147/1998 Sb.Vyhláška Ministerstva zemědělství o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby

Částka: 051 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 30. června 1998 Autor předpisu: Ministerstvo zemědělství
Přijato: 18. června 1998 Nabývá účinnosti: 1. října 1998
Platnost předpisu: Zrušen předpisem 45/2010 Sb. Pozbývá platnosti: 1. dubna 2010
Aktualizované znění předpisu, provedené předpisem 161/2004 Sb. s účinností od 1. května 2004

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.


Ukázka textu předpisu:

147

 

VYHLÁŠKA

 

Ministerstva zemědělství

 

ze dne 18. června 1998

 

o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby



      Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. e) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, (dále jen "zákon"):

§ 1


      Pro účely této vyhlášky se rozumí

a)   kritickým bodem technologický úsek, jímž je postup nebo operace výrobního procesu nebo procesu uvádění potravin do oběhu1), ve kterých je největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti potraviny a v nichž se uplatňuje ovládání různých druhů nebezpečí ohrožujících nezávadnost potraviny s cílem zamezit, vyloučit, popřípadě zmenšit tato nebezpečí,

b)   kritickou mezí znaky a jejich hodnoty, které tvoří hranici mezi přípustným a nepřípustným stavem v kritickém bodě,

c)    plánem systému kritických bodů dokument připravený v souladu se zásadami systému kritických bodů a stanovující způsob ovládání nebezpečí významných pro porušení zdravotní nezávadnosti potraviny ve stanovené části potravinového řetězce,

d)   systémem kritických bodů systém, kterým se identifikují, hodnotí a ovládají významná nebezpečí v kritických bodech,

e)   nebezpečím biologický, chemický nebo fyzikální činitel v potravině, který může porušit její zdravotní nezávadnost,

f)     analýzou nebezpečí proces shromažďování a hodnocení informací o různých druzích nebezpečí pro zdravotní nezávadnost potraviny a o podmínkách umožňujících jejich přítomnost v potravině, které jsou nutné pro rozhodnutí o jejich významu pro nezávadnost potraviny a o jejich zařazení do plánu systému kritických bodů,

. . .

Obsah předpisu:
§ 1  
§ 2 - Způsob stanovení kritických bodů
§ 3 - Přechodné ustanovení
§ 4 - Účinnost
Příloha - Zásady postupu stanovení systému kritických bodů a postupnost jejich plnění
Zavřít
MENU