107/2001 Sb.Vyhláška Ministerstva zdravotnictví o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných
Částka: | 042 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 26. března 2001 | Autor předpisu: | Ministerstvo zdravotnictví |
Přijato: | 9. března 2001 | Nabývá účinnosti: | 26. března 2001 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem 137/2004 Sb. | Pozbývá platnosti: | 1. dubna 2004 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
VYHLÁŠKA
Ministerstva zdravotnictví
ze dne 9. března 2001
o hygienických požadavcích na stravovací služby
a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných
Základní ustanovení a hygienické požadavky
na provozovny stravovacích služeb
§ 1
Tato vyhláška stanoví hygienické požadavky na umístění, stavební konstrukci, prostorové a dispoziční uspořádání, zásobování vodou, vytápění, osvětlení, odstraňování odpadních vod, větrání a vybavení provozoven stravovacích služeb a dále podmínky výroby, přípravy, přepravy, rozvozu, značení a skladování pokrmů a jejich uvádění do oběhu, případy, kdy musí být určeny kritické body, mikrobiologické a chemické požadavky na podávané pokrmy a podmínky odběru a uchovávání vzorků vyrobených pokrmů. Dále vyhláška upravuje zásady osobní a provozní hygieny, které musí být uplatňovány při výkonu činností epidemiologicky závažných.
Výklad pojmů
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) provozovnou stravovacích služeb (dále jen "provozovna") soubor místností a prostor pro výrobu, přípravu a skladování pokrmů a jejich uvádění do oběhu a pro další související činnost;b) občerstvením forma stravovací služby zahrnující jednoduchou kuchyňskou přípravu pokrmů a jejich uvádění do oběhu;
Oddíl 1 - | Základní ustanovení a hygienické požadavky na provozovny stravovacích služeb |
§ 1   | |
§ 2 - | Výklad pojmů |
§ 3 - | Umístění provozovny, její prostorové a dispoziční uspořádání |
§ 4 - | Zásobování vodou, odstraňování odpadních vod |
§ 5 - | Další prostorové podmínky a vybavení provozoven |
§ 6 - | Větrání |
§ 7 - | Osvětlení provozovny |
§ 8   | |
§ 9 - | Vytápění |
§ 10 - | Hygienické zařízení pro spotřebitele |
§ 11 - | Hygienické zařízení pro zaměstnance |
§ 12 - | Sklady potravin a pokrmů |
§ 13 - | Úklidové komory, nádoby pro odpad a sklady odpadu |
§ 14 - | Výrobní a konzumační prostory |
Oddíl 2 - | Hygienické požadavky na přípravu a výrobu pokrmů, jejich rozvoz, přepravu, skladování, označování a uvádění do oběhu, stanovení kritických bodů a odběr vzorků |
§ 15 - | Zdravotní nezávadnost pokrmů |
§ 16 - | Tepelná úprava potravin |
§ 17 - | Podmínky používání vajec a vaječných hmot |
§ 18 - | Podmínky rozmrazování potravin |
§ 19 - | Pokrmy z tepelně neopracovaných mas a uzené potraviny |
§ 20 - | Studené pokrmy a cukrářské výrobky |
§ 21 - | Použití ledu a páry |
§ 22 - | Použití tuků a olejů při tepelné úpravě pokrmů |
§ 23 - | Ukončení tepelné úpravy pokrmu |
§ 24 - | Smyslové hodnocení pokrmů při výrobě a uvádění do oběhu |
§ 25   | |
§ 26   | |
§ 27   | |
§ 28 - | Hygienické požadavky na výrobu, balení, skladování a uvádění do oběhu zmrazených a zchlazených pokrmů |
§ 29   | |
§ 30   | |
§ 31   | |
§ 32   | |
§ 33 - | Požadavky na přípravu, přepravu a prodej zmrzlin v provozovnách |
§ 34   | |
§ 35   | |
§ 36   | |
§ 37 - | Označování pokrmů při uvádění do oběhu |
§ 38 - | Stanovení kritických bodů a odběr vzorkůStanovení kritických bodů |
§ 39 - | Odběr vzorků |
Oddíl 3 - | Hygienické požadavky na umístění a vybavení jiného zařízení stravovacích služeb a doplňkový prodej |
§ 40   | |
§ 41   | |
§ 42   | |
§ 43   | |
§ 44   | |
§ 45 - | Doplňkový prodej v provozovnách a jiných zařízeních stravovacích služeb |
Oddíl 4 - | Požadavky na přípravu a podávání pokrmů v rámci zdravotních a sociálních služeb |
§ 46 - | Podmínky přípravy kojenecké stravy |
§ 47 - | Sběr, ošetření a podávání mateřského mléka |
§ 48 - | Podmínky podání tekuté výživy ústy a výživy aplikované gastrickou sondou |
Oddíl 5 - | Zásady provozní a osobní hygieny při výrobě a uvádění potravin do oběhu, ve stravovacích službách a pro ostatní činnosti epidemiologicky závažné |
§ 49   | |
§ 50   | |
§ 51   | |
§ 52   | |
Oddíl 6 - | Závěrečná ustanovení |
§ 53   | |
§ 54   | |
Příloha č. 1 - | Požadavky na členění provozovny a jiných zařízení stravovacích služeb |
Příloha č. 2 - | Požadavky na mikroklimatické podmínky pracovišť |
Příloha č. 3 - | Požadavky na teploty a lhůty pro uchovávání polotovarů, rozpracovaných pokrmů a pokrmů včetně cukrářských výrobků |
Příloha č. 4 - | Mikrobiologické požadavky na pokrmy |
Příloha č. 5 - | Chemické požadavky na pokrmy |
Příloha č. 6 - | Zásady pro odběr a uchovávání vzorků pokrmů výrobcem |
Příloha č. 7 - | Způsoby sterilizace |