93/51/EHSROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 15. prosince 1992 o mikrobiologických kritériích pro produkci vařených korýšů a měkkýšů se schránkami (93/51/EHS)

Publikováno: Úř. věst. L 13, 21.1.1993, s. 11-13 Druh předpisu: Rozhodnutí
Přijato: 15. prosince 1992 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 22. prosince 1992 Nabývá účinnosti: 22. prosince 1992
Platnost předpisu: Zrušen předpisem (ES) č. 2073/2005 Pozbývá platnosti: 1. ledna 2006
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Rozhodnutí Komise

ze dne 15. prosince 1992

o mikrobiologických kritériích pro produkci vařených korýšů a měkkýšů se schránkami

(93/51/EHS)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského hospodářského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 91/493/EHS ze dne 22. července 1991 o hygienických předpisech pro produkci a uvádění produktůrybolovu na trh [1], a zejména na kapitolu V oddíl II bod 4 přílohy uvedené směrnice,

vzhledem k tomu, že podle kapitoly IV oddílu IV bodu 7 písm. c) přílohy směrnice 91/493/EHS musí výrobce pravidelně provádět mikrobiologické kontroly své produkce a přitom dodržovat normy stanovené podle kapitoly V oddílu II bodu 4 uvedené směrnice;

vzhledem k tomu, že s ohledem na ochranu veřejného zdraví, je třeba stanovit prahovou mez biologické kontaminace, nad jejíž hodnotu nemohou již být výsledky považovány za přijatelné, aniž by produkt nebyl v jakémkoli ohledu považován za toxický; že bude-li prahová mez přijatelnosti překročena, musí o tom výrobce provést šetření a zavést opravné postupy, aby se již podobná překročení neopakovala;

vzhledem k tomu, že metody analýzy budou stanoveny později, v závislosti na provedených studiích; že do té doby by měly být používány mezinárodně uznané metody;

vzhledem k tomu, že opatření tohoto rozhodnutí jsou v souladu se stanoviskem Stálého veterinárního výboru,

PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ:

Článek 1

Mikrobiologické normy uplatňované při produkci vařených korýšů a měkkýšů se schránkami uvedené v kapitole IV oddíle IV bodu 7 písm. c) přílohy směrnice 91/493/EHS jsou stanoveny v příloze tohoto rozhodnutí.

Článek 2

Výrobce musí ověřovat dodržování mikrobiologických norem při výrobě a před tím, než jsou produkty z vařených korýšů a měkkýšů ze schváleného zpracovatelského závodu uvedeny na trh podle článku 7 směrnice 91/493/EHS.

Článek 3

1. Programy odběrů vzorků jsou stanoveny řídícími pracovníky zpracovatelského závodu v závislosti na povaze produktů (celé, zbavené krunýře nebo lastury), teplotě a době varu a na základě analýzy rizik, a musejí splňovat požadavky článku 6 směrnice 91/493/EHS.

2. Programy podle odstavce 1 musejí, v případě nedodržení norem stanovených v bodech 1 a 2 přílohy tohoto rozhodnutí, zahrnovat povinnost:

- oznámit příslušnému úřadu zjištěné výsledky a přijatá opatření týkající se nevyhovujících partií, jakož i opatřeních podle druhé odrážky,

- posoudit metody sledování a kontroly kritických bodů za účelem identifikace zdroje kontaminací a zvýšení frekvence analýz,

- neuvádět na trh k lidské spotřebě partie nevyhovující z důvodu zjištění patogenních mikroorganismů nebo překročení hodnoty "M" podle bodu 2 přílohy pro mikroorganismus Staphylococcus aureus.

Článek 4

Do doby, než budou stanoveny metody Společenství pro mikrobiologickou analýzu, metody analýzy použité k ověření mikrobiologických norem musejí být na mezinárodní úrovni vědecky uznány a prakticky vyzkoušeny. Použité metody analýzy musí být spolu s odpovídajícími výsledky zaznamenány.

Článek 5

Toto rozhodnutí je určeno členským státům.

V Bruselu dne 15. prosince 1992.

Za Komisi

Ray Mac Sharry

člen Komise

[1] Úř. věst. L 268, 24.9.1991, s. 15.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

1. Patogenní mikroorganismy

Typ mikroorganismu | Norma |

| |

Salmonella spp. | Nepřítomnost ve 25 gramech |

n5 | c0 |

Kromě toho, patogenní mikroorganismy a jejich toxiny, které se mají vyšetřovat v rámci analýzy rizik, nesmějí být přítomny v množství, které poškozuje zdraví spotřebitelů.

2. Mikroorganismy svědčící o hygienické závadě (výrobky zbavené krunýře nebo lastury)

Typ mikroorganismu | Norma (na gram) |

Staphylococcus aureus | m100M1000n5c2 |

Buď: termotolerantní koliformní mikroorganismy | m10M100n5c2 |

Nebo: Escherichia coli (na tuhém substrátu) | m10M100n5c1 |

Pro parametry n, m, M, c platí následující definice:

n = počet jednotek, ze kterých se skládá vzorek

m = prahová mez; všechny výsledky, které mají nižší hodnotu, jsou považovány za vyhovující

M = prahová mez přijatelnosti; všechny výsledky, které mají vyšší hodnotu, jsou považovány za nevyhovující

c = počet jednotlivých vzorků, jejichž hodnoty se pohybují mezi m a M.

Jakost partie se považuje za:

a) vyhovující, jsou-li všechny zjištěné hodnoty niží nebo rovny 3 m;

b) přijatelnou, jestliže se zjištěné hodnoty pohybují mezi 3 m a 10 m (= M) a je-li c/n niží nebo rovno 2/5.

Jakost partie se považuje za nevyhovující:

- ve všech případech, kdy jsou zjištěné hodnoty vyšší než M,

- když c/n je vyšší než 2/5.

3. Indikátorové mikroorganismy (směrodatné hodnoty)

Typ mikroorganismu | Norma (na gram) |

Aerobní mezofilní bakterie (30 °C)

a)Celé výrobky | m10000M100000n5c2 |

b)Výrobky zbavené krunýře nebo lastury s výjimkou krabího masa | m50000M500000n5c2 |

c)Krabí maso | m100000M1000000n5c2 |

Tyto směrodatné hodnoty musejí výrobcům pomoci posoudit dobré fungování jejich závodů a pomoci jim zavést postupy pro sledování produkce.

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU