(EU) 2025/651Nařízení Komise (EU) 2025/651 ze dne 2. dubna 2025, kterým se mění nařízení (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití mono- a diglyceridů mastných kyselin (E 471) a karnaubského vosku (E 903) jako lešticích látek pro některé čerstvé ovoce a maniokové kořeny a lecitinů (E 322) a mastných kyselin (E 570) jako nosičů v lešticích látkách pro maniokové kořeny

Publikováno: Úř. věst. L 651, 3.4.2025 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 2. dubna 2025 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 23. dubna 2025 Nabývá účinnosti: 23. dubna 2025
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



European flag

Úřední věstník
Evropské unie

CS

Řada L


2025/651

3.4.2025

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2025/651

ze dne 2. dubna 2025,

kterým se mění nařízení (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití mono- a diglyceridů mastných kyselin (E 471) a karnaubského vosku (E 903) jako lešticích látek pro některé čerstvé ovoce a maniokové kořeny a lecitinů (E 322) a mastných kyselin (E 570) jako nosičů v lešticích látkách pro maniokové kořeny

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky (2), potravinářské enzymy a potravinářská aromata, a zejména na čl. 7 odst. 5 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití. Příloha III uvedeného nařízení stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie, včetně nosičů schválených pro použití v potravinářských přídatných látkách, potravinářských enzymech, potravinářských aromatech a živinách, a podmínky jejich použití.

(2)

Seznam potravinářských přídatných látek Unie lze aktualizovat jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 1331/2008, a to buď z podnětu Komise, nebo na základě žádosti členského státu nebo zúčastněné strany.

(3)

Lecitiny (E 322), mono- a diglyceridy mastných kyselin (E 471), mastné kyseliny (E 570) a karnaubský vosk (E 903) jsou látky povolené v souladu s nařízením (ES) č. 1333/2008. V kategorii potravin 04.1.1 „Celé čerstvé ovoce a zelenina“ v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008 jsou mono- a diglyceridy mastných kyselin (E 471) povoleny jako lešticí látky pro povrchové ošetření některého ovoce a karnaubský vosk (E 903) je povolen jako lešticí látka pro povrchové ošetření stejného nebo jiného ovoce. Lecitiny (E 322) a mastné kyseliny (E 570) jsou v části 1 přílohy III nařízení (ES) č. 1333/2008 zařazeny mezi nosiče povolené pro použití v lešticích látkách pro ovoce.

(4)

Dne 5. listopadu 2020 byla podána žádost o povolení použití mono- a diglyceridů mastných kyselin (E 471) jako lešticích látek pro mučenku, kiwi, jablka, hrušky, broskve, nektarinky, švestky, třešně, jahody, brusnice/borůvky, okurky salátové, chřest, rajčata a papriku. Žádost byla následně zpřístupněna členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008.

(5)

Dne 20. května 2023 byly předloženy žádosti o povolení použití mono- a diglyceridů mastných kyselin (E 471) a karnaubského vosku (E 903) jako lešticích látek pro maniokové kořeny a o povolení použití lecitinů (E 322) a mastných kyselin (E 570) jako nosičů v lešticích látkách pro maniokové kořeny. Tyto žádosti byly následně zpřístupněny členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008.

(6)

Podle žadatelů by navrhované použití mono- a diglyceridů mastných kyselin (E 471) a karnaubského vosku (E 903) řešilo rostoucí poptávku po celoroční dostupnosti čerstvých produktů, omezilo plýtvání potravinami a zlepšilo efektivitu využívání přírodních zdrojů v zemědělské výrobě, jelikož by se snížily ztráty a používaly by se způsoby dopravy s nižšími emisemi oxidu uhličitého.

(7)

Mono- a diglyceridy mastných kyselin (E 471) a karnaubský vosk (E 903), jsou-li používány jako lešticí látky pro povrchové ošetření čerstvého ovoce a zeleniny, tvoří tenkou, inertní, fyzickou bariérovou vrstvu proti ztrátě vlhkosti a oxidaci za účelem ochrany výživové jakosti a prodloužení trvanlivosti uvedených produktů.

(8)

Lecitiny (E 322) a mastné kyseliny (E 570), jsou-li používány jako nosiče, usnadňují tvorbu stabilních a rovnoměrných povlaků lešticích látek nanesených na ovoce a maniokové kořeny.

(9)

V souladu s článkem 15 nařízení (ES) č. 1333/2008 se potravinářské přídatné látky nesmějí používat v nezpracovaných potravinách, není-li takové použití výslovně stanoveno v příloze II.

(10)

Spotřebitelé neočekávají použití potravinářských přídatných látek u čerstvého ovoce a zeleniny a v právních předpisech Unie není stanovena povinnost o potravinářských přídatných látkách, které jsou u takových produktů používány, informovat. Lešticí látky se však nanášejí na slupku ovoce nebo zeleniny a neočekává se, že by tyto látky migrovaly do jejich vnitřních částí. Slupky mučenky, kiwi a maniokových kořenů se obvykle nekonzumují, a proto tedy takové produkty i v případě, že byly lešticími látkami ošetřeny, tyto látky při jejich požití neobsahují.

(11)

Kromě toho může být používání lešticích látek u těchto produktů obzvláště potřebné, neboť zejména mučenka a maniokové kořeny se pěstují především v oblastech s teplým podnebím a před uvedením na trh Unie mohou být v uvedených oblastech dlouho přepravovány a skladovány.

(12)

Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie uvedeného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008 požádat o stanovisko Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“), s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví.

(13)

Dne 4. října 2012 vydal úřad vědecké stanovisko k přehodnocení karnaubského vosku (E 903) jako potravinářské přídatné látky (3), v němž dospěl k závěru, že použití, která jsou v současnosti povolena, nepředstavují žádné bezpečnostní riziko.

(14)

Dne 7. dubna 2017 vydal úřad vědecké stanovisko k přehodnocení lecitinů (E 322) jako potravinářské přídatné látky (4), v němž dospěl k závěru, že není zapotřebí číselně vyjádřit přijatelný denní příjem a že přídatná látka nepředstavuje pro obecnou populaci žádné bezpečnostní riziko. Takový závěr se používá pro látky, které představují velmi nízké bezpečnostní riziko, a pouze v případě, že existují spolehlivé informace o expozici i toxicitě a je nízká pravděpodobnost nepříznivých účinků na lidské zdraví v dávkách, které nezpůsobují nutriční nerovnováhu u zvířat (5).

(15)

Dne 5. května 2017 vydal úřad vědecké stanovisko k přehodnocení mastných kyselin (E 570) jako potravinářské přídatné látky (6), v němž dospěl k závěru, že vykazovaná použití ani množství použití nepředstavují bezpečnostní riziko.

(16)

Dne 10. listopadu 2017 vydal úřad vědecké stanovisko k přehodnocení mono- a diglyceridů mastných kyselin (E 471) jako potravinářské přídatné látky (7), v němž dospěl k závěru, že není zapotřebí číselně vyjádřit přijatelný denní příjem a že potravinářská přídatná látka nepředstavuje při použití v potravinách pro běžnou populaci žádné bezpečnostní riziko.

(17)

Navíc vzhledem k tomu, že slupka mučenky, kiwi a maniokových kořenů se obvykle nekonzumuje a neočekává se, že by mono- a diglyceridy mastných kyselin (E 471), karnaubský vosk (E 903), lecitiny (E 322) a mastné kyseliny (E 570) migrovaly do jejich vnitřních jedlých částí, pokud jsou použity jako lešticí látky nebo v lešticích látkách pro povrchové ošetření, nemá takové použití pravděpodobně vliv na lidské zdraví. Není tudíž nutné úřad žádat o stanovisko.

(18)

Je proto vhodné povolit použití mono- a diglyceridů mastných kyselin (E 471) u mučenky, kiwi a maniokových kořenů, použití karnaubského vosku (E 903) u maniokových kořenů a použití lecitinů (E 322) a mastných kyselin (E 570) v lešticích látkách pro maniokové kořeny.

(19)

Proto by přílohy II a III nařízení (ES) č. 1333/2008 měly být odpovídajícím způsobem změněny.

(20)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou I tohoto nařízení.

Článek 2

Příloha III nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou II tohoto nařízení.

Článek 3

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 2. dubna 2025.

Za Komisi

předsedkyně

Ursula VON DER LEYEN


(1)   Úř. věst. L 354, 31.12.2008, p. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj.

(2)   Úř. věst. L 354, 31.12.2008, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj.

(3)  EFSA Journal 2012; 10[10]:2880.

(4)  EFSA Journal 2017; 15[4]:4742.

(5)  EFSA Journal 2014; 12[6]: 3697.

(6)  EFSA Journal 2017; 15[5]:4785.

(7)  EFSA Journal 2017; 15[11]:5045.


PŘÍLOHA I

V části E (Povolené potravinářské přídatné látky a podmínky jejich použití v kategoriích potravin) přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se kategorie potravin 04.1.1 (Celé čerstvé ovoce a zelenina) mění takto:

a)

zápis pro mono- a diglyceridy mastných kyselin (E 471) se nahrazuje tímto:

 

„E 471

Mono- a diglyceridy mastných kyselin

quantum satis

 

pouze povrchové ošetření citrusových plodů, melounů, ananasů, banánů, papájí, mang, avokád, granátových jablek, mučenky, kiwi a maniokových kořenů“

b)

zápis pro karnaubský vosk (E 903) se nahrazuje tímto:

 

„E 903

Karnaubský vosk

200

 

pouze povrchové ošetření citrusových plodů, melounů, jablek, hrušek, broskví, ananasů, granátových jablek, mang, avokád, papájí a maniokových kořenů a jako lešticí látka pro ořechy“


PŘÍLOHA II

V části 1 (Nosiče v potravinářských přídatných látkách) přílohy III nařízení (ES) č. 1333/2008 se za zápisy pro potravinářské přídatné látky „E 1201 Polyvinylpyrolidon“ a „E 1202 Polyvinylpolypyrolidon“ vkládá nový zápis, který zní:

 

„E 322

Lecitiny

quantum satis

lešticí látky pro maniokové kořeny“

 

E 570

Mastné kyseliny


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2025/651/oj

ISSN 1977-0626 (electronic edition)


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU