(EU) 2016/635Prováděcí nařízení Komise (EU) 2016/635 ze dne 22. dubna 2016, kterým se mění příloha nařízení (ES) č. 2870/2000, pokud jde o některé referenční metody používané pro rozbor lihovin
Publikováno: | Úř. věst. L 108, 23.4.2016, s. 1-21 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 22. dubna 2016 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 26. dubna 2016 | Nabývá účinnosti: | 26. dubna 2016 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2016/635 ze dne 22. dubna 2016, (Úř. věst. L 108 23.4.2016, s. 1) |
Opraveno:
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2016/635
ze dne 22. dubna 2016,
kterým se mění příloha nařízení (ES) č. 2870/2000, pokud jde o některé referenční metody používané pro rozbor lihovin
Článek 1
Příloha nařízení (ES) č. 2870/2000 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost třetím dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
PŘÍLOHA
Příloha nařízení (ES) č. 2870/2000 se mění takto:
1) Obsah se mění takto:
a) v bodech III.3 a VIII se odstraňuje výraz „(p.m.)“;
b) doplňuje se nový bod, který zní:
„X. Stanovení složek dřeva: „furfural, 5-hydroxymethylfurfural, 5-methylfurfural, vanilin, syringaldehyd, koniferaldehyd, sinapaldehyd, kyselina gallová, kyselina ellagová, kyselina vanilová, kyselina syringová a skopoletin“.“
2) V kapitole III se doplňuje nová část, která zní:
„III.3 STANOVENÍ TĚKAVÝCH KYSELIN V LIHOVINÁCH
1. Oblast použití
Tato metoda byla validována mezilaboratorní studií pro rum, brandy, matolinové a ovocné destiláty s obsahem od 30 mg/l do 641 mg/l.
2. Odkazy na normy
ISO 3696: 1987 Jakost vody pro analytické účely – Specifikace a zkušební metody
3. Definice
3.1. |
Obsah těkavých kyselin se vypočítá odečtením obsahu netěkavých kyselin od celkového obsahu kyselin. |
3.2. |
Celkový obsah kyselin je součet titrovatelných kyselin. |
3.3. |
Obsah netěkavých kyselin je tvořen zbytky po odpaření lihoviny do sucha. |
4. Podstata metody
Celkový obsah kyselin a obsah netěkavých kyselin se určí titrací či potenciometrií.
5. Reakční činidla a materiál
Není-li uvedeno jinak, použijí se při rozboru pouze reakční činidla o čistotě p.a. a voda o čistotě alespoň 3 podle normy ISO 3696:1987.
5.1. |
0,01 M roztoku hydroxidu sodného (NaOH) |
5.2. |
Směsný indikátorový roztok: Odváží se 0,1 g indigokarmínu a 0,1 g fenolové červeni. Rozpustí se ve 40 ml vody a doplní se ethanolem na 100 ml. |
6. Přístroje a vybavení
Laboratorní vybavení na nepřímé měření, laboratorní sklo třídy A a následující vybavení:
6.1. Vodní vývěva
6.2. Rotační odpařovač nebo ultrazvuková lázeň
6.3. Vybavení na potenciometrickou titraci (nepovinné)
7. Odběr vzorků a vzorky
Před rozborem se vzorky uchovávají při pokojové teplotě.
8. Postup
8.1. Celkový obsah kyselin
8.1.1. Příprava vzorku
V případě potřeby se lihovina ozáří ultrazvukovými vlnami (ultrasonikace) nebo se v případě potřeby míchá ve vakuu po dobu dvou minut, aby byla zbavena oxidu uhličitého.
8.1.2. Titrace
25 ml lihoviny se pipetou přenese do Erlenmeyerovy baňky o obsahu 500 ml.
Přidá se přibližně 200 ml zchlazené převařené destilované vody (čerstvě připravené každý den) a 2–6 kapek směsného indikátorového roztoku (5.2).
Titruje se s 0,01 M roztokem hydroxidu sodného (5.1), dokud se v případě bezbarvé lihoviny žlutozelená barva nezmění ve fialovou a v případě hnědě zbarvené lihoviny v červenohnědou.
Je rovněž možné provést potenciometrickou titraci do pH 7,5.
Nechť n1 ml je objem 0,01 M přidaného roztoku hydroxidu sodného.
8.1.3. Výpočet
Celkový obsah kyselin (CK) vyjádřený v miliekvivalentech na litr lihoviny je 0,4 × n1.
Celkový obsah kyselin (CK') vyjádřený v mg kyseliny octové na litr lihoviny je 24 × n1
8.2. Obsah netěkavých kyselin
8.2.1. Příprava vzorku
Nechá se odpařit 25 ml lihoviny do sucha:
25 ml lihoviny se přenese pipetou do válcové odpařovací misky o průměru 55 mm s rovným dnem. Během první hodiny odpařování je odpařovací miska umístěna na poklopu lázně s vařící vodou, aby se kapalina nevařila, protože by při vystříknutí mohlo dojít k jejím ztrátám.
Vzorek se dosuší umístěním odpařovací misky do sušárny při 105 °C na dvě hodiny. Odpařovací miska se nechá zchladnout v exsikátoru.
8.2.2. Titrace
Zbytek po odpařování se rozpustí pomocí zchlazené převařené destilované vody (čerstvě připravené každý den), doplňuje se až do objemu přibližně 100 ml a přidá se 2–6 kapek směsného indikátorového roztoku (5.2).
Titruje se s 0,01 M roztokem hydroxidu sodného (5.1).
Je rovněž možné provést potenciometrickou titraci do pH 7,5.
Nechť n2 ml je objem 0,01 M přidaného roztoku hydroxidu sodného.
8.2.3. Výpočet
Obsah netěkavých kyselin (NK) vyjádřený v miliekvivalentech na litr lihoviny je 0,4 × n2.
Obsah netěkavých kyselin (NK) vyjádřený v mg kyseliny octové na litr lihoviny je 24 × n2.
9. Výpočet obsahu těkavých kyselin
9.1. |
Vyjádřeno v miliekvivalentech na litr: Nechť:
Obsah těkavých kyselin, TK, v miliekvivalentech na litr je: CK – NK |
9.2. |
Vyjádřeno v mg kyseliny octové na litr: Nechť:
Obsah těkavých kyselin, TK, v mg kyseliny octové na litr je: CK′ – NK′ |
9.3. |
Vyjádřeno v g kyseliny octové na hl čistého alkoholu o 100 % objemových je:
kde A je objemový obsah alkoholu v lihovině |
10. Účinnostní charakteristiky metody (přesnost)
10.1. Statistické výsledky mezilaboratorního testu
Následující údaje byly získány při mezinárodním mezilaboratorním experimentu zaměřeném na parametry metody prováděném mezinárodně dohodnutým postupem [1] [2].
Rok provedení mezilaboratorního testu |
2000 |
Počet laboratoří |
18 |
Počet vzorků |
6 |
Vzorky |
A |
B |
C |
D |
E |
F |
Počet zahrnutých laboratoří po vyloučení odlehlých výsledků |
16 |
18 |
18 |
14 |
18 |
18 |
Počet odlehlých výsledků (laboratoří) |
2 |
|
|
4 |
|
|
Počet zahrnutých výsledků |
32 |
36 |
36 |
28 |
36 |
36 |
Střední hodnota [mg/L] |
272* 241* |
30 |
591* 641* |
46 |
107 |
492 |
Směrodatná odchylka za podmínek opakovatelnosti, sr [mg/l] |
8,0 |
3,6 |
15,0 |
3,7 |
6,7 |
8,5 |
Relativní směrodatná odchylka za podmínek opakovatelnosti, RSDr [%] |
3,1 |
11,8 |
2,4 |
8,0 |
6,2 |
1,7 |
Mez opakovatelnosti, r [mg/l] |
23 |
10 |
42 |
10 |
19 |
24 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR [mg/l] |
8,5 |
8,4 |
25,0 |
4,55 |
13,4 |
24,4 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
3,3 |
27,8 |
4,1 |
9,9 |
12,5 |
5,0 |
Mez reprodukovatelnosti, R [mg/l] |
24 |
23 |
70 |
13 |
38 |
68 |
Typy vzorků
A |
Švestkový destilát: rozdělená úroveň (*). |
B |
Rum I: neoznačené duplikáty. |
C |
Rum II: rozdělená úroveň (*). |
D |
Slivovice: neoznačené duplikáty. |
E |
Brandy: neoznačené duplikáty. |
F |
Matolinová pálenka: neoznačené duplikáty. |
[1] Horwitz, W., „Protocol for the Design, Conduct and Interpretation of Method-Performance Studies“, Pure and Applied Chemistry 67, 1995, s. 332–343.
[2] Horwitz, W., „Evaluation of Analytical Methods Used for Regulation of Foods and Drugs“, Analytical Chemistry 54, 1982, s. 67 A–76 A.“
3) Doplňuje se kapitola VIII, která zní:
„VIII. CELKOVÝ OBSAH CUKRU
1. Oblast použití
Ke stanovení celkového obsahu cukru (vyjádřeného jako invertní cukr) v lihovinách, s výjimkou lihovin obsahujících vaječné či mléčné produkty, je použitelná metoda HPLC–RI.
Tato metoda byla validována mezilaboratorní studií pro pastis, destilovaný anis, třešňový likér, crème de (s uvedením názvu ovoce nebo použité suroviny) a crème de cassis v množstvích od 10,86 g/l do 509,7 g/l. Linearita odezvy přístroje však byla prokázána pro rozsah koncentrace od 2,5 g/l do 20,0 g/l.
Tato metoda není určena pro stanovení nízkých hodnot obsahu cukru.
2. Odkazy na normy
ISO 3696:1987 Jakost vody pro analytické účely – Specifikace a zkušební metody
3. Podstata metody
K určení koncentrace glukózy, fruktózy, sacharózy, maltózy a laktózy v cukerných roztocích se používá vysokoúčinná kapalinová chromatografie.
Tato metoda využívá alkylaminovou stacionární fázi a diferenční refraktometrickou detekci a slouží jako příklad. Jako stacionární fázi je možné použít také aniontoměničové pryskyřice.
4. Reakční činidla a materiál
4.1. |
Glukóza (CAS 50-99-7), o čistotě alespoň 99 %. |
4.2. |
Fruktóza (CAS 57-48-7), o čistotě alespoň 99 %. |
4.3. |
Sacharóza (CAS 57-50-1), o čistotě alespoň 99 %. |
4.4. |
Laktóza (CAS 5965-66-2), o čistotě alespoň 99 %. |
4.5. |
Monohydrát maltózy (CAS 6363-53-7), o čistotě alespoň 99 %. |
4.6. |
Čistý acetonitril (CAS 75-05-8) na rozbor pomocí HPLC. |
4.7. |
Destilovaná nebo demineralizovaná voda, nejlépe mikrofiltrovaná. |
4.8. |
Rozpouštědla (příklad) Eluční rozpouštědlo se skládá z: 75 objemových částí acetonitrilu (4.6) 25 objemových částí destilované vody (4.7) Před použitím se nechá roztokem po dobu 5–10 minut pomalu procházet helium, aby došlo k odplynění. Pokud se nepoužívá mikrofiltrovaná voda, je třeba rozpouštědlo přefiltrovat pomocí filtru pro organická rozpouštědla s maximální velikostí pórů 0,45 μm. |
4.9. |
Absolutní ethanol (CAS 64-17-5). |
4.10. |
Roztok ethanolu (5 % obj.). |
4.11. |
Příprava standardního zásobního roztoku (20 g/l) Odváží se 2 g každého cukru, který má být analyzován (4.1–4.5), a vzorky se beze ztrát přenesou do odměrné baňky o objemu 100 ml. (Poznámka: 2 g maltózy odpovídá 2,11 g monohydrátu maltózy). Doplní se roztokem alkoholu o 5 % obj. (4.10) do 100 ml, protřepe se a uchovává při teplotě přibližně + 4 °C. Každý týden se připraví nový zásobní roztok. |
4.12. |
Příprava standardních pracovních roztoků (2,5; 5,0; 7,5; 10,0 a 20,0 g/l) Odpovídajícím způsobem se zředí zásobní roztok – 20 g/l (4.11) – roztokem alkoholu o 5 % obj. (4.10), aby se získalo pět standardních pracovních vzorků o hmotnostní koncentraci 2,5; 5,0; 7,5; 10,0 a 20,0 g/l. Přefiltruje se pomocí filtru s maximální velikostí pórů 0,45 μm (5.3). |
5. Přístroje a vybavení
5.1. Systém pro HPLC, který umožňuje separaci všech cukrů na základní linii.
5.1.1. |
Vysokoúčinný kapalinový chromatograf s šesticestným vstřikovacím ventilem a 10 μl smyčkou nebo jiným automatickým nebo manuálním zařízením, které umožňuje spolehlivé dávkování velmi malých objemů. |
5.1.2. |
Čerpací systém umožňující s velkou přesností dosáhnout stálého či programovaného průtoku a udržet jej. |
5.1.3. |
Diferenciální refraktometr. |
5.1.4. |
Integrátor či zapisovač, jehož výkon je kompatibilní s ostatním vybavením. |
5.1.5. |
Předkolona: Doporučuje se k analytické koloně připojit vhodnou předkolonu. |
5.1.6. |
Kolona (příklad):
|
5.1.7. |
Podmínky chromatografie (příklad): Eluční rozpouštědlo (4.8.), průtok: 1 ml/minuta. Detekce: Diferenční refraktometrie. Aby byla zajištěna dokonalá stabilita detektoru, měl by být zapnutý po dobu několika hodin před použitím. Referenční část musí být naplněna elučním rozpouštědlem. |
5.2. |
Analytické váhy s přesností 0,1 mg. |
5.3. |
Filtr na malé objemy s mikromembránou 0,45 μm. |
6. Uchovávání vzorků
Ihned po obdržení se vzorky umísťují do prostředí s pokojovou teplotou, kde jsou před rozborem uchovávány.
7. Postup
7.1. ČÁST A: Příprava vzorku
7.1.1. |
Vzorek se protřepe. |
7.1.2. |
Přefiltruje se pomocí filtru s maximální velikostí pórů 0,45 μm (5.3). |
7.2. ČÁST B: HPLC
7.2.1. Stanovení
Vstříkne se 10 μl standardních roztoků (4.12.) a vzorků (7.1.2.). Za vhodných podmínek pro chromatografii, například výše popsaných, se provede rozbor.
7.2.2. |
Pokud je plocha (nebo výška) některého píku vzorku větší než u nejkoncentrovanějšího standardu, příslušný vzorek je třeba zředit destilovanou vodou a zanalyzovat znovu. |
8. Výpočet
Srovnají se chromatogramy získané z rozboru standardního roztoku a z rozboru lihoviny. Podle retenčních časů se určí píky. Změří se plochy (či výšky) píků a metodou vnějšího standardu se vypočítají koncentrace. Zohlední se naředění vzorku.
Výsledkem je součet obsahu sacharózy, maltózy, laktózy, glukózy a fruktózy vyjádřený jako invertní cukr v g/l.
Invertní cukr se vypočítá jako součet všech přítomných monosacharidů a redukujících disacharidů plus stechiometrické množství glukózy a fruktózy vypočítané z přítomné sacharózy.
Invertní cukr (g/l) |
= |
glukóza (g/l) + fruktóza (g/l) + maltóza (g/l) + laktóza (g/l) + (sacharóza (g/l) × 1,05) |
1,05 |
= |
(molekulární hmotnost fruktózy + molekulární hmotnost glukózy)/molekulární hmotnost sacharózy |
9. Účinnostní charakteristiky metody (přesnost)
9.1. Statistické výsledky mezilaboratorního testu
Následující údaje byly získány při mezinárodním mezilaboratorním experimentu zaměřeném na parametry metody prováděném mezinárodně dohodnutým postupem [1] [2].
Rok provedení mezilaboratorního testu |
2000 |
Počet laboratoří |
24 |
Počet vzorků |
8 |
[1] Horwitz, W., „Protocol for the Design, Conduct and Interpretation of Method-Performance Studies“, Pure and Applied Chemistry 67, 1995, s. 332–343.
[2] Horwitz, W., „Evaluation of Analytical Methods Used for Regulation of Foods and Drugs“, Analytical Chemistry 54, 1982, s. 67 A–76 A.
Tabulka 1
Fruktóza, glukóza, maltóza
Analyt |
Fruktóza |
Glukóza |
Maltóza |
||||
Vzorky (× 2) |
Crème de cassis |
Standard (50 g/l) |
Anýzové lihoviny |
Crème de cassis |
Standard (50 g/l) |
Anýzové lihoviny |
Standard (10 g/l) |
Střední hodnota [g/l] |
92,78 |
50,61 |
15,62 |
93,16 |
50,06 |
15,81 |
9,32 |
Počet laboratoří bez odlehlých výsledků |
21 |
22 |
21 |
23 |
19 |
21 |
22 |
Směrodatná odchylka opakovatelnosti, sr, [g/l] |
2,34 |
2,12 |
0,43 |
3,47 |
1,01 |
0,48 |
0,54 |
Relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti, RSDr [%] |
2,53 |
4,2 |
2,76 |
3,72 |
2,03 |
3,02 |
5,77 |
Mez opakovatelnosti, r [g/l] (r = 2,8 × sr) |
6,56 |
5,95 |
1,21 |
9,71 |
2,84 |
1,34 |
1,51 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR [g/l] |
7,72 |
3,13 |
0,84 |
9,99 |
2,7 |
0,88 |
1,4 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
8,32 |
6,18 |
5,37 |
10,72 |
5,4 |
5,54 |
15,06 |
Mez reprodukovatelnosti, R [g/l] (R = 2,8 × sR) |
21,62 |
8,76 |
2,35 |
27,97 |
7,57 |
2,45 |
3,93 |
Tabulka 2
Sacharóza
Analyt |
Sacharóza |
|||||
Vzorky |
Pastis |
Ouzo |
Třešňový likér |
Crème de menthe |
Crème de cassis |
Standard (100 g/l) |
Střední hodnota [g/l] |
10,83 |
29,2 19,7 (1) |
103,33 |
349,96 |
319,84 |
99,83 |
Počet laboratoří bez odlehlých výsledků |
19 |
19 |
20 |
18 |
18 |
18 |
Směrodatná odchylka opakovatelnosti, sr, [g/l] |
0,09 |
0,75 |
2,17 |
5,99 |
4,31 |
1,25 |
Relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti, RSDr [%] |
0,81 |
3,07 |
2,1 |
1,71 |
1,35 |
1,25 |
Mez opakovatelnosti, r [g/l] (r = 2,8 × sr) |
0,25 |
2,1 |
6,07 |
16,76 |
12,06 |
3,49 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR [g/l] |
0,79 |
0,92 |
4,18 |
9,94 |
16,11 |
4,63 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
7,31 |
3,76 |
4,05 |
2,84 |
5,04 |
4,64 |
Mez reprodukovatelnosti, R [g/l] (R = 2,8 × sR) |
2,22 |
2,57 |
11,7 |
27,84 |
45,12 |
12,97 |
(*1) rozdělení na úrovně |
Tabulka 3
Celkový obsah cukru
Vzorky |
Pastis |
Ouzo |
Anýzové lihoviny |
Třešňový likér |
Crème de menthe |
Crème de cassis |
Standard (220 g/l) |
Střední hodnota [g/l] |
10,86 |
29,2 19,7 (1) |
31,59 |
103,33 |
349,73 |
509,69 |
218,78 |
Počet laboratoří bez odlehlých výsledků |
20 |
19 |
20 |
20 |
18 |
18 |
19 |
Směrodatná odchylka opakovatelnosti, sr, [g/l] |
0,13 |
0,75 |
0,77 |
2,17 |
5,89 |
5,59 |
2,71 |
Relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti, RSDr [%] |
1,16 |
3,07 |
2,45 |
2,1 |
1,69 |
1,1 |
1,24 |
Mez opakovatelnosti, r [g/l] (r = 2,8 × sr) |
0,35 |
2,1 |
2,17 |
6,07 |
16,5 |
15,65 |
7,59 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR [g/l] |
0,79 |
0,92 |
1,51 |
4,18 |
9,98 |
14,81 |
8,53 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
7,25 |
3,76 |
4,79 |
4,04 |
2,85 |
2,91 |
3,9 |
Mez reprodukovatelnosti R [g/l] (R = 2,8 × sR) |
2,21 |
2,57 |
4,24 |
11,7 |
27,94 |
41,48 |
23,89 |
(*1) rozdělení na úrovně“ |
4) Vkládá se nová kapitola X, která zní:
„X. STANOVENÍ NÁSLEDUJÍCÍCH SLOUČENIN ZE DŘEVA V LIHOVINÁCH POMOCÍ VYSOKOÚČINNÉ KAPALINOVÉ CHROMATOGRAFIE (HPLC): FURFURAL, 5-HYDROXYMETHYLFURFURAL, 5-METHYLFURFURAL, VANILIN, SYRINGALDEHYD, KONIFERALDEHYD, SINAPALDEHYD, KYSELINA GALLOVÁ, KYSELINA ELLAGOVÁ, KYSELINA VANILOVÁ, KYSELINA SYRINGOVÁ A SKOPOLETIN
1. Oblast použití
Tato metoda umožňuje pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie stanovit furfural, 5-hydroxymethylfurfural, 5-methylfurfural, vanilin, syringaldehyd, koniferaldehyd, sinapaldehyd, kyselinu gallovou, kyselinu ellagovou, kyselinu vanilovou, kyselinu syringovou a skopoletin.
2. Odkazy na normy
Analytická metoda uznaná valným shromážděním Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV) a zveřejněná touto organizací pod číslem OIV-MA-BS-16: R2009.
3. Podstata metody
Stanovení pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) a detekce ultrafialovou spektrofotometrií na několika vlnových délkách a spektrofluorimetrií.
4. Reakční činidla
Reakční činidla musí mít analytickou jakost. Je třeba použít destilovanou vodu nebo vodu přinejmenším srovnatelné čistoty. Doporučuje se použít mikrofiltrovanou vodu s měrným odporem 18,2 ΜΩ.cm.
4.1. |
Roztok alkoholu o 96 % obj. |
4.2. |
Methanol jakosti vhodné pro metodu HPLC (rozpouštědlo B). |
4.3. |
Kyselina octová o koncentraci 0,5 % obj. (Rozpouštědlo A). |
4.4. |
Mobilní fáze: (pouze jako příklad). Rozpouštědlo A (0,5 % kyselina octová) a rozpouštědlo B (čistý methanol). Přefiltrujte přes membránu (porozita 0,45 μm). Pokud nutno, odplyňte v ultrazvukové lázni. |
4.5. |
Referenční standardy o minimálně o 99 % čistotě: furfural, 5-hydroxymethylfurfural, 5-methylfurfural, vanilin, syringaldehyd, koniferaldehyd, sinapaldehyd, kyselina gallová, kyselina ellagová, kyselina vanilová, kyselina syringová a skopoletin. |
4.6. |
Referenční roztok: standardní látky jsou rozpuštěny v 50 % obj. roztoku alkoholu a vody. Výsledné koncentrace v referenčním roztoku by měly být řádově: furfural: 5 mg/l; 5-hydroxymethyl furfural: 10 mg/l; 5-methylfurfural 2 mg/l; vanilin: 5 mg/l; syringaldehyd: 10 mg/l; koniferaldehyd: 5 mg/l; sinapaldehyd: 5 mg/l; kyselina gallová: 10 mg/l; kyselina ellagová: 10 mg/l; kyselina vanilová: 5 mg/l; kyselina syringová: 5 mg/l; skopoletin: 0,5 mg/l. |
5. Přístroje a pomůcky
Běžné laboratorní vybavení
5.1. |
Vysoce účinný kapalinový chromatograf podporující binární gradient, který obsahuje: 5.1.1. Spektrofotometrický detektor schopný měřit ve vlnových délkách 260–340 nm. Je však vhodnější použít detektor s diodovým polem schopný měřit ve více vlnových délkách nebo podobný detektor, aby bylo možné potvrdit čistotu píků. 5.1.2. Spektrofluorimetrický detektor – excitační vlnová délka: 354 nm, emisní vlnová délka: 446 nm (pro stanovení skopoletinu – lze ho rovněž detekovat spektrofotometrií na vlnové délce 313 nm). 5.1.3. Dávkovací zařízení schopné vstříknout (například) 10 či 20 μl testovaného vzorku. 5.1.4. Kolona pro vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii, typ RP C18, maximální velikost částic 5 μm. |
5.2. |
Stříkačky na vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii (HPLC). |
5.3. |
Zařízení na membránovou filtraci malých objemů. |
5.4. |
Integrátor či zapisovač, jehož výkon je kompatibilní s celou aparaturou; především musí mít několik přijímacích kanálů. |
6. Postup
6.1. Příprava dávkovacího roztoku.
V případě potřeby jsou referenční roztok a lihovina přefiltrovány přes membránu s póry o průměru nejvýše 0,45 μm.
6.2. |
Podmínky pro provedení chromatografie: provede se rozbor při teplotě okolního prostředí pomocí vybavení popsaného v bodě 5.1 a za použití mobilních fází (4.4) s průtokem přibližně 0,6 ml za minutu podle níže uvedeného gradientu (pouze jako příklad). Čas: 0 min. 50 min. 70 min. 90 min. rozpouštědlo A (voda–kyselina): 100 % 60 % 100 % 100 % rozpouštědlo B (methanol) 0 % 40 % 0 % 0 % Je třeba mít na paměti, že v některých případech je třeba gradient upravit, aby nedošlo ke koeluci. |
6.3. |
Stanovení
|
7. Vyjádření výsledků
Koncentrace každé složky se vyjádří v mg/l.
8. Pracovní charakteristiky metody (přesnost)
Následující údaje byly získány v roce 2009 při mezinárodním mezilaboratorním experimentu zaměřeném na parametry metody, který zkoumal množství lihovin a byl prováděn mezinárodně dohodnutým postupem [1] [2].
8.1. Furfural:
Analyt |
Furfural: |
|||||
Vzorky |
Whisky |
Brandy |
Rum |
Koňak 1 |
Bourbon |
Koňak 2 |
Počet zúčastněných laboratoří |
15 |
15 |
15 |
15 |
15 |
15 |
Počet zahrnutých výsledků (laboratoří) |
14 |
12 |
13 |
14 |
13 |
13 |
Střední hodnota [mg/l] |
2,9 |
1,2 |
1,7 |
10,6 |
15,3 |
13,9 |
Směrodatná odchylka opakovatelnosti, sr [mg/l] |
0,04 |
0,05 |
0,04 |
0,18 |
0,23 |
0,20 |
Relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti, RSDr [%] |
1,4 |
4,5 |
2,3 |
1,7 |
1,5 |
1,5 |
Mez opakovatelnosti, r [mg/l] (r = 2,8 × sr) |
0,1 |
0,2 |
0,1 |
0,5 |
0,6 |
0,6 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR[mg/l] |
0,24 |
0,18 |
0,09 |
1,4 |
0,49 |
0,69 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
8 |
15 |
5 |
13 |
3 |
5 |
Mez reprodukovatelnosti, R [g/l] (R = 2,8 × sR) |
0,7 |
0,5 |
0,3 |
3,8 |
1,4 |
1,9 |
8.2. 5-hydroxymethylfurfural
Analyt |
5-hydroxymethylfurfural |
|||||
Vzorky |
Whisky |
Brandy |
Rum |
Koňak 1 |
Bourbon |
Koňak 2 |
Počet zúčastněných laboratoří |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
Počet zahrnutých výsledků (laboratoří) |
14 |
14 |
14 |
14 |
14 |
14 |
Střední hodnota [mg/l] |
5,0 |
11,1 |
9,4 |
33,7 |
5,8 |
17,5 |
Směrodatná odchylka opakovatelnosti, sr [mg/l] |
0,09 |
0,09 |
0,09 |
0,42 |
0,07 |
0,13 |
Relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti, RSDr [%] |
1,7 |
0,8 |
1,0 |
1,3 |
1,2 |
0,8 |
Mez opakovatelnosti, r [mg/l] (r = 2,8 × sr) |
0,2 |
0,3 |
0,3 |
1,2 |
0,2 |
0,4 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR[mg/l] |
0,39 |
1,01 |
0,50 |
4,5 |
0,4 |
1,6 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
8 |
9 |
5 |
13 |
7 |
9 |
Mez reprodukovatelnosti, R [g/l] (R = 2,8 × sR) |
1,1 |
2,8 |
1,4 |
12,5 |
1,1 |
4,6 |
8.3. 5-methylfurfural
Analyt |
5-methylfurfural |
|||||
Vzorky |
Whisky |
Brandy |
Rum |
Koňak 1 |
Bourbon |
Koňak 2 |
Počet zúčastněných laboratoří |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
11 |
Počet zahrnutých výsledků (laboratoří) |
11 |
11 |
8 |
11 |
10 |
11 |
Střední hodnota [mg/l] |
0,1 |
0,2 |
0,1 |
0,5 |
1,7 |
0,8 |
Směrodatná odchylka opakovatelnosti, sr [mg/l] |
0,01 |
0,01 |
0,02 |
0,02 |
0,03 |
0,07 |
Relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti, RSDr [%] |
10,7 |
6,1 |
13,6 |
4,7 |
2,0 |
10,0 |
Mez opakovatelnosti, r [mg/l] (r = 2,8 × sr) |
0,0 |
0,0 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,2 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR[mg/l] |
0,03 |
0,04 |
0,03 |
0,18 |
0,20 |
0,26 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
35 |
18 |
22 |
39 |
12 |
35 |
Mez reprodukovatelnosti, R [g/l] (R = 2,8 × sR) |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,5 |
0,6 |
0,7 |
8.4. Vanilin
Analyt |
Vanilin |
|||||
Vzorky |
Whisky |
Brandy |
Rum |
Koňak 1 |
Bourbon |
Koňak 2 |
Počet zúčastněných laboratoří |
16 |
15 |
16 |
16 |
16 |
16 |
Počet zahrnutých výsledků (laboratoří) |
16 |
15 |
16 |
16 |
16 |
16 |
Střední hodnota [mg/l] |
0,5 |
0,2 |
1,2 |
1,2 |
3,2 |
3,9 |
Směrodatná odchylka opakovatelnosti, sr [mg/l] |
0,03 |
0,02 |
0,06 |
0,11 |
0,11 |
0,09 |
Relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti, RSDr [%] |
6,8 |
9,6 |
4,6 |
8,9 |
3,5 |
2,3 |
Mez opakovatelnosti, r [mg/l] (r = 2,8 × sr) |
0,1 |
0,1 |
0,2 |
0,3 |
0,3 |
0,3 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR[mg/l] |
0,09 |
0,06 |
0,18 |
0,27 |
0,41 |
0,62 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
19 |
25 |
15 |
22 |
13 |
16 |
Mez reprodukovatelnosti, R [g/l] (R = 2,8 × sR) |
0,3 |
0,2 |
0,5 |
0,8 |
1,2 |
1,7 |
8.5. Syringaldehyd
Analyt |
Syringaldehyd |
|||||
Vzorky |
Whisky |
Brandy |
Rum |
Koňak 1 |
Bourbon |
Koňak 2 |
Počet zúčastněných laboratoří |
16 |
15 |
16 |
16 |
16 |
16 |
Počet zahrnutých výsledků (laboratoří) |
13 |
13 |
13 |
12 |
14 |
13 |
Střední hodnota [mg/l] |
1,0 |
0,2 |
4,8 |
3,2 |
10,5 |
9,7 |
Směrodatná odchylka opakovatelnosti, sr [mg/l] |
0,03 |
0,02 |
0,04 |
0,08 |
0,10 |
0,09 |
Relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti, RSDr [%] |
2,6 |
8,1 |
0,8 |
2,6 |
0,9 |
0,9 |
Mez opakovatelnosti, r [mg/l] (r = 2,8 × sr) |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,2 |
0,3 |
0,3 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR[mg/l] |
0,08 |
0,07 |
0,23 |
0,19 |
0,39 |
0,43 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
8 |
33 |
5 |
6 |
4 |
4 |
Mez reprodukovatelnosti, R [g/l] (R = 2,8 × sR) |
0,2 |
0,2 |
0,7 |
0,5 |
1,1 |
1,2 |
8.6. Koniferaldehyd
Analyt |
Koniferaldehyd |
|||||
Vzorky |
Whisky |
Brandy |
Rum |
Koňak 1 |
Bourbon |
Koňak 2 |
Počet zúčastněných laboratoří |
13 |
12 |
13 |
12 |
13 |
13 |
Počet zahrnutých výsledků (laboratoří) |
12 |
12 |
13 |
12 |
13 |
13 |
Střední hodnota [mg/l] |
0,2 |
0,2 |
0,6 |
0,8 |
4,6 |
1,3 |
Směrodatná odchylka opakovatelnosti, sr [mg/l] |
0,02 |
0,02 |
0,03 |
0,03 |
0,09 |
0,06 |
Relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti, RSDr [%] |
9,2 |
9,8 |
4,6 |
4,3 |
1,9 |
4,5 |
Mez opakovatelnosti, r [mg/l] (r = 2,8 × sr) |
0,04 |
0,04 |
0,07 |
0,09 |
0,24 |
0,16 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR[mg/l] |
0,04 |
0,04 |
0,11 |
0,18 |
0,38 |
0,25 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
23 |
27 |
21 |
23 |
8 |
19 |
Mez reprodukovatelnosti, R [g/l] (R = 2,8 × sR) |
0,1 |
0,1 |
0,3 |
0,5 |
1,1 |
0,7 |
8.7. Sinapaldehyd
Analyt |
Sinapaldehyd |
|||||
Vzorky |
Whisky |
Brandy |
Rum |
Koňak 1 |
Bourbon |
Koňak 2 |
Počet zúčastněných laboratoří |
14 |
14 |
14 |
14 |
15 |
14 |
Počet zahrnutých výsledků (laboratoří) |
14 |
13 |
12 |
13 |
13 |
12 |
Střední hodnota [mg/l] |
0,3 |
0,2 |
0,2 |
1,6 |
8,3 |
0,3 |
Směrodatná odchylka opakovatelnosti, sr [mg/l] |
0,02 |
0,01 |
0,02 |
0,06 |
0,14 |
0,03 |
Relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti, RSDr [%] |
7,5 |
4,6 |
11,2 |
3,7 |
1,6 |
11,4 |
Mez opakovatelnosti, r [mg/l] (r = 2,8 × sr) |
0,06 |
0,03 |
0,06 |
0,17 |
0,38 |
0,08 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR[mg/l] |
0,09 |
0,05 |
0,08 |
0,20 |
0,81 |
0,18 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
31 |
27 |
46 |
13 |
10 |
73 |
Mez reprodukovatelnosti, R [g/l] (R = 2,8 × sR) |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
0,6 |
2,3 |
0,5 |
8.8. Kyselina gallová
Analyt |
Kyselina gallová |
|||||
Vzorek |
Whisky |
Brandy |
Rum |
Koňak 1 |
Bourbon |
Koňak 2 |
Počet zúčastněných laboratoří |
16 |
15 |
16 |
16 |
16 |
16 |
Počet zahrnutých výsledků (laboratoří) |
15 |
14 |
16 |
16 |
16 |
16 |
Střední hodnota [mg/l] |
1,2 |
0,4 |
2,0 |
6,1 |
7,3 |
21,8 |
Směrodatná odchylka opakovatelnosti, sr [mg/l] |
0,07 |
0,04 |
0,06 |
0,18 |
0,18 |
0,60 |
Relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti, RSDr [%] |
6,1 |
8,1 |
2,9 |
3,0 |
2,4 |
2,8 |
Mez opakovatelnosti, r [mg/l] (r = 2,8 × sr) |
0,2 |
0,1 |
0,2 |
0,5 |
0,5 |
1,7 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR[mg/l] |
0,43 |
0,20 |
0,62 |
3,3 |
2,2 |
7,7 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
36 |
47 |
31 |
53 |
30 |
35 |
Mez reprodukovatelnosti, R [g/l] (R = 2,8 × sR) |
1,2 |
0,6 |
1,7 |
9,1 |
6,2 |
21,7 |
8.9. Kyselina ellagová
Analyt |
Kyselina ellagová |
|||||
Vzorky |
Whisky |
Brandy |
Rum |
Koňak 1 |
Bourbon |
Koňak 2 |
Počet zúčastněných laboratoří |
7 |
7 |
7 |
7 |
7 |
7 |
Počet zahrnutých výsledků (laboratoří) |
7 |
7 |
7 |
7 |
7 |
6 |
Střední hodnota [mg/l] |
3,2 |
1,0 |
9,5 |
13 |
13 |
36 |
Směrodatná odchylka opakovatelnosti, sr [mg/l] |
0,20 |
0,16 |
0,30 |
0,41 |
0,95 |
0,34 |
Relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti, RSDr [%] |
6,3 |
16 |
3,2 |
3,2 |
7,4 |
1,0 |
Mez opakovatelnosti, r [mg/l] (r = 2,8 × sr) |
0,6 |
0,4 |
0,9 |
1,1 |
2,7 |
1,0 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR[mg/l] |
1,41 |
0,42 |
4,0 |
5,0 |
4,9 |
14 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
44 |
43 |
42 |
39 |
39 |
40 |
Mez reprodukovatelnosti, R [g/l] (R = 2,8 × sR) |
4,0 |
1,2 |
11 |
14 |
14 |
40 |
8.10. Kyselina vanilová
Analyt |
Kyselina vanilová |
|||||
Vzorky |
Whisky |
Brandy |
Rum |
Koňak 1 |
Bourbon |
Koňak 2 |
Počet zúčastněných laboratoří |
15 |
15 |
15 |
15 |
15 |
15 |
Počet zahrnutých výsledků (laboratoří) |
12 |
11 |
14 |
14 |
15 |
14 |
Střední hodnota [mg/l] |
0,2 |
0,2 |
1,5 |
0,8 |
2,4 |
2,7 |
Směrodatná odchylka opakovatelnosti, sr [mg/l] |
0,03 |
0,04 |
0,03 |
0,10 |
0,13 |
0,21 |
Relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti, RSDr [%] |
14,2 |
16,5 |
2,3 |
12,6 |
5,3 |
7,7 |
Mez opakovatelnosti, r [mg/l] (r = 2,8 × sr) |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,3 |
0,4 |
0,6 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR[mg/l] |
0,06 |
0,05 |
0,51 |
0,2 |
1,22 |
0,70 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
28 |
20 |
35 |
31 |
51 |
26 |
Mez reprodukovatelnosti, R [g/l] (R = 2,8 × sR) |
0,2 |
0,1 |
1,4 |
0,7 |
3,4 |
2,0 |
8.11. Kyselina syringová
Analyt |
Kyselina syringová |
|||||
Vzorky |
Whisky |
Brandy |
Rum |
Koňak 1 |
Bourbon |
Koňak 2 |
Počet zúčastněných laboratoří |
16 |
15 |
16 |
16 |
16 |
16 |
Počet zahrnutých výsledků (laboratoří) |
16 |
15 |
15 |
15 |
16 |
15 |
Střední hodnota [mg/l] |
0,4 |
0,2 |
2,5 |
1,4 |
3,4 |
4,8 |
Směrodatná odchylka opakovatelnosti, sr [mg/l] |
0,03 |
0,02 |
0,06 |
0,13 |
0,08 |
0,11 |
Relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti, RSDr [%] |
6,7 |
12,6 |
2,3 |
9,0 |
2,3 |
2,3 |
Mez opakovatelnosti, r [mg/l] (r = 2,8 × sr) |
0,1 |
0,1 |
0,2 |
0,4 |
0,2 |
0,3 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR[mg/l] |
0,08 |
0,05 |
0,29 |
0,26 |
0,43 |
0,67 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
19 |
29 |
11 |
18 |
13 |
14 |
Mez reprodukovatelnosti, R [g/l] (R = 2,8 × sR) |
0,2 |
0,1 |
0,8 |
0,7 |
1,2 |
1,9 |
8.12. Skopoletin
Analyt |
Skopoletin |
|||||
Vzorky |
Whisky |
Brandy |
Rum |
Koňak 1 |
Bourbon |
Koňak 2 |
Počet zúčastněných laboratoří |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
Počet zahrnutých výsledků (laboratoří) |
9 |
8 |
9 |
8 |
8 |
8 |
Střední hodnota [mg/l] |
0,09 |
0,04 |
0,11 |
0,04 |
0,65 |
0,15 |
Směrodatná odchylka opakovatelnosti, sr [mg/l] |
0,0024 |
0,0008 |
0,0018 |
0,0014 |
0,0054 |
0,0040 |
Relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti, RSDr [%] |
2,6 |
2,2 |
1,6 |
3,3 |
0,8 |
2,7 |
Mez opakovatelnosti, r [mg/l] (r = 2,8 × sr) |
0,007 |
0,002 |
0,005 |
0,004 |
0,015 |
0,011 |
Směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, sR[mg/l] |
0,01 |
0,01 |
0,03 |
0,01 |
0,09 |
0,02 |
Relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti, RSDR [%] |
15 |
16 |
23 |
17 |
15 |
15 |
Mezní reprodukovatelnosti, R [g/l] (R = 2,8 × sR) |
0,04 |
0,02 |
0,07 |
0,02 |
0,26 |
0,06 |
[1] Horwitz, W., „Protocol for the Design, Conduct and Interpretation of Method-Performance Studies“, Pure and Applied Chemistry 67, 1995, s. 332–343.
[2] Horwitz, W., „Evaluation of Analytical Methods Used for Regulation of Foods and Drugs“, Analytical Chemistry 54, 1982, s. 67 A–76 A.“