96/658/ESROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 13. listopadu 1996, kterým se stanoví zvláštní podmínky pro schválení zařízení, která se nacházejí ve velkoobchodech (Text s významem pro EHP) (96/658/ES)
Publikováno: | Úř. věst. L 302, 26.11.1996, s. 22-26 | Druh předpisu: | Rozhodnutí |
Přijato: | 13. listopadu 1996 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 14. listopadu 1996 | Nabývá účinnosti: | 14. listopadu 1996 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem 2006/765/ES | Pozbývá platnosti: | 11. ledna 2006 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Rozhodnutí Komise ze dne 13. listopadu 1996, kterým se stanoví zvláštní podmínky pro schválení zařízení, která se nacházejí ve velkoobchodech (Text s významem pro EHP) (96/658/ES) KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, s ohledem na směrnici Rady 64/433/EHS ze dne 26. června 1964 o hygienických otázkách produkce čerstvého masa a jeho uvádění na trh [1], naposledy pozměněnou směrnicí 95/23/ES [2], a zejména na čl. 13 třetí odrážku uvedené směrnice, s ohledem na směrnici Rady 71/118/EHS ze dne 15. února 1971 o hygienických otázkách obchodu s čerstvým drůbežím masem [3], naposledy pozměněnou Aktem o přistoupení Rakouska, Finska a Švédska z roku 1994, a zejména na čl. 20 první odrážku uvedené směrnice, s ohledem na směrnici Rady 77/99/EHS ze dne 21. prosince 1976 o hygienických otázkách obchodu s masnými výrobky uvnitř Společenství [4], naposledy pozměněnou směrnicí 95/68/ES [5], a zejména na čl. 17 první odrážku uvedené směrnice, vzhledem k tomu, že ve Společenství existuje dlouhá tradice velkoobchodů s masem a masnými výrobky; vzhledem k tomu, že zařízení ve velkoobchodech, na něž se vztahují směrnice 64/433/EHS, 71/118/EHS a 77/99/EHS mají zvláštní technické vlastnosti; že tato zařízení společně využívají některé místnosti, například místnosti pro bourání masa; vzhledem k tomu, že je nutné vzít v úvahu tyto technické okolnosti při stanovení podmínek pro schválení těchto zařízení ve velkoobchodech; vzhledem k tomu, že opatření tohoto rozhodnutí jsou v souladu se stanoviskem Stálého veterinárního výboru, PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ: Článek 1 Toto rozhodnutí stanoví zvláštní podmínky pro schválení zařízení, na něž se vztahují směrnice Rady 64/433/EHS, 71/118/EHS a 77/99/EHS, a která se nacházejí ve velkoobchodech. Článek 2 Pro účely tohoto rozhodnutí se "velkoobchodem" rozumí obchod, který se skládá z určitého počtu oddělených zařízení, která mohou společně využívat některá vybavení, včetně společných prostor, v nichž se bourá, skladuje, nabízí k prodeji a uvádí na trh čerstvé maso a čerstvé drůbeží maso nebo v nichž se vyrábějí, skladují, nabízejí k prodeji a uvádějí na trh masné výrobky. Velkoobchod může být připojen k jiným schváleným zařízením. Článek 3 1. Zařízení, které se nachází ve velkoobchodě, může být zařazeno na seznam schválených zařízení stanovený v čl. 10 odst. 1 směrnice 64/433/EHS pouze tehdy, pokud splňuje požadavky přílohy I. 2. Zařízení, které se nachází ve velkoobchodě, může být zařazeno na seznam schválených zařízení stanovený v čl. 6 odst. 1 směrnice 71/118/EHS pouze tehdy, pokud splňuje požadavky přílohy II. 3. Zařízení, které se nachází ve velkoobchodě, může být zařazeno na seznam schválených zařízení stanovený v čl. 8 odst. 1 směrnice 77/99/EHS pouze tehdy, pokud splňuje požadavky přílohy III. Článek 4 1. Zařízení nebo skupiny zařízení, která se nacházejí ve velkoobchodě, mohou získat číslo veterinárního schválení. 2. Číslo veterinárního schválení uvedené v odstavci 1 může příslušný státní orgán odejmout nebo mu pozastavit, pokud zařízení nebo skupina zařízení již nesplňuje podmínky stanovené v pravidlech Společenství. Tímto pozastavením nebo odnětím nemusí být nutně dotčeno schválení ostatních zařízení ve velkoobchodě. Článek 5 Toto rozhodnutí se použije ode dne 1. ledna 1997. Článek 6 Toto rozhodnutí je určeno členským státům. V Bruselu dne 13. listopadu 1996. Za Komisi Franz Fischler člen Komise [1] Úř. věst. L 121, 29.7.1964, s. 2012/64. [2] Úř. věst. L 243, 11.10.1995, s. 7. [3] Úř. věst. L 55, 8.3.1971, s. 23. [4] Úř. věst. L 26, 31.1.1977, s. 85. [5] Úř. věst. L 332, 30.12.1995, s. 10. -------------------------------------------------- PŘÍLOHA I Podmínky pro schválení zařízení uvedených ve směrnici 64/433/EHS, která se nacházejí ve velkoobchodech 1. Zařízení musí splňovat podmínky pro schválení zařízení stanovené v kapitole I a kapitole III přílohy I směrnice 64/433/EHS. Prostory, vybavení a zařízení uvedená v bodu 1, bodu 2 písm. b), bodu 4 písm. c) a e) a bodech 5 až 13 kapitoly I a v bodu 15 písm. a) až d) kapitoly III lze však využívat společně. K místnosti pro veterinární útvar uvedené v bodu 9 kapitoly I lze v případě potřeby doplnit další místnosti; tato místnost nebo tyto místnosti se mohou nacházet v jiné části velkoobchodu. 2. Chladírenské sklady: Pokud kromě chladíren uvedených v příloze I kapitole III bodu 15 písm. a) směrnice 64/433/EHS existují další takové prostory, musí splňovat zvláštní podmínky pro schválení chladírenských skladů, stanovené v kapitole IV příloze I směrnice 64/433/EHS. 3. Skladování: Jatečně upravená těla, jatečné půle, čtvrtky nebo jiné kusy masa nebo droby, které jsou vystaveny ke třídění nebo na prodej, musejí být uchovávány v chladu tak, aby bylo zajištěno udržení teploty uvedené v kapitole XIV bodu 66 přílohy I směrnice 64/433/EHS. V případě potřeby se instalují chladírenské místnosti pro kontrolu zboží nebo chladící boxy pro vystavení zboží. 4. Je nutné dodržovat hygienické požadavky stanovené v kapitole V, a zejména v bodu 19 uvedené kapitoly, v kapitole VII bodu 38, kapitolách IX, XII a XV přílohy I směrnice 64/433/EHS. Musí být přijata veškerá vhodná opatření, která zajistí, aby osoby s přístupem do prostor, v nichž se pracuje s masem nebo v nichž je maso vystaveno, splňovaly hygienické požadavky uvedené v bodu 18 písm. a) a bodu 24 kapitoly V přílohy I směrnice 64/433/EHS. 5. Je nutné dodržovat kontrolní opatření stanovená v článku 9 směrnice 64/433/EHS a v kapitolách X a XI přílohy I uvedené směrnice. Pokud se zařízení sdruží do skupiny, ručí provozovatelé nebo vlastníci zařízení nebo jejich zástupci společně a nerozdílně za plnění podmínek pro schválení a hygienických požadavků. Za tímto účelem jmenují osobu pověřenou pravidelnou kontrolou obecných hygienických podmínek produkce v zařízeních sdružených do skupiny podle čl. 10 odst. 2 směrnice 64/433/EHS. Jméno této osoby se oznámí příslušným orgánům. Taková dohoda se skupinami zařízení tvoří nedílnou součást schválení. 6. Je nutné dodržovat požadavky uvedené v čl. 3 odst. 1 bodu A písm. f) směrnice 64/433/EHS. -------------------------------------------------- PŘÍLOHA II Podmínky pro schválení zařízení uvedených ve směrnici 71/118/EHS, která se nacházejí ve velkoobchodech 1. Zařízení musí splňovat podmínky pro schválení zařízení stanovené v kapitole I a kapitole III přílohy I směrnice 71/118/EHS. Prostory, vybavení a zařízení uvedená v bodu 1, bodu 2 písm. b), bodu 4 písm. c) a e) a bodech 5 až 13 kapitoly I a v bodu 15 písm. a) až c) kapitoly III lze však využívat společně. K místnosti pro veterinární útvar uvedené v bodu 9 kapitoly I lze v případě potřeby doplnit další místnosti; tato místnost nebo tyto místnosti se mohou nacházet v jiné části velkoobchodu. 2. Chladírenské sklady: Pokud kromě chladírenských skladů uvedených v příloze I kapitole III bodu 15 písm. a) směrnice 71/118/EHS existují další takové prostory, musí splňovat zvláštní podmínky pro schválení chladírenských skladů, stanovené v kapitole IV příloze I směrnice 71/118/EHS. 3. Skladování: Kusy jatečně upravených těl nebo droby, které jsou vystaveny ke třídění nebo na prodej, musejí být uchovávány v chladu tak, aby bylo zajištěno udržení teploty uvedené v kapitole XIII bodu 69 přílohy I směrnice 71/118/EHS. V případě potřeby se instalují chladírenské místnosti pro kontrolu zboží nebo chladící boxy pro vystavení zboží. 4. Je nutné dodržovat hygienické požadavky stanovené v kapitole V, a zejména v bodu 19 uvedené kapitoly, v kapitole VII bodu 38, kapitolách X, XIV a XV přílohy I směrnice 71/118/EHS. Musí být přijata veškerá vhodná opatření, která zajistí, aby osoby mající přístup do prostor, v nichž se pracuje s masem nebo v nichž je maso vystaveno, splňovaly hygienické požadavky uvedené v bodu 18 písm. a) a bodu 24 kapitoly V přílohy I směrnice 71/118/EHS. 5. Je nutné dodržovat kontrolní opatření stanovená v článku 8 směrnice 71/118/EHS a v kapitolách XI a XII přílohy I uvedené směrnice. Pokud se zařízení sdruží do skupiny, ručí provozovatelé nebo vlastníci zařízení nebo jejich zástupci společně a nerozdílně za plnění podmínek pro schválení a hygienických požadavků. Za tímto účelem jmenují osobu pověřenou pravidelnou kontrolou obecných hygienických podmínek produkce v zařízeních seskupených do skupiny podle čl. 6 odst. 2 směrnice 71/118/EHS. Jméno této osoby se sdělí příslušným orgánům. Taková dohoda se skupinou zařízení tvoří nedílnou součást schválení. 6. Je nutné dodržovat požadavky uvedené v čl. 3 odst. 1 bodu A písm. i) směrnice 71/118/EHS. -------------------------------------------------- PŘÍLOHA III Podmínky pro schválení zařízení uvedených ve směrnici 77/99/EHS, která se nacházejí ve velkoobchodech 1. Zařízení musí splňovat podmínky pro schválení zařízení stanovené v kapitole I přílohy A směrnice 77/99/EHS. Prostory, vybavení a zařízení uvedená v bodech 1, 3, 4 a 8 až 15 uvedené kapitoly lze však využívat společně. K místnosti pro veterinární útvar uvedené v bodu 12 kapitoly I lze v případě potřeby doplnit další místnosti; tato místnost nebo tyto místnosti se mohou nacházet v jiné části velkoobchodu. 2. V závislosti na produktu a na pracovních činnostech musí zařízení dodržovat příslušná ustanovení uvedená v kapitole I přílohy B. 3. Skladování: Masné výrobky se skladují a přepravují za podmínek stanovených v kapitole VII přílohy B. V případě potřeby se instalují chladírenské místnosti pro kontrolu zboží nebo chladící boxy pro vystavení zboží. 4. Je nutné dodržovat hygienické požadavky stanovené v kapitole II přílohy A a v kapitolách II, III, IV a V přílohy B směrnice 77/99/EHS. Musí být přijata veškerá vhodná opatření, která zajistí, aby osoby mající přístup do prostor, v nichž se pracuje s masem nebo v nichž je maso vystaveno, splňovaly hygienické požadavky uvedené v kapitole II přílohy A a v kapitole II přílohy B směrnice 77/99/EHS. 5. Je nutné dodržovat kontrolní opatření stanovená v čl. 8 odst. 2 a 3 směrnice 77/99/EHS a v kapitolách IV a VI přílohy B uvedené směrnice. Pokud se zařízení sdruží do skupiny, ručí provozovatelé nebo vlastníci zařízení nebo jejich zástupci společně a nerozdílně za plnění podmínek pro schválení a hygienických požadavků. Za tímto účelem jmenují osobu pověřenou pravidelnou kontrolou obecných hygienických podmínek výroby v zařízeních sdružených do skupiny podle čl. 7 odst. 1 směrnice 77/99/EHS. Jméno této osoby se oznámí příslušným orgánům. Taková dohoda se skupinou zařízení je nedílnou součástí schválení. 6. Je nutné dodržovat požadavky uvedené v části A čl. 3 odst. 9 písm. b) směrnice 77/99/EHS. --------------------------------------------------