4/2008 Sb.Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použítí přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin
Částka: | 003 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 23. ledna 2008 | Autor předpisu: | Ministerstvo zdravotnictví |
Přijato: | 3. ledna 2008 | Nabývá účinnosti: | 15. února 2008 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem 253/2018 Sb. | Pozbývá platnosti: | 9. listopadu 2018 |
Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
4
VYHLÁŠKA
ze dne 3. ledna 2008,
kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel
při výrobě potravin
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 316/2004 Sb., (dále jen „zákon“):
§ 1
Předmět úpravy
(1) Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství1), zároveň navazuje na přímo použitelné předpisy Evropských společenství2) a upravuje množství a druhy přídatných látek, požadavky na jejich čistotu a podmínky jejich použití do potravin, potraviny a skupiny potravin, v nichž se mohou tyto látky vyskytovat, požadavky na jejich označování na obalech potravin, které nejsou určeny spotřebiteli, a označování dalších údajů důležitých z hlediska zdravotní nezávadnosti potravin, a dále podmínky a požadavky na použití extrakčních rozpouštědel do potravin, a jejich značení na obalu, který není určen spotřebiteli.
(2) Tato vyhláška se nevztahuje na
a) tekuté přípravky obsahující pektin, odvozené od sušené jablečné dřeně nebo částí kůry citrusových plodů,
b) žvýkačkové báze,
§ 1 - | Předmět úpravy |
§ 2 - | Vymezení pojmů |
§ 3 - | Druhy přídatných látek |
§ 4 - | Obecné podmínky použití přídatných látek |
§ 5 - | Označování přídatných látek |
§ 6 - | Barviva |
§ 7 - | Sladidla |
§ 8 - | Konzervanty |
§ 9 - | Antioxidanty |
§ 10 - | Přídatné látky pro výrobu potravin určených pro výživu kojenců a malých dětí |
§ 11 - | Extrakční rozpouštědla |
§ 12 - | Přechodné ustanovení |
§ 13 - | Zrušovací ustanovení |
§ 14 - | Účinnost |
Příloha č. 1 - | Seznam přídatných látek obecně povolených při výrobě potravin s výjimkou barviv a sladidel |
Příloha č. 2 - | Seznam dalších přídatných látek povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin s výjimkou barviv a sladidel a podmínky jejich použití |
Příloha č. 3 - | Seznam potravin nebo skupin potravin, při jejichž výrobě lze použit pouze některé přídatné látky |
Příloha č. 4 - | Seznam barviv povolených při výrobě potravin nebo skupiny potravin a podmínky jejich použití |
Příloha č. 5 - | Seznam sladidel povolených při výrobě potravin a skupin potravin a podmínky jejich použití |
Příloha č. 6 - | Seznam konzervantů povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin a podmínky jejich použití |
Příloha č. 7 - | Seznam antioxidantů povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin a podmínky jejich použití |
Příloha č. 8 - | Seznam nosičů a rozpouštědel povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin a podmínky jejich použití |
Příloha č. 9 - | Seznam přídatných látek povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin určených pro potraviny určené pro zvláštní výživu |
Příloha č. 10 - | Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin a podmínky jejich použití |