2005/338/ES2005/338/ES: Rozhodnutí Komise ze dne 14. dubna 2005, kterým se stanovují ekologická kritéria pro udělování ekoznačky Společenství službám v kempech (oznámeno pod číslem K(2005) 1242) (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 108, 15.11.2008, s. 67-86 Druh předpisu: Rozhodnutí
Přijato: 14. dubna 2005 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 29. dubna 2005 Nabývá účinnosti: 29. dubna 2005
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Konsolidované znění předpisu s účinností od 29. března 2008

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

►B

ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 14. dubna 2005,

kterým se stanovují ekologická kritéria pro udělování ekoznačky Společenství službám v kempech

(oznámeno pod číslem K(2005) 1242)

(Text s významem pro EHP)

(2005/338/ES)

(Úř. věst. L 108, 29.4.2005, p.67)

Ve znění:

 

 

Úřední věstník

  No

page

date

►M1

ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 17. března 2008,

  L 87

12

29.3.2008




▼B

ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 14. dubna 2005,

kterým se stanovují ekologická kritéria pro udělování ekoznačky Společenství službám v kempech

(oznámeno pod číslem K(2005) 1242)

(Text s významem pro EHP)

(2005/338/ES)



KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1980/2000 ze dne 17. července 2000 o revidovaném systému Společenství pro udělování ekoznačky ( 1 ), a zejména na čl. 6 odst. 1 druhý pododstavec uvedeného nařízení a šestý odstavec bodu 2 přílohy V uvedeného nařízení,

po konzultaci s Výborem Evropské unie pro ekoznačku,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení (ES) č. 1980/2000 stanoví, že ekoznačka Společenství může být udělena výrobku s vlastnostmi, které mu umožňují přispívat ke zlepšení klíčových environmentálních aspektů.

(2)

Nařízení (ES) č. 1980/2000 stanoví, že zvláštní kritéria ekoznačky vypracovaná na základě kritérií zpracovaných Výborem Evropské unie pro ekoznačku se stanovují podle skupin výrobků.

(3)

V případě služeb v kempech musí být ekologická kritéria rozdělena na kritéria, která musí být všechna bezpodmínečně splněna, a na kritéria, z nichž musí být splněna pouze určitá část.

(4)

Ekologická kritéria, jakož i s nimi související požadavky na posuzování a ověřování, jsou platná pro období tří let.

(5)

Pokud jde o poplatky za žádosti o přidělení a používání ekoznačky mikropodniky, jak je definováno v doporučení Komise (ES) č. 1996/280 ze dne 3. dubna 1996 o definici malých a středních podniků ( 2 ), je vhodné, s ohledem na omezené prostředky mikropodniků a jejich mimořádný význam v rámci této skupiny výrobků, učinit opatření pro snížení poplatků, které jsou stanoveny v nařízení (ES) č. 1980/2000 a v článku 5 rozhodnutí Komise (ES) č. 2000/728 ze dne 10. listopadu 2000, kterým se stanovují poplatky za podání žádosti a roční poplatky za ekoznačku Společenství ( 3 ).

(6)

Opatření tohoto rozhodnutí jsou v souladu se stanoviskem Výboru Evropské unie pro ekoznačku zřízeným podle článku 17 nařízení (ES) č. 1980/2000,

PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ:



Článek 1

Skupina výrobků „služby v kempech“ zahrnuje jako hlavní službu placený pronájem místa vhodného pro mobilní ubytovací zařízení na vymezeném prostoru.

Zahrnuje dále jiná ubytovací zařízení vhodná pro poskytnutí přístřeší nájemníkům a společné prostory pro poskytování veřejných služeb, pokud jsou poskytovány ve vymezeném prostoru.

„Služby v kempech“, které jsou poskytovány na vymezeném prostoru, mohou pod správou nebo ve vlastnictví kempu také zahrnovat zajištění stravovacích služeb a aktivit pro volný čas.

Článek 2

Aby byla službám v kempu udělena ekoznačka Společenství podle nařízení (ES) č. 1980/2000, musí služby v kempu spadat do skupiny výrobků „služby v kempech“ a musí splňovat všechna kritéria stanovená v oddíle A přílohy tohoto rozhodnutí.

Dále musí služby v kempu splnit dostatečný počet kritérií uvedených v oddíle B přílohy. Ke každému kritériu je přiřazen určitý počet bodů. Služby v kempu musí získat nejméně:

a) 16,5 bodu za hlavní služby;

b) 20 bodů, pokud jsou navíc poskytována další ubytovací zařízení, vhodná pro poskytování přístřeší nájemníkům.

Požadovaný celkový součet se zvýší o jeden další bod za poskytované stravovací služby a o jeden bod za aktivity pro volný čas, pokud jsou tyto služby poskytovány.

Článek 3

1.  Odchylně od čl. 1 odst. 3 rozhodnutí 2000/728/ES se v případě žádosti mikropodniku o udělení ekoznačky na služby v kempech poplatek za podání přihlášky snižuje o 75 %, přičemž žádné další snížení není možné.

2.  Odchylně od první věty čl. 2 odst. 5 rozhodnutí 2000/728/ES činí minimální roční poplatek za užívání ekoznačky mikropodnikem 100 EUR.

3.  Roční objem tržeb kempu za služby se vypočítává vynásobením dodací ceny počtem noclehů a snížením získaného výsledku o 50 %. Za dodací cenu se považuje průměrná cena zaplacená návštěvníky kempu za nocleh včetně všech služeb, které nejsou předmětem příplatku. Použijí se snížení na minimální výše ročního poplatku stanovená v článku 2 rozhodnutí 2000/728/ES.

4.  Pro účely tohoto rozhodnutí se použije definice mikropodniků stanovená v doporučení 96/280/ES ve znění ze dne 3. dubna 1996.

Článek 4

Pro správní účely se skupině výrobků „služby v kempech“ přiděluje číselný kód „26“.

▼M1

Článek 5

Ekologická kritéria pro skupinu výrobků „služby v kempech“ i související požadavky na posuzování a ověřování jsou platné do dne 31. října 2009.

▼B

Článek 6

Toto rozhodnutí je určeno členským státům.




PŘÍLOHA

RÁMCOVÝ PLÁN

Cíle kritérií

Cílem kritérií je omezování hlavních dopadů na životní prostředí tří fází životního cyklu služby (nákup, poskytování služby, odpady). Jejich cílem je zejména:

 omezování spotřeby energie,

 omezování spotřeby vody,

 omezování produkce odpadu,

 podporování využívání obnovitelných zdrojů a látek, které jsou méně nebezpečné pro životní prostředí,

 podporování komunikace a vzdělávání v oblasti životního prostředí.

Upřesnění

 Mobilní ubytovací zařízení podle článku 1 jsou taková zařízení jako stany, obytné přívěsy, obytné vozy a kempinkové dodávkové automobily. Ubytovací zařízení vhodná pro poskytnutí přístřeší nájemníkům jsou taková zařízení jako bungalovy, mobilní nájemní ubytování a byty k pronájmu. Společné prostory pro poskytování veřejných služeb jsou taková zařízení jako prádelny a kuchyně, supermarkety a zařízení pro podávání informací.

Požadavky na posuzování a ověřování

Zvláštní požadavky na posuzování a ověřování se uvádějí pro každé kritérium, stanovené v oddílech A a B.

V případě potřeby lze použít jiné zkušební metody než ty, které se uvádějí pro každé kritérium, pokud příslušný subjekt, který posuzuje žádost, je uzná za rovnocenné.

V případech, kdy se požaduje, aby žadatel předložil prohlášení, dokumentaci, rozbory, zprávy o zkoušce nebo jiné doklady dosvědčující splnění kritérií, mohou být tyto doklady předloženy žadatelem nebo popřípadě jeho dodavatelem (dodavateli) atd.

V případě potřeby mohou příslušné subjekty vyžadovat doplňkovou dokumentaci a mohou provést nezávislá ověřování.

Příslušné subjekty provedou kontrolu na místě.

Příslušným subjektům se doporučuje, aby při posuzování žádostí a monitorování, jak jsou dodržována kritéria, braly v úvahu provádění uznaných systémů řízení jako jsou EMAS nebo ISO 14001.

(Poznámka: provádění takových systémů řízení není povinné.)

ODDÍL A

Kritéria uvedená v čl. 2 odst. 1

ENERGIE

1.   Elektrická energie z obnovitelných zdrojů

Alespoň 22 % elektrické energie musí pocházet z obnovitelných zdrojů energie podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/77/ES ze dne 27. září 2001 o podpoře elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů energie na vnitřním trhu s elektřinou ( 4 ).

Toto kritérium se použije pouze pro kempy, které mají přístup na trh nabízející elektrickou energii vyráběnou z obnovitelných zdrojů energie.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení od dodavatele elektrické energie (nebo s ním uzavřenou smlouvu) uvádějící povahu obnovitelného zdroje (obnovitelných zdrojů) energie, procentuální podíl dodávané elektrické energie, která pochází z obnovitelného zdroje, a nejvyšší procentuální podíl, který může být dodán. Obnovitelnými zdroji energie se podle směrnice 2001/77/ES rozumějí nefosilní obnovitelné zdroje energie (větrná, sluneční, geotermální energie, odliv a příliv, vodní energie, biomasa, skládkový plyn, plyn z čistíren odpadních vod a bioplyn).

2.   Uhlí a těžké oleje

Těžké oleje s obsahem síry vyšším než 0,2 % a uhlí se nesmějí používat jako zdroje energie.

Toto kritérium se použije pouze pro kempy, které mají samostatný systém vytápění.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a uvede druh používaných zdrojů energie.

3.   Elektřina k vytápění

Alespoň 22 % elektrické energie využívané k vytápění společných prostor, pronajímaných ubytovacích zařízení a k ohřevu užitkové vody musí v souladu se směrnicí 2001/77/ES pocházet z obnovitelných zdrojů energie.

Toto kritérium se použije pouze pro kempy, které mají samostatný systém elektrického vytápění a které mají přístup na trh nabízející elektrickou energii vyráběnou z obnovitelných zdrojů energie.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a uvede druh a množství energetických zdrojů využívaných k vytápění případně spolu s dokumentací ke kotlům na vytápění (tepelným generátorům).

4.   Účinnost kotle

Účinnost každého nového kotle (tepelného generátoru) zakoupeného v době platnosti ekoznačky musí být nejméně 90 %; měření se provádí podle směrnice Rady 92/42/EHS ze dne 21. května 1992 o požadavcích na účinnost nových teplovodních kotlů na kapalná nebo plynná paliva ( 5 ) nebo podle norem a předpisů pro kotle, které nejsou v uvedené směrnici zahrnuty.

Teplovodní kotle na kapalná nebo plynná paliva jak jsou definovány ve směrnici 92/42/EHS, musí splňovat normy účinnosti stanovené v uvedené směrnici.

Účinnost kotlů vyňatých z oblasti působnosti směrnice 92/42/EHS musí být v souladu s pokyny výrobce a s vnitrostátními a místními právními předpisy o účinnosti.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží technickou zprávu vypracovanou osobami odpovědnými za prodej nebo údržbu kotle s uvedením jeho účinnosti. Směrnice 92/42/EHS definuje užitečnou účinnost (vyjádřenou v %) jako poměr mezi tepelným výkonem převáděným na vodu v kotli a součinem čisté výhřevnosti paliva při konstantním tlaku a spotřebě vyjádřené množstvím paliva na jednotku času.

Článek 3 směrnice 92/42/EHS se nevztahuje na následující kotle: teplovodní kotle na různá paliva včetně pevných paliv; zařízení pro okamžitou přípravu teplé užitkové vody; kotle navržené na paliva, jejichž vlastnosti se znatelně liší od vlastností kapalných nebo plynných paliv, která jsou běžně dostupná na trhu (plyn z průmyslového odpadu, bioplyn atd.); kuchyňské sporáky a přístroje určené především k vytápění prostor, v nichž jsou umístěny a jejichž dodatečnou funkcí je rovněž dodávat teplou vodu ústřednímu vytápění a teplou užitkovou vodu.

5.   Klimatizace

Každý klimatizační systém zakoupený v době platnosti ekoznačky musí mít energetickou účinnost alespoň třídy B, jak je definována ve směrnici Komise 2002/31/ES ze dne 22. března 2002, kterou se provádí směrnice Rady 92/75/EHS s ohledem na uvádění spotřeby energie na energetických štítcích klimatizátorů vzduchu pro domácnost ( 6 ), nebo musí mít rovnocennou energetickou účinnost.

Poznámka: Toto kritérium se nepoužije na zařízení, která mohou také využívat jiných zdrojů energie, nebo pracují na principu vzduch-voda a voda-voda, nebo na jednotky s výkonem (chladicím výkonem) vyšším než 12 kW.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží technickou zprávu vypracovanou odbornými techniky odpovědnými za montáž, prodej a/nebo údržbu klimatizačního systému.

6.   Izolace oken

Všechna okna ve vytápěných a/nebo klimatizovaných společných prostorech a pronajímaných ubytovacích zařízeních musí mít dostatečně vysoký stupeň tepelné izolace v závislosti na místním podnebí a musí zajišťovat odpovídající stupeň zvukové izolace. (To se neuplatňuje na pronajímané obytné přívěsy/obytné vozy, pokud nejsou ve vlastnictví správy kempu.)

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria; je-li to dostačující, může vypracovat toto prohlášení sám, nebo je vypracuje odborný technik.

7.   Vypínání topení nebo klimatizace

Pokud se při otevření oken topení nebo klimatizace automaticky nevypíná, musí být v místnosti hostu snadno dostupné upozornění, aby zavíral okno (okna), je-li zapnuto topení nebo klimatizace.

Toto kritérium se použije pouze pro kempy, které mají systém vytápění nebo klimatizace.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria případně s textem upozornění.

8.   Zhasínání světel

Jestliže pronajímané ubytovací zařízení není vybaveno systémem automatického zhasínání světel, musí být v místnosti hostům snadno dostupné upozornění, aby při odchodu z místnosti zhasínali světla.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a uvede postup informování hostů.

9.   Energetická účinnost žárovek

a) Do jednoho roku ode dne podání žádosti musí energetická účinnost alespoň u 60 % žárovek v kempu odpovídat hodnotám třídy A stanovené ve směrnici Komise 98/11/ES ze dne 27. ledna 1998, kterou se provádí směrnice Rady 92/75/EHS, pokud jde o uvádění spotřeby energie na energetických štítcích zdrojů světla pro domácnost ( 7 ). Toto ustanovení se nepoužije na žárovky, jejichž fyzikální vlastnosti neumožňují jejich výměnu za žárovky energeticky úsporné.

b) Do jednoho roku ode dne podání žádosti musí energetická účinnost alespoň u 80 % žárovek umístěných v místech, kde se předpokládá, že budou svítit více než pět hodin denně, odpovídat hodnotám třídy A stanovené ve směrnici 98/11/ES. Toto ustanovení se nepoužije na žárovky, jejichž fyzikální vlastnosti neumožňují jejich výměnu za žárovky energeticky úsporné.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění obou částí tohoto kritéria a uvede třídu energetické účinnosti různých použitých žárovek.

VODA

10.   Zdroj vody

Kemp příslušnému vodohospodářskému orgánu prohlásí, že je ochoten změnit zdroj vody (např. voda z veřejné rozvodné sítě, povrchová voda), prokáží-li výsledky studií v rámci místního plánu ochrany vod, že používání současného zdroje vody má značný dopad na životní prostředí.

Toto kritérium se použije pouze na kempy, které nejsou napojeny na veřejnou rozvodnou síť vody.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží výše uvedené prohlášení spolu s příslušnou dokumentací včetně výsledků případných studií v rámci místního plánu ochrany vod a uvede všechna opatření považovaná za nezbytná a dokumentaci k přijatým opatřením.

11.   Průtok vody z kohoutků a ze sprch

Průtok vody z kohoutků a sprch nesmí překročit 10 litrů za minutu.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s příslušnými informacemi poskytovanými hostům a příslušnou dokumentací, jakým způsobem kemp toto kritérium splňuje.

12.   Úspora vody v hygienických prostorech a na toaletách

V hygienických prostorech a na toaletách musí být umístěny patřičné informace pro hosty o tom, jak mohou přispět k úsporám vody.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a upřesní informace poskytnuté hostům.

13.   Odpadkové koše na toaletách

Na všech toaletách musí být umístěn vhodný odpadkový koš a hosté musí být vyzváni, aby jej pro určité druhy odpadů používali místo toalet.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a upřesní informace poskytnuté hostům.

14.   Splachování pisoárů

Všechny pisoáry musí být vybaveny automatickým časovaným nebo ručním splachováním navrženým tak, aby nedocházelo k nepřetržitému splachování.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s dokumentací o zabudovaných pisoárech.

15.   Průsaky

Personál musí být vyškolen k tomu, aby denně kontroloval viditelné průsaky a případně přijímal nezbytná opatření. Hosté musí být vyzýváni, aby personál informovali o každém průsaku.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria, dokumentaci o tématech projednávaných během školení a kopii informací určených hostům.

16.   Zalévání květin a venkovních ploch

Jestliže to klimatické a regionální podmínky vyžadují, mají být květiny a venkovní plochy běžně zalévány předtím, než slunce dosáhne vrcholu, nebo po jeho západu.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria.

17.   Čistění odpadních vod

Veškerá odpadní voda se musí zpracovat.

Pokud není možné připojení k místní čistírně odpadních vod, musí mít kemp svůj vlastní systém zpracování odpadní vody, který splňuje požadavky příslušné místní, národní nebo evropské legislativy. Hosté musí být informováni o nutnosti a povinnosti správného zneškodňování odpadní vody z jejich mobilních ubytovacích prostředků.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a poskytne dokumentaci o připojení k místní čistírně odpadních vod nebo o jeho vlastním systému zpracování odpadních vod, popřípadě i další dokumentaci pro hosty o zneškodňování odpadních vod.

18.   Plán nakládání s odpadními vodami

Kemp si musí vyžádat u místních správních úřadů plán nakládání s odpadními vodami, a jestliže existuje, musí se jím řídit.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží dopis zaslaný příslušnému místnímu správnímu úřadu pověřenému nakládáním s odpadními vodami, ve kterém žádá o plán nakládání s odpadními vodami, a obdrženou odpověď. Existuje-li takový plán, žadatel předloží dokumentaci o opatřeních přijatých k jeho plnění.

PRACÍ, ČISTICÍ A DEZINFEKČNÍ PROSTŘEDKY

19.   Místo pro nakládání s odpadem z chemických toalet (CDP)

Pokud je kemp napojen na septik, odpad z chemických toalet se shromažďuje a upravuje odděleně nebo jiným vhodným způsobem. Pokud je kemp napojen na veřejnou kanalizaci, je postačující zvláštní nádrž nebo shromažďovací jímka, aby se zabránilo prosakování.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria, včetně všech specifických požadavků místních orgánů na zneškodňování včetně dokumentace o chemických jímkách.

20.   Dezinfekční prostředky

Dezinfekční prostředky se smějí používat pouze v nezbytných případech z důvodu plnění zákonem stanovených hygienických požadavků.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a uvede, kde a kdy se dezinfekční prostředky používají.

21.   Pokyny personálu o užívání pracích, čistících a dezinfekčních prostředků

Personál musí být zpraven o tom, aby nepřekračoval množství pracího, čisticího a dezinfekčního prostředku doporučené na obalu.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s podrobnými pokyny předanými personálu.

ODPAD

22.   Třídění odpadu hosty

Hostům se musí poskytnout vhodné nádoby, aby mohli podle místních nebo vnitrostátních systémů třídit odpad. Jasné a snadno přístupné informace v pokojích musí hosty vyzývat, aby třídili odpad. Nádoby na tříděný odpad nesmí být hůře dostupné než nádoby na netříděný odpad.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s popisem nádob na odpad a s kopiemi označení/informací o jejich umístění v kempu určených hostům.

23.   Nebezpečný odpad

Personál musí třídit nebezpečný odpad podle seznamu uvedeného v rozhodnutí Komise 2000/532/ES ze dne 3. května 2000, kterým se nahrazuje rozhodnutí 94/3/ES, kterým se stanoví seznam odpadů podle čl. 1 písm. a) směrnice Rady 75/442/EHS o odpadech, a rozhodnutí Rady 94/904/ES, kterým se stanoví seznam nebezpečných odpadů ve smyslu čl. 1 odst. 4 směrnice Rady 91/689/EHS o nebezpečném odpadu ( 8 ) ve znění pozdějších předpisů, a musí zajistit jeho vhodné zneškodňování. Nebezpečný odpad zahrnuje tonery, inkousty, chladící zařízení, baterie, léčiva, tuky/oleje atd.

Pokud místní orgány nezajišťují zneškodňování nebezpečného odpadu, musí žadatel předkládat každý rok prohlášení místních orgánů, že v místě neexistuje systém zneškodňování nebezpečného odpadu.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu se seznamem nebezpečných odpadů produkovaných kempem a uvede metody zacházení s těmito odpady, jejich třídění, sběru a zneškodňování včetně kopií smluv uzavřených za tímto účelem s třetími stranami. Žadatel případně předkládá každý rok výše uvedené prohlášení místních orgánů.

24.   Třídění odpadu

Personál musí třídit odpad do kategorií, které mohou být odděleně zpracovávány místními nebo vnitrostátními zařízeními na zpracování odpadu. Pokud místní orgány nenabízejí tříděný sběr nebo zneškodňování odpadu, kemp písemně oznámí orgánu svou ochotu odpad třídit a své znepokojení nad skutečností, že žádný systém tříděného sběru nebo zneškodňování odpadu neexistuje.

Žádost o poskytnutí tříděného sběru nebo zneškodňování odpadu se místním orgánům předkládá každoročně.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a uvede jednotlivé kategorie odpadu schválené místními orgány a dále způsob sběru, třídění, zpracování a zneškodňování uvedených kategorií odpadu v kempu nebo smlouvy uzavřené za tímto účelem se soukromými podniky. Žadatel případně každoročně předkládá příslušné prohlášení místním orgánům.

25.   Odvoz odpadu

Pokud místní orgány pověřené nakládáním s odpady nezajišťují sběr odpadu v místě nebo v blízkosti kempu, zajistí si kemp odvoz odpadu na příslušné místo sám a dbá o to, aby vzdálenost odvozu byla co nejkratší.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a uvede sběrná místa, kam je odpad odvážen, způsob odvozu a ujeté vzdálenosti.

26.   Výrobky na jedno použití

Nevyžaduje-li to zákon, nesmí vlastník kempu v pronajímaných ubytovacích zařízeních a v obchodech nabízet žádný z následujících výrobků na jedno použití:

toaletní potřeby typu „jedna porce“ nebo „jedno použití“ (jako jsou šampony, mýdlo, sprchovací čepice, atd.). Pokud se používá nějaký jiný výrobek na jedno použití, musí se v lokalitě, kde se tento výrobek používá, umístit zvláštní kontejner pro jeho zneškodnění v souladu s místním a národním systémem.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a uvede, které výrobky na jedno použití se používají, a odpovídající právní předpisy, které jejich používání vyžadují a poskytne popis druhu a systému sběru odpadu.

JINÉ SLUŽBY

27.   Zákaz kouření ve společenských prostorách

Ve společně užívaných prostorách musí být vymezeny nekuřácké zóny.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria.

28.   Veřejná doprava

Hosté a personál musí mít zajištěn snadný přístup k informacím o možnostech veřejné dopravy do místa ubytování a dalších místních cílů. Pokud neexistuje vhodná veřejná doprava, musí být rovněž poskytnuty informace o dalších, z hlediska životního prostředí výhodnějších dopravních prostředcích.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s kopiemi dostupných informačních materiálů.

OBECNÉ ŘÍZENÍ

Žadatelé, kteří používají systém řízení a auditu z hlediska ochrany životního prostředí registrovaný na základě nařízení EMAS nebo certifikovaný podle normy ISO 14001 automaticky splňují níže uvedená povinná kritéria obecného řízení. V tomto případě je registrace EMAS nebo certifikace ISO 14001 potvrzením splnění těchto povinných kritérií.

29.   Obecná údržba a opravy

Veškeré vybavení používané k poskytování služeb v kempu se musí udržovat a opravovat podle právních předpisů a vždy, když je to nezbytné, a tyto práce musí provádět pouze kvalifikovaný personál.

Pokud jde o vybavení uvedené v kritériích, musí si vedoucí kempu od technika vyžádat písemné prohlášení o četnosti právními předpisy stanovených údržbářských kontrol.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu se seznamem vybavení a osob či podniků zajišťujících údržbu.

30.   Údržba a opravy kotlů

a) Údržba a opravy kotlů musí být prováděny nejméně jednou ročně nebo i častěji, pokud to právní předpisy vyžadují nebo, je-li to nezbytné, kvalifikovanými odborníky podle norem IEC a podle použitelných vnitrostátních norem nebo podle pokynů od výrobce.

b) Kontroly se provádějí jednou ročně, aby se ověřilo, zda úrovně účinnosti stanovené ve směrnici 92/42/EHS, vnitrostátní právní předpisy nebo pokyny od výrobce jsou dodržovány, a zda jsou emise v rozsahu mezních hodnot. Jestliže kontroly údržby ukáží, že výše uvedené podmínky nejsou splněny, musí být neprodleně přijata nápravná opatření.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění obou částí tohoto kritéria včetně popisu kotlů a programu údržby, údajů o osobách/podnicích zajišťujících údržbu a popisu kontrol provedených během údržby.

31.   Stanovení zásad a akční program

Vedení kempu musí mít politiku týkající se ochrany životního prostředí a musí v tomto smyslu vydat stručné prohlášení a vypracovat přesný akční program s cílem zajistit provádění této politiky.

Akční program musí stanovit environmentální cíle týkající se energie, vody, chemických látek a odpadu; tyto cíle musí být každé dva roky přezkoumány, přičemž se berou v potaz kritéria oddílu B. V akčním programu musí být uvedena osoba v kempu zodpovědná za otázky životního prostředí, která je pověřena přijímáním potřebných opatření a dohledem nad prováděním cílů. Hosté musí být vyzýváni k vyjádření připomínek a stížností, jež je třeba brát v potaz.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s kopií environmentální politiky, kopií prohlášení o environmentální politice, kopií akčního programu a uvede, jak se berou v potaz podněty hostů.

32.   Školení personálu

Kemp musí personálu poskytnout informace a školení včetně písemných postupů nebo příruček, aby se zajistilo provádění environmentálních opatření a aby se zvýšilo povědomí zaměstnanců o chování šetrném k životnímu prostředí. Novému personálu musí být poskytnuto odpovídající školení během prvních čtyř týdnů po nástupu do zaměstnání a veškerému personálu alespoň jednou ročně.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s podrobnými informacemi o programu školení a jeho obsahu a upřesní, který druh školení byl poskytnut tomu kterému členu personálu a kdy.

33.   Informace určené hostům

Kemp musí poskytovat hostům informace o své environmentální politice včetně bezpečnostních a protipožárních předpisů, o přijatých opatřeních a o ekoznačce EU. Informace musí být hostům podávány aktivní formou na recepci společně s dotazníkem o jejich názoru na ekologická hlediska kempu. Upozornění vyzývající hosty k tomu, aby podporovali cíle v oblasti životního prostředí musí být umístěny viditelně především ve společných prostorech a v pronajímaných ubytovacích zařízeních.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s kopiemi informací a upozornění určených hostům a popíše postupy použité při šíření a shromažďování dotazníků a jejich vyhodnocování.

34.   Údaje o spotřebě energie a vody

Kemp musí stanovit postupy pro sběr a průběžnou kontrolu údajů o celkové spotřebě energie (kWh), o spotřebě elektrické energie (kWh), o spotřebě energie používané k vytápění (kWh) a o spotřebě vody (v litrech).

Sběr údajů se musí provádět ke každému přijatému vyúčtování nebo nejméně jednou za tři měsíce a údaje musí být vyjádřeny také jako spotřeba za jeden nocleh a na 1m2 vnitřní plochy. Kemp musí každoročně sdělit výsledky příslušnému subjektu, který posuzoval žádost.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s popisem postupů. Při podávání žádosti žadatel předloží údaje o výše uvedených spotřebách alespoň za předchozí tři měsíce (jsou-li již dostupné). Poté každoročně předkládá tyto údaje za předchozí rok. Pro obytné části (dlouhodobý pobyt) může být počet míst k přenocování stanoven na základě odhadu majitele/vedoucího kempu.

35.   Sběr ostatních údajů

Kemp musí stanovit postupy pro sběr a průběžnou kontrolu údajů o spotřebě chemických látek vyjádřených v litrech nebo kilogramech, uvést zda jde o koncentrát a udat množství vyprodukovaného odpadu (v litrech nebo kilogramech netříděného odpadu).

Sběr údajů se musí provádět alespoň jednou za šest měsíců a údaje musí být vyjádřeny také jako údaje o spotřebě nebo produkci za jeden nocleh a na 1 m2 vnitřní plochy. Kemp musí každoročně sdělit výsledky příslušnému subjektu, který posuzoval žádost.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s popisem postupů. Při podávání žádosti žadatel předloží údaje o výše uvedených spotřebách alespoň za předchozích šest měsíců (jsou-li již dostupné). Poté každoročně předkládá tyto údaje za předchozí rok. Žadatel přesně určí nabízené služby a uvede, zda se prádlo čistí na místě.

36.   Údaje uváděné na ekoznačce

V poli 2 ekoznačky se uvede následující text:

 opatření pro úsporu energie a vody a snížení množství odpadu,

 opatření environmentální správy na zlepšení environmentálního výkonu,

 opatření přijatá k omezení dopadu na životní prostředí.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží vzorek, jakým způsobem bude používat ekoznačku spolu s prohlášením o splnění tohoto kritéria.

ODDÍL B

Kritéria uvedená v čl. 2 odst. 2

Každému kritériu v tomto oddílu byla přiřazena hodnota vyjádřená v bodech nebo ve zlomcích bodu. Aby bylo možno udělit kempům ekoznačku, musí získat alespoň minimální počet bodů. Pokud kemp jako součást svých služeb nenabízí další ubytování, vhodné pro poskytnutí přístřeší nájemníkům, je minimální požadovaný počet bodů 16,5; pokud takové ubytování nabízí, je minimální požadovaný počet bodů 20.

Celkový požadovaný počet bodů se zvýší o 1 bod za každou z následujících nabízených doplňkových služeb, které jsou ve správě nebo vlastnictví kempu: stravovací služby (včetně snídaně) a trávení volného času. Trávení volného času zahrnuje saunu, bazén a všechna další zařízení, která se nachází na pozemku kempu a na zelených plochách, které nejsou součástí struktury kempu, jako jsou parky, lesy a zahrady přístupné hostům.

ENERGIE

37.   Výroba elektřiny s využitím solární, vodní a větrné energie (2 body)

Kemp musí využívat fotovoltaického (sluneční panely), místního hydroelektrického nebo větrného systému výroby elektrické energie, který dodává nebo bude dodávat alespoň 20 % celkové elektrické energie spotřebované za rok.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s dokumentací o fotovoltaickém, hydroelektrickém nebo větrném systému a s údaji jak o potenciálním, tak o skutečném výkonu.

38.   Vytápění z obnovitelných zdrojů energie (1,5 bodu)

Alespoň 50 % z celkové energie využívané k vytápění vnitřních prostorů nebo k ohřevu užitkové vody musí pocházet z obnovitelných zdrojů.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s údaji o energii spotřebované na vytápění vnitřních prostorů a na ohřev vody a s dokumentací o tom, že alespoň 50 % této energie pochází z obnovitelných zdrojů.

39.   Energetická účinnost kotle (1 bod)

Kemp musí být vybaven kotlem se čtyřmi hvězdičkami, jak je definován v článku 6 směrnice 92/42/EHS.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu se zprávou vypracovanou odbornými techniky odpovědnými za prodej nebo údržbu kotle.

40.   Emise NOx kotle (1,5 bodu)

Kotel musí být třídy 5 podle normy EN 297/A3 o emisích NOx a musí emitovat méně než 70 mg NOx/kWh.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu se zprávou vypracovanou odbornými techniky odpovědnými za prodej nebo údržbu kotle.

41.   Dálkové vytápění (1 bod)

Vytápění kempu musí být zajištěno dálkovým vytápěním.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s dokumentací o napojení na dálkové vytápění.

42.   Kombinace tepla a elektrické energie (1,5 bodu)

Veškerá elektrická energie a vytápění pro hygienická zařízení, společné prostory a nájemní ubytovací prostory musí být dodávány z kombinovaného zdroje tepla a elektrické energie. Pokud má kemp svůj vlastní kombinovaný zdroj, potom tento zdroj musí dodávat 70 % celkové spotřeby tepla a elektrické energie.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a poskytne dokumentaci o kombinovaném zdroji tepla a elektrické energie.

43.   Tepelné čerpadlo (1,5 bodu)

Kemp musí mít tepelné čerpadlo pro vytápění a/nebo klimatizaci.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a poskytne dokumentaci o tepelném čerpadle.

44.   Regenerace tepla (2 body)

Kemp musí být vybaven systémem na regeneraci tepla pro jednu (1 bod) nebo dvě (2 body) z následujících kategorií: chladicí systémy, ventilátory, pračky, myčky nádobí, bazén(y), odpadní vody z hygienického zařízení.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a poskytne dokumentaci o systému obnovy tepla.

45.   Regulace teploty (1,5 bodu)

Musí být možno samostatně regulovat teplotu v každém společném prostoru a nájemním ubytovacím prostoru.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a poskytne dokumentaci o systémech regulace teploty.

46.   Izolace stávajících budov (2 body)

Vytápěné/klimatizované budovy na pozemku kempu musí mít vyšší izolaci, než jaké jsou minimální národní požadavky, aby bylo zajištěno výrazné snížení spotřeby energie.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria, vystavené příslušným energetikem a poskytne dokumentaci o izolaci a minimálních národních požadavcích.

47.   Klimatizace (1,5 bodu)

Klimatizační systém musí mít energetickou účinnost třídy A, jak stanovuje směrnice Komise 2002/31/ES nebo musí mít rovnocennou energetickou účinnost.

Toto kritérium se nepoužije na zařízení, která mohou být napájena také z jiných energetických zdrojů, na zařízení typu vzduch-voda a voda-voda, nebo na jednotky s výstupem (chladicím výkonem) vyšším než 12 kW.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží technickou zprávu vypracovanou odbornými techniky odpovědnými za montáž, prodej nebo údržbu klimatizačního systému.

48.   Automatické vypínání klimatizace (1 bod)

Musí být instalován automatický systém, který vypne klimatizaci nájemních ubytovacích zařízení při otevření oken.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží technické údaje od profesionálního technika odpovědného za instalaci, prodej a/nebo údržbu klimatizačního systému.

49.   Bioklimatická architektura (2 body)

Budovy na pozemku kempu musí být postaveny podle principů bioklimatické architektury.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení toho, jak kemp splňuje toto kritérium a poskytne příslušnou dokumentaci.

50.   Energeticky účinné chladničky (1 bod), myčky nádobí (1 bod), pračky (1 bod), sušičky prádla/bubnové sušičky (1 bod) a kancelářské přístroje (1 bod) (až 5 bodů)

a) (1 bod): Všechny chladničky pro domácnost musí mít energetickou účinnost třídy A, A+ nebo A++ podle směrnice Komise 2003/66/ES ze dne 3. července 2003, kterou se mění směrnice Komise 94/2/ES, kterou se provádí směrnice Rady 92/75/EHS, pokud jde o uvádění spotřeby energie na energetických štítcích elektrických chladniček a mrazniček pro domácnost a jejich kombinací ( 9 ), a všechny mrazící pulty a mini-bary musí být alespoň třídy C. Směrnice Komise 2003/66/ES vstoupí v platnost dne 1. července 2004.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží dokumentaci uvádějící energetickou třídu všech chladniček, mrazících pultů a mini-barů a označí ty, kterým byla udělena ekoznačka.

b) (1 bod): Všechny myčky nádobí pro domácnost musí mít energetickou účinnost třídy A podle směrnice Komise 1999/9/ES ze dne 26. února 1999, kterou se mění směrnice 97/17/ES, kterou se provádí směrnice Rady 92/75/EHS, pokud jde o uvádění spotřeby energie na energetických štítcích myček nádobí pro domácnost ( 10 ).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží dokumentaci uvádějící energetickou třídu všech myček na nádobí a označí ty, kterým byla udělena ekoznačka.

Poznámka: Toto kritérium se nepoužije na myčky nádobí, které nejsou zahrnuty ve směrnici 1999/9/ES (např. průmyslové myčky).

c) (1 bod): pračky pro domácnost musí mít energetickou účinnost třídy A podle směrnice Komise 96/89/ES ze dne 17. prosince 1996, kterou se mění směrnice 95/12/ES, kterou se provádí směrnice Rady 92/75/EHS, pokud jde o uvádění spotřeby energie na energetických štítcích praček pro domácnost ( 11 ).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží dokumentaci uvádějící energetickou třídu všech praček a označí ty, kterým byla udělena ekoznačka.

Poznámka: Toto kritérium se nepoužije na pračky, které nejsou zahrnuty ve směrnici 96/89/ES (např. průmyslové pračky).

d) (1 bod): Alespoň 80 % kancelářských přístrojů (osobní počítače, monitory, faxy, tiskárny, skenery, fotokopírky) musí splňovat kritéria pro obdržení Energy Star stanovená v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 2422/2001 ze dne 6. listopadu 2001 o programu Společenství na označování energetické účinnosti kancelářských přístrojů štítky ( 12 ).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží dokumentaci o splnění kritérií pro obdržení Energy Star u kancelářských přístrojů nebo uvede osobní počítače a přenosné počítače, kterým byla udělena ekoznačka.

e) (1 bod): Všechny elektrické bubnové sušičky musí mít energetickou účinnost třídy A podle směrnice Komise 1995/13/ES ( 13 ) ze dne 23. května 1995, kterou se provádí směrnice Rady 92/75/EHS, pokud jde o uvádění spotřeby energie na štítcích elektrických bubnových sušiček.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží dokumentaci uvádějící energetickou třídu všech elektrických bubnových sušiček a označí ty, kterým byla udělena ekoznačka.

Poznámka: Toto kritérium se elektrické bubnové sušičky, které nejsou zahrnuty ve směrnici 1995/13/EHS (např. průmyslové bubnové sušičky).

51.   Elektrické vysoušeče vlasů a sušiče rukou (1 bod)

Všechny elektrické vysoušeče vlasů a sušiče rukou musí být vybaveny fotobuňkou nebo mít udělenou ekoznačku ISO, typ I.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium.

52.   Umístění chladniček (1 bod)

Chladničky v kuchyních, kioscích a obchodech musí být umístěny a nastaveny podle zásad úspor energie.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium.

53.   Automatické zhasínání světel v nájemních ubytovacích prostorách (1 bod)

Systém automatického zhasínání světel při odchodu hostů z ubytovacích prostor musí být umístěn v 80 % ubytovacích prostor kempu.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží technickou zprávu vypracovanou odbornými techniky odpovědnými za montáž nebo údržbu těchto systémů.

54.   Časový spínač v sauně (1 bod)

Všechny části sauny musí mít časový spínač.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží technické údaje od profesionálního technika odpovědného za instalaci a/nebo údržbu tohoto systému.

55.   Vyhřívání bazénu z obnovitelného zdroje energie (1,5 bodu)

Energie pro vyhřívání vody v bazénu musí pocházet z obnovitelných zdrojů energie. Nejméně 50 %: 1 bod, 100 %: 1,5 bodu.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a poskytne údaje o spotřebě energie pro vyhřívání vody v bazénu a dokumentaci prokazující, jaké množství energie pochází z obnovitelných zdrojů energie.

56.   Automatické zhasínání venkovních světel (1,5 bodu)

Venkovní světla, jejichž osvětlení z bezpečnostních důvodů není nutné, se musí po stanovené hodině automaticky zhasínat nebo být aktivovány na fotobuňku.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží technickou zprávu vypracovanou odbornými techniky odpovědnými za montáž nebo údržbu těchto systémů.

VODA

57.   Používání dešťové vody (1,5 bodu) a recyklované vody (1,5 bodu)

a) (1,5 bodu): dešťová voda musí být shromažďována, ale nesmí být používána jako užitková voda a jako pitná voda.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium spolu s příslušnou dokumentací a dostatečnými důkazy o naprostém oddělení rozvodného systému pitné a užitkové vody.

b) (1,5 bodu): Recyklovaná voda musí být shromažďována, ale nesmí být používána jako užitková voda a jako pitná voda.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium spolu s příslušnou dokumentací a dostatečnými důkazy o naprostém oddělení rozvodného systému pitné a užitkové vody.

58.   Automatické zavlažovací systémy venkovních prostor (1 bod)

Kemp musí používat automatický systém, který optimalizuje dobu zavlažování a spotřebu vody při zavlažování venkovních rostlin/zeleně.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení o tom, jak kemp splňuje toto kritérium a poskytne příslušnou podpůrnou dokumentaci.

59.   Průtok vody z kohoutků a ze sprchových hlavic (1,5 bodu)

Průměr průtoku vody u všech kohoutků a sprchových hlavic vyjma vanových baterií nesmí překročit 8 litrů/min.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium, spolu s příslušnou dokumentací.

60.   Splachování WC (1,5 bodu)

Alespoň 80 % toalet musí spotřebovat nejvýše šest litrů na jedno spláchnutí.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium, spolu s příslušnou dokumentací.

61.   Spotřeba vody myček nádobí (1 bod)

Spotřeba vody u myček nádobí (vyjádřená jako W(měřená)) musí být nižší nebo se rovnat prahové hodnotě definované v níže uvedené rovnici za použití téže zkušební metody EN 50242 a stejného mycího cyklu, které jsou stanoveny ve směrnici Komise 97/17/ES ( 14 ):

W(měřená) ≤ (0,625 × S) + 9,25

kde:

W(měřená) = měřená spotřeba vody myčky nádobí v litrech na cyklus vyjádřená na jedno desetinné místo,

S = použitelný počet normovaných sad příborů v myčce nádobí.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží technickou zprávu vypracovanou odbornými techniky odpovědnými za výrobu, prodej nebo údržbu myček nádobí, nebo důkaz, že myčkám nádobí byla udělena ekoznačka Společenství.

62.   Spotřeba vody praček (1 bod)

Pračky používané v kempu hosty a jeho zaměstnanci nebo pračky používané poskytovatelem prádelních služeb kempu musí spotřebovávat nejvýše 12 litrů vody na kilogram prádla, měřeno podle normy EN 60456:1999 s použitím téhož normovaného cyklu pro bavlnu při 60 oC, který je stanoven ve směrnici Komise 95/12/ES ( 15 ).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží technickou zprávu vypracovanou odbornými techniky odpovědnými za výrobu, prodej nebo údržbu praček, nebo důkaz, že pračkám byla udělena ekoznačka Společenství. Kemp předloží technickou dokumentaci od svého poskytovatele prádelních služeb prokazující, že pračky splňují toto kritérium.

63.   Teplota a průtok vody z kohoutků (1 bod)

Alespoň 80 % kohoutků musí umožňovat přesné a rychlé nastavení teploty a průtoku vody.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium a poskytne příslušnou dokumentaci.

64.   Doba sprchování (1,5 bodu)

Všechny sprchy v hygienických/společných prostorech musí být vybaveny časovým spínačem/fotobuňkou aby došlo k zastavení průtoku vody po uplynutí stanoveného času nebo pokud se sprcha nepoužívá.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení o tom, jak kemp splňuje toto kritérium a poskytne příslušnou dokumentaci.

65.   Zakrytí bazénu (1 bod)

Bazén musí být, v noci nebo pokud se nepoužívá déle než jeden den, zakrytý, aby se zabránilo ochlazení vody v bazénu a aby se snížilo odpařování vody.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení o tom, jak kemp splňuje toto kritérium a poskytne příslušnou dokumentaci.

66.   Odstranění náledí (až 1,5 bodu)

Pokud je nutné odstranit náledí z cest, musí se k tomu použít mechanické prostředky nebo písek/štěrk tak, aby v případě náledí/sněhu byly cesty na pozemku kempu bezpečné (1,5 bodu).

Pokud se náledí odstraňuje chemickými prostředky, musí se používat materiál, který neobsahuje více než 1 % iontů chloridu (Cl-) (1 bod) nebo prostředky, kterým byla udělena ekoznačka Společenství nebo jiné národní nebo regionální ekoznačky ISO, typ I (1,5 bodu).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení o tom, jak kemp splňuje toto kritérium a poskytne příslušnou podpůrnou dokumentaci.

67.   Údaje o tvrdosti vody (1 bod)

V blízkosti hygienických prostorů/praček/myček nádobí musí být umístěno oznámení o tvrdosti vody v místě kempu, aby se hosté a zaměstnanci mohli lépe rozhodovat o používání čistících, mycích a pracích prostředků nebo se musí používat automatický dávkovací systém, který optimalizuje dávkování těchto prostředků podle tvrdosti vody.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a poskytne příslušnou dokumentaci o tom, jakým způsobem jsou hosté informováni.

68.   Úsporné pisoáry (1,5 bodu)

Alespoň 50 % všech pisoárů musí používat systém bez vody nebo musí mít ruční/elektronický systém splachování, který umožňuje jednotlivé splachování každého pisoáru pouze po jeho použití.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobnou podpůrnou dokumentaci o tom, jak kemp splňuje toto kritérium.

69.   Místní druhy vegetace používané pro novou venkovní výsadbu (1 bod)

Veškerá výsadba stromů a živých plotů ve venkovních prostorách musí být vytvořena z místních druhů vegetace.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení o tom, jak kemp splňuje toto kritérium a poskytne příslušnou dokumentaci vytvořenou experty.

70.   Výměna ručníků a prostěradel (1 bod)

Hosté musí být informováni o ekologické politice kempu, podle které se ručníky a prostěradla v nájemních ubytovacích prostorech vyměňují buďto na požadavek hosta nebo pravidelně jednou týdně v případě ubytování nižší třídy, v případě ubytování vyšší třídy dvakrát týdně. Toto se týká pouze nájemních ubytovacích prostor, kde je do poskytovaných služeb zahrnuto i poskytování ručníků a/nebo prostěradel.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a poskytne příslušnou dokumentaci o tom, jakým způsobem jsou hosté informováni.

NEBEZPEČNÉ CHEMIKÁLIE

71.   Čisticí prostředky (až 4 body)

Alespoň 80 % (v hmotnosti) prostředků na ruční mytí nádobí nebo mycích prostředků do myček nádobí nebo pracích prášků nebo univerzálních čisticích prostředků, které kemp používá, musí mít ekoznačku Společenství nebo jinou národní nebo regionální ekoznačku ISO typu I (1 bod za každou z uvedených čtyř kategorií chemických prostředků).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží údaje a dokumentaci (včetně příslušných faktur) uvádějící celková použitá množství těchto výrobků a množství výrobků, kterým byla udělena ekoznačka.

72.   Vnitřní malby a nátěry (1 bod)

Alespoň 50 % barev a laků použitých ve vnitřních prostorech budov a ubytovacích prostorech, s výjimkou nájemných obytných přívěsů a obytných vozů, musí mít ekoznačku Společenství nebo jinou národní nebo regionální ekoznačku ISO typu I.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží údaje a dokumentaci (včetně příslušných faktur) uvádějící celková použitá množství těchto výrobků a množství výrobků, kterým byla udělena ekoznačka.

73.   Mytí aut pouze ve speciálních prostorech (1 bod)

Musí být zakázáno mytí aut, nebo může být povoleno pouze v prostorech, které jsou speciálně vybaveny tak, aby mohly zachycovat vodu a použité mycí prostředky a odvádět je do kanalizační sítě.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a poskytne příslušnou dokumentaci.

74.   Podpora alternativ k umělým podpalovačům pro grilování (1 bod)

Kromě umělých podpalovačů pro grilování se v obchodech musí prodávat také alternativní výrobky jako je řepkový olej nebo výrobky z konopí.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria.

75.   Dávkování dezinfekčních prostředků do bazénu (1 bod)

Bazén musí být vybaven systémem automatického dávkování, který k dosažení optimálního hygienického výsledku spotřebuje minimální množství dezinfekčního prostředku.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží technickou dokumentaci o systému automatického dávkování.

76.   Mechanické čistění (1 bod)

Kemp musí mít přesné postupy pro provádění čištění bez použití chemických prostředků, např. s použitím výrobků na bázi mikrovláken nebo jiných nechemických čisticích materiálů nebo pomocí činností s podobnými účinky.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium, případně spolu s příslušnou dokumentací.

77.   Ekologické zahradnictví (2 body)

Zelené plochy musí být udržovány buď bez používání pesticidů, nebo podle zásad ekologického zemědělství stanovených nařízením Rady (EHS) 2092/91 ze dne 24. června 1991 o ekologickém zemědělství a k němu se vztahujícím označování zemědělských produktů a potravin ( 16 ) ve znění pozdějších předpisů, nebo vnitrostátními právními předpisy či uznanými národními ekologickými programy.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium, případně spolu s příslušnou dokumentací.

78.   Odpuzující prostředky proti hmyzu a škůdcům (až 2 body)

Architektonický návrh ubytovacích prostor a zásady hygieny (jako je stavba výztuží pro zabránění průniku potkanů do budovy, používání sítí proti komárům) musí zajistit, aby používání prostředků odpuzujících hmyz a škůdce v kempu bylo přísně udržováno na minimu (1 bod).

Pokud se použijí prostředky odpuzující hmyz a škůdce, musí se používat pouze látky, které jsou povoleny pro ekologické zemědělství (ve smyslu nařízení Rady (EHS) 2092/91) nebo kterým byla udělena ekoznačka Společenství nebo jiné národní nebo regionální ekoznačky ISO, typ I (1 bod).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení o tom, jak kemp splňuje toto kritérium, případně spolu s příslušnou dokumentací.

ODPAD

79.   Kompostování (až 3 body)

Kemp musí třídit organický odpad (zahradní odpad – 2 body, kuchyňský odpad – 1 bod) a musí zajistit, aby byl zkompostován podle předpisů místních orgánů (např. místní správou, samotným kempem nebo soukromým podnikem).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium, případně spolu s příslušnou dokumentací.

80.   Nápoje v plechovkách na jedno použití (2 body)

Nestanoví-li zákon jinak, nesmějí se v prostorech, které jsou ve vlastnictví kempu, nebo pod jeho přímou správou, nabízet nápoje v plechovkách na jedno použití.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria a uvede, které výrobky na jedno použití tohoto typu jsou používány, popřípadě právní předpisy, které vyžadují jejich použití.

81.   Balení snídaně/potravin a zboží na jedno použití (2 body)

Pro podávání snídaní nebo jiných potravin se nesmí používat balíčky a poháry, talíře nebo příbory na jedno použití.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium, spolu s příslušnou dokumentací.

82.   Zneškodňování tuků/olejů (až 3 body)

Musí být umístěny odlučovače tuků a tuky nebo oleje z pečení a ze smažení se musí shromažďovat a příslušným způsobem zneškodňovat.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým kemp splňuje toto kritérium, spolu s příslušnou dokumentací.

83.   Únik látek z vozidel na parkovištích (1 bod)

Olej a podobné kapaliny vytékající z vozidel na parkovišti musí být zachycovány a správně zneškodňovány.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium, spolu s příslušnou dokumentací.

84.   Použité textilie, nábytek a ostatní výrobky (až 3 body)

Použitý nábytek, textilie a ostatní výrobky musí být prodány nebo darovány charitativním organizacím či jiným sdružením, které tyto předměty sbírají a znovu rozdělují.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium, spolu s příslušnou dokumentací od jednotlivých sdružení.

JINÉ SLUŽBY

85.   Regulace provozu kempu (1 bod)

Veškerý dopravní provoz (hostů a údržby/dopravy) na území kempu musí být časově omezen a povolen jen v určitých prostorech.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium, spolu s příslušnou dokumentací.

86.   Provoz zapříčiněný kempem (1 bod)

Kemp nesmí pro dopravu a údržbu na svém území používat vozidla se spalovacím motorem.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium, spolu s příslušnou dokumentací.

87.   Vozíky pro hosty kempu (1 bod)

Hosté musí mít k dispozici zdarma vozíky nebo jiné nemotorové prostředky pro přepravu zavazadel a nákupů v místě kempu.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium, spolu s příslušnou dokumentací.

88.   Volné povrchy (1 bod)

Alespoň 90 % povrchu v areálu kempu není pokryto asfaltem/cementem nebo jiným krycím materiálem, který zabraňuje správnému odvodnění a provzdušnění půdy.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium, spolu s příslušnou dokumentací.

89.   Úpravy střech (1,5 bodu)

Alespoň 50 % střech budov v kempu, které vyhovují úpravám (rovné střechy nebo střechy s malým úhlem sklonu), musí být zatravněno nebo osazeno.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium, spolu s příslušnou dokumentací.

90.   Komunikace a vzdělávání v oblasti životního prostředí (až 3 body)

Kemp musí hosty informovat o místních opatřeních v oblasti ochrany biologické rozmanitosti, krajiny a přírody (1,5 bodu). Zábava hostů zahrnuje také prvky vzdělávání v oblasti ekologie (1,5 bodu).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium, spolu s příslušnou dokumentací.

91.   Zákaz kouření ve společných prostorech a v nájemních ubytovacích prostorech (1 bod)

Kouření musí být zakázáno alespoň v 50 % vnitřních společných prostor a v 50 % nájemních ubytovacích prostor.

Posuzování a ověřování: Žadatel uvede počet a druh prostor a označí ty, ve kterých se nesmí kouřit.

92.   Jízdní kola (1,5 bodu)

Hosté musí mít k dispozici jízdní kola. (Nejméně 2 jízdní kola na každých 50 stanovišť a/nebo nájemních ubytovacích jednotek).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium.

93.   Vratné nebo znovu naplnitelné láhve (až 3 body)

Kemp musí nabízet nápoje ve vratných lahvích: nealkoholické nápoje (1 bod), voda (1 bod) a pivo (1 bod).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení, jakým způsobem kemp splňuje toto kritérium, spolu s příslušnou dokumentací od dodavatelů lahví.

94.   Papírové výrobky (až 2 body)

Alespoň 50 % toaletního nebo absorpčního papíru nebo používaného kancelářského papíru musí mít ekoznačku Společenství nebo jinou národní nebo regionální ekoznačku ISO typu I (1 bod za každou z uvedených dvou skupin papírových výrobků).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží údaje a dokumentaci (včetně příslušných faktur) uvádějící celková použitá množství těchto výrobků a množství výrobků, kterým byla udělena ekoznačka.

95.   Předměty dlouhodobé spotřeby (až 3 body)

Alespoň 10 % z každé skupiny předmětů dlouhodobé spotřeby, které se nacházejí v kempu (např. ložní prádlo, ručníky, ubrusy, osobní počítače, přenosné, televizory, matrace, nábytek, pračky, myčky nádobí, chladničky, vysavače, tvrdé podlahové krytiny, žárovky atd.) musí mít ekoznačku Společenství nebo jinou národní nebo regionální ekoznačku ISO typu I (1 bod za každou z nejvýše tří skupin předmětů dlouhodobé spotřeby).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží údaje a dokumentaci uvádějící počet těchto předmětů, které vlastní, a počet těch, kterým byla udělena ekoznačka.

96.   Místní potravinářské výrobky (až 4,5 bodu)

Při každém jídle, včetně snídaně, (1,5 bodu) a v obchodě (1,5 bodu) musí být nabízeny alespoň dva potravinářské výrobky z místních zdrojů.

Popřípadě musí být zakázána konzumace místních ohrožených druhů jako jsou určité druhy ryb a korýšů a „divoké zvěře“ (1,5 bodu).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s příslušnou dokumentací.

97.   Ekologické potraviny (až 2 body)

Hlavní složky alespoň dvou jídel (1 bod) a alespoň 4 výrobky prodávané v obchodě (1 bod) musí pocházet z ekologického zemědělství v souladu s nařízením (EHS) 2092/91.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s příslušnou dokumentací.

OBECNÉ ŘÍZENÍ

98.   Registrace EMAS (3 body), certifikace ISO (1,5 bodu) kempu

Kemp musí být zaregistrován v systému Společenství řízení a auditu z hlediska ochrany životního prostředí (EMAS) (3 body) nebo musí mít certifikaci podle normy ISO 14001 (1,5 bodu).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží důkaz o registraci EMAS nebo o certifikaci ISO 14001.

99.   Registrace EMAS (1,5 bodu) nebo certifikace ISO (1 bod) dodavatelů

Alespoň jeden z hlavních dodavatelů výrobků nebo poskytovatelů služeb kempu musí být zaregistrován v systému EMAS (1,5 bodu) nebo musí mít certifikaci podle normy ISO 14001 (1 bod).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží důkaz o registraci EMAS nebo o certifikaci ISO 14001 alespoň jednoho ze svých hlavních dodavatelů.

100.   Vyhovění subdodavatelů kritériím oddílu A (až 2 body)

Všichni subdodavatelé dvou dalších služeb (stravovací služby, trávení volného času) musí vyhovět alespoň kritériím oddílu A současné ekoznačky, které jsou aplikovatelné na dané služby (1 bod za každou službu, kterou kemp poskytuje).

Posuzování a ověřování: Žadatel poskytne příslušnou dokumentaci smluvních ujednání se svými subdodavateli o jejich vyhovění kritériím oddílu A.

101.   Elektroměry a vodoměry (až 2 body)

Kemp musí být vybaven doplňkovými elektroměry a vodoměry, aby bylo možné měřit spotřebu různých činností nebo zařízení (1 bod). Každé stanoviště má svoje vlastní měřidlo spotřeby energie a vody (1 bod).

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží podrobné vysvětlení o tom, jak kemp splňuje toto kritérium a popřípadě poskytne analýzu evidovaných údajů.

102.   Doplňková opatření v oblasti životního prostředí (maximálně 3 body)

Buď:

a) Doplňková opatření v oblasti životního prostředí (až 1,5 bodu za každou, nejvýše 3 body): S cílem zlepšit situaci v oblasti ochrany životního prostředí kempů, musí vedení kempu přijmout doplňková opatření, která nejsou zahrnuta v žádném z uvedených kritérií v tomto oddíle nebo oddíle A. Příslušný orgán, který posuzuje žádost, přidělí těmto opatřením určitý počet bodů, přičemž se nepřekročí 1,5 bodu za opatření.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží prohlášení o splnění tohoto kritéria spolu s úplným popisem každého doplňkového opatření, o kterém se žadatel domnívá, že by mělo být vzato v potaz.

nebo

b) Udělení ekoznačky (3 body): Kempu musí být udělena národní nebo regionální ekoznačka ISO typu I.

Posuzování a ověřování: Žadatel předloží důkaz o udělení ekoznačky.



( 1 ) Úř. věst. L 237, 21.9.2000, s. 1.

( 2 ) Úř. věst. L 107, 30.4.1996, s. 4.

( 3 ) Úř. věst. L 293, 22.11.2000, s. 18. Rozhodnutí ve znění rozhodnutí 2003/393/ES (Úř. věst. L 135, 3.6.2003, s. 31).

( 4 ) Úř. věst. L 283, 27.10.2001, s. 33.

( 5 ) Úř. věst. L 167, 22.6.1992, s. 17.

( 6 ) Úř. věst. L 86, 3.4.2002, s. 26.

( 7 ) Úř. věst. L 71, 10.3.1998, s. 1.

( 8 ) Úř. věst. L 226, 6.9.2000, s. 3.

( 9 ) Úř. věst. L 170, 9.7.2003, s. 10.

( 10 ) Úř. věst. L 56, 4.3.1999, s. 46.

( 11 ) Úř. věst. L 338, 28.12.1996, s. 85.

( 12 ) Úř. věst. L 332, 15.12.2001, s. 1.

( 13 ) Úř. věst. L 136, 21.6.1995, s. 28.

( 14 ) Úř. věst. L 118, 7.5.1997, s. 1.

( 15 ) Úř. věst. L 136, 21.6.1995, s. 1.

( 16 ) Úř. věst. L 198, 22.7.1991, s. 1.

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU