|
1)
|
v příloze I se bod 2.3 nahrazuje tímto:
|
„2.3.
|
Počáteční kojenecká výživa vyrobená z hydrolyzovaných bílkovin
Počáteční kojenecká výživa vyrobená z hydrolyzovaných bílkovin musí splňovat požadavky týkající se bílkovin stanovené v bodě 2.3.1, 2.3.2, 2.3.3, 2.3.4 nebo 2.3.5.
|
|
2.3.1.
|
Požadavky týkající se bílkovin – skupina A
|
|
2.3.1.1.
|
Obsah bílkovin
|
Nejméně
|
Nejvíce
|
|
0,44 g/100 kJ
|
0,67 g/100 kJ
|
|
(1,86 g/100 kcal)
|
(2,8 g/100 kcal)
|
|
|
2.3.1.2.
|
Zdroj bílkovin
Bílkoviny z demineralizované sladké syrovátky získané z kravského mléka po enzymatickém vysrážení kaseinů pomocí chymozinu, které sestávají z těchto látek:
|
a)
|
63 % izolátů syrovátkových bílkovin bez kaseinových glykomakropeptidů s minimálním obsahem bílkovin v sušině 95 % a méně než 70 % denaturací bílkovin a obsahem popela nejvýše 3 % a
|
|
b)
|
37 % bílkovinného koncentrátu ze sladké syrovátky s minimálním obsahem bílkovin v sušině 87 % a méně než 70 % denaturací bílkovin a obsahem popela nejvýše 3,5 %.
|
|
|
2.3.1.3.
|
Zpracování bílkovin
Dvoustupňový proces hydrolýzy s použitím přípravku z trypsinu, přičemž mezi těmito dvěma stupni hydrolýzy dochází k tepelnému ošetření (3 až 10 minut při teplotě 80 až 100 °C).
|
|
2.3.1.4.
|
Nezbytné a podmíněně nezbytné aminokyseliny a L-karnitin
Pro stejnou energetickou hodnotu musí pokračovací kojenecká výživa vyrobená z hydrolyzovaných bílkovin obsahovat každou nezbytnou a podmíněně nezbytnou aminokyselinu nejméně ve stejném využitelném množství, jaké je obsaženo v referenční bílkovině uvedené v příloze III oddíle B. Při výpočtu se však mohou koncentrace methioninu a cysteinu sečíst, pokud poměr methioninu k cysteinu nepřesahuje hodnotu 2, a stejně tak se mohou sečíst koncentrace fenylalaninu a tyrosinu, pokud poměr tyrosinu k fenylalaninu nepřesahuje hodnotu 2. Pokud je vhodnost dotčeného výrobku pro kojence prokázána v souladu s čl. 3 odst. 3, může být poměr methioninu k cysteinu a tyrosinu k fenylalaninu větší než 2.
Obsah L-karnitinu musí být nejméně 0,3 mg/100 kJ (1,2 mg/100 kcal).
|
|
2.3.2.
|
Požadavky týkající se bílkovin – skupina B
|
|
2.3.2.1.
|
Obsah bílkovin
|
Nejméně
|
Nejvíce
|
|
0,55 g/100 kJ
|
0,67 g/100 kJ
|
|
(2,3 g/100 kcal)
|
(2,8 g/100 kcal)
|
|
|
2.3.2.2.
|
Zdroj bílkovin
Syrovátkové bílkoviny získané z kravského mléka, které sestávají z těchto látek:
|
a)
|
77 % kyselé syrovátky ze syrovátkového bílkovinného koncentrátu s obsahem bílkovin 35 až 80 %;
|
|
b)
|
23 % sladké syrovátky z demineralizované sladké syrovátky s minimálním obsahem bílkovin 12,5 %.
|
|
|
2.3.2.3.
|
Zpracování bílkovin
Výchozí surovina se hydratuje a zahřívá. Po tepelném ošetření se provede hydrolýza při pH 7,5 až 8,5 a teplotě 55 až 70 °C s použitím enzymové směsi serinové endopeptidázy a proteázového/peptidázového komplexu. Během výrobního procesu dochází k inaktivaci potravinářských enzymů ve fázi tepelného ošetření (2 až 10 sekund při 120 až 150 °C).
|
|
2.3.2.4.
|
Nezbytné a podmíněně nezbytné aminokyseliny a L-karnitin
Pro stejnou energetickou hodnotu musí počáteční kojenecká výživa vyrobená z hydrolyzovaných bílkovin obsahovat každou nezbytnou a podmíněně nezbytnou aminokyselinu nejméně ve stejném využitelném množství, jaké je obsaženo v referenční bílkovině uvedené v příloze III oddíle A. Při výpočtu se však mohou koncentrace methioninu a cysteinu sečíst, pokud poměr methioninu k cysteinu nepřesahuje hodnotu 2, a stejně tak se mohou sečíst koncentrace fenylalaninu a tyrosinu, pokud poměr tyrosinu k fenylalaninu nepřesahuje hodnotu 2. Pokud je vhodnost dotčeného výrobku pro kojence prokázána v souladu s čl. 3 odst. 3, může být poměr methioninu k cysteinu a tyrosinu k fenylalaninu větší než 2.
Obsah L-karnitinu musí být nejméně 0,3 mg/100 kJ (1,2 mg/100 kcal).
|
|
2.3.3.
|
Požadavky týkající se bílkovin – skupina C
|
|
2.3.3.1.
|
Obsah bílkovin
|
Nejméně
|
Nejvíce
|
|
0,45 g/100 kJ
|
0,67 g/100 kJ
|
|
(1,9 g/100 kcal)
|
(2,8 g/100 kcal)
|
|
|
2.3.3.2.
|
Zdroj bílkovin
Syrovátkové bílkoviny získané z kravského mléka, které sestávají ze 100 % bílkovinného koncentrátu ze sladké syrovátky s minimálním obsahem bílkovin 80 %.
|
|
2.3.3.3.
|
Zpracování bílkovin
Výchozí surovina se hydratuje a zahřívá. Před hydrolýzou se pH upraví na 6,5 až 7,5 při teplotě 50 až 65 °C. Hydrolýza se provádí s použitím enzymové směsi serinové endopeptidázy a metalloproteázy. Během výrobního procesu dochází k inaktivaci potravinářských enzymů ve fázi tepelného ošetření (2 až 10 sekund při 110 až 140 °C).
|
|
2.3.3.4.
|
Nezbytné a podmíněně nezbytné aminokyseliny a L-karnitin
Pro stejnou energetickou hodnotu musí počáteční kojenecká výživa vyrobená z hydrolyzovaných bílkovin obsahovat každou nezbytnou a podmíněně nezbytnou aminokyselinu nejméně ve stejném využitelném množství, jaké je obsaženo v referenční bílkovině uvedené v příloze III oddíle A. Při výpočtu se však mohou koncentrace methioninu a cysteinu sečíst, pokud poměr methioninu k cysteinu nepřesahuje hodnotu 2, a stejně tak se mohou sečíst koncentrace fenylalaninu a tyrosinu, pokud poměr tyrosinu k fenylalaninu nepřesahuje hodnotu 2. Pokud je vhodnost dotčeného výrobku pro kojence prokázána v souladu s čl. 3 odst. 3, může být poměr methioninu k cysteinu a tyrosinu k fenylalaninu větší než 2.
Obsah L-karnitinu musí být nejméně 0,3 mg/100 kJ (1,2 mg/100 kcal).
|
|
2.3.4.
|
Požadavky týkající se bílkovin – skupina D
|
|
2.3.4.1.
|
Obsah bílkovin
|
Nejméně
|
Nejvíce
|
|
0,57 g/100 kJ
|
0,67 g/100 kJ
|
|
(2,4 g/100 kcal)
|
(2,8 g/100 kcal)
|
|
|
2.3.4.2.
|
Zdroj bílkovin
Syrovátkové bílkoviny získané z kravského mléka, které sestávají ze 100 % bílkovinného koncentrátu ze sladké syrovátky s minimálním obsahem bílkovin 70 %.
|
|
2.3.4.3.
|
Zpracování bílkovin
Výchozí surovina se hydratuje a zahřívá. Po tepelném ošetření se provede hydrolýza při pH 7,0 až 8,0 a teplotě 50 až 60 °C za použití dvoustupňového procesu hydrolýzy s použitím serinové endopeptidázy a metalloproteázy. Potravinářské enzymy jsou během výrobního procesu inaktivovány tepelným ošetřením (při 100 až 120 °C po dobu nejméně 30 sekund).
|
|
2.3.4.4.
|
Nezbytné a podmíněně nezbytné aminokyseliny a L-karnitin
Pro stejnou energetickou hodnotu musí počáteční kojenecká výživa vyrobená z hydrolyzovaných bílkovin obsahovat každou nezbytnou a podmíněně nezbytnou aminokyselinu nejméně ve stejném využitelném množství, jaké je obsaženo v referenční bílkovině uvedené v příloze III oddíle A. Při výpočtu se však mohou koncentrace methioninu a cysteinu sečíst, pokud poměr methioninu k cysteinu nepřesahuje hodnotu 2, a stejně tak se mohou sečíst koncentrace fenylalaninu a tyrosinu, pokud poměr tyrosinu k fenylalaninu nepřesahuje hodnotu 2. Pokud je vhodnost dotčeného výrobku pro kojence prokázána v souladu s čl. 3 odst. 3, může být poměr methioninu k cysteinu a tyrosinu k fenylalaninu větší než 2.
Obsah L-karnitinu musí být nejméně 0,3 mg/100 kJ (1,2 mg/100 kcal).
|
|
2.3.5.
|
Požadavky týkající se bílkovin – skupina E
|
|
2.3.5.1.
|
Obsah bílkovin
|
Nejméně
|
Nejvíce
|
|
0,48 g/100 kJ
|
0,67 g/100 kJ
|
|
(2,0 g/100 kcal)
|
(2,8 g/100 kcal)
|
|
|
2.3.5.2.
|
Zdroj bílkovin
Syrovátkové bílkoviny získané z kravského mléka, které sestávají ze 100 % bílkovinného koncentrátu ze syrovátky s minimálním obsahem bílkovin 80 %.
|
|
2.3.5.3.
|
Zpracování bílkovin
Výchozí surovina se hydratuje a zahřívá. Po tepelném ošetření se pH upraví na 7 až 8 při teplotě 50 až 70 °C za použití dvoustupňového procesu hydrolýzy s použitím serinové endopeptidázy. Potravinářské enzymy jsou během výrobního procesu inaktivovány tepelným ošetřením (při 80 až 90 °C po dobu 25 až 35 minut).
|
|
2.3.5.4.
|
Nezbytné a podmíněně nezbytné aminokyseliny a L-karnitin
Pro stejnou energetickou hodnotu musí počáteční kojenecká výživa vyrobená z hydrolyzovaných bílkovin obsahovat každou nezbytnou a podmíněně nezbytnou aminokyselinu nejméně ve stejném využitelném množství, jaké je obsaženo v referenční bílkovině uvedené v příloze III oddíle A. Při výpočtu se však mohou koncentrace methioninu a cysteinu sečíst, pokud poměr methioninu k cysteinu nepřesahuje hodnotu 2, a stejně tak se mohou sečíst koncentrace fenylalaninu a tyrosinu, pokud poměr tyrosinu k fenylalaninu nepřesahuje hodnotu 2. Pokud je vhodnost dotčeného výrobku pro kojence prokázána v souladu s čl. 3 odst. 3, může být poměr methioninu k cysteinu a tyrosinu k fenylalaninu větší než 2.
Obsah L-karnitinu musí být nejméně 0,3 mg/100 kJ (1,2 mg/100 kcal).“;
|
|