2005/343/ES2005/343/ES: Rozhodnutí Komise ze dne 11. dubna 2005, kterým se stanovují ekologická kritéria a související požadavky na posuzování a ověřování pro udělení ekoznačky Společenství přenosným počítačům (oznámeno pod číslem K(2005) 1027)Text s významem pro EHP.

Publikováno: Úř. věst. L 319, 29.11.2008, s. 35-41 Druh předpisu: Rozhodnutí
Přijato: 11. dubna 2005 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 12. dubna 2005 Nabývá účinnosti: 12. dubna 2005
Platnost předpisu: Zrušen předpisem 2011/330/EU Pozbývá platnosti: 7. června 2011
Konsolidované znění předpisu s účinností od 5. února 2011

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

►B

ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 11. dubna 2005,

kterým se stanovují ekologická kritéria a související požadavky na posuzování a ověřování pro udělení ekoznačky Společenství přenosným počítačům

(oznámeno pod číslem K(2005) 1027)

(Text s významem pro EHP)

(2005/343/ES)

(Úř. věst. L 115, 4.5.2005, p.35)

Ve znění:

 

 

Úřední věstník

  No

page

date

 M1

Rozhodnutí Komise ze dne 15. prosince 2008,

  L 340

115

19.12.2008

 M2

Rozhodnutí Komise ze dne 30. listopadu 2009,

  L 318

43

4.12.2009

►M3

Rozhodnutí Komise ze dne 4. února 2011,

  L 31

50

5.2.2011




▼B

ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 11. dubna 2005,

kterým se stanovují ekologická kritéria a související požadavky na posuzování a ověřování pro udělení ekoznačky Společenství přenosným počítačům

(oznámeno pod číslem K(2005) 1027)

(Text s významem pro EHP)

(2005/343/ES)



KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1980/2000 ze dne 17. července 2000 o revidovaném systému Společenství pro udělování ekoznačky ( 1 ), a zejména na čl. 6 odst. 1 druhý pododstavec uvedeného nařízení,

po konzultaci s Výborem Evropské unie pro ekoznačku,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení (ES) č. 1980/2000 stanoví, že ekoznačka může být udělena výrobku s vlastnostmi, které mu umožňují významně přispívat ke zlepšení klíčových environmentálních aspektů.

(2)

Nařízení (ES) č. 1980/2000 stanoví, že zvláštní kritéria ekoznačky, navržená na základě kritérií sestavených Výborem Evropské unie pro ekoznačku, se stanoví podle skupin výrobků.

(3)

Rovněž stanoví, že přezkum kritérií ekoznačky a požadavků na posuzování a ověřování kritérií proběhne s dostatečným předstihem před koncem platnosti kritérií určených pro danou skupinu výrobků.

(4)

Aby se zohlednil vývoj na trhu, je vhodné revidovat ekologická kritéria stanovená v rozhodnutí Komise 2001/687/ES ze dne 28. srpna 2001, kterým se stanovují ekologická kritéria pro udělování ekoznačky Společenství přenosným počítačům ( 2 ).

(5)

Aby se stanovilo, že do dotčené skupiny výrobků patří i přístroje vybavené klávesnicí na dotykové zobrazovací jednotce a že do ní nepatří výrobky, jejichž hlavním využitím nejsou výpočetní úkony, je dále nezbytné změnit definici skupiny výrobků v uvedeném rozhodnutí.

(6)

V zájmu jasnosti by proto mělo být rozhodnutí 2001/687/ES nahrazeno.

(7)

Revidovaná ekologická kritéria a příslušné požadavky na posuzování a ověřování by měly být platné po dobu čtyř let.

(8)

Aby měli výrobci dostatek času upravit své výrobky tak, aby splňovaly revidovaná kritéria a požadavky, je vhodné povolit výrobcům, jejichž výrobkům byla udělena ekoznačka před dnem oznámení tohoto rozhodnutí, nebo těm, kteří požádali o její udělení před uvedeným datem, přechodné období nejvýše dvanáct měsíců.

(9)

Opatření tohoto rozhodnutí jsou v souladu se stanoviskem výboru zřízeného článkem 17 nařízení (ES) č. 1980/2000,

PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ:



Článek 1

Skupinou výrobků „přenosné počítače“ se rozumějí veškeré počítače, které se mohou používat na různých místech a které se skládají ze systémové jednotky, zobrazovací jednotky a klávesnice spojených do jedné skříně, které jsou navrženy tak, aby byly snadno přenosné z jednoho místa na druhé, a které mohou být napájeny interní baterií.

Tato skupina výrobků zahrnuje rovněž přístroje vybavené klávesnicí na dotykové zobrazovací jednotce.

Tato skupina výrobků nezahrnuje výrobky, jejichž hlavním využitím není výpočetní zpracování dat.

Článek 2

Aby byla přístroji udělena ekoznačka Společenství, musí v případě přenosných počítačů podle nařízení (ES) č. 1980/2000 spadat do skupiny výrobků „přenosné počítače“ a musí splňovat ekologická kritéria uvedená v příloze tohoto rozhodnutí.

▼M3

Článek 3

Ekologická kritéria pro skupinu výrobků „přenosné počítače“ a související požadavky na posuzování a ověřování jsou platné do dne 30. června 2011.

▼B

Článek 4

Pro správní účely se skupině výrobků „přenosné počítače“ přiděluje číselný kód „018“.

Článek 5

Rozhodnutí 2001/687/ES se zrušuje.

Článek 6

Ekoznačky udělené před dnem oznámení tohoto rozhodnutí výrobkům náležícím do skupiny výrobků „přenosné počítače“ lze nadále používat do 31. března 2006.

V případě, že před dnem oznámení tohoto rozhodnutí byly předloženy žádosti o udělení ekoznačky pro výrobky náležející do skupiny výrobků „přenosné počítače“, může být takovým výrobkům ekoznačka udělena za podmínek stanovených rozhodnutím 2001/687/ES. V takovém případě lze ekoznačku používat do 31. března 2006.

Článek 7

Toto rozhodnutí je určeno členským státům.




PŘÍLOHA

RÁMCOVÝ PLÁN

Aby byla přenosnému počítači (dále jen „výrobek“) udělena ekoznačka, musí spadat do skupiny výrobků definované v článku 1 a musí splňovat kritéria uvedená v této příloze a zkoušky prováděné při podání žádosti podle údajů uvedených v těchto kriteriích. Zkoušky se provádějí v laboratořích, které splňují obecné požadavky podle normy EN ISO 17025. Případně se mohou použít jiné zkušební metody, pokud je příslušný subjekt, který posuzuje žádost, uzná za rovnocenné. Neuvádějí-li se žádné zkoušky, nebo jsou-li určeny k ověřování nebo sledování, příslušné subjekty se spoléhají na příslušná prohlášení a dokumentaci poskytnuté žadatelem a/nebo na nezávislá ověřování.

Příslušným subjektům se doporučuje, aby při posuzování žádostí a sledování, jak jsou dodržována kritéria vymezená touto přílohou, braly v úvahu provádění uznaných systémů řízení a auditu z hlediska ochrany životního prostředí, jako jsou EMAS nebo ISO 14001 (Poznámka: provádění takových systémů řízení není povinné).

EKOLOGICKÁ KRITÉRIA

1.   Úspory energie

Přenosný počítač musí mít snadno dostupný vypínač.

Přenosný počítač musí podporovat klidový režim ACPI ( 3 ) úrovně S3 (funkce „Suspend to RAM“), který umožňuje snížit minimální spotřebu energie na nejvýše 3 watty. Klidový režim může být přerušen jednoduchým příkazem prostřednictvím:

 modemu,

 připojení do sítě,

 klávesnice nebo myši.

Doba, po níž počítač automaticky přejde z režimu činnosti do režimu ACPI S3, musí být nejvýše 15 minut nečinnosti. Výrobce musí tuto funkci zapojit.

Spotřeba energie přenosného počítače v režimu „vypnutí“ nesmí překročit 2 watty, je-li baterie plně nabitá a napájení je připojeno k elektrické rozvodné síti. Režimem „vypnutí“ se rozumí stav spuštěný příkazem vypnutí počítače.

Je-li systém napájení přenosného počítače připojen k elektrické síti, ale nikoli k počítači, musí mít spotřebu nejvýše 0,75 wattů.

Žadatel předloží příslušnému subjektu zprávu osvědčující, že spotřeba elektrické energie v režimu ACPI S3 a v režimu „vypnutí“ byla měřena postupem podle současného memoranda o porozumění programu Energy Star ( 4 ). Ve zprávě se uvede naměřená spotřeba energie v obou těchto režimech. Žadatel musí prohlásit, že výrobek splňuje tento požadavek na napájení.

2.   Prodloužení životnosti

Dostupnost slučitelných baterií a slučitelných komponentů elektrického napájení a klávesnice a jejích částí musí být zajištěna po dobu tří let od ukončení výroby. Přenosný počítač musí dále splňovat tato kritéria:

 počítač je navržen tak, aby měl snadno dostupnou a vyměnitelnou paměť,

 počítač je navržen tak, aby byla umožněna výměna pevného disku a jednotek pro čtení disků CD či DVD, je-li jimi počítač vybaven.

Žadatel musí u příslušného subjektu prohlásit, že výrobek splňuje tyto požadavky.

3.   Obsah rtuti v zobrazovací jednotce

Podsvícení plochého panelu zobrazovací jednotky nesmí obsahovat (průměrně) více než 3 mg rtuti na lampu. Zobrazovací jednotka přístrojů PDA nesmí obsahovat žádnou rtuť.

Žadatel musí u příslušného subjektu prohlásit, že výrobek splňuje tyto požadavky.

4.   Hluk

Prohlášený akustický výkon (re 1 pW) přenosného počítače podle odstavce 3.2.5 normy ISO 9296 nesmí překročit:

 3,5 B(A) v pohotovostním režimu (odpovídá 35 dB(A)),

 4,0 B(A) při přístupu na pevný disk (odpovídá 40 dB(A)).

Žadatel předloží příslušnému subjektu zprávu od nezávislé zkušební laboratoře akreditované podle normy ISO 17025, osvědčující, že úroveň emisí hluku byla měřena v souladu s normou ISO 7779 a oznámena v souladu s normou ISO 9296. Ve zprávě se uvádějí měřené úrovně emisí hluku v obou režimech, jak v pohotovostním režimu, tak při zapnutí jednotky pro čtení disků a tyto úrovně musí být oznámeny v souladu s odstavcem 3.2.5 normy ISO 9296.

5.   Elektromagnetická záření

Přenosný počítač musí splňovat požadavky podle normy EN50279 třídy A.

Žadatel předloží příslušnému subjektu zprávu, která prokáže, že záření výrobku tento požadavek splňuje.

6.   Zpětný odběr, recyklace a nebezpečné látky

Výrobce musí nabízet bezplatný zpětný odběr výrobku a komponentů, které jsou určeny k výměně, pro modernizaci nebo recyklaci s výjimkou předmětů zamořených uživateli (například při použití v jaderné technice nebo v lékařství). Výrobek musí rovněž splňovat tato kritéria:

a) náležitě vyškolená osoba je schopna jej sama rozebrat;

b) výrobce dohlíží na rozebrání jednotky a předkládá zprávu o rozebrání, která bude na požádání dostupná třetím stranám. Tato zpráva potvrzuje mimo jiné, že:

 spoje jsou přístupné a lze je snadno nalézt,

 spoje jsou co nejvíce normované,

 spoje jsou přístupné s pomocí běžných nástrojů,

 lampy na podsvícení u LCD zobrazovacích jednotek jsou snadno oddělitelné;

c) nebezpečné materiály jsou oddělitelné;

d) 90 % (hmotnostních) plastových a kovových materiálů krytu a rámu je recyklovatelných;

e) jsou-li nutné nálepky, musí být snadno snímatelné nebo být nedílnou součástí počítače;

f) plastové díly:

 neobsahují záměrně přidané olovo nebo kadmium,

 jsou z jednoho polymeru nebo ze slučitelných polymerů kromě krytu, který může obsahovat nejvíce dva typy oddělitelných polymerů,

 neobsahují žádný neoddělitelný kovový díl, který by nebyla schopna odstranit jedna osoba za použití jednoduchých nástrojů;

g) plastové díly neobsahují látky zpomalující hoření na bázi polybromovaných bifenylů (PBB) a polybromovaných difenyletherů (PBDE), které jsou uvedeny v článku 4 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/95/ES ( 5 ). Tento požadavek zohlední i budoucí úpravy a změny uvedené směrnice, pokud jde o použití deka-BDE.

Plastové díly neobsahují látky zpomalující hoření na bázi chloroparafínů s řetězcem o délce 10 — 17 atomů uhlíku a obsahem chlóru vyšším než 50 % hmotnostních (CAS č. 85535-84-8 a CAS no. 85535-85-9).

Žadatel musí prohlásit u příslušného subjektu, že výrobek splňuje tento požadavek;

h) plastové díly těžší než 25 gramů neobsahují látky zpomalující hoření ani přípravky, které mají v době podání žádosti o ekoznačku některé z následujících vět označujících riziko:
Zdraví škodlivé:

R45 (může vyvolat rakovinu)

R46 (může vyvolat poškození dědičných vlastností)

R60 (může poškodit reprodukční schopnost)

R61 (může poškodit plod v těle matky)

Nebezpečné pro životní prostředí:

R50 (vysoce toxický pro vodní organismy)

R50/R53 (vysoce toxický pro vodní organismy, může vyvolat dlouhodobé nepříznivé účinky ve vodním prostředí)

R51/R53 (toxický pro vodní organismy, může vyvolat dlouhodobé nepříznivé účinky ve vodním prostředí)

podle směrnice Rady 67/548/EHS ( 6 );

i) plastové díly mají nesnímatelné označení materiálu v souladu s normou ISO 11469: 2000. Protlačované plastové materiály a světlovod plochých zobrazovacích jednotek jsou vyňaty z tohoto kritéria;

j) baterie neobsahují více než 0,0001 % rtuti, 0,001 % kadmia nebo 0,01 % olova hmotnosti baterie.

Žadatel musí prohlásit, že výrobek splňuje tyto požadavky, a předloží příslušnému subjektu, který posuzuje žádost, opis zprávy o rozebrání.

S ohledem na kritérium 6 písm. h) nesmí být případně použitým látkám zpomalujícím hoření přiřazena žádná z výše uvedených vět označujících riziko ani nesmí být tyto látky uvedeny v příloze 1 směrnice 67/548/EHS či v jejích dalších změnách, pokud jde o klasifikaci, balení a označování nebezpečných látek. Tento požadavek se nevztahuje na látky zpomalující hoření, které při použití mění svou chemickou povahu tak, že žádná z výše uvedených vět označujících riziko není odůvodněna, a pokud ve zpracovávaných součástech zůstane po použití méně než 0,1 % látek zpomalujících hoření ve formě, ve které byly před použitím. Veškeré látky zpomalující hoření, které jsou použité na plastových dílech o hmotnosti vyšší než 25 g, musí být uvedeny v dokumentaci k žádosti tak, že je tam uveden jejich název a číslo CAS.

7.   Návod k použití

Výrobek se prodává s příslušným návodem k použití, ve kterém jsou uvedeny rady, jak jej řádně používat způsobem šetrným k životnímu prostředí, a to zejména:

a) doporučení používat funkce spořící energii včetně informace, že odpojení těchto funkcí může vést k vyšší spotřebě energie, a tím i vyšším provozním nákladům;

b) informaci, že spotřeba energie ze sítě se může snížit na nulu vypnutím napájení nebo odpojením zásuvky;

c) informace o záruce a dostupnosti náhradních dílů. Pokud má uživatel možnost zmodernizovat nebo vyměnit komponenty, je třeba uvést i pokyny, jak postupovat.

d) informace o tom, že výrobek byl navržen tak, aby určité jeho komponenty byly znovu použitelné a recyklovatelné, a proto se nemají vyhazovat;

e) rady, jak může spotřebitel využít nabídky výrobce ke zpětnému odběru;

f) informace o tom, jak vhodným způsobem využívat karty WLAN, a tím omezit na minimum bezpečnostní rizika;

g) informaci, že výrobku byla udělena ekoznačka Společenství se stručným vysvětlením významu této značky a s údajem, že více informací o ekoznačce lze nalézt na webové adrese: (http://europa.eu.int/ecolabel).

Žadatel musí prohlásit, že výrobek splňuje tyto požadavky, a předloží příslušnému subjektu, který posuzuje žádost, opis návodu k použití.

8.   Balení

Balení musí splňovat tyto požadavky:

a) Veškeré součásti obalu musí být snadno ručně rozdělitelné na jednotlivé materiály, aby se usnadnila recyklace.

b) Používá-li se jako obal karton, musí obsahovat alespoň 80 % recyklovaného materiálu.

Hodnocení a ověření: Žadatel musí prohlásit, že výrobek tento požadavek splňuje, a přiloží příslušnému subjektu, který ekoznačku uděluje, jako součást žádosti vzorek nebo vzorky obalu.

9.   Informace uvedené na ekoznačce

V rámečku 2 ekoznačky se uvede tento text:

 nízká spotřeba energie,

 navrženo s cílem usnadnit recyklaci,

 snížená hlučnost.

Žadatel musí prohlásit, že výrobek tento požadavek splňuje, a přiloží příslušnému subjektu kopii ekoznačky, jak bude zobrazena na obalu a/nebo výrobku a/nebo průvodní dokumentaci.



( 1 ) Úř. věst. L 237, 21.9.2000, s. 1.

( 2 ) Úř. věst. L 242, 12.9.2001, s. 11.

( 3 ) Zdokonalená konfigurace a řízení energie (Advanced configuration and power interface, ACPI).

( 4 ) Podle definice Úřadu pro ochranu životního prostředí USA, http://www.energystar.gov/index.cfm?c=computers.pr_crit_computers

( 5 ) Úř. věst. L 37, 13.2.2003, s. 19.

( 6 ) Úř. věst. L 196, 16.8.1967, s. 1.

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU