(EU) 2018/1648Prováděcí nařízení Komise (EU) 2018/1648 ze dne 29. října 2018, kterým se povoluje uvedení xylo-oligosacharidů na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP.)
Publikováno: | Úř. věst. L 275, 6.11.2018, s. 1-6 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 29. října 2018 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 26. listopadu 2018 | Nabývá účinnosti: | 26. listopadu 2018 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/1648 ze dne 29. října 2018, kterým se povoluje uvedení xylo-oligosacharidů na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 (Úř. věst. L 275 6.11.2018, s. 1) |
Ve znění:
|
|
Úřední věstník |
||
Č. |
Strana |
Datum |
||
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2023/65 ze dne 6. ledna 2023, |
L 6 |
1 |
9.1.2023 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/1648
ze dne 29. října 2018,
kterým se povoluje uvedení xylo-oligosacharidů na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470
(Text s významem pro EHP)
Článek 1
Článek 2
Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
PŘÍLOHA
Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění takto:
Do tabulky 1 (Povolené nové potraviny) se v abecedním pořadí vkládá nový záznam, který zní:
Povolená nová potravina |
Podmínky, za nichž smí být nová potravina používána |
Doplňkové zvláštní požadavky na označování |
Další požadavky |
|
„Xylo-oligosacharidy |
Specifikovaná kategorie potravin |
Maximální množství (**) |
V označení potravin obsahujících tuto novou potravinu se použije název „xylo-oligosacharidy““ |
|
Bílý chléb |
14 g/kg |
|||
Chléb z celozrnné mouky |
14 g/kg |
|||
Snídaňové cereálie |
14 g/kg |
|||
Sušenky |
14 g/kg |
|||
Sójové nápoje |
3,5 g/kg |
|||
Jogurty (*) |
3,5 g/kg |
|||
Ovocné pomazánky |
30 g/kg |
|||
Čokoládové výrobky |
30 g/kg |
|||
(*) Při použití v mléčných výrobcích nesmí xylo-oligosacharidy úplně nebo částečně nahrazovat jakékoli mléčné složky. (**) Maximální množství vypočítaná na základě specifikací pro práškovou formu 1. |
Do tabulky 2 (Specifikace) se v abecedním pořadí vkládá nový záznam, který zní:
Povolená nová potravina |
Specifikace |
|||
Xylo-oligosacharidy |
Popis: Nová potravina je směsí xylo-oligosacharidů (XOS), které se získávají z kukuřičných klasů (Zea mays subsp. mays) hydrolýzou pomocí xylanázy z Trichoderma reesei, po níž následuje čištění. Vlastnosti/složení: |
|||
Parametr |
Prášková forma 1 |
Prášková forma 2 |
Sirup |
|
Vlhkost (%) |
≤ 5,0 |
≤ 5,0 |
- |
|
Sušina (%) |
- |
- |
70 -75 |
|
Bílkoviny (g/100 g) |
< 0,2 |
|||
Popel (%) |
≤ 0,3 |
|||
pH |
3,5 -5,0 |
|||
Uhlovodíky celkem (g/100 g) |
≥ 97 |
≥ 95 |
≥ 70 |
|
Obsah XOS (sušina) (g/100 g) |
≥ 95 |
≥ 70 |
≥ 70 |
|
Jiné uhlovodíky (g/100 g)a |
2,5 -7,5 |
2 -16 |
1,5 -31,5 |
|
Monosacharidy celkem (g/100 g) |
0 -4,5 |
0 -13 |
0 -29 |
|
Glukóza (g/100 g) |
0 -2 |
0 -5 |
0 -4 |
|
Arabinóza (g/100 g) |
0 -1,5 |
0 -3 |
0 -10 |
|
Xylóza (g/100 g) |
0 -1,0 |
0 -5 |
0 -15 |
|
Disacharidy celkem (g/100 g) |
27,5 -48 |
25 -43 |
26,5 -42,5 |
|
Xylobióza (XOS DP2) (g/100 g) |
25 -45 |
23 -40 |
25 -40 |
|
Cellobióza (g/100 g) |
2,5 -3 |
2 -3 |
1,5 -2,5 |
|
Oligosacharidy celkem (g/100 g) |
41 -77 |
36 -72 |
32 -71 |
|
Xylotrióza (XOS DP3) (g/100 g) |
27 -35 |
18 -30 |
18 -30 |
|
Xylotetraóza (XOS DP4) (g/100 g) |
10 -20 |
10 -20 |
8 -20 |
|
Xylopentaóza (XOS DP5) (g/100 g) |
3 -10 |
5 -10 |
3 -10 |
|
Xylohexaóza (XOS DP6) (g/100 g) |
1 -5 |
1 -5 |
1 -5 |
|
Xyloheptaóza (XOS DP7) (g/100 g) |
0 -7 |
2 -7 |
2 -6 |
|
Maltodextrin (g/100 g)b |
0 |
20 -25 |
0 |
|
Měď (mg/kg) |
< 5,0 |
|||
Olovo (mg/kg) |
< 0,5 |
|||
Arsen (mg/kg) |
< 0,3 |
|||
Salmonella (KTJc/25 g) |
Negativní |
|||
E. coli (MPNd/100 g) |
Negativní |
|||
Kvasinky (KTJ/g) |
< 10 |
|||
Plísně (KTJ/g) |
< 10 |
|||
a Jiné uhlovodíky zahrnují monosacharidy (glukózu, xylózu a arabinózu) a cellobiózu. b Obsah maltodextrinu se vypočítá podle množství přidaného do procesu. DP: stupeň polymerace c KTJ: kolonii tvořící jednotky d MPN: nejvýše pravděpodobný počet |