(EU) 2022/652Prováděcí nařízení Komise (EU) 2022/652 ze dne 20. dubna 2022 o povolení extraktu z pomerančovníku hořkého jako doplňkové látky pro určité druhy zvířat (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 119, 21.4.2022, s. 74-77 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 20. dubna 2022 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 11. května 2022 Nabývá účinnosti: 11. května 2022
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Konsolidované znění předpisu s účinností od 5. února 2024

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu

►B

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2022/652

ze dne 20. dubna 2022

o povolení extraktu z pomerančovníku hořkého jako doplňkové látky pro určité druhy zvířat

(Text s významem pro EHP)

(Úř. věst. L 119 21.4.2022, s. 74)

Ve znění:

 

 

Úřední věstník

  Č.

Strana

Datum

 M1

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2023/54 ze dne 4. ledna 2023,

  L 3

12

5.1.2023

►M2

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/239 ze dne 15. ledna 2024,

  L 

1

16.1.2024




▼B

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2022/652

ze dne 20. dubna 2022

o povolení extraktu z pomerančovníku hořkého jako doplňkové látky pro určité druhy zvířat

(Text s významem pro EHP)



Článek 1

Povolení

Látka uvedená v příloze, náležející do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“, se povoluje jako doplňková látka ve výživě zvířat podle podmínek stanovených v uvedené příloze.

▼M2

Článek 2

Přechodná opatření

1.  
Látka uvedená v příloze a premixy obsahující tuto látku, vyrobené a označené přede dnem 5. srpna 2024 v souladu s pravidly platnými přede dnem 5. února 2024, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob.
2.  
Krmné směsi a krmné suroviny obsahující látku uvedenou v příloze, vyrobené a označené přede dnem 5. února 2025 v souladu s pravidly platnými přede dnem 5. února 2024, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata určená k produkci potravin.
3.  
Krmné směsi a krmné suroviny obsahující látku uvedenou v příloze, vyrobené a označené přede dnem 5. února 2026 v souladu s pravidly platnými přede dnem 5. února 2024, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata neurčená k produkci potravin.

▼B

Článek 3

Vstup v platnost

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

▼M2




PŘÍLOHA



Identifikační číslo doplňkové látky

Jméno držitele povolení

Doplňková látka

Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda

Druh nebo kategorie zvířat

Maximální stáří

Minimální obsah

Maximální obsah

Jiná ustanovení

Konec platnosti povolení

mg účinné látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 %

Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky.

2b136-ex

Extrakt z pomerančovníku hořkého

Složení doplňkové látky

Extrakt z plodů pomerančovníku hořkého (Citrusaurantium L.)

Pevná forma

Charakteristika účinné látky

Extrakt z plodů pomerančovníku hořkého (Citrusaurantium L.) podle definice Rady Evropy (1).

Flavonoidy: 45–55 %, z toho

— naringin: 20–30 %

— neohesperidin: 10–20 %

5-methoxypsoralen (známý také jako bergapten): ≤ 0,03 %

(-)-synefrin: ≤ 1 %

Číslo CoE: 136

Analytická metoda (2)

Pro kvantifikaci naringinu (fytochemického markeru) v doplňkové látce:

— vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC) se spektrofotometrickou (UV) detekcí

Všechny druhy zvířat kromě psů, koček, okrasných ryb a okrasného ptactva

 

1.  Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.  V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stabilita při tepelném ošetření.

3.  Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky na 1 kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 %:

— výkrm kuřat a výkrm menšinových druhů drůbeže: 102 mg,

— nosnice a menšinové druhy drůbeže určené ke snášce a chovu: 151 mg,

— výkrm krůt: 136 mg,

— selata všech druhů čeledi prasatovití (Suidae): 182 mg,

— výkrm všech prasatovitých (Suidae): 217 mg,

— prasnice všech druhů čeledi prasatovití (Suidae): 268 mg,

— přežvýkavci určení k produkci mléka kromě ovcí a koz: 259 mg,

— telata (mléčná krmná směs), ovce, kozy, výkrm jiných přežvýkavců, koně, lososovití a všechny ostatní druhy ryb: 400 mg,

— králíci: 161 mg,

— jiné druhy a kategorie zvířat kromě psů, koček, okrasných ryb a okrasného ptactva: 102 mg.“

4.  Na etiketě premixu musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití uvedené na etiketě premixu vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.  Směs extraktu z pomerančovníku hořkého s jinými botanickými doplňkovými látkami je povolena za předpokladu, že je množství 5-methoxypsoralenu a (-)-synefrinu v krmných surovinách a krmných směsích nižší než množství vyplývající z použití jediné doplňkové látky na maximální nebo doporučené úrovni pro daný druh nebo kategorii zvířat.

6.  Směs extraktu z plodů pomerančovníku hořkého (Citrusaurantium L.) s jinými povolenými doplňkovými látkami získanými z Citrus aurantium L. není v krmivech povolena.

7.  Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, které budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud uvedená rizika nelze těmito postupy a opatřeními vyloučit, musí se doplňková látka a premixy používat s osobními ochrannými prostředky pro ochranu kůže, očí a dýchacích cest.

11. května 2032

(1)   

Natural sources of flavourings – zpráva č. 2 (2007).

(2)   

Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU