(EU) 2025/682Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/682 ze dne 8. dubna 2025, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o specifikace nové potraviny prášek z částečně odtučněných řepkových semen z Brassica rapa L. a Brassica napus L.

Publikováno: Úř. věst. L 682, 9.4.2025 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 8. dubna 2025 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 29. dubna 2025 Nabývá účinnosti: 29. dubna 2025
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



European flag

Úřední věstník
Evropské unie

CS

Řada L


2025/682

9.4.2025

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2025/682

ze dne 8. dubna 2025,

kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o specifikace nové potraviny prášek z částečně odtučněných řepkových semen z Brassica rapa L. a Brassica napus L.

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 ze dne 25. listopadu 2015 o nových potravinách, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 a o zrušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 a nařízení Komise (ES) č. 1852/2001 (1), a zejména na článek 12 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení (EU) 2015/2283 stanoví, že na trh v Unii smějí být uváděny pouze nové potraviny povolené a zařazené na seznam Unie pro nové potraviny.

(2)

V souladu s článkem 8 nařízení (EU) 2015/2283 byl prováděcím nařízením Komise (EU) 2017/2470 (2) zřízen seznam Unie pro nové potraviny.

(3)

Seznam Unie stanovený v příloze prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 zahrnuje jako povolenou novou potravinu prášek z částečně odtučněných řepkových semen z Brassica rapa L. a Brassica napus L.

(4)

Prováděcím nařízením Komise (EU) 2021/120 (3) bylo povoleno uvedení prášku z částečně odtučněných řepkových semen z Brassica rapa L. a Brassica napus L. na trh jako nové potraviny pro použití v řadě potravin.

(5)

Dne 19. října 2023 předložila společnost Ferm Food ApS (dále jen „žadatel“) Komisi v souladu s čl. 10 odst. 1 nařízení (EU) 2015/2283 žádost o změnu specifikací nové potraviny prášek z částečně odtučněných řepkových semen z Brassica rapa L. a Brassica napus L. Žadatel požádal o snížení množství bílkovin a tuků a o zvýšení množství sacharidů celkem, vlákniny celkem, vlhkosti a popela v konečném prášku.

(6)

Žadatel poskytl odůvodnění své žádosti o změnu specifikací nové potraviny, která se týká změny řady parametrů složení. Žadatel uvedl, že požadované změny specifikací zahrnují širší definici vlastností/složení nové potraviny a že tyto změny by zohlednily výkyvy ve výnosech v Unii, produkci olejáren a metodách lisování. Navrhované změny by rovněž umožnily použití Brassica rapa L. a Brassica napus L. jak ze zimní, tak i jarní sklizně, čímž by se zvýšila nabídka surovin a potenciální produkce prášku z částečně odtučněných řepkových semen pro použití v potravinách. Zejména snížení spodní úrovně pro množství bílkovin z 33 % na 28 % by umožnilo rozšířit dodávky surovin a přeměnit na potraviny větší množství řepkových pokrutin určených ke krmení. Vzhledem k tomu, že trh žádá nízkotučné potraviny, snížení spodní úrovně pro množství tuků ze 14 % na 10 % by umožnilo používat vhodnější řepkový prášek jako složku potravin. Kromě toho by zvýšení maximální vlhkosti z méně než 7 % na méně než 11 % připustilo účinnější technologie umožňující proces sušení nebo stabilizace méně náročný na energii, což by snížilo celkovou uhlíkovou stopu rafinace řepkových pokrutin na potraviny. Navíc vzhledem k tomu, že stanovená mezní hodnota pro peroxid zůstává nezměněna, riziko oxidace se s navrhovaným zvýšením vlhkosti nezvyšuje. Žadatel také odůvodnil svou žádost tím, že snížení množství bílkovin a tuků a zvýšení množství sacharidů celkem, vlákniny celkem, vlhkosti a popela v konečném prášku nemá vliv na bezpečnost nové potraviny.

(7)

Kromě proměnlivosti surovin jsou navrhované změny specifikací nových potravin výsledkem změn ve výrobním procesu. V procesu uplatňovaném společností Ferm Food ApS se pokrutiny z již částečně odtučněných řepkových semen nakupují od výrobců řepkového oleje v EU, přepravují se do výrobního závodu Ferm Food ApS, kde probíhá jejich fermentace se směsí bakterií kyseliny mléčné. Tento proces nezahrnuje praní, filtraci, odstřeďování ani acidifikaci, jak je popsáno ve vědeckém stanovisku Úřadu pro bezpečnost potravin (4) (dále jen „úřad“). Odpadním produktem fermentace bakterií kyseliny mléčné je kyselina mléčná.

(8)

Komise se domnívá, že požadovaná aktualizace seznamu Unie týkající se změny specifikací prášku z částečně odtučněných řepkových semen z Brassica rapa L. a Brassica napus L. navržená žadatelem pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví a že hodnocení bezpečnosti provedené Evropským úřadem pro bezpečnost potravin v souladu s čl. 10 odst. 3 nařízení (EU) 2015/2283 není nutné. Změny ve výrobním procesu, variabilita suroviny a změny v množství bílkovin, tuků, sacharidů celkem, vlákniny celkem, vlhkosti a popela neovlivňují bezpečnost nové potraviny podle posouzení úřadu a nemění závěry úřadu, které podpořily původní povolení.

(9)

Informace uvedené v žádosti poskytují dostatečné odůvodnění k závěru, že změny specifikací nové potraviny jsou v souladu s podmínkami článku 12 nařízení (EU) 2015/2283 a měly by být schváleny.

(10)

Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna.

(11)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 8. dubna 2025.

Za Komisi

předsedkyně

Ursula VON DER LEYEN


(1)   Úř. věst. L 327, 11.12.2015, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.

(2)  Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových potravinách (Úř. věst. L 351, 30.12.2017, s. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).

(3)  Prováděcí nařízení Komise (EU) 2021/120, ze dne 2. února 2021, kterým se povoluje uvedení prášku z částečně odtučněných řepkových semen z Brassica rapa L. a Brassica napus L. na trh podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 (Úř. věst. L 37, 3.2.2021, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/120/oj).

(4)   EFSA Journal 2020;18(7):6197.


PŘÍLOHA

V tabulce 2 (Specifikace) přílohy prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se položka pro prášek z částečně odtučněných řepkových semen z Brassica rapa L. a Brassica napus L. nahrazuje tímto:

Povolená nová potravina

Specifikace

„Prášek z částečně odtučněných řepkových semen z Brassica rapa L. a Brassica napus L.

Definice:

Prášek se vyrábí z částečně odtučněných semen z geneticky nemodifikovaných (00) kultivarů Brassica rapa L. a Brassica napus L. s dvojím nízkým obsahem prostřednictvím řady zpracovatelských kroků ke snížení glukosinolátů a fytátů.

Zdroj: Semena Brassica rapa L. a Brassica napus L.

Vlastnosti/složení:

Bílkoviny (N × 6,25): 28,0–43,0 %

Tuky: 10,0–22,0 %

Sacharidy celkem (*): 33,0–45,0 %

Vláknina celkem (**): 33,0–46,0 %

Vlhkost: < 11,0 %

Popel: < 8,0 %

Glukosinoláty celkem: < 0,3 mmol/kg (≤ 120 mg/kg)

Fytát: < 1,5 %

Peroxidové číslo (v hmotnosti nové potraviny): ≤ 3,0 mEq O2/kg

Těžké kovy:

Olovo: < 0,2 mg/kg

Arsen (anorganický): < 0,2 mg/kg

Kadmium: < 0,2 mg/kg

Rtuť: < 0,1 mg/kg

Hliník: < 35,0 mg/kg

Mikrobiologická kritéria:

Celkový počet mikroorganismů (30 °C): < 5 000 KTJ/g

Enterobacteriaceae: < 10 KTJ/g

Salmonella spp.: Negativní/25 g

Kvasinky a plísně: < 100 KTJ/g

Bacillus cereus: < 100 KTJ/g

(*)

Rozdíl: 100 % – [bílkovina v % + vlhkost v % + tuk v % + popel v %]

(**)

AOAC 2011.25 (Enzymatická gravimetrie)

KTJ: Kolonie tvořící jednotky, AOAC: Sdružení úředních zemědělských chemiků“


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2025/682/oj

ISSN 1977-0626 (electronic edition)


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU