(EU) 2024/2608Nařízení Komise (EU) 2024/2608 ze dne 7. října 2024, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití práškové celulosy (E 460 ii)) a glukono-delta-laktonu (E 575) v nezrajících měkkých roztíratelných výrobcích ze sýra

Publikováno: Úř. věst. L 2608, 8.10.2024 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 7. října 2024 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 28. října 2024 Nabývá účinnosti: 28. října 2024
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



European flag

Úřední věstník
Evropské unie

CS

Řada L


2024/2608

8.10.2024

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/2608

ze dne 7. října 2024,

kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití práškové celulosy (E 460 ii)) a glukono-delta-laktonu (E 575) v nezrajících měkkých roztíratelných výrobcích ze sýra

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (2), a zejména na čl. 7 odst. 5 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití.

(2)

Seznam potravinářských přídatných látek Unie lze aktualizovat jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 1331/2008, a to buď z podnětu Komise, nebo na základě žádosti členského státu nebo zúčastněné strany.

(3)

Podle přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 jsou prášková celulosa (E 460 ii)) a glukono-delta-lakton (E 575) povoleny pro použití jako potravinářské přídatné látky v široké řadě potravin.

(4)

Dne 28. července 2022 byly Komisi předloženy dvě žádosti o povolení použití práškové celulosy (E 460 ii)) a glukono-delta-laktonu (E 575) v nezrajících měkkých roztíratelných výrobcích ze sýra spadajících do kategorie potravin 01.7.6 „Výrobky ze sýra (kromě výrobků spadajících do kategorie 16)“. Tyto žádosti byly následně zpřístupněny členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008.

(5)

Prášková celulosa (E 460 ii)) a glukono-delta-lakton (E 575) jsou určeny k použití při výrobě nezrajících měkkých roztíratelných výrobků ze sýra. Glukono-delta-lakton (E 575) umožňuje rychlou acidifikaci mléčné směsi a koagulaci kaseinu kontrolovanou redukcí pH bez použití bakterií mléčného kvašení. Prášková celulosa (E 460 ii)) váže syrovátku a zabraňuje jejímu oddělení od sýřeniny a zajišťuje stabilitu výrobku po celou dobu jeho trvanlivosti. Zamýšlené použití práškové celulosy (E 460 ii)) a glukono-delta-laktonu (E 575) tak vede k účinnějšímu výrobnímu procesu, který vyžaduje méně surovin, energie a času.

(6)

Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie uvedeného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008 požádat o stanovisko Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“), s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví.

(7)

Dne 16. ledna 2018 zveřejnil úřad vědecké stanovisko, v němž mimo jiné přehodnotil bezpečnost práškové celulosy (E 460 ii)) jako potravinářské přídatné látky (3). Úřad dospěl k závěru, že není zapotřebí číselně vyjádřit „přijatelný denní příjem“ (ADI) a že při vykazovaných použitích a množství použití nemodifikovaných a modifikovaných celulos (E 460 i), E 460 ii), E 461–466, E 468 a E 469) nepanují obavy ohledně bezpečnosti. Takového závěru se dosahuje u látek, které vzbuzují velmi malé obavy ohledně bezpečnosti, a pouze v případě, že existují spolehlivé informace o expozici i toxicitě a nízká pravděpodobnost nepříznivých účinků na lidské zdraví v dávkách, které nezpůsobují nutriční nerovnováhu u zvířat (4).

(8)

Bezpečnost glukono-delta-laktonu (E 575) byla v roce 1990 hodnocena Vědeckým výborem pro potraviny, který stanovil jeho ADI jako „nespecifikovaný“ (5). Označení „nespecifikovaný“ znamená, že z dostupných toxikologických, biochemických a klinických údajů vyplývá, že celkový denní příjem látky pocházející z jejího přirozeného výskytu a současného použití v potravinách v množství, které je nezbytné pro dosažení požadovaného technologického účinku, nepředstavuje nebezpečí pro zdraví. V nařízení Komise (EU) č. 257/2010 (6) měla Komise za to, že glukono-delta-lakton (E 575) vzbuzuje malé obavy a že jeho přehodnocení není vysokou prioritou vzhledem k nedostatku nových věcných důkazů, které by zpochybnily hodnocení, a s ohledem na zprávu Komise o dietárním příjmu potravinářských přídatných látek v EU z roku 2001 (7) a na zprávu o potravinářských přídatných látkách v Evropě v roce 2000 (8), kterou Komisi předložila Severská rada ministrů a která obsahuje dodatečné informace ke stanovení priorit pro přehodnocení přídatných látek. Ze stejných důvodů a dokud nebude provedeno přehodnocení glukono-delta-laktonu (E 575) v rámci uvedeného programu, se Komise domnívá, že závěr, k němuž dospěl Vědecký výbor pro potraviny, je stále platný.

(9)

Vzhledem k tomu, že použití práškové celulosy (E 460 ii)) jako stabilizátoru a glukono-delta-laktonu (E 575) jako regulátoru kyselosti v nezrajících měkkých roztíratelných výrobcích ze sýra pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví, není nutné žádat úřad o stanovisko.

(10)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna.

(11)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 7. října 2024.

Za Komisi

předsedkyně

Ursula VON DER LEYEN


(1)   Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj.

(2)   Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj.

(3)  Scientific Opinion on the re-evaluation of celluloses E 460(i), E 460(ii), E 461, E 462, E 463, E 464, E 465, E 466, E 468 and E 469 as food additives (EFSA Journal 2018;16(1):5047, 104 s. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2018.5047).

(4)  Statement on a conceptual framework for the risk assessment of certain food additives re-evaluated under Commission Regulation (EU) No 257/2010 (EFSA Journal 2014;12(6):3697, 11 s., https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3697).

(5)  Zprávy Vědeckého výboru pro potraviny, dvacátá pátá řada, 1991 (https://food.ec.europa.eu/system/files/2020-12/sci-com_scf_reports_25.pdf).

(6)  Nařízení Komise (EU) č. 257/2010 ze dne 25. března 2010, kterým se stanoví program pro přehodnocení schválených potravinářských přídatných látek v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách (Úř. věst. L 80, 26.3.2010, s. 19, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/257/oj).

(7)  KOM(2001) 542 v konečném znění.

(8)  Food Additives in Europe 2000, Status of safety assessments of food additives presently permitted in the EU, Severská rada ministrů, TemaNord 2002:560.


PŘÍLOHA

V části E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se kategorie potravin 01.7.6 „Výrobky ze sýra (kromě výrobků zahrnutých do kategorie 16)“ mění takto:

a)

položka pro práškovou celulosu (E 460) se nahrazuje tímto:

 

„E 460 ii)

Prášková celulosa

quantum satis

 

pouze strouhané a plátkové zrající a nezrající výrobky; nezrající měkké roztíratelné výrobky ze sýra“

b)

položka pro glukono-delta-lakton (E 575) se nahrazuje tímto:

 

„E 575

Glukono-delta-lakton

quantum satis

 

pouze zrající výrobky; nezrající měkké roztíratelné výrobky ze sýra“


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/2608/oj

ISSN 1977-0626 (electronic edition)


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU