(ES) č. 2317/1999NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2317/1999 ze dne 29. října 1999, kterým se mění specifikace názvu „Idiazábal“ uvedeného v příloze nařízení (ES) č. 1107/96 o zápisu zeměpisných označení a označení původu podle postupu stanoveného v článku 17 nařízení Rady (EHS) č. 2081/92
Publikováno: | Úř. věst. L 280, 30.10.1999, s. 66-66 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 29. října 1999 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 30. října 1999 | Nabývá účinnosti: | 30. října 1999 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Nařízení Komise (ES) č. 2317/1999 ze dne 29. října 1999, kterým se mění specifikace názvu "Idiazábal" uvedeného v příloze nařízení (ES) č. 1107/96 o zápisu zeměpisných označení a označení původu podle postupu stanoveného v článku 17 nařízení Rady (EHS) č. 2081/92 KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 2081/92 ze dne 14. července 1992 o ochraně zeměpisných označení a označení původu zemědělských produktů a potravin [1], naposledy pozměněné nařízením Komise (ES) č. 1068/97 [2], a zejména na článek 9 uvedeného nařízení, vzhledem k těmto důvodům: (1) Podle článku 9 nařízení (EHS) č. 2081/92 požádala španělská vláda o změnu specifikace názvu "Idiazábal" zapsaného jako chráněné označení původu podle nařízení Komise (ES) č. 1107/96 [3] naposledy pozměněného nařízením (ES) č. 1070/1999 [4]. Změna stanoví hodnotu pH pro sýr tohoto názvu mezi 4,9 a 5,5, místo současných 5,1 a 5,8. (2) Žádost byla posouzena a změna je považována za méně významnou. Tento závěr se opírá o výsledky četných testů pH provedených na tomto sýru. Testy ukázaly, že pH hodnoty stanovené v době, kdy byl název zapsán neodpovídají zcela skutečnosti. Hodnoty proto musejí být přizpůsobeny tak, aby skutečnosti odpovídaly. Ukázalo se, že toto přizpůsobení nemá vliv na souvislost mezi daným produktem a vymezenou oblastí nebo zejména na podmínky zrání. Kromě toho toto přizpůsobení nemá vliv na práva jiných producentů. (3) Podle postupu uvedeného v článku 9 nařízení (EHS) č. 2081/92 Komise dne 9. září 1999 rozhodla, že vzhledem k tomu, že se jedná pouze o méně významnou změnu, není třeba použít postup podle článku 6 výše uvedeného nařízení. (4) Komise je také názoru, že změna je v souladu s nařízením (EHS) č. 2081/92. Změna pH hodnot sýru s názvem "Idiazábal" tedy musí být zapsána a zveřejněna, PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ: Článek 1 Změna hodnot pH sýru, na který se vztahuje chráněné označení původu "Idiazábal", ze současných 5,1 až 5,8 na 4,9 až 5,5 se zapíše a zveřejní podle čl. 6 odst. 4 nařízení (EHS) č. 2081/92. Článek 2 Toto nařízení vstupuje v platnost dnem vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství. Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech. V Bruselu dne 29. října 1999. Za Komisi Franz Fischler člen Komise [1] Úř. věst. L 208, 24.7.1992, s. 1. [2] Úř. věst. L 156, 13.6.1997, s. 10. [3] Úř. věst. L 148, 21.6.1996, s. 1. [4] Úř. věst. L 130, 26.5.1999, s. 18. --------------------------------------------------