(EU) 2019/1870Nařízení Komise (EU) 2019/1870 ze dne 7. listopadu 2019, kterým se mění a opravuje nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity kyseliny erukové a kyseliny kyanovodíkové v některých potravinách (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 289, 8.11.2019, s. 37-40 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 7. listopadu 2019 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 28. listopadu 2019 | Nabývá účinnosti: | 28. listopadu 2019 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem (EU) 2023/915 | Pozbývá platnosti: | 25. května 2023 |
Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2019/1870 ze dne 7. listopadu 2019, kterým se mění a opravuje nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity kyseliny erukové a kyseliny kyanovodíkové v některých potravinách (Úř. věst. L 289 8.11.2019, s. 37) |
Opraveno:
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2019/1870
ze dne 7. listopadu 2019,
kterým se mění a opravuje nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity kyseliny erukové a kyseliny kyanovodíkové v některých potravinách
(Text s významem pro EHP)
Článek 1
Příloha nařízení (ES) č. 1881/2006 se mění v souladu s přílohou I tohoto nařízení.
Článek 2
Příloha nařízení (ES) č. 1881/2006 se opravuje v souladu s přílohou II tohoto nařízení.
Článek 3
Potraviny uvedené v příloze tohoto nařízení, jež byly v souladu s právními předpisy uvedeny na trh před vstupem tohoto nařízení v platnost, mohou zůstat na trhu až do data minimální trvanlivosti nebo data spotřeby.
Článek 4
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
PŘÍLOHA I
V oddílu 8 přílohy nařízení (ES) č. 1881/2006 se položka 8.1 nahrazuje takto:
Potraviny(1) |
Maximální limity (g/kg) |
|
„8.1. |
Kyselina eruková, včetně kyseliny erukové vázané v tuku |
|
8.1.1. |
Rostlinné oleje a tuky uváděné na trh pro konečného spotřebitele nebo k použití jako složka potravin, s výjimkou lničkového oleje, hořčičného oleje a brutnákového oleje |
20,0 |
8.1.2. |
Lničkový olej, hořčičný olej (1) a brutnákový olej |
50,0 |
8.1.3. |
Horčica (ako chuťová prísada) |
35,0 |
(1) Se souhlasem příslušného orgánu se maximální limit nevztahuje na hořčičný olej vyráběný a spotřebovávaný místně“ |
PŘÍLOHA II
V oddílu 8 přílohy nařízení (ES) č. 1881/2006 se položka 8.3 nahrazuje takto:
Potraviny(1) |
►C2 Maximální limit (mg/kg) ◄ |
|
„8.3. |
Kyselina kyanovodíková, včetně kyseliny kyanovodíkové vázané v kyanogenních glykosidech |
|
8.3.1. |
Nezpracovaná celá, rozdrcená, rozemletá, rozloupnutá a rozsekaná meruňková jádra uváděná na trh pro konečného spotřebitele (1) (2) |
20,0 |
(1) ‚Nezpracované produkty‘ podle definice v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin. (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, s. 1). (2) ‚Uvádění na trh‘ a ‚konečný spotřebitel‘ podle definice v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin (Úř. věst. L 31, 1.2.2002, s. 1).“ |