451/2002 Sb.Vyhláška o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin, kromě potravin živočišného původu
Částka: | 157 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 31. října 2002 | Autor předpisu: | Ministerstvo zemědělství |
Přijato: | 15. října 2002 | Nabývá účinnosti: | 1. července 2003 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem 210/2004 Sb. | Pozbývá platnosti: | 1. května 2004 |
Původní znění předpisu
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Ukázka textu předpisu:
VYHLÁŠKA
ze dne 15. října 2002
o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin,
kromě potravin živočišného původu
Tato vyhláška stanoví hygienické podmínky a požadavky pro výrobu potravin, čímž se rozumí i výchozí suroviny1) pro výrobu potravin, kromě potravin živočišného původu, při jejich výrobě, skladování, přepravě a podmínky a požadavky na uspořádání a vybavení potravinářské provozovny, ve které se zachází s potravinami, a podmínky a požadavky na provozní hygienu a osobní hygienu v potravinářské provozovně při zacházení s potravinami.
Pro účely této vyhlášky se rozumí a) potravinářskou provozovnou (dále jen "provozovna") - pracoviště, kde dochází k výrobě, skladování, balení a přepravě potravin,
b) výrobním zařízením - nástroje, nářadí, náčiní, nádobí, strojně technologické zařízení, manipulační obaly, jiné pomůcky a předměty, které při zacházení s potravinami přicházejí do přímého či nepřímého styku s nimi,
c) provozní hygienou - veškerá opatření, týkající se pracovišť provozoven, nezbytná k zajištění zdravotní nezávadnosti a jakosti potravin,
d) osobní hygienou - veškerá opatření, týkající se osob činných v provozovně, nezbytná k zajištění zdravotní nezávadnosti a jakosti potravin,
Obsah předpisu:
§ 1 - | Úvodní ustanovení |
§ 2   | |
§ 3 - | Obecné podmínky a požadavky |
§ 4 - | Uspořádání provozovny |
§ 5 - | Vybavení provozovny výrobním zařízením, sanitárním zařízením, větráním, klimatizací, osvětlením, kanalizací |
§ 6   | |
§ 7   | |
§ 8   | |
§ 9   | |
§ 10 - | Vnitřní úprava prostoru pro zacházení s potravinami |
§ 11 - | Přeprava potravin při výrobě |
§ 12 - | Ukládání a skladování potravinářských a jiných odpadů a manipulace s nimi |
§ 13 - | Zásobování a používání vody nebo vodní páry nebo ledu při zacházení s potravinami |
§ 14 - | Skladování potravin při výrobě potravin |
§ 15 - | Osobní hygiena |
§ 16 - | Provozní hygiena |
§ 17 - | Přechodná ustanovení |
§ 18 - | Účinnost |
Zavřít