(EU) 2025/651Nařízení Komise (EU) 2025/651 ze dne 2. dubna 2025, kterým se mění nařízení (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití mono- a diglyceridů mastných kyselin (E 471) a karnaubského vosku (E 903) jako lešticích látek pro některé čerstvé ovoce a maniokové kořeny a lecitinů (E 322) a mastných kyselin (E 570) jako nosičů v lešticích látkách pro maniokové kořeny
Publikováno: | Úř. věst. L 651, 3.4.2025 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 2. dubna 2025 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 23. dubna 2025 | Nabývá účinnosti: | 23. dubna 2025 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
![]() |
Úřední věstník |
CS Řada L |
2025/651 |
3.4.2025 |
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2025/651
ze dne 2. dubna 2025,
kterým se mění nařízení (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití mono- a diglyceridů mastných kyselin (E 471) a karnaubského vosku (E 903) jako lešticích látek pro některé čerstvé ovoce a maniokové kořeny a lecitinů (E 322) a mastných kyselin (E 570) jako nosičů v lešticích látkách pro maniokové kořeny
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky (2), potravinářské enzymy a potravinářská aromata, a zejména na čl. 7 odst. 5 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití. Příloha III uvedeného nařízení stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie, včetně nosičů schválených pro použití v potravinářských přídatných látkách, potravinářských enzymech, potravinářských aromatech a živinách, a podmínky jejich použití. |
(2) |
Seznam potravinářských přídatných látek Unie lze aktualizovat jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 1331/2008, a to buď z podnětu Komise, nebo na základě žádosti členského státu nebo zúčastněné strany. |
(3) |
Lecitiny (E 322), mono- a diglyceridy mastných kyselin (E 471), mastné kyseliny (E 570) a karnaubský vosk (E 903) jsou látky povolené v souladu s nařízením (ES) č. 1333/2008. V kategorii potravin 04.1.1 „Celé čerstvé ovoce a zelenina“ v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008 jsou mono- a diglyceridy mastných kyselin (E 471) povoleny jako lešticí látky pro povrchové ošetření některého ovoce a karnaubský vosk (E 903) je povolen jako lešticí látka pro povrchové ošetření stejného nebo jiného ovoce. Lecitiny (E 322) a mastné kyseliny (E 570) jsou v části 1 přílohy III nařízení (ES) č. 1333/2008 zařazeny mezi nosiče povolené pro použití v lešticích látkách pro ovoce. |
(4) |
Dne 5. listopadu 2020 byla podána žádost o povolení použití mono- a diglyceridů mastných kyselin (E 471) jako lešticích látek pro mučenku, kiwi, jablka, hrušky, broskve, nektarinky, švestky, třešně, jahody, brusnice/borůvky, okurky salátové, chřest, rajčata a papriku. Žádost byla následně zpřístupněna členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008. |
(5) |
Dne 20. května 2023 byly předloženy žádosti o povolení použití mono- a diglyceridů mastných kyselin (E 471) a karnaubského vosku (E 903) jako lešticích látek pro maniokové kořeny a o povolení použití lecitinů (E 322) a mastných kyselin (E 570) jako nosičů v lešticích látkách pro maniokové kořeny. Tyto žádosti byly následně zpřístupněny členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008. |
(6) |
Podle žadatelů by navrhované použití mono- a diglyceridů mastných kyselin (E 471) a karnaubského vosku (E 903) řešilo rostoucí poptávku po celoroční dostupnosti čerstvých produktů, omezilo plýtvání potravinami a zlepšilo efektivitu využívání přírodních zdrojů v zemědělské výrobě, jelikož by se snížily ztráty a používaly by se způsoby dopravy s nižšími emisemi oxidu uhličitého. |
(7) |
Mono- a diglyceridy mastných kyselin (E 471) a karnaubský vosk (E 903), jsou-li používány jako lešticí látky pro povrchové ošetření čerstvého ovoce a zeleniny, tvoří tenkou, inertní, fyzickou bariérovou vrstvu proti ztrátě vlhkosti a oxidaci za účelem ochrany výživové jakosti a prodloužení trvanlivosti uvedených produktů. |
(8) |
Lecitiny (E 322) a mastné kyseliny (E 570), jsou-li používány jako nosiče, usnadňují tvorbu stabilních a rovnoměrných povlaků lešticích látek nanesených na ovoce a maniokové kořeny. |
(9) |
V souladu s článkem 15 nařízení (ES) č. 1333/2008 se potravinářské přídatné látky nesmějí používat v nezpracovaných potravinách, není-li takové použití výslovně stanoveno v příloze II. |
(10) |
Spotřebitelé neočekávají použití potravinářských přídatných látek u čerstvého ovoce a zeleniny a v právních předpisech Unie není stanovena povinnost o potravinářských přídatných látkách, které jsou u takových produktů používány, informovat. Lešticí látky se však nanášejí na slupku ovoce nebo zeleniny a neočekává se, že by tyto látky migrovaly do jejich vnitřních částí. Slupky mučenky, kiwi a maniokových kořenů se obvykle nekonzumují, a proto tedy takové produkty i v případě, že byly lešticími látkami ošetřeny, tyto látky při jejich požití neobsahují. |
(11) |
Kromě toho může být používání lešticích látek u těchto produktů obzvláště potřebné, neboť zejména mučenka a maniokové kořeny se pěstují především v oblastech s teplým podnebím a před uvedením na trh Unie mohou být v uvedených oblastech dlouho přepravovány a skladovány. |
(12) |
Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie uvedeného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008 požádat o stanovisko Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“), s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. |
(13) |
Dne 4. října 2012 vydal úřad vědecké stanovisko k přehodnocení karnaubského vosku (E 903) jako potravinářské přídatné látky (3), v němž dospěl k závěru, že použití, která jsou v současnosti povolena, nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. |
(14) |
Dne 7. dubna 2017 vydal úřad vědecké stanovisko k přehodnocení lecitinů (E 322) jako potravinářské přídatné látky (4), v němž dospěl k závěru, že není zapotřebí číselně vyjádřit přijatelný denní příjem a že přídatná látka nepředstavuje pro obecnou populaci žádné bezpečnostní riziko. Takový závěr se používá pro látky, které představují velmi nízké bezpečnostní riziko, a pouze v případě, že existují spolehlivé informace o expozici i toxicitě a je nízká pravděpodobnost nepříznivých účinků na lidské zdraví v dávkách, které nezpůsobují nutriční nerovnováhu u zvířat (5). |
(15) |
Dne 5. května 2017 vydal úřad vědecké stanovisko k přehodnocení mastných kyselin (E 570) jako potravinářské přídatné látky (6), v němž dospěl k závěru, že vykazovaná použití ani množství použití nepředstavují bezpečnostní riziko. |
(16) |
Dne 10. listopadu 2017 vydal úřad vědecké stanovisko k přehodnocení mono- a diglyceridů mastných kyselin (E 471) jako potravinářské přídatné látky (7), v němž dospěl k závěru, že není zapotřebí číselně vyjádřit přijatelný denní příjem a že potravinářská přídatná látka nepředstavuje při použití v potravinách pro běžnou populaci žádné bezpečnostní riziko. |
(17) |
Navíc vzhledem k tomu, že slupka mučenky, kiwi a maniokových kořenů se obvykle nekonzumuje a neočekává se, že by mono- a diglyceridy mastných kyselin (E 471), karnaubský vosk (E 903), lecitiny (E 322) a mastné kyseliny (E 570) migrovaly do jejich vnitřních jedlých částí, pokud jsou použity jako lešticí látky nebo v lešticích látkách pro povrchové ošetření, nemá takové použití pravděpodobně vliv na lidské zdraví. Není tudíž nutné úřad žádat o stanovisko. |
(18) |
Je proto vhodné povolit použití mono- a diglyceridů mastných kyselin (E 471) u mučenky, kiwi a maniokových kořenů, použití karnaubského vosku (E 903) u maniokových kořenů a použití lecitinů (E 322) a mastných kyselin (E 570) v lešticích látkách pro maniokové kořeny. |
(19) |
Proto by přílohy II a III nařízení (ES) č. 1333/2008 měly být odpovídajícím způsobem změněny. |
(20) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou I tohoto nařízení.
Článek 2
Příloha III nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou II tohoto nařízení.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 2. dubna 2025.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, p. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj.
(2) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj.
(3) EFSA Journal 2012; 10[10]:2880.
(4) EFSA Journal 2017; 15[4]:4742.
(5) EFSA Journal 2014; 12[6]: 3697.
(6) EFSA Journal 2017; 15[5]:4785.
(7) EFSA Journal 2017; 15[11]:5045.
PŘÍLOHA I
V části E (Povolené potravinářské přídatné látky a podmínky jejich použití v kategoriích potravin) přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se kategorie potravin 04.1.1 (Celé čerstvé ovoce a zelenina) mění takto:
a) |
zápis pro mono- a diglyceridy mastných kyselin (E 471) se nahrazuje tímto:
|
b) |
zápis pro karnaubský vosk (E 903) se nahrazuje tímto:
|
PŘÍLOHA II
V části 1 (Nosiče v potravinářských přídatných látkách) přílohy III nařízení (ES) č. 1333/2008 se za zápisy pro potravinářské přídatné látky „E 1201 Polyvinylpyrolidon“ a „E 1202 Polyvinylpolypyrolidon“ vkládá nový zápis, který zní:
|
„E 322 |
Lecitiny |
quantum satis |
lešticí látky pro maniokové kořeny“ |
|
E 570 |
Mastné kyseliny |
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2025/651/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)