(EU) 2022/1490Prováděcí nařízení Komise (EU) 2022/1490 ze dne 1. března 2022 o povolení lisovaného citronového esenciálního oleje, zbytkové frakce destilovaného lisovaného citronového oleje, destilovaného citronového esenciálního oleje (těkavé frakce) a destilovaného limetového esenciálního oleje jako doplňkových látek pro určité druhy zvířat (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 234, 9.9.2022, s. 1-8 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 1. března 2022 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 29. září 2022 | Nabývá účinnosti: | 29. září 2022 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2022/1490 ze dne 1. března 2022 o povolení lisovaného citronového esenciálního oleje, zbytkové frakce destilovaného lisovaného citronového oleje, destilovaného citronového esenciálního oleje (těkavé frakce) a destilovaného limetového esenciálního oleje jako doplňkových látek pro určité druhy zvířat (Úř. věst. L 234 9.9.2022, s. 1) |
Ve znění:
|
|
Úřední věstník |
||
Č. |
Strana |
Datum |
||
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/239 ze dne 15. ledna 2024, |
L |
1 |
16.1.2024 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2022/1490
ze dne 1. března 2022
o povolení lisovaného citronového esenciálního oleje, zbytkové frakce destilovaného lisovaného citronového oleje, destilovaného citronového esenciálního oleje (těkavé frakce) a destilovaného limetového esenciálního oleje jako doplňkových látek pro určité druhy zvířat
(Text s významem pro EHP)
Článek 1
Povolení
Látky uvedené v příloze, náležející do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“, se povolují jako doplňkové látky ve výživě zvířat podle podmínek stanovených v uvedené příloze.
Článek 2
Přechodná opatření
Článek 3
Vstup v platnost
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
PŘÍLOHA
Identifikační číslo doplňkové látky |
Jméno držitele povolení |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
mg účinné látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
|||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky. |
|||||||||
2b139-eo |
– |
Lisovaný citronový esenciální olej |
Složení doplňkové látky Lisovaný citronový esenciální olej ze slupek plodů Citrus limon (L.) Osbeck Kapalná forma Charakteristika účinné látky Lisovaný citronový esenciální olej získaný lisováním za studena ze slupek plodů Citrus limon (L.) Osbeck podle definice Rady Evropy (1) d-limonen: 60–73 % β-pinen (pin-2(10)-en): 9–18 % γ-terpinen: 6–12 % α-pinen (pin-2(3)-en): 1,3–3,0 % sabinen (4(10)-thujen): 0,3–3,0 % geranial: 0,1–2,0 % neral: 0,1–1,8 % perillaldehyd: ≤ 0,023 % furokumariny: ≤ 0,3 % methoxykumariny: ≤ 0,06 % Číslo CAS: 84929-31-7 Číslo FEMA: 2625 Číslo CoE: 139 Analytická metoda (2) Pro kvantifikaci fytochemického markeru d-limonenu v doplňkové látce: — plynová chromatografie s plamenově ionizační detekcí (GC-FID) (podle normy ISO 855) |
Výkrm kuřat a výkrm menšinových druhů drůbeže |
– |
– |
35 |
1. Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu. 2. V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stabilita při tepelném ošetření. 3. Směs lisovaného citronového esenciálního oleje s jinými botanickými doplňkovými látkami je povolena za předpokladu, že je množství perillaldehydu, furokumarinů a methoxykumarinů v krmných surovinách a krmných směsích nižší než množství vyplývající z použití jediné doplňkové látky na maximální nebo doporučené úrovni pro daný druh nebo kategorii zvířat. 4. Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, které budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud uvedená rizika nelze těmito postupy a opatřeními vyloučit, musí se doplňková látka a premixy používat s osobními ochrannými prostředky pro ochranu kůže, očí a dýchacích cest. |
29. září 2032 |
Výkrm krůt Lososovití a jiné druhy ryb kromě okrasných ryb |
40 |
||||||||
Nosnice a menšinové druhy drůbeže určené ke snášce a chovu |
52 |
||||||||
Výkrm všech prasatovitých (Suidae) |
74 |
||||||||
Selata všech druhů čeledi prasatovití (Suidae) |
62 |
||||||||
Prasnice všech druhů čeledi prasatovití (Suidae) |
92 |
||||||||
Telata (mléčné krmné směsi) Výkrm přežvýkavců kromě ovcí a koz Přežvýkavci určení k produkci mléka kromě ovcí a koz |
90 |
||||||||
Koně |
137 |
||||||||
Jiné druhy a kategorie zvířat kromě psů, koček, okrasných ryb a okrasného ptactva |
30 |
||||||||
(1)
Natural sources of flavourings – zpráva č. 2 (2007).
(2)
Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports |
Identifikační číslo doplňkové látky |
Jméno držitele povolení |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
mg účinné látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
|||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky. |
|||||||||
2b139- rf |
– |
Zbytková frakce destilovaného lisovaného citronového oleje |
Složení doplňkové látky Zbytková frakce destilovaného lisovaného citronového oleje ze slupek plodů Citrus limon (L.) Osbeck Kapalná forma Charakteristika účinné látky Zbytková frakce destilovaného lisovaného citronového oleje získaná destilací citronového oleje lisovaného ze slupek plodů Citrus limon (L.) Osbeck podle definice Rady Evropy (1) Specifikace účinné látky: d-limonen: 51–63 % γ-terpinen: 8–17 % geranial: 6–12 % neral: 5–9 % β-pinen (pin-2(10)-en): 0,3–5,5 % β-bisabolen: 0,3–4 % perillaldehyd: ≤ 0,092 % furokumariny: ≤ 0,8 % methoxykumariny: ≤ 0,22 % Číslo CoE: 139 Analytická metoda (2) Pro kvantifikaci fytochemického markeru d-limonenu v doplňkové látce: — plynová chromatografie s plamenově ionizační detekcí (GC-FID) (podle normy ISO 855) |
Výkrm kuřat a výkrm menšinových druhů drůbeže |
– |
– |
11 |
1. Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu. 2. V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stabilita při tepelném ošetření. 3. Směs zbytkové frakce destilovaného lisovaného citronového oleje s jinými botanickými doplňkovými látkami je povolena za předpokladu, že je množství perillaldehydu, furokumarinů a methoxykurmarinů v krmných surovinách a krmných směsích nižší než množství vyplývající z použití jediné doplňkové látky na maximální nebo doporučené úrovni pro daný druh nebo kategorii zvířat. 4. Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, které budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud uvedená rizika nelze těmito postupy a opatřeními vyloučit, musí se doplňková látka a premixy používat s osobními ochrannými prostředky pro ochranu kůže, očí a dýchacích cest. |
29. září 2032 |
Nosnice a menšinové druhy drůbeže určené ke snášce a chovu Výkrm krůt Králíci Lososovití a jiné druhy ryb kromě okrasných ryb |
12 |
||||||||
Přežvýkavci |
20 |
||||||||
Selata všech druhů čeledi prasatovití (Suidae) |
20 |
||||||||
Výkrm všech prasatovitých (Suidae) |
24 |
||||||||
Prasnice všech druhů čeledi prasatovití (Suidae) |
30 |
||||||||
Koně |
35 |
||||||||
Jiné druhy a kategorie zvířat kromě psů, koček, okrasných ryb a okrasného ptactva |
11 |
||||||||
(1)
Natural sources of flavourings – zpráva č. 2 (2007).
(2)
Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports |
Identifikační číslo doplňkové látky |
Jméno držitele povolení |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
mg účinné látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
|||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky. |
|||||||||
2b139-di |
– |
Destilovaný citronový esenciální olej (těkavá frakce) |
Složení doplňkové látky Destilovaný citronový esenciální olej (těkavá frakce) získaný z citronového esenciálního oleje lisovaného ze slupek plodů Citrus limon (L.) Osbeck Kapalná forma Charakteristika účinné látky Destilovaný citronový esenciální olej (těkavá frakce) získaný z citronového esenciálního oleje lisovaného ze slupek plodů Citrus limon (L.) Osbeck podle definice Rady Evropy (1) Specifikace účinné látky: d-limonen: 66–78 % β-pinen (pin-2(10)-en): 5–20 % γ-terpinen: 1,5–9,5 % α-pinen (pin-2(3)-en): 0,5–3,0 % sabinen: 0,3–3,0 % furokumariny: ≤ 0,1 mg/kg methoxykumariny: ≤ 0,1 mg/kg Číslo CoE: 139 Analytická metoda (2) Pro kvantifikaci fytochemického markeru d-limonenu v doplňkové látce: — plynová chromatografie s plamenově ionizační detekcí (GC-FID) (podle normy ISO 855) |
Výkrm kuřat a výkrm menšinových druhů drůbeže |
– |
– |
36 |
1. Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu. 2. V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stabilita při tepelném ošetření. 3. Směs destilovaného citronového esenciálního oleje (těkavé frakce) s jinými botanickými doplňkovými látkami je povolena za předpokladu, že je množství furokumarinů a methoxykumarinů v krmných surovinách a krmných směsích nižší než množství vyplývající z použití jediné doplňkové látky na maximální nebo doporučené úrovni pro daný druh nebo kategorii zvířat. 4. Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, které budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud uvedená rizika nelze těmito postupy a opatřeními vyloučit, musí se doplňková látka a premixy používat s osobními ochrannými prostředky pro ochranu kůže, očí a dýchacích cest. |
29. září 2032 |
Nosnice a menšinové druhy drůbeže určené ke snášce a chovu |
53 |
||||||||
Králíci |
56 |
||||||||
Výkrm krůt |
48 |
||||||||
Selata všech druhů čeledi prasatovití (Suidae) |
64 |
||||||||
Výkrm všech prasatovitých (Suidae) |
76 |
||||||||
Prasnice všech druhů čeledi prasatovití (Suidae) |
94 |
||||||||
Telata (mléčné krmné směsi) Ovce a kozy Výkrm jiných přežvýkavců |
95 |
||||||||
Koně |
141 |
||||||||
Přežvýkavci určení k produkci mléka kromě ovcí a koz |
91 |
||||||||
Lososovití, okrasné ryby a všechny ostatní druhy ryb Psi |
60 |
||||||||
Jiné druhy a kategorie zvířat |
30 |
||||||||
(1)
Natural sources of flavourings – zpráva č. 2 (2007).
(2)
Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports |
Identifikační číslo doplňkové látky |
Jméno držitele povolení |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
mg účinné látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
|||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky. |
|||||||||
2b141-eo |
– |
Destilovaný limetový esenciální olej |
Složení doplňkové látky Destilovaný limetový esenciální olej získaný z neloupaných plodů rostlin druhu Citrus aurantiifolia (Christm.) Swingle Kapalná forma Charakteristika účinné látky Destilovaný limetový esenciální olej získaný parní destilací z neloupaných plodů rostlin druhu Citrus aurantiifolia (Christm.) Swingle podle definice Rady Evropy (1) Specifikace účinné látky: d-limonen: 45–52 % γ-terpinen: 10–14 % terpinolen: 5,5–10,5 % α-terpineol: 6–8 % β-karyofylen: 0,2–0,8 % furokumariny: ≤ 0,0083 % methoxykumariny: ≤ 0,03 % Číslo CoE: 141 Analytická metoda (2) Pro kvantifikaci fytochemického markeru d-limonenu v doplňkové látce: — plynová chromatografie s plamenově ionizační detekcí (GC-FID) (podle normy ISO 3519) |
Výkrm kuřat a výkrm menšinových druhů drůbeže |
– |
– |
8,5 |
1. Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu. 2. V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stabilita při tepelném ošetření. 3. Směs destilovaného limetového esenciálního oleje s jinými botanickými doplňkovými látkami je povolena za předpokladu, že je množství furokumarinů a methoxykumarinů v krmných surovinách a krmných směsích nižší než množství vyplývající z použití jediné doplňkové látky na maximální nebo doporučené úrovni pro daný druh nebo kategorii zvířat. 4. Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, které budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud uvedená rizika nelze těmito postupy a opatřeními vyloučit, musí se doplňková látka a premixy používat s osobními ochrannými prostředky pro ochranu kůže, očí a dýchacích cest. |
29. září 2032 |
Nosnice a menšinové druhy drůbeže určené ke snášce a chovu |
12,5 |
||||||||
Výkrm krůt |
11 |
||||||||
Selata všech druhů čeledi prasatovití (Suidae) |
15 |
||||||||
Výkrm všech prasatovitých (Suidae) |
18 |
||||||||
Prasnice všech druhů čeledi prasatovití (Suidae) produkující mléko |
22 |
||||||||
Ovce a kozy Výkrm jiných přežvýkavců Koně |
33,5 |
||||||||
Telata (mléčné krmné směsi) |
35,5 |
||||||||
Přežvýkavci určení k produkci mléka kromě ovcí a koz |
21,5 |
||||||||
Králíci |
13,5 |
||||||||
Lososovití a jiné druhy ryb kromě okrasných ryb |
30 |
||||||||
Jiné druhy a kategorie zvířat kromě psů, koček, okrasných ryb a okrasného ptactva |
8,5 |
||||||||
(1)
Natural sources of flavourings – zpráva č. 2 (2007).
(2)
Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports |