(EU) 2025/2060Nařízení Komise (EU) 2025/2060 ze dne 14. října 2025, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) No 1333/2008, pokud jde o použití kyseliny sorbové (E 200) a sorbanu draselného (E 202) v tepelně neošetřených rostlinných pěnách

Publikováno: Úř. věst. L 2060, 15.10.2025 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 14. října 2025 Autor předpisu:
Platnost od: 4. listopadu 2025 Nabývá účinnosti: 4. listopadu 2025
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
 Obsah   Tisk   Export  Skrýt přehled Celkový přehled   Skrýt názvy Zobrazit názvy  

Předpisem se mění

(ES) č. 1333/2008;

Provádí předpisy

(ES) č. 1331/2008; (ES) č. 1333/2008;

Oblasti

Věcný rejstřík

CZ-NACE

10; 11;
Původní znění předpisu

European flag

Úřední věstník
Evropské unie

CS

Řada L


2025/2060

15.10.2025

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2025/2060

ze dne 14. října 2025,

kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) No 1333/2008, pokud jde o použití kyseliny sorbové (E 200) a sorbanu draselného (E 202) v tepelně neošetřených rostlinných pěnách

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (2), a zejména na čl. 7 odst. 5 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití.

(2)

Podle čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 1331/2008 lze seznam potravinářských přídatných látek Unie aktualizovat buď z podnětu Komise, nebo na základě žádosti členského státu nebo zúčastněné strany.

(3)

V červnu 2024 byla Komisi podána žádost o povolení použití sorbanu draselného (E 202) jako konzervantu v tepelně neošetřených rostlinných pěnách do maximálního množství 500 mg/kg. Žádost byla následně zpřístupněna členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008.

(4)

Podle přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 jsou kyselina sorbová (E 200) a sorban draselný (E 202) regulovány jako skupina „kyselina sorbová – sorban draselný (E 200 – 202)“ a jsou povoleny pro kombinované použití v celé řadě potravin. V kategorii potravin 16 „Dezerty, kromě výrobků spadajících do kategorií 1, 3 a 4“ jsou kyselina sorbová – sorban draselný (E 200 – 202) povoleny pro použití v tepelně neošetřených dezertech na bázi mléka v maximálním množství 300 mg/kg, v želatinových dezertech na bázi vody s ovocnou příchutí frugtgrød, rote Grützepasha v maximálním množství 1 000 mg/kg a v dezertu ostkaka v maximálním množství 2 000 mg/kg.

(5)

Tepelně neošetřené rostlinné pěny jsou dezerty s různými příchutěmi (např. ovocnou, čokoládovou) s pH v rozmezí 3,5 až 5,5, které nelze pasterizovat ani sterilizovat, protože by se tím zničily jejich organoleptické vlastnosti, jako je nadýchanost, jemnost a konzistence. Pro zajištění mikrobiologické bezpečnosti výrobku až do konce doby jeho použitelnosti je proto nezbytné použití konzervantu. Pro použití v tepelně neošetřených rostlinných pěnách byl jako vhodný konzervant označen sorban draselný (E 202) v množství do 500 mg/kg, a to z důvodu jeho účinnosti při kyselém pH k než 7,4, aniž by měl negativní účinky na chuť.

(6)

Dne 1. března 2019 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) vědecké stanovisko k následným krokům po přehodnocení kyseliny sorbové (E 200) a sorbanu draselného (E 202) jako potravinářských přídatných látek (3). Na základě nových údajů o reprodukční toxicitě úřad změnil dočasnou hodnotu přijatelného denního příjmu (dále jen „ADI“) v případě kyseliny sorbové (E 200) a její draselné sůli (E 202) na nový skupinový ADI ve výši 11 mg kyseliny sorbové / kg tělesné hmotnosti na den. Odhady expozice byly výrazně nižší než nový skupinový ADI pro všechny skupiny obyvatelstva, a to jak na střední, tak na vysoké úrovni.

(7)

Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie stanoveného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008 požádat o stanovisko úřadu s výjimkou případu, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. Vzhledem k tomu, že kyselina sorbová (E 200) a sorban draselný (E 202) jsou nařízením (ES) č. 1333/2008 povoleny pro použití v široké škále potravin, včetně různých dezertů v kategorii potravin 16 „Dezerty, kromě výrobků spadajících do kategorií 1, 3 a 4“, neočekává se, že navrhované použití v tepelně neošetřených rostlinných pěnách bude mít významný dopad na celkovou expozici, která tedy zůstane pod úrovní ADI. Tato skutečnost je rovněž podpořena odhadem, který poskytl žadatel s použitím modelu příjmu potravinářských přídatných látek vyvinutého úřadem. Použití kyseliny sorbové (E 200) a sorbanu draselného (E 202) v tepelně neošetřených rostlinných pěnách tedy pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví, a proto není nutné žádat úřad o stanovisko.

(8)

Je proto vhodné povolit použitíí kyseliny sorbové (200) a sorbanu draselného (E 202) jako konzervantů v tepelně neošetřených rostlinných pěnách v maximálním množství 500 mg/kg.

(9)

Nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno.

(10)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 14. října 2025.

Za Komisi

předsedkyně

Ursula VON DER LEYEN


(1)   Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj.

(2)   Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj.

(3)  Scientific Opinion on the follow-up of the re-evaluation of sorbic acid (E200) and potassium sorbate (E202) as food additives.. EFSA Journal 2019;17(3):5625, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2019.5625.


PŘÍLOHA

V části E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 v kategorii potravin 16 „Dezerty, kromě výrobků spadajících do kategorií 1, 3 a 4“ se mezi položky pro potravinářské přídatné látky E 160d Lykopen a E 200 – 202 Kyselina sorbová – sorban draselný vkládá nová položka, která zní:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

500

(1) (2)

pouze tepelně neošetřené rostlinné pěny“


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2025/2060/oj

ISSN 1977-0626 (electronic edition)


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU