vyvinuta,

- vykazovat vybarvení typické pro odrůdu.

- moučnatá,

- poškozená.

Pokud hrachové lusky určené ke spotřebě včetně lusků obsahují zrna, musí být malá a málo vyvinutá.

ii) II. jakost

Do této třídy se zařazují hrachové lusky, které nemohou být zařazeny do I. jakosti, ale které odpovídají minimálním požadavkům uvedeným výše.

Hrachové lusky k vylupování smějí být vyzrálejší než v I. jakosti.

Dovolují se, pokud zůstanou zachovány základní znaky jakosti, uchovatelnosti a obchodní úpravy produktu, tyto lehké vady:

U hrachových lusků určených ke spotřebě včetně lusků smějí lusky vykazovat:

- lehké povrchové vady, poškození a otlaky,

- lehké vady tvaru včetně vad vznikajících vývinem zrn,

- lehkou vadu vybarvení,

- lehké, dále se nerozvíjející poškození pokožky škůdci,

- mírnou ztrátu čerstvosti, lusky zvadlé a se změněným vybarvením se však nedovolují.

U hrachových lusků k vylupování smějí lusky vykazovat:

- lehkou vadu vybarvení,

- lehké poškození, dále se nerozvíjející a neohrožující jakost zrn,

- ztrátu čerstvosti, zvadlé lusky se však nedovolují.

Lusky musí obsahovat nejméně 3 zrna.

Zrna smějí být:

- hůře tvarovaná,

- méně vybarvená,

- tužší,

- lehce poškozená.

Zrna, která překročila konzumní zralost se nedovolují.

III. TŘÍDĚNÍ PODLE VELIKOSTI

Třídění hrachových lusků podle velikosti se nepožaduje.

IV. DOVOLENÉ ODCHYLKY

Pro produkty neodpovídající požadavkům dané třídy jakosti jsou v každém obalu dovoleny odchylky jakosti.

i) I. jakost

10 % hmotnosti hrachových lusků neodpovídajících požadavkům této třídy jakosti, ale odpovídající požadavkům stanoveným pro II. jakost nebo výjimečně dovoleným odchylkám II. jakosti.

ii) II. jakost

10 % hmotnosti hrachových lusků neodpovídajících požadavkům této třídy jakosti, ani minimálním požadavkům, s výjimkou produktů napadených hnilobou, dále se rozvíjejícími chorobami nebo s jiným poškozením, které je činí nevhodnými pro lidskou spotřebu.

V. OBCHODNÍ ÚPRAVA

A. Stejnorodost

Obsah každého obalu musí být stejnorodý a obal musí obsahovat jen hrachové lusky téhož původu, téže odrůdy a třídy jakosti.

Viditelná část obsahu obalu musí odpovídat zbývající části obsahu obalu.

B. Obalová úprava

Hrachové lusky musí být baleny způsobem zajišťujícím náležitou ochranu produktu.

Materiály použité uvnitř obalů musí být nové, čisté a nesmějí způsobovat vnější ani vnitřní poškození produktů. Použití materiálů, především papíru nebo nálepek s obchodními údaji, se dovoluje, pokud je tisk nebo označení štítky provedeno barvou nebo lepidlem zdravotně nezávadnými.

V obalech se nesmějí vyskytovat cizí příměsi.

VI. OZNAČOVÁNÍ

Každý obal musí být označen údaji umístěnými na jedné jeho straně. Čitelně, nesmazatelně a tak, aby byly viditelné zvenku, musí být uvedeny tyto údaje:

A. Identifikace

- Balírna a/nebo odesílatel: Jméno a adresa nebo identifikační symbol úředně vydaný nebo uznaný. Pokud je použit identifikační symbol, musí být údaj "balírna a/nebo odesílatel (nebo odpovídající zkratka)" uveden v blízkosti tohoto identifikačního symbolu.

B. Druh produktu

- "Hrachové lusky k vylupování", "Hrachové lusky ke spotřebě včetně lusků", "Hrachové lusky cukrové", není-li obsah obalu zvenku viditelný.

C. Původ produktu

- Země původu a popř. pěstitelská oblast nebo celostátní, regionální nebo místní označení původu.

D. Obchodní údaje

- Třída jakosti.

E. Úřední kontrolní značka (není povinná)

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU