107/2001 Sb.Vyhláška Ministerstva zdravotnictví o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných

Částka: 042 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 26. března 2001 Autor předpisu: Ministerstvo zdravotnictví
Přijato: 9. března 2001 Nabývá účinnosti: 26. března 2001
Platnost předpisu: Zrušen předpisem 137/2004 Sb. Pozbývá platnosti: 1. dubna 2004
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.


Ukázka textu předpisu:
107

VYHLÁŠKA
Ministerstva zdravotnictví

ze dne 9. března 2001
o hygienických požadavcích na stravovací služby
a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných



        Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 108 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, (dále jen "zákon") k provedení § 20 písm. d), § 23 odst. 3 a § 24 odst. 1 písm. c) až e) a g) zákona:

Oddíl 1
Základní ustanovení a hygienické požadavky
na provozovny stravovacích služeb

§ 1

        Tato vyhláška stanoví hygienické požadavky na umístění, stavební konstrukci, prostorové a dispoziční uspořádání, zásobování vodou, vytápění, osvětlení, odstraňování odpadních vod, větrání a vybavení provozoven stravovacích služeb a dále podmínky výroby, přípravy, přepravy, rozvozu, značení a skladování pokrmů a jejich uvádění do oběhu, případy, kdy musí být určeny kritické body, mikrobiologické a chemické požadavky na podávané pokrmy a podmínky odběru a uchovávání vzorků vyrobených pokrmů. Dále vyhláška upravuje zásady osobní a provozní hygieny, které musí být uplatňovány při výkonu činností epidemiologicky závažných.


§ 2
Výklad pojmů

        Pro účely této vyhlášky se rozumí

       a) provozovnou stravovacích služeb (dále jen "provozovna") soubor místností a prostor pro výrobu, přípravu a skladování pokrmů a jejich uvádění do oběhu a pro další související činnost;
       b) občerstvením forma stravovací služby zahrnující jednoduchou kuchyňskou přípravu pokrmů a jejich uvádění do oběhu;
. . .

Obsah předpisu:
Oddíl 1 - Základní ustanovení a hygienické požadavky na provozovny stravovacích služeb
§ 1  
§ 2 - Výklad pojmů
§ 3 - Umístění provozovny, její prostorové a dispoziční uspořádání
§ 4 - Zásobování vodou, odstraňování odpadních vod
§ 5 - Další prostorové podmínky a vybavení provozoven
§ 6 - Větrání
§ 7 - Osvětlení provozovny
§ 8  
§ 9 - Vytápění
§ 10 - Hygienické zařízení pro spotřebitele
§ 11 - Hygienické zařízení pro zaměstnance
§ 12 - Sklady potravin a pokrmů
§ 13 - Úklidové komory, nádoby pro odpad a sklady odpadu
§ 14 - Výrobní a konzumační prostory
Oddíl 2 - Hygienické požadavky na přípravu a výrobu pokrmů, jejich rozvoz, přepravu, skladování, označování a uvádění do oběhu, stanovení kritických bodů a odběr vzorků
§ 15 - Zdravotní nezávadnost pokrmů
§ 16 - Tepelná úprava potravin
§ 17 - Podmínky používání vajec a vaječných hmot
§ 18 - Podmínky rozmrazování potravin
§ 19 - Pokrmy z tepelně neopracovaných mas a uzené potraviny
§ 20 - Studené pokrmy a cukrářské výrobky
§ 21 - Použití ledu a páry
§ 22 - Použití tuků a olejů při tepelné úpravě pokrmů
§ 23 - Ukončení tepelné úpravy pokrmu
§ 24 - Smyslové hodnocení pokrmů při výrobě a uvádění do oběhu
§ 25  
§ 26  
§ 27  
§ 28 - Hygienické požadavky na výrobu, balení, skladování a uvádění do oběhu zmrazených a zchlazených pokrmů
§ 29  
§ 30  
§ 31  
§ 32  
§ 33 - Požadavky na přípravu, přepravu a prodej zmrzlin v provozovnách
§ 34  
§ 35  
§ 36  
§ 37 - Označování pokrmů při uvádění do oběhu
§ 38 - Stanovení kritických bodů a odběr vzorkůStanovení kritických bodů
§ 39 - Odběr vzorků
Oddíl 3 - Hygienické požadavky na umístění a vybavení jiného zařízení stravovacích služeb a doplňkový prodej
§ 40  
§ 41  
§ 42  
§ 43  
§ 44  
§ 45 - Doplňkový prodej v provozovnách a jiných zařízeních stravovacích služeb
Oddíl 4 - Požadavky na přípravu a podávání pokrmů v rámci zdravotních a sociálních služeb
§ 46 - Podmínky přípravy kojenecké stravy
§ 47 - Sběr, ošetření a podávání mateřského mléka
§ 48 - Podmínky podání tekuté výživy ústy a výživy aplikované gastrickou sondou
Oddíl 5 - Zásady provozní a osobní hygieny při výrobě a uvádění potravin do oběhu, ve stravovacích službách a pro ostatní činnosti epidemiologicky závažné
§ 49  
§ 50  
§ 51  
§ 52  
Oddíl 6 - Závěrečná ustanovení
§ 53  
§ 54  
Příloha č. 1 - Požadavky na členění provozovny a jiných zařízení stravovacích služeb
Příloha č. 2 - Požadavky na mikroklimatické podmínky pracovišť
Příloha č. 3 - Požadavky na teploty a lhůty pro uchovávání polotovarů, rozpracovaných pokrmů a pokrmů včetně cukrářských výrobků
Příloha č. 4 - Mikrobiologické požadavky na pokrmy
Příloha č. 5 - Chemické požadavky na pokrmy
Příloha č. 6 - Zásady pro odběr a uchovávání vzorků pokrmů výrobcem
Příloha č. 7 - Způsoby sterilizace
Zavřít
MENU