294/1997 Sb.Vyhláška Ministerstva zdravotnictví o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení
Částka: | 098 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 12. prosince 1997 | Autor předpisu: | Ministerstvo zdravotnictví |
Přijato: | 28. listopadu 1997 | Nabývá účinnosti: | 12. prosince 1997 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem 132/2004 Sb. | Pozbývá platnosti: | 30. dubna 2004 |
Aktualizované znění předpisu, provedené předpisem 91/1999 Sb. s účinností od 20. května 1999
Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Ukázka textu předpisu:
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 písm. b) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů:
(1) Tato vyhláška stanoví mikrobiologické požadavky na potraviny určené k uvedení do oběhu, způsob jejich kontroly a způsob hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska.
(2) Mikrobiologické požadavky na balenou pitnou vodu, balenou stolní vodu, balenou kojeneckou vodu a balenou přírodní minerální vodu stanoví zvláštní předpis.1)
a mikrobiologické vyšetřování
(1) Potraviny uvedené do oběhu musí vyhovovat mikrobiologickým požadavkům stanoveným v částech 1 a 2 přílohy této vyhlášky.
(2) Pro kontrolu a hodnocení, zda potraviny vyhovují mikrobiologickým požadavkům, se v částech 1 a 2 přílohy stanoví počet vzorků, skupin a druhů mikroorganismů, jejich tolerované a mezní hodnoty. Nižší počet vzorků, než je uveden v části 2 přílohy, může být odebírán jen za podmínek stanovených v části 1 přílohy.
(1) Vzorky se odebírají náhodným výběrem, kterým se pro účely této vyhlášky rozumí výběr, při kterém libovolný vzorek kontrolované šarže má stejnou pravděpodobnost, že bude vybrán. V epidemiologicky závažných případech a při haváriích se vzorky odebírají výběrem záměrným, kterým se pro účely této vyhlášky rozumí výběr, do něhož jsou zahrnuty vzorky s určitým záměrem, a pravděpodobnost, že libovolný vzorek kontrolované šarže bude vybrán, není stejná.
Obsah předpisu:
§ 1 - | Úvodní ustanovení |
§ 2 - | Mikrobiologické požadavkya mikrobiologické vyšetřování |
§ 3   | |
§ 4 - | Hodnocení potravin z mikrobiologickéhohlediska |
§ 5 - | Závěrečná ustanovení |
§ 6   | |
Příloha - | VŠEOBECNÉ ZÁSADY A POJMY - ČÁST 1 |
Zavřít