98/36/ESSměrnice Komise 98/36/ES ze dne 2. června 1998, kterou se mění směrnice 96/5/ES o obilných a ostatních příkrmech pro kojence a malé děti (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 167, 12.6.1998, s. 23-24 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 2. června 1998 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 2. července 1998 Nabývá účinnosti: 2. července 1998
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 98/36/ES

ze dne 2. června 1998,

kterou se mění směrnice 96/5/ES o obilných a ostatních příkrmech pro kojence a malé děti

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 89/398/EHS ze dne 3. května 1989 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravin určených pro zvláštní výživu [1], ve znění směrnice 96/84/ES [2], a zejména na čl. 4 odst. 1 uvedené směrnice,

po konzultaci s Vědeckým výborem pro potraviny, pokud jde o předpisy, které mohou mít vliv na veřejné zdraví,

vzhledem k tomu, že základní kritéria pro složení obilných příkrmů a příkrmech pro kojence a malé děti jsou uvedena v přílohách I a II směrnice Komise 96/5/ES [3];

vzhledem k tomu, že z důvodu zvláštního složení živin a chemických, fyzikálních a organoleptických vlastností sýra platí, že pokud byly výrobky vyráběné ze sýra a jiných složek vyrobeny tak, aby splňovaly požadavky na bílkoviny uvedené v příloze II směrnice 96/5/ES, mohly by mít příliš vysoký obsah tuku a byly by pro kojence a malé děti chuťově nepříjemné;

vzhledem k tomu, že by tedy měl být u těchto výrobků nově vymezen požadavek na bílkoviny;

vzhledem k tomu, že rozdílné stravovací návyky ve Společenství vedly k tomu, že jsou uváděny na trh omáčky používané jako příloha k pokrmu, které jsou organolepticky důležité, ale nejsou významné z hlediska svého přínosu k výživě; že by tedy tyto omáčky měly být vyňaty z požadavků na bílkoviny uvedených v příloze II;

vzhledem k tomu, že v přílohách směrnice 96/5/ES jsou stanovena nejvyšší množství některých látek přidávaných z výživových účelů; že článek 5 směrnice 96/5/ES stanoví, že v případě potřeby by měly být stanoveny maximální hodnoty jako doplněk hodnot již stanovených;

vzhledem k tomu, že by proto směrnice 96/5/ES měla být změněna;

vzhledem k tomu, že opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potraviny,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

Přílohy směrnice 96/5/ES se mění v souladu s přílohou této směrnice.

Článek 2

Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději do 31. prosince 1998. Neprodleně o nich uvědomí Komisi. Tyto právní a správní předpisy se použijí tak, aby

- umožnily nejpozději od 1. ledna 1999 obchodování s výrobky, které jsou v souladu s touto směrnicí,

- zakázaly od 1. ledna 2000 obchodování s výrobky, které nejsou v souladu s touto směrnicí.

Tyto předpisy přijaté členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 3

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Článek 4

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 2. června 1998.

Za Komisi

Martin Bangemann

člen Komise

[1] Úř. věst. L 186, 30.6.1989, s. 27.

[2] Úř. věst. L 48, 19.2.1997, s. 20.

[3] Úř. věst. L 49, 28.2.1996, s. 17.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

Přílohy směrnice 96/5/ES se mění takto:

1. V příloze II oddílu 1 se vkládají tato slova, která zní:

"1.3a. Je-li spolu s jinými složkami uveden v názvu nějakého výrobku s výraznou chutí sýr, pak bez ohledu na to, zda je výrobek nabízen jako pokrm či nikoliv, nesmí

- být obsah bílkovin z mléčných zdrojů nižší než 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal),

- být celkový obsah bílkovin ve výrobku pocházejících ze všech zdrojů nižší než 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal)."

"1.4a. Omáčky nabízené jako příloha k pokrmu jsou vyňaty z požadavků oddílů 1.1 až 1.4.

1.4b. Sladké pokrmy, které uvádějí v názvu mléčné výrobky jako první nebo jedinou složku, musí obsahovat alespoň 2,2 g mléčné bílkoviny na 100 kcal. Všechny ostatní sladké pokrmy jsou vyňaty z požadavků uvedených v oddílech 1.1 až 1.4."

2. Doplňuje se nová příloha, která zní:

"

PŘÍLOHA VI

Nejvyšší množství vitaminů, minerálních látek a stopových prvků přidávaných do obilných a ostatních příkrmů pro kojence a malé děti

Požadavky týkající se živin se vztahují na výrobky připravené k použití tak, jak jsou prodávány, nebo na výrobky rekonstituované podle návodu výrobce, s výjimkou požadavků na draslík a vápník, které se vztahují na výrobek ve stavu, v jakém je prodáván.

Živina | Nejvyšší množství na 100 kcal |

Vitamin A (μg RE) | 180 |

Vitamin E (mg a-TE) | 3 |

Vitamin C (mg) | 12,5/25/125 |

Thiamin (mg) | 0,25/0,5 |

Riboflavin (mg) | 0,4 |

Niacin (mg NE) | 4,5 |

Vitamin B6 (mg) | 0,35 |

Kyselina listová (μg) | 50 |

Vitamin B12 (μg) | 0,35 |

Kyselina pantothenová (mg) | 1,5 |

Biotin (μg) | 10 |

Draslík (mg) | 160 |

Vápník (mg) | 80/180/100 |

Hořčík (mg) | 40 |

Železo (mg) | 3 |

Zinek (mg) | 2 |

Měď (μg) | 40 |

Jód (μg) | 35 |

Mangan (mg) | 0,6 |

"

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU