(EU) 2020/355Nařízení Komise (EU) 2020/355 ze dne 26. března 2020, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání polyglycerolpolyricinoleátu (E 476) v kapalných rostlinných olejových emulzích (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 67, 5.3.2020, s. 28-30 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 4. března 2020 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 25. března 2020 | Nabývá účinnosti: | 25. března 2020 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2020/355
ze dne 26. března 2020,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání polyglycerolpolyricinoleátu (E 476) v kapalných rostlinných olejových emulzích
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití. |
(2) |
Uvedený seznam může být aktualizován jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 (2), a to buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti. |
(3) |
Podle přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 je polyglycerolpolyricinoleát (E 476) povolenou potravinářskou přídatnou látkou v kategorii potravin 02.2.2 „Jiné tukové a olejové emulze včetně pomazánek definovaných v nařízení (ES) č. 1234/2007 a kapalných emulzí“ (v maximálním množství 4 000 mg/kg), ale pouze pro roztíratelné tuky ve smyslu článku 115 a přílohy XV nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 (3) s obsahem tuku nejvýše 41 % a podobné roztíratelné výrobky s obsahem tuku méně než 10 %. Nařízení (ES) č. 1234/2007 bylo později zrušeno nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 (4). |
(4) |
Dne 27. května 2017 byla podána žádost o povolení použití polyglycerolpolyricinoleátu (E 476) jako emulgátoru v kapalných rostlinných olejových emulzích určených k prodeji konečnému spotřebiteli, s obsahem tuku nejvýše 70 %. Žádost Komise následně zpřístupnila členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008. |
(5) |
Polyglycerolpolyricinoleát (E 476) je emulgátor typu voda v oleji, který umožňuje získat velmi stabilní olejovou emulzi s vysokým obsahem vody. Ve studiích provedených žadatelem, jež srovnávají účinnost různých emulgátorů pro výrobu kapalných rostlinných olejových emulzí se sníženým obsahem tuku, vykazoval polyglycerolpolyricinoleát (E 476) nejlepší výsledky z hlediska fyzických i organoleptických vlastností výsledného výrobku. Tuto emulzi lze používat, stejně jako rostlinné oleje, k přípravě studených a teplých pokrmů. Tato emulze má však nižší obsah tuku (nejvýše 70 %), a tedy i menší energetickou hodnotu než rostlinný olej, který se používá k její výrobě. Používané množství polyglycerolpolyricinoleátu (E 476) potřebné k dosažení zamýšlené technologické funkce činilo 4 000 mg/kg. |
(6) |
Dne 24. března 2017 vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) vědecké stanovisko týkající se přehodnocení polyglycerolpolyricinoleátu (E 476) (5) a stanovil přijatelný denní příjem (ADI) na 25 mg polyglycerolpolyricinoleátu na kilogram tělesné hmotnosti a den. Vzhledem k tomu, že odhadovaná expozice nepřekročila ADI, úřad dospěl k závěru, že polyglycerolpolyricinoleát (E 476) by jako potravinářská přídatná látka neměl představovat bezpečnostní riziko, je-li používán povoleným nebo oznámeným způsobem použití a množství. |
(7) |
Ve své žádosti žadatel provedl odhady expozice pomocí modelu přívodu potravinářských přídatných látek (Food Additive Intake Model) (6) vyvinutého úřadem. Z těchto odhadů vyplývá, že další používání polyglycerolpolyricinoleátu (E 476) v maximálním množství 4 000 mg/kg v kapalných rostlinných olejových emulzích s obsahem tuku nejvýše 70 % nepředstavuje bezpečnostní riziko, neboť by nemělo za následek celkovou expozici této látce vyšší než stanovený ADI. |
(8) |
Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna požádat o stanovisko úřadu za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie stanoveného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008, s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. |
(9) |
Vzhledem k tomu, že rozšířené použití polyglycerolpolyricinoleátu (E 476) v kategorii potravin 02.2.2 nepředstavuje bezpečnostní riziko, je třeba provést aktualizaci seznamu Unie, která pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví, a proto není nutné požádat úřad o stanovisko. |
(10) |
Je proto vhodné povolit použití polyglycerolpolyricinoleátu (E 476) jako emulgátoru v kapalných rostlinných olejových emulzích určených k prodeji konečnému spotřebiteli, s obsahem tuku nejvýše 70 %, v kategorii potravin 02.2.2 „Jiné tukové a olejové emulze včetně pomazánek definovaných v nařízení (ES) č. 1234/2007 a kapalných emulzí“. |
(11) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(12) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 26.února 2020.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.
(2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1).
(3) Nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 ze dne 22. října 2007, kterým se stanoví společná organizace zemědělských trhů a zvláštní ustanovení pro některé zemědělské produkty (jednotné nařízení o společné organizaci trhů) (Úř. věst. L 299, 16.11.2007, s. 1).
(4) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince 2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty a zrušují nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001 a (ES) č. 1234/2007 (Úř. věst. L 347, 20.12.2013, s. 671).
(5) EFSA Journal (2017); 15(3):4743.
(6) https://www.efsa.europa.eu/en/applications/foodingredients/tools
PŘÍLOHA
V části E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se v kategorii potravin 02.2.2 „Jiné tukové a olejové emulze včetně pomazánek definovaných v nařízení (ES) č. 1234/2007 a kapalných emulzí“ položka týkající se polyglycerolpolyricinoleátu (E 476) nahrazuje tímto:
|
„E 476 |
Polyglycerolpolyricinoleát |
4 000 |
|
pouze roztíratelné tuky definované v čl. 75 odst. 1 písm. h) a čl. 78 odst. 1 písm. f) a v části VII a dodatku II přílohy VII nařízení (ES) č. 1308/2013 (*1), s obsahem tuku nejvýše 41 % a podobné roztíratelné výrobky s obsahem tuku méně než 10 %; kapalné rostlinné olejové emulze určené k prodeji konečnému spotřebiteli s obsahem tuku nejvýše 70 % |