304/2004 Sb.Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin
Částka: | 100 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 18. května 2004 | Autor předpisu: | Ministerstvo zdravotnictví |
Přijato: | 6. května 2004 | Nabývá účinnosti: | 20. května 2004 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem 4/2008 Sb. | Pozbývá platnosti: | 15. února 2008 |
Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
304
VYHLÁŠKA
ze dne 6. května 2004,
kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek
při výrobě potravin
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 146/2002 Sb., (dále jen "zákon"):
§ 1
Pro účely této vyhlášky a v souladu s právem Evropských společenství1) se rozumějí
a) barvivy látky získané chemickou syntézou a/nebo z potravin a dalších složek přírodního původu extrakcí fyzikální či chemické povahy, která má za následek selektivní oddělení barevné látky,
b) pomocnými látkami látky používané při výrobě z technologických důvodů; nestávají se součástí potraviny, ale v konečném výrobku se mohou vyskytovat ve stopovém toxikologicky nevýznamném množství,
c) rozpouštědlem látka pro rozpouštění potraviny nebo kterékoliv její složky včetně jakékoliv kontaminující látky přítomné v této potravině nebo na této potravině,
d) extrakčním rozpouštědlem rozpouštědlo, které se používá při extrakčním procesu uplatňovaném během výroby potravinových surovin, potravin, při extrakci složek potravin a které je během dalšího postupu odstraněno. Použití rozpouštědla může vést k neúmyslné, ale technicky nevyhnutelné přítomnosti residuálních množství této látky či jejich derivátů v potravině nebo její složce,
§ 1   | |
§ 2   | |
§ 3   | |
§ 4 - | Přechodné ustanovení |
§ 5 - | Účinnost |
Příloha č. 1 - | PŘÍDATNÉ LÁTKY ČÁST 1 Obecná kritéria pro používání přídatných látek Kategorie přídatných látek Seznam přídatných látek všeobecně povolených k přidání do potravin a podmínky jejich použití Výrobky, u nichž mohou uvedené členské státy zachovat zákaz použití určitých kategorií přídatných látek |
Příloha č. 2 - | POMOCNÉ LÁTKY URČENÉ K VÝROBĚ POTRAVIN |