(EU) 2015/2285Nařízení Komise (EU) 2015/2285 ze dne 8. prosince 2015, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004, kterým se stanoví zvláštní pravidla pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě, pokud jde o některé požadavky týkající se živých mlžů, ostnokožců, pláštěnců a mořských plžů, a příloha I nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 323, 9.12.2015, s. 2-4 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 8. prosince 2015 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 12. prosince 2015 | Nabývá účinnosti: | 1. ledna 2017 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/2285
ze dne 8. prosince 2015,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004, kterým se stanoví zvláštní pravidla pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě, pokud jde o některé požadavky týkající se živých mlžů, ostnokožců, pláštěnců a mořských plžů, a příloha I nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (1), a zejména na čl. 4 odst. 4 uvedeného nařízení,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní pravidla pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě (2), a zejména na čl. 18 návětí a bod 13 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (ES) č. 854/2004 stanoví zvláštní pravidla pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě. Stanoví, že členské státy zajistí, aby produkce a uvádění živých mlžů, živých ostnokožců, živých pláštěnců a živých mořských plžů na trh podléhaly úředním kontrolám uvedeným v příloze II zmíněného nařízení. |
(2) |
Příloha II kapitola II část A odst. 2 nařízení (ES) č. 854/2004 stanoví, že příslušný orgán musí klasifikovat produkční oblasti, v nichž povoluje sběr živých mlžů, do tří kategorií podle úrovně fekálního znečištění. |
(3) |
Za účelem klasifikace produkčních oblastí by měl příslušný orgán vymezit období přezkumu pro údaje získané z odběru vzorků z každé produkční a sádkovací oblasti s cílem zjistit soulad s normami stanovenými v uvedeném nařízení. |
(4) |
Příloha II kapitola II část A odst. 3 nařízení (ES) č. 854/2004 stanoví, že příslušný orgán může klasifikovat jako oblasti třídy A ty oblasti, ve kterých mohou být živí mlži sbíráni k přímé lidské spotřebě. Živí mlži sbíraní v těchto oblastech musí splňovat hygienické normy stanovené v příloze III oddíle VII kapitole V nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 (3). |
(5) |
Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 (4) stanoví mikrobiologická kritéria pro některé mikroorganismy a prováděcí pravidla, která musí provozovatelé potravinářských podniků dodržovat vzhledem k obecným a zvláštním hygienickým požadavkům podle článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004. Konkrétně stanoví kritérium bezpečnosti potravin pro Escherichia coli u živých mlžů a živých ostnokožců, pláštěnců a plžů. |
(6) |
Kritérium Codexu Alimentarius pro E. coli u produktů uváděných na trh se liší od kritéria obsaženého v právních předpisech Evropské unie. Kritérium Codexu Alimentarius je plán tří tříd (n = 5, c = 1, m = 230 a M = 700 E. coli MPN/100 g svaloviny a tekutiny mezi lasturami), zatímco kritérium Evropské unie je plán dvou tříd (n = 1, c = 0, M = 230 E. coli MPN/100 g svaloviny a tekutiny mezi lasturami). Tento rozdíl má důsledky pro mezinárodní obchod. Kritérium Codexu Alimentarius, založené na mezinárodních normách, by se také mělo odrazit v pravidlech týkajících se klasifikace produkčních oblastí třídy A stanovených v příloze II nařízení (ES) č. 854/2004. |
(7) |
U přístupu Codexu Alimentarius spočívajícího v plánu tří tříd je větší pravděpodobnost detekce nevyhovujících šarží, zejména když se úrovně kontaminace blíží předepsaným limitům. Přístup Codexu Alimentarius pro vyšetření konečného produktu je považován za vědecky přesnější a umožňuje v průměru zhruba rovnocennou ochranu zdraví. |
(8) |
Nařízení (ES) č. 2073/2005 a nařízení (ES) č. 854/2004 by měla být uvedena do souladu s Codexem Alimentarius, pokud jde o toto kritérium, a měla by být proto odpovídajícím způsobem změněna. |
(9) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Nařízení (ES) č. 854/2004 se mění takto:
1) |
v příloze II kapitole II před částí A:
|
2) |
v kapitole II části A se odstavec 2 nahrazuje tímto:
|
3) |
v kapitole II části A se odstavec 3 nahrazuje tímto:
Vzorky živých mlžů z těchto oblastí nesmějí překročit u 80 % vzorků odebraných v průběhu období přezkumu hodnotu 230 E. coli na 100 g svaloviny a tekutiny mezi lasturami. Zbývajících 20 % vzorků nesmí překročit hodnotu 700 E. coli na 100 g svaloviny a tekutiny mezi lasturami. Při hodnocení výsledků za vymezené období přezkumu pro udržení oblasti třídy A může příslušný orgán na základě posouzení rizika založeného na šetření rozhodnout, že nepřihlédne k anomálnímu výsledku přesahujícímu hodnotu 700 E. coli na 100 g svaloviny a tekutiny mezi lasturami.“ |
Článek 2
V příloze I nařízení (ES) č. 2073/2005 se kapitola 1 mění takto:
1) |
v tabulce pod nadpisem Kritéria bezpečnosti potravin se řádek 1.25 nahrazuje tímto:
|
2) |
poznámka pod čarou 16 se nahrazuje tímto:
|
3) |
|
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost třetím dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Použije se ode dne 1. ledna 2017.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 8. prosince 2015.
Za Komisi
předseda
Jean-Claude JUNCKER
(1) Úř. věst. L 139, 30.4.2004, s. 1.
(2) Úř. věst. L 139, 30.4.2004, s. 206.
(3) Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, s. 55).
(4) Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny (Úř. věst. L 338, 22.12.2005, s. 1).