(EU) 2025/756Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/756 ze dne 16. dubna 2025 o povolení L-valinu z Escherichia coli CGMCC 22721 jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat
Publikováno: | Úř. věst. L 756, 22.4.2025 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 16. dubna 2025 | Autor předpisu: | |
Platnost od: | 12. května 2025 | Nabývá účinnosti: | 12. května 2025 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
![]() |
Úřední věstník |
CS Řada L |
2025/756 |
22.4.2025 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2025/756
ze dne 16. dubna 2025
o povolení L-valinu z Escherichia coli CGMCC 22721 jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 ze dne 22. září 2003 o doplňkových látkách používaných ve výživě zvířat (1), a zejména na čl. 9 odst. 2 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (ES) č. 1831/2003 stanoví povolení doplňkových látek používaných ve výživě zvířat a důvody a postupy, na jejichž základě se povolení uděluje. |
(2) |
V souladu s článkem 7 nařízení (ES) č. 1831/2003 byla podána žádost o povolení L-valinu z Escherichia coli CGMCC 22721. Uvedená žádost byla podána spolu s údaji a dokumenty požadovanými podle čl. 7 odst. 3 nařízení (ES) č. 1831/2003. |
(3) |
Žádost se týká povolení L-valinu z Escherichia coli CGMCC 22721 jako doplňkové látky pro použití v krmivech a ve vodě k napájení pro všechny druhy zvířat, přičemž bylo požádáno o zařazení uvedené doplňkové látky do kategorie „nutriční doplňkové látky“ a funkční skupiny „aminokyseliny, jejich soli a analogy“. |
(4) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) ve svém stanovisku ze dne 18. září 2024 (2) dospěl k závěru, že za navrhovaných podmínek užití je L-valin z Escherichia coli CGMCC 22721 pro cílové druhy bezpečný, je-li přidáván do stravy ve vhodném množství podle výživových potřeb dotčených cílových druhů. Úřad má však obavy ohledně bezpečnosti této látky pro cílové druhy v důsledku souběžného podávání L-valinu ve vodě k napájení a v krmivech z důvodu možné nerovnováhy aminokyselin a z hygienických důvodů. Úřad dospěl k závěru, že používání L-valinu z Escherichia coli CGMCC 22721 ve výživě zvířat se považuje za bezpečné pro spotřebitele a životní prostředí. Vzhledem k tomu, že nebyly k dispozici příslušné údaje, úřad nemohl dospět k závěru ohledně potenciálu uvedené doplňkové látky dráždit kůži nebo oči nebo ohledně jejího potenciálu senzibilizovat kůži nebo dýchací cesty. Úřad dále dospěl k závěru, že uvedená látka je považována za účinný zdroj esenciální aminokyseliny L-valinu pro nepřežvýkavce, a že aby byla daná látka plně účinná u přežvýkavců, měla by být chráněna před rozkladem v bachoru. Úřad nepovažoval zvláštní požadavky na monitorování po uvedení na trh za nutné. Úřad také ověřil zprávu o metodě analýzy doplňkové látky přidané do krmiv předloženou referenční laboratoří zřízenou nařízením (ES) č. 1831/2003. |
(5) |
Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem se Komise domnívá, že L-valin z Escherichia coli CGMCC 22721 splňuje podmínky stanovené v článku 5 nařízení (ES) č. 1831/2003. Proto by používání uvedené látky jakožto doplňkové látky mělo být povoleno. Je-li L-valin z Escherichia coli CGMCC 22721 určen pro krmení přežvýkavců, musí být chráněn před rozkladem v bachoru. Je vhodné upozornit uživatele, aby zohlednil podíl této látky na zásobení všemi esenciálními a podmíněně esenciálními aminokyselinami z výživy, zejména v případě podávání L-valinu ve vodě k napájení. Vedle toho se Komise domnívá, že by měla být přijata vhodná ochranná opatření, aby se zabránilo nepříznivým účinkům na zdraví uživatelů uvedené doplňkové látky. |
(6) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Povolení
Látka uvedená v příloze, náležející do kategorie doplňkových látek „nutriční doplňkové látky“ a funkční skupiny „aminokyseliny, jejich soli a analogy“, se povoluje jako doplňková látka ve výživě zvířat podle podmínek stanovených v uvedené příloze.
Článek 2
Vstup v platnost
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 16. dubna 2025.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 268, 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) EFSA Journal 2024; 22(10): e9024.
PŘÍLOHA
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||||||||||||||
mg/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||||||||||||||
Kategorie: nutriční doplňkové látky. Funkční skupina: aminokyseliny, jejich soli a analogy |
||||||||||||||||||||||||||||||
3c374 |
L-valin |
Složení doplňkové látky L-valin s minimálním obsahem 98 % (v sušině). Pevná forma Charakteristika účinné látky L-valin ((2S)-2-amino-3-methylbutanová kyselina) z Escherichia coli CGMCC 22721 Chemický vzorec: C5H11NO2 Číslo CAS: 72-18-4 Analytická metoda (1) Pro identifikaci L-valinu v doplňkové látce:
Pro stanovení valinu v doplňkové látce:
Pro stanovení valinu v premixech a krmných směsích:
Pro stanovení valinu ve vodě:
|
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
12. května 2035 |
(1) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(2) Nařízení Komise (ES) č. 152/2009 ze dne 27. ledna 2009, kterým se stanoví metody odběru vzorků a laboratorního zkoušení pro úřední kontrolu krmiv (Úř. věst. L 54, 26.2.2009, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/152/oj).
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2025/756/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)