(ES) č. 1097/2009Nařízení Komise (ES) č. 1097/2009 ze dne 16. listopadu 2009 , kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro dimethoát, ethefon, fenamifos, fenarimol, methamidofos, methomyl, omethoát, oxydemeton-methyl, procymidon, thiodikarb a vinklozolin v některých produktech a na jejich povrchu (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 301, 17.11.2009, s. 6-22 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 16. listopadu 2009 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 7. prosince 2009 | Nabývá účinnosti: | 7. června 2010 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1097/2009 ze dne 16. listopadu 2009, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro dimethoát, ethefon, fenamifos, fenarimol, methamidofos, methomyl, omethoát, oxydemeton-methyl, procymidon, thiodikarb a vinklozolin v některých produktech a na jejich povrchu (Úř. věst. L 301, 17.11.2009, p.6) |
Opraveno:
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1097/2009
ze dne 16. listopadu 2009,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro dimethoát, ethefon, fenamifos, fenarimol, methamidofos, methomyl, omethoát, oxydemeton-methyl, procymidon, thiodikarb a vinklozolin v některých produktech a na jejich povrchu
(Text s významem pro EHP)
KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,
s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS ( 1 ), a zejména na čl. 14 odst. 1 písm. a) ve spojení s čl. 15 odst. 1 písm. a) a čl. 49 odst. 2 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Pokud jde o dimethoát, ethefon, fenamifos, fenarimol, methamidofos, methomyl, omethoát, oxydemeton-methyl, procymidon, thiodikarb a vinklozolin, maximální limity reziduí (MLR) jsou stanoveny v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005. |
(2) |
Podle nově dostupných informací o toxikologii, expozici spotřebitelů nebo očekávaných reziduích pesticidů mohou v souvislosti s MLR vyvstat obavy o ochranu spotřebitele. |
(3) |
Úřad dospěl ve svém stanovisku k dimetoátu a ometoátu z 20. října 2008 ( 2 ) k závěru, že při současných MLR stanovených pro zelí hlávkové, salát hlávkový, květák, třešně a višně, pšenici, hrachové lusky a kapustu růžičkovou existuje riziko, že se přijatelný denní příjem a akutní referenční dávka v případě jedné nebo více skupin spotřebitelů překročí. Proto by se měly stávající MLR stanovené pro tyto plodiny snížit. |
(4) |
Úřad dospěl ve svém stanovisku k ethefonu z 15. září 2008 ( 3 ) k závěru, že při současných MLR stanovených pro ananas, rybíz, hrozny a papriku zeleninovou existuje riziko, že se akutní referenční dávka v případě jedné nebo více skupin spotřebitelů překročí. Proto by se měly stávající MLR stanovené pro tyto plodiny snížit. |
(5) |
Úřad dospěl ve svém stanovisku k fenamifosu z 15. září 2008 ( 4 ) k závěru, že při současných MLR stanovených pro banány, mrkev, papriku zeleninovou, okurky salátové, melouny, zelí hlávkové a řepu cukrovou existuje riziko, že se přijatelný denní příjem a akutní referenční dávka v případě jedné nebo více skupin spotřebitelů překročí. Proto by se měly stávající MLR stanovené pro tyto plodiny snížit. |
(6) |
Úřad dospěl ve svém stanovisku k fenarimolu z 15. září 2008 ( 5 ) k závěru, že při současných MLR stanovených pro banány, rajčata a papriku zeleninovou existuje riziko, že se akutní referenční dávka v případě jedné nebo více skupin spotřebitelů překročí. Proto by se měly stávající MLR stanovené pro tyto plodiny snížit. |
(7) |
Úřad dospěl ve svém stanovisku k methamidofosu z 15. září 2008 ( 6 ) k závěru, že při současných MLR stanovených pro meruňky, fazolové lusky a cukrovou řepu existuje riziko, že se akutní referenční dávka v případě jedné nebo více skupin spotřebitelů překročí. Proto by se měly stávající MLR stanovené pro tyto plodiny snížit. |
(8) |
Úřad dospěl ve svém stanovisku k methomylu a thiodikarbu z 26. září 2008 ( 7 ) k závěru, že při současných MLR stanovených pro hrozny, zelí hlávkové, salát hlávkový, květák, brambory, rajčata, lilek, okurky salátové, grapefruity, pomeranče, citrony, kyselé lajmy, mandarinky, broskve, švestky, papriku zeleninovou, jablka, hrušky, kdoule, banány, mango, ananas, mrkev, celer bulvový, ředkve, tuřín, melouny vodní, dýně, kukuřici cukrovou, brokolici, kadeřávek, kedlubny, endivii, pór a cukrovou řepu existuje riziko, že se přijatelný denní příjem a akutní referenční dávka v případě jedné nebo více skupin spotřebitelů překročí. Proto by se měly stávající MLR stanovené pro tyto plodiny snížit. |
(9) |
Úřad dospěl ve svém stanovisku k oxydemeton-methylu z 16. září 2008 ( 8 ) k závěru, že při současných MLR stanovených pro kapustu růžičkovou, zelí hlávkové, kedlubny, salát hlávkový a ostatní salátové rostliny, včetně čeledi Brassicacea, ječmen, oves a cukrovou řepu existuje riziko, že se přijatelný denní příjem a akutní referenční dávka v případě jedné nebo více skupin spotřebitelů překročí. Úřad proto dospěl k závěru, že nejnižší mez stanovitelnosti by se technicky mohla snížit a že snížením by se zlepšila kontrola. Proto by měly stávající MLR pro kapustu růžičkovou, zelí hlávkové, kedlubny, salát hlávkový a ostatní salátové rostliny, včetně čeledi Brassicacea, ječmen, oves, cukrovou řepu a nejnižší mez stanovitelnosti pro všechny ostatní plodiny snížit. |
(10) |
Úřad dospěl ve svém stanovisku k procymidonu z 21. ledna 2009 ( 9 ) k závěru, že při současných MLR stanovených pro meruňky, hrozny, jahody, maliny, kiwi, polníček, rajčata, papriku zeleninovou, lilek, okurky salátové, okurky nakládačky, cukety, broskve, švestky, hrušky, melouny vodní, dýně, endivii, večernici (ruccola), čekanku salátovou, fazolové lusky, slunečnicová semena, semena řepky, sojové boby a produkty živočišného původu existuje riziko, že se přijatelný denní příjem a akutní referenční dávka v případě jedné nebo více skupin spotřebitelů překročí. Proto by se měly stávající MLR stanovené pro tyto plodiny snížit. |
(11) |
Úřad dospěl ve svém stanovisku k vinklozolinu z 16. září 2008 ( 10 ) k závěru, že při současných MLR stanovených pro jablka, hrušky, hrozny stolní, endivii, lilek, pekingské zelí, švestky, meruňky, salát hlávkový, rybíz, čekanku salátovou, jahody, fazole, chmel, semena řepky, mrkev, šalotku, cibuli jarní, dýni, okru, řeřichu setou, roketu setou a ostatní salátové rostliny a melouny (vodní) existuje riziko, že se přijatelný denní příjem a akutní referenční dávka v případě jedné nebo více skupin spotřebitelů překročí. Proto by se měly stávající MLR stanovené pro tyto plodiny snížit. |
(12) |
Je vhodné stanovit nové MLR při zohlednění stanovisek úřadu. Tyto nové MLR doporučené úřadem vycházejí ze stávajícího povoleného zemědělského použití, které vede k nižším hladinám reziduí, nebo, není-li takové použití stanoveno, z nejnižší meze stanovitelnosti. Pokud jde o ethefon pro použití k ošetření ananasu, toto nařízení stanoví hodnotu MLR, kterou úřad sice nedoporučil, ale která byla v odůvodněném stanovisku úřadu určena jako bezpečná. |
(13) |
Prostřednictvím Světové obchodní organizace byly o těchto nových maximálních limitech reziduí vedeny konzultace s obchodními partnery Společenství a jejich připomínky k těmto limitům byly zohledněny. |
(14) |
Předtím, než upravené MLR nabudou platnost, je třeba poskytnout členským státům a zúčastněným stranám přiměřené období, které jim umožní připravit se na plnění nových požadavků, které z úpravy MLR vyplynou. |
(15) |
Příloha II nařízení (ES) č. 396/2005 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(16) |
V zájmu běžného obchodování s produkty, jejich zpracování a spotřeby se v nařízení stanoví přechodné období pro výrobky, které byly vyrobené v souladu s právními předpisy před úpravou MLR a u kterých je podle stanovisek úřadu EFSA zachována vysoká úroveň ochrany spotřebitele. |
(17) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat a ani Evropský parlament ani Rada nevyjádřily s těmito opatřeními nesouhlas, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 396/2005 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Pokud jde o účinné látky a produkty uvedené na tomto seznamu, na produkty vyprodukované před 7. červnem 2010 se nadále uplatňuje nařízení (ES) č. 396/2005 v jeho podobě předtím, než bylo změněno tímto nařízením.
a) dimethoát: třešňová šťáva, pšenice po skladování, mražené hrachové lusky;
b) ethefon: konzervovaný ananas, ananasový šťáva, konzervované papriky;
c) fenarimol: rajčatová šťáva, konzervovaná rajčata, konzervované papriky;
d) methamidofos: meruňková šťáva, konzervované meruňky a mražené fazolové lusky;
e) methomyl/thiodikarb: rozinky a konzervované broskve;
f) oxydemeton-methyl: olejnatá semena, obiloviny, sušené mléko, čaj, víno, šťávy, konzervované, mražené a sušené ovoce a zelenina, ořechy;
g) procymidon: olejnatá semena, konzervované broskve, rajčata, pomerančová šťáva a rozinky;
h) vinklozolin: malinová šťáva, jablečná šťáva, želé z kdoulí, hrušková šťáva, konzervované meruňky, meruňková šťáva.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Je použitelné ode dne 7. června 2010.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
PŘÍLOHA
Příloha II nařízení (ES) č. 396/2005 se mění takto:
Řádky pro dimethoát, ethefon, fenamifos, fenarimol, methamidofos, methomyl, omethoát, oxydemeton-methyl, procymidon, thiodikarb a vinklozolin se nahrazují tímto:
„Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg)
Číselný kód |
Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí () |
Dimethoát (suma dimethoátu a omethoátu vyjádřená jako dimethoát) |
Ethefon |
Fenamifos (suma látky fenamifos, jeho sulfoxid a sulfon vyjádřené jako fenamifos) |
Fenarimol |
Methamidofos |
Methomyl a thiodikarb (suma methomylu a thiodikarbu, vyjádřeno jako methomyl) |
Oxydemeton-methyl (suma oxydemeton-methylu a demeton-S-methylsulfonu vyjádřená jako oxydemeton-methyl) |
Procymidon () |
Vinklozolin (suma vinklozolinu a všech jeho metabolitů obsahujících 3,5-dichloranilinovou skupinu, vyjádřeno jako vinklozolin) () |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
(5) |
(6) |
(7) |
(8) |
(9) |
(10) |
(11) |
0100000 |
1. OVOCE, ČERSTVÉ NEBO ZMRAZENÉ; OŘECHY |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
|||||||
0110000 |
i) Citrusové plody |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||
0110010 |
Grapefruity (Šedoky, pomela, sweeties, tangelo, ugli a jiné hybridy) |
|||||||||
0110020 |
Pomeranče (Bergamot, hořký pomeranč, chinotto a jiné hybridy) |
|||||||||
0110030 |
Citrony (Citron, cedrát) |
|||||||||
0110040 |
Kyselé lajmy |
|||||||||
0110050 |
Mandarinky (Klementinky, tangerinky a jiné hybridy) |
|||||||||
0110990 |
Ostatní |
|||||||||
0120000 |
ii) Ořechy ze stromů (vyloupané nebo nevyloupané) |
0,05 (2) |
0,1 |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||
0120010 |
Mandle |
|||||||||
0120020 |
Para ořechy |
|||||||||
0120030 |
Kešu ořechy |
|||||||||
0120040 |
Kaštany jedlé |
|||||||||
0120050 |
Kokosové ořechy |
|||||||||
0120060 |
Lískové ořechy (Ořechy lísky největší) |
|||||||||
0120070 |
Makadamie |
|||||||||
0120080 |
Pekanové ořechy |
|||||||||
0120090 |
Piniové oříšky |
|||||||||
0120100 |
Pistácie |
|||||||||
0120110 |
Vlašské ořechy |
|||||||||
0120990 |
Ostatní |
|||||||||
0130000 |
iii) Jádrové ovoce |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,3 |
0,01 (2) |
|||||
0130010 |
Jablka (Plody jabloně lesní) |
0,5 |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||||||
0130020 |
Hrušky (Nashi) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||||||
0130030 |
Kdoule |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
1 |
||||||
0130040 |
Mišpule |
|||||||||
0130050 |
Lokvát (mišpule japonská) |
|||||||||
0130990 |
Ostatní |
0,05 (2) |
0,2 |
0,05 (2) |
||||||
0140000 |
iv) Peckové ovoce |
0,02 (2) |
||||||||
0140010 |
Meruňky |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
0,5 |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||
0140020 |
Třešně a višně (Třešně, višně) |
0,2 (+) |
3 |
1 |
0,01 (2) |
0,1 |
0,5 |
|||
0140030 |
Broskve (Nektarinky a podobné hybridy) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
0,5 |
0,05 |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||
0140040 |
Švestky (Slívy, ryngle, mirabelky) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||
0140990 |
Ostatní |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||
0150000 |
v) Bobulové a drobné ovoce |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
||||||
0151000 |
a) Hrozny stolní a moštové |
0,3 |
||||||||
0151010 |
Hrozny stolní |
0,05 (2) |
0,3 |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||
0151020 |
Hrozny moštové |
1 (+) |
0,3 |
0,5 |
5 |
|||||
0152000 |
b) Jahody |
0,05 (2) |
0,3 |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||
0153000 |
c) Ovoce z keřů |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
|||||||
0153010 |
Ostružiny |
0,02 (2) |
5 |
|||||||
0153020 |
Ostružiny ostružiníku ježiníku (Ostružino-maliny, Boysenovy ostružiny, morušky) |
0,02 (2) |
5 |
|||||||
0153030 |
Maliny (Ostružiny ostružiníku japonského) |
0,1 |
5 |
|||||||
0153990 |
Ostatní |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||||
0154000 |
d) Ostatní bobulové a drobné ovoce |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||||||
0154010 |
Borůvky kanadské (Borůvky, brusinky) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
|||||||
0154020 |
Klikvy |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
|||||||
0154030 |
Rybíz (červený, bílý a černý) |
0,05 (2) |
1 |
|||||||
0154040 |
Angrešt (Včetně hybridů s jinými druhy rodu Ribes) |
0,05 (2) |
1 |
|||||||
0154050 |
Šípky |
|||||||||
0154060 |
Moruše (Plody planiky) |
|||||||||
0154070 |
Azarole (neapolská mišpule) |
|||||||||
0154080 |
Bezinky (Černé jeřabiny, oskeruše, plody řešetláku (rakytníku), hlohu, jeřábu pravého, jeřábu obecného, jiné bobule rostoucí na stromech) |
|||||||||
0154990 |
Ostatní |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
|||||||
0160000 |
vi) Různé ovoce |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
|||||||
0161000 |
a) s jedlou slupkou |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||
0161010 |
Datle |
0,02 (2) |
||||||||
0161020 |
Fíky |
0,02 (2) |
||||||||
0161030 |
Stolní olivy |
2 |
||||||||
0161040 |
Kumkvaty (Marumi kumkvaty, nagami kumkvaty) |
0,02 (2) |
||||||||
0161050 |
Karamboly (Bilimbi) |
|||||||||
0161060 |
Tomel (persimon) |
|||||||||
0161070 |
Jambolan (hřebíčkovec jávský) (Vodní jablko, malajské jablko, pomarosa, grumichama, surinamská třešeň) |
|||||||||
0161990 |
Ostatní |
0,02 (2) |
||||||||
0162000 |
b) s nejedlou slupkou, malé |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
|||||
0162010 |
Kiwi |
10 |
||||||||
0162020 |
Liči (Pulasan, rambutan) |
0,05 (2) |
||||||||
0162030 |
Mučenka (passiflora) |
0,05 (2) |
||||||||
0162040 |
Opuncie |
|||||||||
0162050 |
Zlatolist |
|||||||||
0162060 |
Tomel viržinský (kaki) (Tomel, kasimiroa jedlá, sapota zalená (Calocarpum viride), sapota žlutá (Pouteria campechiana) a mamej sapota) |
|||||||||
0162990 |
Ostatní |
0,05 (2) |
||||||||
0163000 |
c) s nejedlou slupkou, velké |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||||
0163010 |
Avokádo |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0163020 |
Banány (Banány rajské, banány plantajny, kubánské banány) |
0,05 (2) |
0,05 |
0,2 |
||||||
0163030 |
Mango |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0163040 |
Papája |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0163050 |
Granátová jablka |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0163060 |
Čerimoja (Anona reticulata, skořicové jablko (Annona squamosa), ilama a jiné středně velké Annonnaceae) |
|||||||||
0163070 |
Kvajávy |
|||||||||
0163080 |
Ananas |
0,5 (+) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0163090 |
Chlebovník (Jackfruit (jeky)) |
|||||||||
0163100 |
Durian |
|||||||||
0163110 |
Anona ostnitá (guanabana) |
|||||||||
0163990 |
Ostatní |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0200000 |
2. ZELENINA, ČERSTVÁ NEBO ZMRAZENÁ |
0,01 (2) |
||||||||
0210000 |
i) Kořenová a hlíznatá zelenina |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||
0211000 |
a) Brambory |
0,02 (2) |
||||||||
0212000 |
b) Tropická kořenová a hlíznatá zelenina |
0,02 (2) |
||||||||
0212010 |
Kasava (Taro (kolokázie jedlá), eddo, Xanthosoma sagittifolium) |
|||||||||
0212020 |
Batáty |
|||||||||
0212030 |
Jam (Smldinec (jicama), mexický jam) |
|||||||||
0212040 |
Maranta |
|||||||||
0212990 |
Ostatní |
|||||||||
0213000 |
c) Ostatní kořenová a hlíznatá zelenina, kromě cukrové řepy |
|||||||||
0213010 |
Řepa salátová |
0,02 (2) |
||||||||
0213020 |
Mrkev |
0,02 (2) |
||||||||
0213030 |
Celer bulvový |
0,1 |
||||||||
0213040 |
Křen |
0,02 (2) |
||||||||
0213050 |
Topinambury |
0,02 (2) |
||||||||
0213060 |
Pastinák |
0,02 (2) |
||||||||
0213070 |
Petržel kořenová |
0,02 (2) |
||||||||
0213080 |
Ředkve (Ředkev černá, daikon, ředkvička a podobné odrůdy) |
0,02 (2) |
||||||||
0213090 |
Černý kořen (Hadí mord španělský, Scolymus hispanicus) |
0,02 (2) |
||||||||
0213100 |
Tuřín |
0,02 (2) |
||||||||
0213110 |
Vodnice |
0,02 (2) |
||||||||
0213990 |
Ostatní |
0,02 (2) |
||||||||
0220000 |
ii) Cibulová zelenina |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
||||
0220010 |
Česnek |
0,02 (2) |
0,2 |
1 |
||||||
0220020 |
Cibule kuchyňská (Cibule kuchyňská) |
0,02 (2) |
0,2 |
1 |
||||||
0220030 |
Šalotka |
0,02 (2) |
0,2 |
0,05 (2) |
||||||
0220040 |
Cibule jarní (Cibule zimní a podobné odrůdy) |
2 |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||||||
0220990 |
Ostatní |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||||||
0230000 |
iii) Plodová zelenina |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0231000 |
a) Lilkovité |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||||
0231010 |
Rajčata (Rajčata třešňovitá) |
1 |
0,05 |
0,02 (2) |
||||||
0231020 |
Paprika zeleninová (Paprika chilli) |
0,05 (2) |
0,05 |
0,02 (2) |
||||||
0231030 |
Lilek (Pepino) |
0,05 (2) |
0,05 |
0,02 (2) |
||||||
0231040 |
Okra, tobolky ibišku jedlého |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
2 |
||||||
0231990 |
Ostatní |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0232000 |
b) Tykvovité – s jedlou slupkou |
0,05 (2) |
0,2 |
0,02 (2) |
1 |
|||||
0232010 |
Okurky salátové |
0,02 (2) |
||||||||
0232020 |
Okurky nakládačky |
0,02 (2) |
||||||||
0232030 |
Cukety (Tykev obecná, patizon) |
0,05 |
||||||||
0232990 |
Ostatní |
0,02 (2) |
||||||||
0233000 |
c) Tykvovité – s nejedlou slupkou |
0,05 (2) |
0,05 |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||
0233010 |
Melouny cukrové (Kiwano) |
0,02 (+) |
||||||||
0233020 |
Dýně (Tykev velkoplodá) |
0,02 (2) |
||||||||
0233030 |
Melouny vodní |
0,05 |
||||||||
0233990 |
Ostatní |
0,02 (2) |
||||||||
0234000 |
d) Kukuřice cukrová |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||||
0239000 |
e) Ostatní plodová zelenina |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||||
0240000 |
iv) Košťálová zelenina |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||||
0241000 |
a) Košťálová zelenina vytvářející růžice |
0,02 (2) |
0,02 |
0,02 (2) |
||||||
0241010 |
Brokolice (Výhonky brokolice, čínská brokolice, rapini) |
|||||||||
0241020 |
Květák |
|||||||||
0241990 |
Ostatní |
|||||||||
0242000 |
b) Košťálová zelenina vytvářející hlávky |
0,01 (2) |
||||||||
0242010 |
Kapusta růžičková |
0,05 |
0,05 |
|||||||
0242020 |
Zelí hlávkové (Špičaté zelí, červené zelí, kapusta hlávková, bílé zelí) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
|||||||
0242990 |
Ostatní |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
|||||||
0243000 |
c) Košťálová zelenina listová |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0243010 |
Pekingské zelí (Hořčice indická, čínské zelí (pak-choi, tai-goo-choi), pekingské zelí (pe-tsai), jarmuz) |
|||||||||
0243020 |
Kadeřávek (Kadeřavá kapusta, krmná kapusta) |
|||||||||
0243990 |
Ostatní |
|||||||||
0244000 |
d) Kedlubny |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0250000 |
v) Listová zelenina a čerstvé bylinky |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
||||
0251000 |
a) Salát hlávkový a ostatní salátové rostliny, včetně čeledi Brassicacea |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||||
0251010 |
Polníček (Kozlíček polníček) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0251020 |
Salát (Salát hlávkový, lollo rosso, salát ledový, salát římský) |
0,02 (2) |
0,05 |
0,02 (2) |
||||||
0251030 |
Endivie (Čekanka obecná, čekanka salátová červeno-listá, čekanka hlávková, endivie kadeřavá, čekanka obecná listová) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0251040 |
Řeřicha setá |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0251050 |
Barborka jarní |
|||||||||
0251060 |
Roketa setá (Křez zední) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0251070 |
Červená hořčice |
|||||||||
0251080 |
Listy a výhonky druhu Brassica spp. (Mizuna) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
5 |
||||||
0251990 |
Ostatní |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0252000 |
b) Špenát a podobná zelenina (listy) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||||||
0252010 |
Špenát (Novozélandský špenát (čtyřboč), mladé listy vodnice) |
0,02 (2) |
0,05 |
|||||||
0252020 |
Šrucha (Batolka prorostlá, šrucha zelná, šrucha obecná, šťavel, slanorožec) |
|||||||||
0252030 |
Mangold (řapíky) (Listy řepy salátové) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
|||||||
0252990 |
Ostatní |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
|||||||
0253000 |
c) Listy révy vinné |
|||||||||
0254000 |
d) Potočnice lékařská |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||
0255000 |
e) Čekanka salátová |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||
0256000 |
f) Čerstvé bylinky |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||||||
0256010 |
Kerblík |
0,02 (2) |
0,3 |
|||||||
0256020 |
Pažitka |
0,02 (2) |
0,3 |
|||||||
0256030 |
Celerová nať (Nať fenyklu, koriandru, kopru, kmínu libeček, děhel andělika, čechřice vonná a jiné Apiacea) |
0,02 (2) |
0,3 |
|||||||
0256040 |
Petrželová nať |
0,02 (2) |
0,3 |
|||||||
0256050 |
Šalvěj (Saturejka zahradní, marulka lesní) |
|||||||||
0256060 |
Rozmarýn |
|||||||||
0256070 |
Tymián (Majoránka, dobromysl (oregáno)) |
|||||||||
0256080 |
Bazalka (Meduňka lékařská, máta, máta peprná) |
|||||||||
0256090 |
Bobkový list |
|||||||||
0256100 |
Estragon (Yzop) |
|||||||||
0256990 |
Ostatní |
0,02 (2) |
0,3 |
|||||||
0260000 |
vi) Lusková zelenina (čerstvá) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||||
0260010 |
Fazolové lusky (Zelené (francouzské) fazole, fazol obecný (keříčkový i pnoucí), fazol šarlatový, dlouhatec) |
0,01 (2) |
1 |
0,05 (2) |
||||||
0260020 |
Vyluštěná fazolová semena (Boby, zelené (francouzské) fazole, dlouhatec, fazol měsíční, fazolka čínská) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
0,5 |
||||||
0260030 |
Hrachové lusky (Hrách setý) |
0,5 |
1 |
0,05 (2) |
||||||
0260040 |
Vyluštěná hrachová zrna (Hrách rolní, hrách setý, cizrna) |
0,01 (2) |
0,3 |
0,05 (2) |
||||||
0260050 |
Čočka |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||||||
0260990 |
Ostatní |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||||||
0270000 |
vii) Řapíkatá a stonková zelenina (čerstvá) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||
0270010 |
Chřest |
0,01 (2) |
||||||||
0270020 |
Kardy |
0,01 (2) |
||||||||
0270030 |
Celer řapíkatý |
0,01 (2) |
||||||||
0270040 |
Fenykl sladký |
0,01 (2) |
||||||||
0270050 |
Artyčoky |
0,1 |
||||||||
0270060 |
Pór |
0,01 (2) |
||||||||
0270070 |
Reveň |
0,01 (2) |
||||||||
0270080 |
Bambusové výhonky |
|||||||||
0270090 |
Palmové vegetační vrcholy |
|||||||||
0270990 |
Ostatní |
0,01 (2) |
||||||||
0280000 |
viii) Houby |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|
0280010 |
Pěstované (Pečárka polní, hlíva ústřičná, houževnatec jedlý (shi-take)) |
|||||||||
0280020 |
Volně rostoucí (Liška, lanýž, smrž jedlý, hřib) |
|||||||||
0280990 |
Ostatní |
|||||||||
0290000 |
ix) Chaluhy |
|||||||||
0300000 |
3. LUŠTĚNINY, SUCHÉ |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
||
0300010 |
Fazole (Boby, fazol obecný, zelené (francouzské) fazole, dlouhatec, fazol měsíční, fazol polní, fazolka čínská) |
0,02 (2) |
0,5 |
|||||||
0300020 |
Čočka |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||||
0300030 |
Hrách (Cizrna, hrách polní, hrachor setý) |
0,2 (2) |
0,05 (2) |
|||||||
0300040 |
Vlčí bob |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||||
0300990 |
Ostatní |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||||
0400000 |
4. OLEJNATÁ SEMENA, OLEJNATÉ PLODY |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,05 (2) |
|||||
0401000 |
i) Olejnatá semena |
0,05 (2) |
||||||||
0401010 |
Lněná semena |
0,1 (2) |
0,01 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
|||||
0401020 |
Jádra podzemnice olejné |
0,1 (2) |
0,01 (2) |
0,1 |
0,02 (2) |
|||||
0401030 |
Mák |
0,1 (2) |
0,01 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
|||||
0401040 |
Sezamová semena |
0,1 (2) |
0,01 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
|||||
0401050 |
Slunečnicová semena |
0,1 (2) |
0,01 (2) |
0,05 (2) |
0,2 |
|||||
0401060 |
Semena řepky (Divoký tuřín, řepice) |
0,1 (2) |
0,01 (2) |
0,05 (2) |
0,05 |
|||||
0401070 |
Sojové boby |
0,1 (2) |
0,2 |
0,1 |
0,05 |
|||||
0401080 |
Hořčičná semena |
0,1 (2) |
0,01 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
|||||
0401090 |
Bavlníková semena |
2 |
0,2 |
0,1 |
0,02 (2) |
|||||
0401100 |
Dýňová semena |
0,1 (2) |
0,01 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
|||||
0401110 |
Světlice barvířská |
|||||||||
0401120 |
Brutnák |
|||||||||
0401130 |
Lnička setá |
|||||||||
0401140 |
Semena konopí |
0,01 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
||||||
0401150 |
Skočec obecný |
|||||||||
0401990 |
Ostatní |
0,1 (2) |
0,01 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
|||||
0402000 |
ii) Olejnaté plody |
0,05 (2) |
0,01 (2) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
|||||
0402010 |
Olivy na olej |
2 |
||||||||
0402020 |
Palmové ořechy (jádra plodů palmy olejové) |
|||||||||
0402030 |
Plody palmy olejové |
|||||||||
0402040 |
Kapok |
|||||||||
0402990 |
Ostatní |
0,05 (2) |
||||||||
0500000 |
5. OBILOVINY |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
||
0500010 |
Ječmen |
0,02 (2) |
0,5 |
|||||||
0500020 |
Pohanka |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||||
0500030 |
Kukuřice |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||||
0500040 |
Proso (Bér vlašský, milička) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||||
0500050 |
Oves |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||||
0500060 |
Rýže |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||||
0500070 |
Žito |
0,05 |
0,5 |
|||||||
0500080 |
Čirok |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||||
0500090 |
Pšenice (Špalda, žitovec (tritikale)) |
0,05 |
0,2 |
|||||||
0500990 |
Ostatní |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||||||
0600000 |
6. ČAJ, KÁVA, BYLINNÉ ČAJE A KAKAO |
0,1 (2) |
0,05 (2) |
0,05 (2) |
0,1 (2) |
0,02 (2) |
0,1 (2) |
0,1 (2) |
||
0610000 |
i) Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis) |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
|||||||
0620000 |
ii) Kávová zrna |
|||||||||
0630000 |
iii) Bylinné čaje (sušené) |
|||||||||
0631000 |
a) Květy |
|||||||||
0631010 |
Květ heřmánku |
|||||||||
0631020 |
Květ ibišku |
|||||||||
0631030 |
Květní lístky růže |
|||||||||
0631040 |
Květ jasmínu |
|||||||||
0631050 |
Lípa |
|||||||||
0631990 |
Ostatní |
|||||||||
0632000 |
b) Listy |
|||||||||
0632010 |
List jahodníku |
|||||||||
0632020 |
List rostliny rooibos |
|||||||||
0632030 |
Cesmína paraguayská (maté) |
|||||||||
0632990 |
Ostatní |
|||||||||
0633000 |
c) Kořeny |
|||||||||
0633010 |
Kořen kozlíku lékařského |
|||||||||
0633020 |
Kořen všehoje ženšenového |
|||||||||
0633990 |
Ostatní |
|||||||||
0639000 |
d) Ostatní bylinné čaje |
|||||||||
0640000 |
iv) Kakao (fermentované boby) |
|||||||||
0650000 |
v) Rohovník (svatojánský chléb) |
|||||||||
0700000 |
7. CHMEL (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu |
0,05 (2) |
0,1 (2) |
0,05 (2) |
5 |
0,02 (2) |
10 |
0,02 (2) |
0,1 (2) |
0,05 (2) |
0800000 |
8. KOŘENÍ |
|||||||||
0810000 |
i) Semena |
|||||||||
0810010 |
Anýz |
|||||||||
0810020 |
Kmín černý |
|||||||||
0810030 |
Celerová semena (Semena libečku) |
|||||||||
0810040 |
Semena koriandru |
|||||||||
0810040 |
Semena kmínu |
|||||||||
0810060 |
Semena kopru |
|||||||||
0810070 |
Semena fenyklu |
|||||||||
0810080 |
Pískavice řecké seno |
|||||||||
0810090 |
Muškátové oříšky |
|||||||||
0810990 |
Ostatní |
|||||||||
0820000 |
ii) Plody a bobule |
|||||||||
0820010 |
Nové koření |
|||||||||
0820020 |
Anýzový (japonský) pepř |
|||||||||
0820030 |
Kmín |
|||||||||
0820040 |
Kardamom |
|||||||||
0820050 |
Jalovcové bobule |
|||||||||
0820060 |
Pepř, černý a bílý (Pepř dlouhý, pepř růžový) |
|||||||||
0820070 |
Vanilkové lusky |
|||||||||
0820080 |
Tamarindy (indické datle) |
|||||||||
0820990 |
Ostatní |
|||||||||
0830000 |
iii) Kůra |
|||||||||
0830010 |
Skořice (Skořice čínská) |
|||||||||
0830990 |
Ostatní |
|||||||||
0840000 |
iv) Kořeny nebo oddenky |
|||||||||
0840010 |
Lékořice |
|||||||||
0840020 |
Zázvor |
|||||||||
0840030 |
Kurkuma |
|||||||||
0840040 |
Křen |
|||||||||
0840990 |
Ostatní |
|||||||||
0850000 |
v) Pupeny |
|||||||||
0850010 |
Hřebíček |
|||||||||
0850020 |
Kapary |
|||||||||
0850990 |
Ostatní |
|||||||||
0860000 |
vi) Blizny |
|||||||||
0860010 |
Šafrán |
|||||||||
0860990 |
Ostatní |
|||||||||
0870000 |
vii) Semenné míšky |
|||||||||
0870010 |
Muškátový květ |
|||||||||
0870990 |
Ostatní |
|||||||||
0900000 |
9. CUKRONOSNÉ ROSTLINY |
|||||||||
0900010 |
Cukrová řepa (kořen) |
|||||||||
0900020 |
Cukrová třtina |
|||||||||
0900030 |
Kořen čekanky |
|||||||||
0900990 |
Ostatní |
|||||||||
1000000 |
10. PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU – SUCHOZEMŠTÍ ŽIVOČICHOVÉ |
0,01 (2) |
0,02 |
|||||||
1010000 |
i) Maso, masné polotovary, droby, krev a živočišné tuky, čerstvé, chlazené nebo zmrazené, solené, ve slaném nálevu, sušené, uzené či zpracované na moučku nebo jídla jiné zpracované produkty, například klobásy a potravinové polotovary z nich vyrobené |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||
1011000 |
a) Prasata |
|||||||||
1011010 |
Maso |
|||||||||
1011020 |
Tuk bez libového masa |
|||||||||
1011030 |
Játra |
|||||||||
1011040 |
Ledviny |
|||||||||
1011050 |
Poživatelné droby |
|||||||||
1011990 |
Ostatní |
|||||||||
1012000 |
b) Hovězí dobytek |
|||||||||
1012010 |
Maso |
|||||||||
1012020 |
Tuk |
|||||||||
1012030 |
Játra |
|||||||||
1012040 |
Ledviny |
|||||||||
1012050 |
Poživatelné droby |
|||||||||
1012990 |
Ostatní |
|||||||||
1013000 |
c) Ovce |
|||||||||
1013010 |
Maso |
|||||||||
1013020 |
Tuk |
|||||||||
1013030 |
Játra |
|||||||||
1013040 |
Ledviny |
|||||||||
1013050 |
Poživatelné droby |
|||||||||
1013990 |
Ostatní |
|||||||||
1014000 |
d) Kozy |
|||||||||
1014010 |
Maso |
|||||||||
1014020 |
Tuk |
|||||||||
1014030 |
Játra |
|||||||||
1014040 |
Ledviny |
|||||||||
1014050 |
Poživatelné droby |
|||||||||
1014990 |
Ostatní |
|||||||||
1015000 |
e) Koně, osli, muly a mezci |
|||||||||
1015010 |
Maso |
|||||||||
1015020 |
Tuk |
|||||||||
1015030 |
Játra |
|||||||||
1015040 |
Ledviny |
|||||||||
1015050 |
Poživatelné droby |
|||||||||
1015990 |
Ostatní |
|||||||||
1016000 |
f) Drůbež – kuřata, husy, kachny, krocani a perličky, pštrosi, holubi |
0,02 (2) |
||||||||
1016010 |
Maso |
|||||||||
1016020 |
Tuk |
|||||||||
1016030 |
Játra |
|||||||||
1016040 |
Ledviny |
|||||||||
1016050 |
Poživatelné droby |
|||||||||
1016990 |
Ostatní |
|||||||||
1017000 |
g) Ostatní hospodářská zvířata (Králíci, klokani) |
|||||||||
1017010 |
Maso |
|||||||||
1017020 |
Tuk |
|||||||||
1017030 |
Játra |
|||||||||
1017040 |
Ledviny |
|||||||||
1017050 |
Poživatelné droby |
|||||||||
1017990 |
Ostatní |
|||||||||
1020000 |
ii) Mléko a smetana, nezahuštěné, bez přídavku cukru a sladidel, máslo a jiné tuky získané z mléka, sýry a tvaroh |
0,05 (2) |
0,005 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||
1020010 |
Kravské |
|||||||||
1020020 |
Ovčí |
|||||||||
1020030 |
Kozí |
|||||||||
1020040 |
Kobylí |
|||||||||
1020990 |
Ostatní |
|||||||||
1030000 |
iii) Vejce ptáků, čerstvá, konzervovaná nebo vařená vejce bez skořápek a vaječné žloutky, čerstvé, sušené, vařené ve vodě nebo v páře, lisované, zmrazené nebo jinak konzervované, též obsahující přidaný cukr nebo sladidla |
0,05 (2) |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
0,01 (2) |
0,02 (2) |
0,05 (2) |
|||
1030010 |
Kuřecí |
|||||||||
1030020 |
Kachní |
|||||||||
1030030 |
Husí |
|||||||||
1030040 |
Křepelčí |
|||||||||
1030990 |
Ostatní |
|||||||||
1040000 |
iv) Med (Mateří kašička, pyl) |
|||||||||
1050000 |
v) Obojživelníci a plazi (Žabí stehýnka, krokodýli) |
|||||||||
1060000 |
vi) Hlemýždi |
|||||||||
1070000 |
vii) Ostatní produkty ze suchozemských živočichů |
|||||||||
(1) Pokud jde o úplný seznam produktů rostlinného a živočišného původu, na něž se vztahují MLR, je třeba odkázat k příloze I. (2) Označuje mez stanovitelnosti. (3) Kombinace pesticid-kód, na které se vztahuje MLR stanovený v příloze III část B. (4) = Definice reziduí se liší u následujících kombinací s číselným kódem pesticidu: |
( 1 ) Úř. věst. L 70, 16.3.2005, s. 1.
( 2 ) EFSA Scientific Report (2008) 172.
( 3 ) EFSA Scientific Report (2008) 159.
( 4 ) EFSA Scientific Report (2008) 160.
( 5 ) EFSA Scientific Report (2008) 161.
( 6 ) EFSA Scientific Report (2008) 162.
( 7 ) EFSA Scientific Report (2008) 173.
( 8 ) EFSA Scientific Report (2008) 227.
( 9 ) EFSA Scientific Report (2008) 163.
( 10 ) EFSA Scientific Report (2008) 166.