2002/49/ESROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 23. ledna 2002, kterým se podruhé mění rozhodnutí 2001/304/ES o označování a používání některých živočišných produktů v souvislosti s rozhodnutím 2001/172/ES o některých ochranných opatřeních proti slintavce a kulhavce ve Spojeném království (oznámeno pod číslem K (2002) 293) (Text s významem pro EHP) (2002/49/ES)
Publikováno: | Úř. věst. L 21, 24.1.2002, s. 30-31 | Druh předpisu: | Rozhodnutí |
Přijato: | 23. ledna 2002 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 1. ledna 1001 | Nabývá účinnosti: | |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Rozhodnutí Komise ze dne 23. ledna 2002, kterým se podruhé mění rozhodnutí 2001/304/ES o označování a používání některých živočišných produktů v souvislosti s rozhodnutím 2001/172/ES o některých ochranných opatřeních proti slintavce a kulhavce ve Spojeném království (oznámeno pod číslem K(2002) 293) (Text s významem pro EHP) (2002/49/ES) KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, s ohledem na směrnici Rady 90/425/EHS ze dne 26. června 1990 o veterinárních a zootechnických kontrolách v obchodu s některými živými zvířaty a produkty uvnitř Společenství s cílem dotvoření vnitřního trhu [1], naposledy pozměněnou směrnicí 92/118/EHS [2], a zejména na článek 10 uvedené směrnice, s ohledem na směrnici Rady 89/662/EHS ze dne 11. prosince 1989 o veterinárních kontrolách v obchodu uvnitř Společenství s cílem dotvoření vnitřního trhu [3], naposledy pozměněnou směrnicí 92/118/EHS, a zejména na článek 9 uvedené směrnice, s ohledem na směrnici Rady 64/433/EHS ze dne 26. června 1964 o hygienických otázkách obchodu s čerstvým masem uvnitř Společenství [4], naposledy pozměněnou směrnicí 95/23/ES [5], a zejména na čl. 6 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice, s ohledem na směrnici Rady 77/99/EHS ze dne 21. prosince 1976 o hygienických otázkách obchodu s masnými výrobky uvnitř Společenství [6], naposledy pozměněnou směrnicí Rady 97/76/ES [7], a zejména na druhý pododstavec čl. 3 odst. A bodu 7, vzhledem k těmto důvodům: (1) Po zprávách o vzplanutí slintavky a kulhavky ve Spojeném království Komise přijala rozhodnutí 2001/740/ES ze dne 19. října 2001 o určitých ochranných opatřeních proti slintavce a kulhavce ve Spojeném království [8], naposledy pozměněné rozhodnutím 2002/37/ES [9]. (2) Rozhodnutí Komise 2001/172/ES [10] a následná rozhodnutí 2001/356/ES [11] a 2001/740/ES omezila odesílání čerstvého masa pocházejícího z vnímavých zvířat a z masných výrobků připravených z takového masa z Velké Británie, pokud nejsou splněny určité podmínky. (3) Komise proto přijala rozhodnutí 2001/304/ES ze dne 11. dubna 2001 o označování a používání některých živočišných produktů v souvislosti s rozhodnutím 2001/172/ES o některých ochranných opatřeních proti slintavce a kulhavce ve Spojeném království [12], naposledy pozměněné rozhodnutím 2001/345/ES [13]. (4) Poslední ohnisko slintavky a kulhavky bylo ve Velké Británii zaznamenáno dne 30. září 2001, tedy před více než třemi měsíci, a v celém Spojeném Království byl ukončen sérologický dozor, který byl prováděn, aby se odůvodnilo zrušení omezení souvisejících s nákazou. (5) Zlepšení veterinární situace nyní umožňuje zrušit většinu omezení, zejména ta, která se týkají odesílání produktů živočišného původu a většiny živých zvířat vnímavých druhů pocházejících z Velké Británie. (6) Jako předběžné bezpečnostní opatření však situace nadále vyžaduje zachování přísných kontrol odesílání masa a masných výrobků, které nejsou určeny pro obchod a které byly získány ze zvířat vnímavých druhů poražených v období mezi 1. únorem 2001, datem možného zavlečení viru, a 23. dubnem 2001, datem oznámeným v souladu s článkem 3 rozhodnutí 2001/304/ES. (7) Rozhodnutí 2001/304/ES by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. (8) Opatření tohoto rozhodnutí jsou v souladu se stanoviskem Stálého veterinárního výboru, PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ: Článek 1 Rozhodnutí 2001/304/ES se mění takto: 1. ustanovení čl. 1 odst. 1 se nahrazuje tímto: "1. Podle čl. 5 odst. 1 směrnice 72/461/EHS čerstvé maso splňující požadavky článku 3 směrnice Rady 64/433/EHS a získané ze skotu, prasat, ovcí a koz a čerstvé maso splňující požadavky článku 6 směrnice 91/495/EHS a získané z ostatních sudokopytníků pocházejících z Velké Británie a zpracované v období mezi 1. únorem 2001 a dnem vstupu tohoto rozhodnutí v platnost nebylo označeno označením zdravotní nezávadnosti uvedeným v kapitole XI přílohy I směrnice 64/433/EHS či v kapitole III přílohy I směrnice 91/495/EHS." 2. ustanovení čl. 1 odst. 5 se nahrazuje tímto: "5. Odchylně od odstavce 1 může být maso, které lze odeslat z Velké Británie v souladu s rozhodnutími Komise 2001/172/ES, 2001/356/ES nebo 2001/740/ES, označeno označením zdravotní nezávadnosti stanoveným v kapitole XI přílohy I směrnice 64/433/EHS a v kapitole III přílohy I směrnice 91/495/EHS." 3. druhý pododstavec čl. 2 odst. 1 se nahrazuje tímto: "Odchylně od prvního pododstavce mohou být masné výrobky, které byly podrobeny některému z ošetření stanovených v čl. 4 odst. 1 směrnice Rady 80/215/EHS nebo byly během úpravy rovnoměrně a jako celek vystaveny hodnotě pH nižší než 6, označeny označením zdravotní nezávadnosti uvedeným v kapitole VI přílohy B směrnice 77/99/EHS." Článek 2 Toto rozhodnutí je určeno členským státům. V Bruselu dne 23. ledna 2002. Za Komisi David Byrne člen Komise [1] Úř. věst. L 224, 18.8.1990, s. 29. [2] Úř. věst. L 62, 15.3.1993, s. 49. [3] Úř. věst. L 395, 30.12.1989, s. 13. [4] Úř. věst. L 121, 29.7.1964, s. 2012/64. Směrnice aktualizovaná směrnicí 91/497/EHS (Úř. věst. L 268, 24. 9. 19991, s. 69.). [5] Úř. věst. L 243, 11.10.1995, s. 7. [6] Úř. věst. L 26, 31.1.1977, s. 85. Směrnice aktualizovaná směrnicí 92/5/EHS (Úř. věst. L 57, 2.3.1992, s. 1.). [7] Úř. věst. L 10, 16.1.1998, s. 25. [8] Úř. věst. L 277, 20.10.2001, s. 30. [9] Úř. věst. L 15, 17.1.2002, s. 34. [10] Úř. věst. L 62, 2.3.2001, s. 22. [11] Úř. věst. L 125, 5.5.2001, s. 46. [12] Úř. věst. L 104, 13.4.2001, s. 6. [13] Úř. věst. L 122, 3.5.2001, s. 31. --------------------------------------------------