(EU) 2023/667Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/667 ze dne 22. března 2023, kterým se povoluje uvedení sušených ořechů z Canarium indicum L. na trh jako tradiční potraviny ze třetí země podle prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 84, 23.3.2023, s. 3-6 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 22. března 2023 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 12. dubna 2023 Nabývá účinnosti: 12. dubna 2023
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



23.3.2023   

CS

Úřední věstník Evropské unie

L 84/3


PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2023/667

ze dne 22. března 2023,

kterým se povoluje uvedení sušených ořechů z Canarium indicum L. na trh jako tradiční potraviny ze třetí země podle prováděcího nařízení (EU) 2017/2470

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 ze dne 25. listopadu 2015 o nových potravinách, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 a o zrušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 a nařízení Komise (ES) č. 1852/2001 (1), a zejména na čl. 15 odst. 4 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení (EU) 2015/2283 stanoví, že na trh v Unii smějí být uváděny pouze nové potraviny povolené a zařazené na seznam Unie pro nové potraviny. Na základě definice stanovené v čl. 3 odst. 2 písm. c) nařízení (EU) 2015/2283 se tradiční potravina ze třetí země považuje za novou potravinu.

(2)

V souladu s článkem 8 nařízení (EU) 2015/2283 byl prováděcím nařízením Komise (EU) 2017/2470 (2) zřízen seznam Unie pro nové potraviny.

(3)

Dne 26. března 2020 předložila společnost Kawanasi Sehat Dasacatur, PT (dále jen „žadatel“) Komisi oznámení o svém záměru uvést ořechy z Canarium indicum L. („Kenari“) na trh Unie jako tradiční potravinu ze třetí země v souladu s článkem 14 nařízení (EU) 2015/2283. Žadatel požadoval, aby dotčená potravina byla používána jako taková nebo přidávána jako složka do cereálních a pekařských výrobků, cukrovinek, snacků a hotových pokrmů určených pro běžnou populaci.

(4)

Uvedené oznámení je v souladu s požadavky stanovenými v článku 14 nařízení (EU) 2015/2283. Údaje předložené žadatelem zejména prokazují, že sušené ořechy z Canarium indicum L. mají historii bezpečného používání potraviny na souostroví Moluky v Indonésii.

(5)

V souladu s čl. 15 odst. 1 nařízení (EU) 2015/2283 zaslala Komise dne 13. června 2022 platné oznámení členským státům a Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“).

(6)

Členské státy ani úřad v rámci lhůty stanovené v čl. 15 odst. 2 nařízení (EU) 2015/2283 nepředložily Komisi žádné řádně odůvodněné námitky týkající se bezpečnosti uvedení dotčené potraviny na trh v Unii.

(7)

Dne 11. listopadu 2022 zveřejnil úřad technickou zprávu o oznámení sušených ořechů z Canarium indicum L. jako tradiční potraviny ze třetí země podle článku 14 nařízení (EU) 2015/2283 (3). V uvedené zprávě dospěl úřad k závěru, že dostupné údaje o složení a historii požadovaného použití sušených ořechů z Canarium indicum L. nevyvolávají obavy o bezpečnost.

(8)

Úřad ve své zprávě na základě omezených zveřejněných důkazů o potravinové alergii související s ořechy z Canarium indicum L. rovněž uvedl, že po konzumaci ořechů z Canarium indicum L. lze očekávat alergické reakce. Studie zejména prokázaly zkříženou reaktivitu ořechů z Canarium indicum L. s lískovými ořechy, kešú ořechy a pistáciemi. Je důležité, aby informace o přítomnosti potravin, které mohou vyvolat alergické reakce, byly poskytovány jasným způsobem, aby spotřebitelé mohli činit informovaná rozhodnutí, která jsou pro ně bezpečná. Je proto vhodné, aby ořechy z Canarium indicum L. dodávané spotřebitelům byly náležitě označeny podle požadavků článku 9 nařízení (EU) 2015/2283 a v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 (4).

(9)

Komise by proto měla povolit uvedení sušených ořechů z Canarium indicum L. na trh v Unii jako tradiční potraviny ze třetí země a odpovídajícím způsobem aktualizovat seznam Unie pro nové potraviny.

(10)

Sušené ořechy z Canarium indicum L. by měly být zařazeny jako tradiční potravina ze třetí země na seznam Unie pro nové potraviny zřízený prováděcím nařízením (EU) 2017/2470. Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

1)

Sušené ořechy z Canarium indicum L. se povolují k uvedení na trh v Unii.

Sušené ořechy z Canarium indicum L. se zařazují jako tradiční potravina ze třetí země na seznam Unie pro nové potraviny zřízený prováděcím nařízením (EU) 2017/2470.

2)

Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 22. března 2023.

Za Komisi

předsedkyně

Ursula VON DER LEYEN


(1)  Úř. věst. L 327, 11.12.2015, s. 1.

(2)  Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových potravinách (Úř. věst. L 351, 30.12.2017, s. 72).

(3)  Podpůrná publikace EFSA 2022:EN-7640.

(4)  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004 (Úř. věst. L 304, 22.11.2011, s. 18).


PŘÍLOHA

Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění takto:

1)

do tabulky 1 (Povolené nové potraviny) se vkládá nový záznam, který zní:

Povolená nová potravina

Podmínky, za nichž smí být nová potravina používána

Doplňkové zvláštní požadavky na označování

Další požadavky

Sušené ořechy z Canarium indicum L. (Kenari) (tradiční potravina ze třetí země)

Specifikovaná kategorie potravin

Maximální množství (g/100 g)

1.

V označení potravin obsahujících tuto tradiční potravinu se použije název „sušené ořechy kenari (Canarium indicum)“.

2.

V označení potravin obsahujících sušené ořechy z Canarium indicum L. se uvede, že ořechy mohou způsobit alergické reakce spotřebitelům se známými alergiemi na lískové ořechy, kešú ořechy a pistácie. Tento údaj se uvede v bezprostřední blízkosti seznamu složek nebo, pokud seznam složek není uveden, v bezprostřední blízkosti názvu potraviny.“

 

Neuvedeno

 

2)

do tabulky 2 (Specifikace) se vkládá nový záznam, který zní:

Povolená nová potravina

Specifikace

Sušené ořechy z Canarium indicum L. (Kenari) (tradiční potravina ze třetí země)

Popis/definice:

Tradiční potravina sestává ze zpracovaných ořechů Kenari. Název „ořechy Kenari“ odkazuje na jádra zralých plodů Kenari, známé pod vědeckým názvem Canarium indicum L. (nebo Canarium amboinense Hochr.; čeleď: Burseraceae).

Složení:

 

Popel: ≤ 5 (g/100 g)

 

Vlhkost: ≤ 6 (g/100 g)

 

Bílkoviny: 12,8–14,4 g/100 g

 

Sacharidy: 11,0–16,4 g/100 g

 

Tuk: 59,3–66,3 g/100 g

 

Dietní vláknina: 4,4–9,8 g/100 g

Mikrobiologická kritéria:

 

Počet aerobních mikroorganismů: ≤ 5,0 x 103 KTJ/g

 

Koliformní bakterie: < 3 MPN/g

 

E.coli : < 3 MPN/g

 

Kvasinky a plísně: < 10 KTJ/g

 

Salmonella: Nepřítomnost v 25 g

 

Staphylococcus aureus (nepřítomnost v 25 g)

 

Listeria monocytogenes (nepřítomnost v 25 g)

 

Aflatoxiny

 

Aflatoxiny B1: ≤ 2 mcg/kg

 

Aflatoxiny (suma B1, B2, G1, G2): ≤ 4 mcg/kg

 

Dioxiny a PCB s dioxinovým efektem

 

Suma dioxinů: ≤ 0,75 pg/g tuku

 

Suma dioxinů a PCB s dioxinovým efektem: ≤ 1,5 pg/g tuku

 

Těžké kovy:

 

Kadmium (Cd): ≤ 0,02 mg/kg

 

Olovo (Pb): ≤ 0,07 mg/kg

KTJ: kolonii tvořící jednotky“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU