93/51/EHSROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 15. prosince 1992 o mikrobiologických kritériích pro produkci vařených korýšů a měkkýšů se schránkami (93/51/EHS)
Publikováno: | Úř. věst. L 13, 21.1.1993, s. 11-13 | Druh předpisu: | Rozhodnutí |
Přijato: | 15. prosince 1992 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 22. prosince 1992 | Nabývá účinnosti: | 22. prosince 1992 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem (ES) č. 2073/2005 | Pozbývá platnosti: | 1. ledna 2006 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Rozhodnutí Komise ze dne 15. prosince 1992 o mikrobiologických kritériích pro produkci vařených korýšů a měkkýšů se schránkami (93/51/EHS) KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského hospodářského společenství, s ohledem na směrnici Rady 91/493/EHS ze dne 22. července 1991 o hygienických předpisech pro produkci a uvádění produktůrybolovu na trh [1], a zejména na kapitolu V oddíl II bod 4 přílohy uvedené směrnice, vzhledem k tomu, že podle kapitoly IV oddílu IV bodu 7 písm. c) přílohy směrnice 91/493/EHS musí výrobce pravidelně provádět mikrobiologické kontroly své produkce a přitom dodržovat normy stanovené podle kapitoly V oddílu II bodu 4 uvedené směrnice; vzhledem k tomu, že s ohledem na ochranu veřejného zdraví, je třeba stanovit prahovou mez biologické kontaminace, nad jejíž hodnotu nemohou již být výsledky považovány za přijatelné, aniž by produkt nebyl v jakémkoli ohledu považován za toxický; že bude-li prahová mez přijatelnosti překročena, musí o tom výrobce provést šetření a zavést opravné postupy, aby se již podobná překročení neopakovala; vzhledem k tomu, že metody analýzy budou stanoveny později, v závislosti na provedených studiích; že do té doby by měly být používány mezinárodně uznané metody; vzhledem k tomu, že opatření tohoto rozhodnutí jsou v souladu se stanoviskem Stálého veterinárního výboru, PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ: Článek 1 Mikrobiologické normy uplatňované při produkci vařených korýšů a měkkýšů se schránkami uvedené v kapitole IV oddíle IV bodu 7 písm. c) přílohy směrnice 91/493/EHS jsou stanoveny v příloze tohoto rozhodnutí. Článek 2 Výrobce musí ověřovat dodržování mikrobiologických norem při výrobě a před tím, než jsou produkty z vařených korýšů a měkkýšů ze schváleného zpracovatelského závodu uvedeny na trh podle článku 7 směrnice 91/493/EHS. Článek 3 1. Programy odběrů vzorků jsou stanoveny řídícími pracovníky zpracovatelského závodu v závislosti na povaze produktů (celé, zbavené krunýře nebo lastury), teplotě a době varu a na základě analýzy rizik, a musejí splňovat požadavky článku 6 směrnice 91/493/EHS. 2. Programy podle odstavce 1 musejí, v případě nedodržení norem stanovených v bodech 1 a 2 přílohy tohoto rozhodnutí, zahrnovat povinnost: - oznámit příslušnému úřadu zjištěné výsledky a přijatá opatření týkající se nevyhovujících partií, jakož i opatřeních podle druhé odrážky, - posoudit metody sledování a kontroly kritických bodů za účelem identifikace zdroje kontaminací a zvýšení frekvence analýz, - neuvádět na trh k lidské spotřebě partie nevyhovující z důvodu zjištění patogenních mikroorganismů nebo překročení hodnoty "M" podle bodu 2 přílohy pro mikroorganismus Staphylococcus aureus. Článek 4 Do doby, než budou stanoveny metody Společenství pro mikrobiologickou analýzu, metody analýzy použité k ověření mikrobiologických norem musejí být na mezinárodní úrovni vědecky uznány a prakticky vyzkoušeny. Použité metody analýzy musí být spolu s odpovídajícími výsledky zaznamenány. Článek 5 Toto rozhodnutí je určeno členským státům. V Bruselu dne 15. prosince 1992. Za Komisi Ray Mac Sharry člen Komise [1] Úř. věst. L 268, 24.9.1991, s. 15. -------------------------------------------------- PŘÍLOHA 1. Patogenní mikroorganismy Typ mikroorganismu | Norma | | | Salmonella spp. | Nepřítomnost ve 25 gramech | n5 | c0 | Kromě toho, patogenní mikroorganismy a jejich toxiny, které se mají vyšetřovat v rámci analýzy rizik, nesmějí být přítomny v množství, které poškozuje zdraví spotřebitelů. 2. Mikroorganismy svědčící o hygienické závadě (výrobky zbavené krunýře nebo lastury) Typ mikroorganismu | Norma (na gram) | Staphylococcus aureus | m100M1000n5c2 | Buď: termotolerantní koliformní mikroorganismy | m10M100n5c2 | Nebo: Escherichia coli (na tuhém substrátu) | m10M100n5c1 | Pro parametry n, m, M, c platí následující definice: n = počet jednotek, ze kterých se skládá vzorek m = prahová mez; všechny výsledky, které mají nižší hodnotu, jsou považovány za vyhovující M = prahová mez přijatelnosti; všechny výsledky, které mají vyšší hodnotu, jsou považovány za nevyhovující c = počet jednotlivých vzorků, jejichž hodnoty se pohybují mezi m a M. Jakost partie se považuje za: a) vyhovující, jsou-li všechny zjištěné hodnoty niží nebo rovny 3 m; b) přijatelnou, jestliže se zjištěné hodnoty pohybují mezi 3 m a 10 m (= M) a je-li c/n niží nebo rovno 2/5. Jakost partie se považuje za nevyhovující: - ve všech případech, kdy jsou zjištěné hodnoty vyšší než M, - když c/n je vyšší než 2/5. 3. Indikátorové mikroorganismy (směrodatné hodnoty) Typ mikroorganismu | Norma (na gram) | Aerobní mezofilní bakterie (30 °C) a)Celé výrobky | m10000M100000n5c2 | b)Výrobky zbavené krunýře nebo lastury s výjimkou krabího masa | m50000M500000n5c2 | c)Krabí maso | m100000M1000000n5c2 | Tyto směrodatné hodnoty musejí výrobcům pomoci posoudit dobré fungování jejich závodů a pomoci jim zavést postupy pro sledování produkce. --------------------------------------------------