1999/61/ESSMĚRNICE KOMISE 1999/61/ES ze dne 18. června 1999, kterou se mění přílohy směrnic Rady 79/373/EHS a 96/25/ES (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 162, 26.6.1999, s. 67-68 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 18. června 1999 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 29. června 1999 Nabývá účinnosti: 29. června 1999
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 1999/61/ES

ze dne 18. června 1999,

kterou se mění přílohy směrnic Rady 79/373/EHS a 96/25/ES

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 79/373/EHS ze dne 2. dubna 1979 o uvádění krmných směsí na trh [1], naposledy pozměněnou směrnicí 98/87/ES [2], a zejména na čl. 10 písm. e) uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 96/25/ES ze dne 29. dubna 1996 o oběhu krmných surovin, kterou se mění směrnice 70/524/EHS, 74/63/EHS, 82/471/EHS a 93/74/EHS a zrušuje směrnice 77/101/EHS [3], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 98/67/ES [4], a zejména na čl. 11 písm. b) uvedené směrnice,

(1) vzhledem k tomu, že rozhodnutí Komise 94/381/ES ze dne 27. června 1994 o některých ochranných opatření týkajících se bovinní spongiformní encefalopatie a zkrmování proteinu získaného ze savčí tkáně [5], naposledy pozměněné rozhodnutím 1999/129/ES [6], zakazuje krmit přežvýkavce proteiny ze savčích tkání, kromě některých produktů, které nepředstavují žádné zdravotní riziko;

(2) vzhledem k tomu, že rozhodnutí 1999/129/ES rozšiřuje seznam povolených produktů o "hydrolyzované proteiny o molekulární váze nižší než 10000 daltonů, získané z kůží a usní zvířat", které jsou vyrobeny za určitých podmínek;

(3) vzhledem k tomu, že z praktických důvodů a v zájmu právní jednotnosti rozhodnutí Komise 1999/420/ES [7] pozměňuje rozhodnutí Komise 91/516/EHS [8], kterým se stanoví seznam komponentů, jejichž použití v krmných směsích je zakázáno;

(4) vzhledem k tomu, že směrnice 96/25/ES a 79/373/EHS stanoví obecná i zvláštní pravidla pro označování krmných surovin a krmných směsí; že ve snaze zabránit, aby chovatelé z neznalosti předpisů týkajících se krmiv a veterinárních předpisů podávali přežvýkavcům krmiva obsahující proteiny ze savčích tkání, upravují tyto směrnice takové označení krmiv, které upozorňuje na zákaz jejich používání ke zkrmování přežvýkavcům a ve kterém je obsažen seznam povolených produktů; že je tedy třeba tento seznam odpovídajícím způsobem změnit;

(5) vzhledem k tomu, že opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro krmiva,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

V příloze části A bodu 7.1 druhém pododstavci směrnice 79/373/EHS se třetí odrážka nahrazuje tímto:

"— hydrolyzované proteiny o molekulární váze nižší než 10000 daltonů:

i) získané z kůží a usní zvířat poražených na jatkách, která byla před poražením podrobena prohlídce úředním veterinárním lékařem v souladu s ustanoveními kapitoly VI přílohy I směrnice 64/433/EHS a na základě této prohlídky schválena k porážce ve smyslu výše uvedené směrnice

a

ii) vyrobené postupem, který zahrnuje příslušná opatření k minimalizaci kontaminace kůží a usní, úpravu kůží a usní v solném láku, vápnění a důkladné praní, následné vystavení suroviny pH vyššímu než 11 po dobu delší než tři hodiny při teplotě vyšší než 80 °C, a dále tepelné zpracování při teplotě vyšší než 140 °C po dobu 30 minut a tlaku vyšším než 3,6 barů nebo rovnocenným výrobním postupem schváleným Komisí po konzultaci s příslušným vědeckým výborem

a

iii) pocházející z provozů, které provádějí vlastní kontrolní programy (HACCP)."

Článek 2

V příloze části A bodu 1 druhém pododstavci směrnice 96/25/ES se třetí odrážka nahrazuje tímto:

"— hydrolyzované proteiny o molekulární váze nižší než 10000 daltonů:

i) získané z kůží a usní zvířat poražených na jatkách, která byla před poražením podrobena prohlídce úředním veterinárním lékařem v souladu s ustanoveními kapitoly VI přílohy I směrnice 64/433/EHS a na základě této prohlídky schválena k porážce ve smyslu výše uvedené směrnice

a

ii) vyrobené postupem, který zahrnuje příslušná opatření k minimalizaci kontaminace kůží a usní, úpravu kůží a usní v solném láku, vápnění a důkladné praní, následné vystavení suroviny pH vyššímu než 11 po dobu delší než tři hodiny při teplotě vyšší než 80 °C, a dále tepelné zpracování při teplotě vyšší než 140 °C po dobu 30 minut a tlaku vyšším než 3,6 barů nebo rovnocenným výrobním postupem schváleným Komisí po konzultaci s příslušným vědeckým výborem

a

iii) pocházející z provozů, které provádějí vlastní kontrolní programy (HACCP)."

Článek 3

1. Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději do 31. října 1999. Neprodleně o nich uvědomí Komisi.

Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

2. Členské státy sdělí Komisi znění hlavních ustanovení vnitrostátních právních předpisů, které přijmou v oblasti působnosti této směrnice.

Článek 4

Tato směrnice vstupuje v platnost třetím dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Článek 5

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 18. června 1999.

Za Komisi

Franz Fischler

člen Komise

[1] Úř. věst. L 86, 6.4.1979, s. 30.

[2] Úř. věst. L 318, 27.11.1998, s. 43.

[3] Úř. věst. L 125, 23.5.1996, s. 35.

[4] Úř. věst. L 261, 24.9.1998, s. 10.

[5] Úř. věst. L 172, 7.7.1994, s. 23.

[6] Úř. věst. L 41, 16.2.1999, s. 14.

[7] Úř. věst. L 162, 26.6.1999, s. 69.

[8] Úř. věst. L 281, 9.10.1991, s. 23.

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU