(EU) 2018/1648Prováděcí nařízení Komise (EU) 2018/1648 ze dne 29. října 2018, kterým se povoluje uvedení xylo-oligosacharidů na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP.)

Publikováno: Úř. věst. L 275, 6.11.2018, s. 1-6 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 29. října 2018 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 26. listopadu 2018 Nabývá účinnosti: 26. listopadu 2018
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Konsolidované znění předpisu s účinností od 29. ledna 2023

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu

►B

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/1648

ze dne 29. října 2018,

kterým se povoluje uvedení xylo-oligosacharidů na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470

(Text s významem pro EHP)

(Úř. věst. L 275 6.11.2018, s. 1)

Ve znění:

 

 

Úřední věstník

  Č.

Strana

Datum

►M1

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2023/65 ze dne 6. ledna 2023,

  L 6

1

9.1.2023




▼B

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/1648

ze dne 29. října 2018,

kterým se povoluje uvedení xylo-oligosacharidů na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470

(Text s významem pro EHP)



Článek 1

1.  
Xylo-oligosacharidy specifikované v příloze tohoto nařízení se zahrnou do seznamu Unie pro povolené nové potraviny zřízeného prováděcím nařízením (EU) 2017/2470.
2.  
Zápis do seznamu Unie zmíněný v odstavci 1 zahrnuje podmínky použití a požadavky na označování, které jsou stanoveny v příloze tohoto nařízení.
3.  
Povolením stanoveným v tomto článku nejsou dotčena ustanovení nařízení (EU) č. 1308/2013.

Článek 2

Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 3

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.




PŘÍLOHA

Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění takto:

1) 

Do tabulky 1 (Povolené nové potraviny) se v abecedním pořadí vkládá nový záznam, který zní:



Povolená nová potravina

Podmínky, za nichž smí být nová potravina používána

Doplňkové zvláštní požadavky na označování

Další požadavky

„Xylo-oligosacharidy

Specifikovaná kategorie potravin

Maximální množství (**)

V označení potravin obsahujících tuto novou potravinu se použije název „xylo-oligosacharidy““

 

Bílý chléb

14 g/kg

Chléb z celozrnné mouky

14 g/kg

Snídaňové cereálie

14 g/kg

Sušenky

14 g/kg

Sójové nápoje

3,5 g/kg

Jogurty (*)

3,5 g/kg

Ovocné pomazánky

30 g/kg

Čokoládové výrobky

30 g/kg

(*)  Při použití v mléčných výrobcích nesmí xylo-oligosacharidy úplně nebo částečně nahrazovat jakékoli mléčné složky.

(**)  Maximální množství vypočítaná na základě specifikací pro práškovou formu 1.

2) 

Do tabulky 2 (Specifikace) se v abecedním pořadí vkládá nový záznam, který zní:



Povolená nová potravina

Specifikace

▼M1

Xylo-oligosacharidy

Popis:

Nová potravina je směsí xylo-oligosacharidů (XOS), které se získávají z kukuřičných klasů (Zea mays subsp. mays) hydrolýzou pomocí xylanázy z Trichoderma reesei, po níž následuje čištění.

Vlastnosti/složení:

Parametr

Prášková forma 1

Prášková forma 2

Sirup

Vlhkost (%)

≤ 5,0

≤ 5,0

-

Sušina (%)

-

-

70 -75

Bílkoviny (g/100 g)

< 0,2

Popel (%)

≤ 0,3

pH

3,5 -5,0

Uhlovodíky celkem (g/100 g)

≥ 97

≥ 95

≥ 70

Obsah XOS (sušina) (g/100 g)

≥ 95

≥ 70

≥ 70

Jiné uhlovodíky (g/100 g)a

2,5 -7,5

2 -16

1,5 -31,5

Monosacharidy celkem (g/100 g)

0 -4,5

0 -13

0 -29

Glukóza (g/100 g)

0 -2

0 -5

0 -4

Arabinóza (g/100 g)

0 -1,5

0 -3

0 -10

Xylóza (g/100 g)

0 -1,0

0 -5

0 -15

Disacharidy celkem (g/100 g)

27,5 -48

25 -43

26,5 -42,5

Xylobióza (XOS DP2) (g/100 g)

25 -45

23 -40

25 -40

Cellobióza (g/100 g)

2,5 -3

2 -3

1,5 -2,5

Oligosacharidy celkem (g/100 g)

41 -77

36 -72

32 -71

Xylotrióza (XOS DP3) (g/100 g)

27 -35

18 -30

18 -30

Xylotetraóza (XOS DP4) (g/100 g)

10 -20

10 -20

8 -20

Xylopentaóza (XOS DP5) (g/100 g)

3 -10

5 -10

3 -10

Xylohexaóza (XOS DP6) (g/100 g)

1 -5

1 -5

1 -5

Xyloheptaóza (XOS DP7) (g/100 g)

0 -7

2 -7

2 -6

Maltodextrin (g/100 g)b

0

20 -25

0

Měď (mg/kg)

< 5,0

Olovo (mg/kg)

< 0,5

Arsen (mg/kg)

< 0,3

Salmonella (KTJc/25 g)

Negativní

E. coli (MPNd/100 g)

Negativní

Kvasinky (KTJ/g)

< 10

Plísně (KTJ/g)

< 10

a   Jiné uhlovodíky zahrnují monosacharidy (glukózu, xylózu a arabinózu) a cellobiózu.

b   Obsah maltodextrinu se vypočítá podle množství přidaného do procesu.

DP:  stupeň polymerace

c   KTJ: kolonii tvořící jednotky

d   MPN: nejvýše pravděpodobný počet

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU