(EU) 2024/2609Nařízení Komise (EU) 2024/2609 ze dne 7. října 2024, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro napropamid, pyridaben a tebufenpyrad v některých produktech a na jejich povrchu
Publikováno: | Úř. věst. L 2609, 8.10.2024 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 7. října 2024 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 28. října 2024 | Nabývá účinnosti: | 28. dubna 2025 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Úřední věstník |
CS Řada L |
2024/2609 |
8.10.2024 |
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/2609
ze dne 7. října 2024,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro napropamid, pyridaben a tebufenpyrad v některých produktech a na jejich povrchu
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS (1), a zejména na čl. 14 odst. 1 písm. a) a čl. 49 odst. 2 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Maximální limity reziduí (dále jen „MLR“) pro napropamid (2), pyridaben (3) a tebufenpyrad (4) byly stanoveny v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005. |
(2) |
Během přezkumu uvedených MLR v souladu s článkem 12 nařízení (ES) č. 396/2005 Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) zjistil, že některé informace nejsou pro některé produkty k dispozici. Dostupné informace byly dostatečné k tomu, aby úřad navrhl MLR, které jsou bezpečné pro spotřebitele. Nedostatky v údajích byly uvedeny v příloze II zmíněného nařízení s upřesněním data, do něhož by měly být chybějící informace úřadu na podporu navrhovaných MLR předloženy žadatelem. |
(3) |
Pokud jde o napropamid v citrusových plodech, jahodách a ovoci z keřů, žadatel předložil chybějící informace týkající se stability při skladování. Úřad dospěl k závěru, že zjištěné nedostatky uvedené v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005 byly dostatečně vyřešeny (5). Je proto vhodné pro tyto produkty zachovat stávající MLR a z přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 odstranit příslušné poznámky pod čarou vyžadující předložení dodatečných informací. |
(4) |
Pokud jde o napropamid v brusnicích/borůvkách, klikvách, rybízu (černém, červeném a bílém), angreštu (červeném, zeleném a žlutém), šípcích a bezu černém / bezinkách a na jejich povrchu, žadatel předložil chybějící informace týkající se stability při skladování. Žadatel však nepředložil chybějící informace týkající se metabolismu plodin pro tyto produkty. Úřad dospěl k závěru, že dříve zjištěné nedostatky v údajích týkající se metabolismu plodin nebyly vyřešeny, a doporučil, aby subjekty, které se zabývají řízením rizika, zvážily snížení uvedených MLR v těchto produktech a na jejich povrchu na mez stanovitelnosti. Proto je v případě uvedených produktů vhodné stanovit MLR pro napropamid na mez stanovitelnosti specifickou pro daný produkt a z přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 odstranit příslušné poznámky pod čarou vyžadující předložení dodatečných informací. |
(5) |
Pokud jde o napropamid v bylinkách a jedlých květech a na jejich povrchu, žadatel nepředložil chybějící informace o pokusech týkajících se reziduí. Úřad dospěl k závěru, že dříve zjištěné nedostatky v údajích nebyly vyřešeny, a doporučil, aby subjekty, které se zabývají řízením rizika, zvážily snížení uvedených MLR v těchto produktech a na jejich povrchu na mez stanovitelnosti. Proto je v případě těchto produktů vhodné stanovit MLR pro napropamid na mez stanovitelnosti specifickou pro daný produkt a z přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 odstranit příslušné poznámky pod čarou vyžadující předložení dodatečných informací. |
(6) |
Pro napropamid v bylinných čajích z květů, listů a nadzemních částí rostlin, kořenů a v bylinných čajích z veškerých jiných částí rostlin, a plodech, a na jejich povrchu, žadatel nepředložil chybějící informace týkající se analytických metod pro matrice, které se obtížně analyzují. Úřad dospěl k závěru, že i když nedostatky v údajích nebyly vyřešeny, MLR pro uvedené produkty by měly být zachovány, jelikož již dosahují meze stanovitelnosti. Proto je v případě uvedených produktů vhodné zachovat MLR pro napropamid na mezi stanovitelnosti specifické pro daný produkt a z přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 odstranit příslušné poznámky pod čarou vyžadující předložení dodatečných informací. |
(7) |
Pokud jde o pyridaben v jablkách, hruškách, kdoulích, mišpuli obecné/německé, mišpuli japonské / lokvátu a ostatním jádrovém ovoci a na jejich povrchu, žadatel nepředložil chybějící informace o pokusech týkajících se reziduí. Nové údaje o reziduích týkající se hrušek a jablek byly předloženy na podporu alternativní správné zemědělské praxe pro skupinu jádrového ovoce. Úřad dospěl k závěru, že poskytnuté pokusy týkající se reziduí jsou dostatečné (6) k odvození nižšího MLR pro celou skupinu jádrového ovoce. Proto je v případě jádrového ovoce vhodné stanovit MLR na úroveň navrhovanou úřadem a z přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 odstranit příslušné poznámky pod čarou vyžadující předložení dodatečných informací. |
(8) |
Pokud jde o pyridaben v meruňkách, broskvích a fazolových luscích a na jejich povrchu, žadatel nepředložil chybějící informace o pokusech týkajících se reziduí. Úřad dospěl k závěru, že dříve zjištěné nedostatky v údajích nebyly vyřešeny, a doporučil, aby subjekty, které se zabývají řízením rizika, zvážily snížení MLR pro uvedené produkty na mez stanovitelnosti. Proto je v případě uvedených produktů vhodné stanovit MLR pro pyridaben na mez stanovitelnosti specifickou pro daný produkt a z přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 odstranit příslušné poznámky pod čarou vyžadující předložení dodatečných informací. |
(9) |
Pokud jde o pyridaben ve skotu (svalovině, tuku, játrech, ledvinách), kozách (svalovině, tuku, játrech, ledvinách), koňovitých (svalovině, tuku, játrech, ledvinách) a mléce (kravském, ovčím, kozím a kobylím) a na jejich povrchu, žadatel předložil chybějící informace o stabilitě při skladování, krmných studiích a analytických metodách. Úřad dospěl k závěru, že zjištěné nedostatky uvedené v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005 byly dostatečně vyřešeny. Pokud jde o mléko (kravské, ovčí, kozí, kobylí), je proto vhodné zachovat MLR, které již dosahují meze stanovitelnosti, a jelikož nižší mez stanovitelnosti ve výši 0,01 mg/kg pro skot (svalovinu, tuk, játra, ledviny), ovce (svalovinu, tuk, játra, ledviny), kozy (svalovinu, tuk, játra, ledviny), koňovité (svalovinu, tuk, játra, ledviny) je nyní dosažitelná za použití analytické metody poskytnuté žadatelem, je vhodné snížit současnou mez stanovitelnosti ve výši 0,05 mg/kg u uvedených produktů na mez stanovitelnosti ve výši 0,01 mg/kg, tuto mez stanovitelnosti stanovit a z přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 odstranit příslušné poznámky pod čarou vyžadující předložení dodatečných informací. |
(10) |
Pokud jde o tebufenpyrad v meruňkách, broskvích, ostružinách a ostružinách ostružiníku ježiníku, žadatel předložil chybějící informace o pokusech týkajících se reziduí a úřad dospěl k závěru, že zjištěné nedostatky uvedené v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005 byly dostatečně vyřešeny (7). Na základě pokusů týkajících se reziduí úřad navrhl snížení stávajících MLR pro meruňky a broskve a zachování MLR v ostružinách a ostružinách ostružiníku ježiníku. Proto je v případě meruněk a broskví vhodné stanovit MLR na úrovni navrhované úřadem, zachovat MLR pro ostružiny a ostružiny ostružiníku ježiníku a z přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 odstranit příslušné poznámky pod čarou vyžadující předložení dodatečných informací. |
(11) |
Pokud jde o tebufenpyrad ve fazolových luscích a chmelu a na jejich povrchu, žadatel nepředložil chybějící informace o pokusech týkajících se reziduí v případě fazolových lusků a o analytických metodách pro chmel. Úřad dospěl k závěru, že dříve zjištěné nedostatky v údajích nebyly vyřešeny, a doporučil, aby subjekty, které se zabývají řízením rizika, zvážily snížení MLR pro uvedené produkty na mez stanovitelnosti. Proto je v případě uvedených produktů vhodné stanovit MLR pro tebufenpyrad na mez stanovitelnosti specifickou pro daný produkt a z přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 odstranit příslušné poznámky pod čarou vyžadující předložení dodatečných informací. |
(12) |
Pro tebufenpyrad v produktech živočišného původu kromě medu a dalších včelařských produktů a na jejich povrchu žadatel předložil chybějící informace. Úřad dospěl k závěru, že zjištěné nedostatky uvedené v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005 byly dostatečně vyřešeny. Proto je v případě uvedených produktů vhodné zachovat stávající MLR pro tebufenpyrad a z přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 odstranit příslušné poznámky pod čarou vyžadující předložení dodatečných informací. |
(13) |
Pro tebufenpyrad v medu a dalších včelařských produktech a na jejich povrchu žadatel nepředložil chybějící informace týkající se specifických analytických metod u medu. Úřad dospěl k závěru, že dříve zjištěné nedostatky v údajích nebyly vyřešeny, a doporučil zachovat stávající MLR, který je stanoven na mezi stanovitelnosti. Proto je v případě uvedených produktů vhodné zachovat MLR pro tebufenpyrad na mezi stanovitelnosti specifické pro daný produkt a z přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 odstranit příslušné poznámky pod čarou vyžadující předložení dodatečných informací. |
(14) |
Pokud jde o tebufenpyrad v hroznech stolních a na jejich povrchu, úřad shledal, že při stávajícím MLR nelze vyloučit překročení akutní referenční dávky. Subjekty, které se zabývají řízením rizika, proto na základě méně kritické a bezpečné alternativní správné zemědělské praxe navrhly stanovit nižší MLR v hroznech stolních (8). Je proto vhodné snížit stávající MLR pro tebufenpyrad v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005. |
(15) |
Pokud jde o potřebu přizpůsobit určité meze stanovitelnosti, Komise konzultovala referenční laboratoře Evropské unie. Tyto laboratoře dospěly k závěru, že technický vývoj umožňuje u některých produktů stanovit nižší meze stanovitelnosti. |
(16) |
Obchodní partneři Unie byli prostřednictvím Světové obchodní organizace konzultováni ohledně nových MLR a jejich připomínky byly zohledněny. |
(17) |
Nařízení (ES) č. 396/2005 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. |
(18) |
V zájmu běžného uvádění na trh, zpracování a spotřeby produktů by se toto nařízení nemělo vztahovat na produkty, které byly uvedeny na trh v Unii před tím, než se nové MLR stanou použitelnými, a u kterých je zachována vysoká úroveň ochrany spotřebitele. Tak je tomu v případě všech produktů kromě tebufenpyradu v hroznech stolních a na jejich povrchu. |
(19) |
Před tím, než se modifikované MLR stanou použitelnými, je třeba poskytnout členským státům, třetím zemím a provozovatelům potravinářských podniků přiměřené období, které jim umožní přizpůsobit se požadavkům, které ze změny MLR vyplývají. |
(20) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 396/2005 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Na všechny produkty, které byly uvedeny na trh v Unii před dnem 28. dubna 2025, se nadále použije nařízení (ES) č. 396/2005 v jeho podobě před tím, než bylo změněno tímto nařízením.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Použije se ode dne 28. dubna 2025.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 7. října 2024.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 70, 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
(2) Nařízení Komise (EU) 2020/770 ze dne 8. června 2020, kterým se mění přílohy II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro myklobutanil, napropamid a sintofen v některých produktech a na jejich povrchu (Úř. věst. L 184 12.6.2020, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2020/770/oj).
(3) Nařízení Komise (EU) 2019/90 ze dne 18. ledna 2019, kterým se mění přílohy II a III a V nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro bromukonazol, karboxin, fenbutatinoxid, fenpyrazamin a pyridaben v některých produktech a na jejich povrchu (Úř. věst. L 22, 24.1.2019, s. 52, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/90/oj).
(4) Nařízení Komise (EU) 2017/693 ze dne 7. dubna 2017, kterým se mění přílohy II, III a V nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro bitertanol, chlormekvat a tebufenpyrad v některých produktech a na jejich povrchu (Úř. věst. L 101, 13.4.2017, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/693/oj).
(5) Evropský úřad pro bezpečnost potravin; „Evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for napropamide“, EFSA Journal, 2023;21(7):8125.
(6) Evropský úřad pro bezpečnost potravin; „Evaluation of confirmatory data following Article 12 MRL review and modification of the existing MRLs in pome fruits for pyridaben“, EFSA Journal, 2023;21(4):7970.
(7) Evropský úřad pro bezpečnost potravin; „Evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for tebufenpyrad“, EFSA Journal 2023;21(2):7774.
(8) Evropský úřad pro bezpečnost potravin; „Review of the existing maximum residue levels for tebufenpyrad according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005“ (EFSA Journal 2016;14(4):4469).
PŘÍLOHA
V příloze II nařízení (ES) č. 396/2005 se sloupce pro napropamid, pyridaben a tebufenpyrad nahrazují tímto:
" Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg)
Číselný kód |
Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí (1) |
Napropamid (suma izomerů) |
Pyridaben (F) |
Tebufenpyrad (F) |
||||||
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
(5) |
||||||
0100000 |
OVOCE, ČERSTVÉ nebo ZMRAZENÉ; OŘECHY |
0,01 (*1) |
|
|
||||||
0110000 |
Citrusové plody |
|
|
0,6 |
||||||
0110010 |
Grapefruity |
|
0,5 |
|
||||||
0110020 |
Pomeranče |
|
0,3 |
|
||||||
0110030 |
Citrony |
|
0,3 |
|
||||||
0110040 |
Kyselé lajmy |
|
0,3 |
|
||||||
0110050 |
Mandarinky |
|
0,3 |
|
||||||
0110990 |
Ostatní (2) |
|
0,3 |
|
||||||
0120000 |
Ořechy ze stromů |
|
0,05 |
0,01 (*1) |
||||||
0120010 |
Mandle |
|
|
|
||||||
0120020 |
Para ořechy |
|
|
|
||||||
0120030 |
Kešu ořechy |
|
|
|
||||||
0120040 |
Kaštany jedlé |
|
|
|
||||||
0120050 |
Kokosové ořechy |
|
|
|
||||||
0120060 |
Lískové ořechy |
|
|
|
||||||
0120070 |
Makadamové ořechy |
|
|
|
||||||
0120080 |
Pekanové ořechy |
|
|
|
||||||
0120090 |
Piniové oříšky |
|
|
|
||||||
0120100 |
Pistácie |
|
|
|
||||||
0120110 |
Vlašské ořechy |
|
|
|
||||||
0120990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0130000 |
Jádrové ovoce |
|
0,15 |
|
||||||
0130010 |
Jablka |
|
|
0,3 |
||||||
0130020 |
Hrušky |
|
|
0,3 |
||||||
0130030 |
Kdoule |
|
|
0,8 |
||||||
0130040 |
Mišpule obecná/německá |
|
|
0,8 |
||||||
0130050 |
Mišpule japonská / lokvát |
|
|
0,8 |
||||||
0130990 |
Ostatní (2) |
|
|
0,01 (*1) |
||||||
0140000 |
Peckové ovoce |
|
0,01 (*1) |
|
||||||
0140010 |
Meruňky |
|
|
0,3 |
||||||
0140020 |
Třešně |
|
|
0,01 (*1) |
||||||
0140030 |
Broskve |
|
|
0,3 |
||||||
0140040 |
Švestky |
|
|
0,2 |
||||||
0140990 |
Ostatní (2) |
|
|
0,01 (*1) |
||||||
0150000 |
Bobulové a drobné ovoce |
|
|
|
||||||
0151000 |
|
|
0,01 (*1) |
|
||||||
0151010 |
Hrozny stolní |
|
|
0,4 |
||||||
0151020 |
Hrozny moštové |
|
|
0,6 |
||||||
0152000 |
|
|
0,9 |
1 |
||||||
0153000 |
|
|
0,01 (*1) |
|
||||||
0153010 |
Ostružiny |
|
|
0,05 |
||||||
0153020 |
Ostružiny ostružiníku ježiníku |
|
|
0,05 |
||||||
0153030 |
Maliny (červené a žluté) |
|
|
0,15 |
||||||
0153990 |
Ostatní (2) |
|
|
0,01 (*1) |
||||||
0154000 |
|
|
0,01 (*1) |
1,5 |
||||||
0154010 |
Brusnice/borůvky |
|
|
|
||||||
0154020 |
Klikvy |
|
|
|
||||||
0154030 |
Rybíz (bílý, černý, červený) |
|
|
|
||||||
0154040 |
Angrešt (červený, zelený a žlutý) |
|
|
|
||||||
0154050 |
Šípky |
|
|
|
||||||
0154060 |
Moruše (bílé a černé) |
|
|
|
||||||
0154070 |
Hloh středozemský / azarole / neapolská mišpule |
|
|
|
||||||
0154080 |
Bez černý / bezinky |
|
|
|
||||||
0154990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0160000 |
Různé ovoce s |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0161000 |
|
|
|
|
||||||
0161010 |
Datle |
|
|
|
||||||
0161020 |
Fíky |
|
|
|
||||||
0161030 |
Stolní olivy |
|
|
|
||||||
0161040 |
Kumquaty/kumkváty |
|
|
|
||||||
0161050 |
Karamboly |
|
|
|
||||||
0161060 |
Tomel japonský / kaki churma / persimon |
|
|
|
||||||
0161070 |
Hřebíčkovec šabrejový / jambolan |
|
|
|
||||||
0161990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0162000 |
|
|
|
|
||||||
0162010 |
Aktinidie/kiwi (červené, zelené a žluté) |
|
|
|
||||||
0162020 |
Liči |
|
|
|
||||||
0162030 |
Mučenka/passiflora |
|
|
|
||||||
0162040 |
Opuncie |
|
|
|
||||||
0162050 |
Zlatolist |
|
|
|
||||||
0162060 |
Tomel viržinský / kaki |
|
|
|
||||||
0162990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0163000 |
|
|
|
|
||||||
0163010 |
Avokádo |
|
|
|
||||||
0163020 |
Banány |
|
|
|
||||||
0163030 |
Mango |
|
|
|
||||||
0163040 |
Papája |
|
|
|
||||||
0163050 |
Granátová jablka |
|
|
|
||||||
0163060 |
Anona šeroplodá / láhevník čerimoja / cukrové jablko |
|
|
|
||||||
0163070 |
Kvajáva hrušková |
|
|
|
||||||
0163080 |
Ananas |
|
|
|
||||||
0163090 |
Chlebovník |
|
|
|
||||||
0163100 |
Durian cibetkový |
|
|
|
||||||
0163110 |
Anona ostnitá / láhevník ostnitý / guanabana |
|
|
|
||||||
0163990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0200000 |
ZELENINA, ČERSTVÁ nebo ZMRAZENÁ |
|
|
|
||||||
0210000 |
Kořenová a hlíznatá zelenina |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0211000 |
|
|
|
|
||||||
0212000 |
|
|
|
|
||||||
0212010 |
Kořeny manioku jedlého / kasavy |
|
|
|
||||||
0212020 |
Batáty |
|
|
|
||||||
0212030 |
Jamy |
|
|
|
||||||
0212040 |
Maranta třtinová |
|
|
|
||||||
0212990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0213000 |
|
|
|
|
||||||
0213010 |
Řepa červená/salátová |
|
|
|
||||||
0213020 |
Mrkev/karotka |
|
|
|
||||||
0213030 |
Celer bulvový |
|
|
|
||||||
0213040 |
Křen |
|
|
|
||||||
0213050 |
Topinambury |
|
|
|
||||||
0213060 |
Pastinák |
|
|
|
||||||
0213070 |
Petržel kořenová |
|
|
|
||||||
0213080 |
Ředkve |
|
|
|
||||||
0213090 |
Kozí brada |
|
|
|
||||||
0213100 |
Brukev řepka tuřín |
|
|
|
||||||
0213110 |
Brukev řepák vodnice |
|
|
|
||||||
0213990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0220000 |
Cibulová zelenina |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0220010 |
Česnek |
|
|
|
||||||
0220020 |
Cibule kuchyňská |
|
|
|
||||||
0220030 |
Šalotka |
|
|
|
||||||
0220040 |
Cibule jarní / zelená cibulka a cibule zimní / sečka |
|
|
|
||||||
0220990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0230000 |
Plodová zelenina |
0,01 (*1) |
|
|
||||||
0231000 |
|
|
|
|
||||||
0231010 |
Rajčata |
|
0,15 |
0,8 |
||||||
0231020 |
Paprika setá |
|
0,3 |
0,01 (*1) |
||||||
0231030 |
Lilek/baklažán |
|
0,15 |
0,8 |
||||||
0231040 |
Proskurník jedlý / ibišek jedlý / okra / bamie |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0231990 |
Ostatní (2) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0232000 |
|
|
0,15 |
|
||||||
0232010 |
Okurky salátové |
|
|
0,3 |
||||||
0232020 |
Okurky nakládačky |
|
|
0,5 |
||||||
0232030 |
Cukety |
|
|
0,3 |
||||||
0232990 |
Ostatní (2) |
|
|
0,01 (*1) |
||||||
0233000 |
|
|
0,01 (*1) |
|
||||||
0233010 |
Melouny cukrové |
|
|
0,3 |
||||||
0233020 |
Dýně |
|
|
0,01 (*1) |
||||||
0233030 |
Melouny vodní |
|
|
0,3 |
||||||
0233990 |
Ostatní (2) |
|
|
0,01 (*1) |
||||||
0234000 |
|
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0239000 |
|
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0240000 |
Košťálová zelenina (s výjimkou kořenů a mladých listů) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0241000 |
|
0,01 (*1) |
|
|
||||||
0241010 |
Brokolice |
|
|
|
||||||
0241020 |
Květák |
|
|
|
||||||
0241990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0242000 |
|
0,01 (*1) |
|
|
||||||
0242010 |
Kapusta růžičková |
|
|
|
||||||
0242020 |
Zelí hlávkové |
|
|
|
||||||
0242990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0243000 |
|
0,05 (*1) |
|
|
||||||
0243010 |
Zelí pekingské / pe-tsai |
|
|
|
||||||
0243020 |
Kapusta kadeřavá a kapusta krmná |
|
|
|
||||||
0243990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0244000 |
|
0,05 (*1) |
|
|
||||||
0250000 |
Listová zelenina, bylinky a jedlé květy |
|
|
|
||||||
0251000 |
|
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0251010 |
Kozlíček polníček |
0,05 |
|
|
||||||
0251020 |
Locika setá |
0,01 (*1) |
|
|
||||||
0251030 |
Čekanka štěrbák / endivie |
0,01 (*1) |
|
|
||||||
0251040 |
Řeřichy a jiné klíčky a výhonky |
0,01 (*1) |
|
|
||||||
0251050 |
Barborky |
0,01 (*1) |
|
|
||||||
0251060 |
Roketa setá / rukola |
0,05 |
|
|
||||||
0251070 |
Červená hořčice |
0,05 |
|
|
||||||
0251080 |
Mladé listy plodin (včetně druhů rodu Brassica) |
0,05 |
|
|
||||||
0251990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
|
|
||||||
0252000 |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0252010 |
Špenát |
|
|
|
||||||
0252020 |
Šrucha |
|
|
|
||||||
0252030 |
Mangold |
|
|
|
||||||
0252990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0253000 |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0254000 |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0255000 |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0256000 |
|
0,02 (*1) |
0,02 (*1) |
0,02 (*1) |
||||||
0256010 |
Kerblík |
|
|
|
||||||
0256020 |
Pažitka |
|
|
|
||||||
0256030 |
Celerová nať |
|
|
|
||||||
0256040 |
Petrželová nať |
|
|
|
||||||
0256050 |
Šalvěj lékařská |
|
|
|
||||||
0256060 |
Rozmarýn lékařský |
|
|
|
||||||
0256070 |
Tymián |
|
|
|
||||||
0256080 |
Bazalka pravá a jedlé květy |
|
|
|
||||||
0256090 |
Vavřín / bobkový list |
|
|
|
||||||
0256100 |
Estragon |
|
|
|
||||||
0256990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0260000 |
Lusková zelenina |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0260010 |
Fazolové lusky |
|
|
|
||||||
0260020 |
Vyluštěná fazolová semena |
|
|
|
||||||
0260030 |
Hrachové lusky |
|
|
|
||||||
0260040 |
Vyluštěná hrachová zrna |
|
|
|
||||||
0260050 |
Čočka |
|
|
|
||||||
0260990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0270000 |
Řapíkatá a stonková zelenina |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0270010 |
Chřest |
|
|
|
||||||
0270020 |
Kardy |
|
|
|
||||||
0270030 |
Celer řapíkatý |
|
|
|
||||||
0270040 |
Fenykl obecný sladký |
|
|
|
||||||
0270050 |
Artyčoky |
|
|
|
||||||
0270060 |
Pór |
|
|
|
||||||
0270070 |
Reveň kadeřavá / rebarbora |
|
|
|
||||||
0270080 |
Bambusové výhonky |
|
|
|
||||||
0270090 |
Palmové vegetační vrcholy |
|
|
|
||||||
0270990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0280000 |
Houby, mechy a lišejníky |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0280010 |
Pěstované houby |
|
|
|
||||||
0280020 |
Volně rostoucí houby |
|
|
|
||||||
0280990 |
Mechy a lišejníky |
|
|
|
||||||
0290000 |
Řasy a prokaryota |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0300000 |
LUŠTĚNINY |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0300010 |
Fazole |
|
|
|
||||||
0300020 |
Čočka |
|
|
|
||||||
0300030 |
Hrách |
|
|
|
||||||
0300040 |
Semena lupiny bílé / vlčího bobu |
|
|
|
||||||
0300990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0400000 |
OLEJNATÁ SEMENA A OLEJNATÉ PLODY |
|
0,01 (*1) |
|
||||||
0401000 |
Olejnatá semena |
|
|
|
||||||
0401010 |
Lněná semena |
0,02 |
|
0,01 (*1) |
||||||
0401020 |
Jádra podzemnice olejné / arašídy / burské oříšky |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||||||
0401030 |
Maková semena |
0,02 |
|
0,01 (*1) |
||||||
0401040 |
Sezamová semena |
0,02 |
|
0,01 (*1) |
||||||
0401050 |
Slunečnicová semena |
0,02 |
|
0,01 (*1) |
||||||
0401060 |
Semena řepky olejky |
0,02 |
|
0,01 (*1) |
||||||
0401070 |
Sójové boby |
0,02 |
|
0,01 (*1) |
||||||
0401080 |
Hořčičná semena |
0,02 |
|
0,01 (*1) |
||||||
0401090 |
Bavlníková semena |
0,02 |
|
0,05 (*1) |
||||||
0401100 |
Dýňová semena |
0,02 |
|
0,01 (*1) |
||||||
0401110 |
Semena světlice barvířské |
0,02 |
|
0,01 (*1) |
||||||
0401120 |
Semena brutnáku lékařského |
0,02 |
|
0,01 (*1) |
||||||
0401130 |
Semena lničky seté |
0,02 |
|
0,01 (*1) |
||||||
0401140 |
Konopná semena |
0,02 |
|
0,01 (*1) |
||||||
0401150 |
Semena skočce obecného |
0,02 |
|
0,01 (*1) |
||||||
0401990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||||||
0402000 |
Olejnaté plody |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||||||
0402010 |
Olivy na olej |
|
|
|
||||||
0402020 |
Jádra plodů palem |
|
|
|
||||||
0402030 |
Plody palem |
|
|
|
||||||
0402040 |
Vlnovec pětimužný / kapok |
|
|
|
||||||
0402990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0500000 |
OBILOVINY |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0500010 |
Ječmen |
|
|
|
||||||
0500020 |
Pohanka a jiné pseudoobiloviny |
|
|
|
||||||
0500030 |
Kukuřice |
|
|
|
||||||
0500040 |
Proso |
|
|
|
||||||
0500050 |
Oves |
|
|
|
||||||
0500060 |
Rýže |
|
|
|
||||||
0500070 |
Žito |
|
|
|
||||||
0500080 |
Čirok |
|
|
|
||||||
0500090 |
Pšenice |
|
|
|
||||||
0500990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0600000 |
ČAJE, KÁVA, BYLINNÉ ČAJE, KAKAO A ROHOVNÍK |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||||||
0610000 |
Čaje |
|
|
|
||||||
0620000 |
Kávová zrna |
|
|
|
||||||
0630000 |
Bylinné čaje z |
|
|
|
||||||
0631000 |
|
|
|
|
||||||
0631010 |
Heřmánek |
|
|
|
||||||
0631020 |
Ibišek súdánský |
|
|
|
||||||
0631030 |
Růže |
|
|
|
||||||
0631040 |
Jasmín |
|
|
|
||||||
0631050 |
Lípa |
|
|
|
||||||
0631990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0632000 |
|
|
|
|
||||||
0632010 |
Jahodník |
|
|
|
||||||
0632020 |
Roibos |
|
|
|
||||||
0632030 |
Cesmína paraguayská / yerba maté |
|
|
|
||||||
0632990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0633000 |
|
|
|
|
||||||
0633010 |
Kozlík lékařský / baldrián |
|
|
|
||||||
0633020 |
Ženšen pravý / všehoj / ženšen severoamerický |
|
|
|
||||||
0633990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0639000 |
|
|
|
|
||||||
0640000 |
Kakaové boby |
|
|
|
||||||
0650000 |
Rohovník obecný / svatojánský chléb |
|
|
|
||||||
0700000 |
CHMEL |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||||||
0800000 |
KOŘENÍ |
|
|
|
||||||
0810000 |
Semena |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||||||
0810010 |
Bedrník anýz / anýz / anýzové semeno |
|
|
|
||||||
0810020 |
Bulvuška |
|
|
|
||||||
0810030 |
Miřík celer |
|
|
|
||||||
0810040 |
Koriandr setý |
|
|
|
||||||
0810050 |
Šabrej kmínovitý / římský kmín / kumín |
|
|
|
||||||
0810060 |
Kopr vonný |
|
|
|
||||||
0810070 |
Fenykl sladký |
|
|
|
||||||
0810080 |
Pískavice řecké seno |
|
|
|
||||||
0810090 |
Muškátový oříšek |
|
|
|
||||||
0810990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0820000 |
Plody |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||||||
0820010 |
Nové koření |
|
|
|
||||||
0820020 |
Žlutodřev |
|
|
|
||||||
0820030 |
Kmín kořenný |
|
|
|
||||||
0820040 |
Kardamom |
|
|
|
||||||
0820050 |
Jalovcové bobule |
|
|
|
||||||
0820060 |
Pepř (bílý, černý a zelený) |
|
|
|
||||||
0820070 |
Vanilka |
|
|
|
||||||
0820080 |
Tamarind / indické datle |
|
|
|
||||||
0820990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0830000 |
Kůra |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||||||
0830010 |
Skořice |
|
|
|
||||||
0830990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0840000 |
Kořeny a oddenky |
|
|
|
||||||
0840010 |
Lékořice |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||||||
0840020 |
Zázvor (10) |
|
|
|
||||||
0840030 |
Kurkumovník dlouhý / indický šafrán / kurkuma |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||||||
0840040 |
Křen (11) |
|
|
|
||||||
0840990 |
Ostatní (2) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||||||
0850000 |
Pupeny |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||||||
0850010 |
Hřebíček |
|
|
|
||||||
0850020 |
Kapary |
|
|
|
||||||
0850990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0860000 |
Květinové pestíky |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||||||
0860010 |
Šafrán |
|
|
|
||||||
0860990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0870000 |
Semenné míšky |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||||||
0870010 |
Muškátový květ |
|
|
|
||||||
0870990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
0900000 |
CUKRONOSNÉ ROSTLINY |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
0900010 |
Řepa cukrovka (kořen) |
|
|
|
||||||
0900020 |
Cukrová třtina |
|
|
|
||||||
0900030 |
Kořen čekanky |
|
|
|
||||||
0900990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
1000000 |
PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU – SUCHOZEMŠTÍ ŽIVOČICHOVÉ |
|
|
|
||||||
1010000 |
Komodity z |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
1011000 |
|
|
|
|
||||||
1011010 |
Svalovina |
|
|
|
||||||
1011020 |
Tuk |
|
|
|
||||||
1011030 |
Játra |
|
|
|
||||||
1011040 |
Ledviny |
|
|
|
||||||
1011050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
|
|
|
||||||
1011990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
1012000 |
|
|
|
|
||||||
1012010 |
Svalovina |
|
|
|
||||||
1012020 |
Tuk |
|
|
|
||||||
1012030 |
Játra |
|
|
|
||||||
1012040 |
Ledviny |
|
|
|
||||||
1012050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
|
|
|
||||||
1012990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
1013000 |
|
|
|
|
||||||
1013010 |
Svalovina |
|
|
|
||||||
1013020 |
Tuk |
|
|
|
||||||
1013030 |
Játra |
|
|
|
||||||
1013040 |
Ledviny |
|
|
|
||||||
1013050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
|
|
|
||||||
1013990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
1014000 |
|
|
|
|
||||||
1014010 |
Svalovina |
|
|
|
||||||
1014020 |
Tuk |
|
|
|
||||||
1014030 |
Játra |
|
|
|
||||||
1014040 |
Ledviny |
|
|
|
||||||
1014050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
|
|
|
||||||
1014990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
1015000 |
|
|
|
|
||||||
1015010 |
Svalovina |
|
|
|
||||||
1015020 |
Tuk |
|
|
|
||||||
1015030 |
Játra |
|
|
|
||||||
1015040 |
Ledviny |
|
|
|
||||||
1015050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
|
|
|
||||||
1015990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
1016000 |
|
|
|
|
||||||
1016010 |
Svalovina |
|
|
|
||||||
1016020 |
Tuk |
|
|
|
||||||
1016030 |
Játra |
|
|
|
||||||
1016040 |
Ledviny |
|
|
|
||||||
1016050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
|
|
|
||||||
1016990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
1017000 |
|
|
|
|
||||||
1017010 |
Svalovina |
|
|
|
||||||
1017020 |
Tuk |
|
|
|
||||||
1017030 |
Játra |
|
|
|
||||||
1017040 |
Ledviny |
|
|
|
||||||
1017050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
|
|
|
||||||
1017990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
1020000 |
Mléko |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
1020010 |
Kravské |
|
|
|
||||||
1020020 |
Ovčí |
|
|
|
||||||
1020030 |
Kozí |
|
|
|
||||||
1020040 |
Kobylí |
|
|
|
||||||
1020990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
1030000 |
Ptačí vejce |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
1030010 |
Slepičí |
|
|
|
||||||
1030020 |
Kachní |
|
|
|
||||||
1030030 |
Husí |
|
|
|
||||||
1030040 |
Křepelčí |
|
|
|
||||||
1030990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
||||||
1040000 |
Med a další včelařské produkty (7) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||||||
1050000 |
Obojživelníci a plazi |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
1060000 |
Suchozemští bezobratlí živočichové |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
1070000 |
Volně žijící suchozemští obratlovci |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||||||
1100000 |
PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU – RYBY, RYBÍ PRODUKTY A JAKÉKOLI JINÉ POTRAVINOVÉ PRODUKTY Z MOŘSKÝCH A SLADKOVODNÍCH ŽIVOČICHŮ (8) |
|
|
|
||||||
1200000 |
PRODUKTY NEBO ČÁSTI PRODUKTŮ URČENÉ VÝHRADNĚ K PRODUKCI KRMIV (8) |
|
|
|
||||||
1300000 |
ZPRACOVANÉ POTRAVINÁŘSKÉ PRODUKTY (9) |
|
|
|
||||||
Pyridaben (F)
Tebufenpyrad (F)
|
(*1) Označuje mez stanovitelnosti.
(1) Pokud jde o úplný seznam produktů rostlinného a živočišného původu, na něž se vztahují MLR, je třeba odkázat k příloze I.
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/2609/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)