(EU) 2024/2512Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2024/2512 ze dne 17. dubna 2024, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, pokud jde o kyselinu behenovou z hořčičných semen, která má být použita při výrobě některých emulgátorů
Publikováno: | Úř. věst. L 2512, 25.9.2024 | Druh předpisu: | Nařízení v přenesené pravomoci |
Přijato: | 17. dubna 2024 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 15. října 2024 | Nabývá účinnosti: | 1. dubna 2025 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Úřední věstník |
CS Řada L |
2024/2512 |
25.9.2024 |
NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) 2024/2512
ze dne 17. dubna 2024,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, pokud jde o kyselinu behenovou z hořčičných semen, která má být použita při výrobě některých emulgátorů
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004 (1), a zejména na čl. 21 odst. 2 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Příloha II nařízení (EU) č. 1169/2011 stanoví seznam látek nebo produktů vyvolávajících u vnímavých osob alergie nebo nesnášenlivost, a proto musí být informace o jejich přítomnosti v potravinách spotřebiteli vždy poskytovány v souladu s uvedeným nařízením. |
(2) |
S cílem chránit spotřebitele před novými potravinovými alergeny a vyhnout se zbytečným povinnostem týkajícím se poskytování informací o potravinách může aktualizace přílohy II spočívat v doplnění látek na seznam nebo v odstranění látek z uvedeného seznamu, pokud bylo vědecky prokázáno, že u vnímavých osob pravděpodobně nevyvolají nežádoucí reakce. |
(3) |
Za tímto účelem mohou případné zúčastněné strany sdělit Komisi důkazy o tom, že produkty odvozené z látek uvedených v příloze II u osob za určitých okolností pravděpodobně nevyvolají nežádoucí reakce. |
(4) |
V rámci přezkumu podle čl. 21 odst. 2 nařízení (EU) č. 1169/2011 a v souladu s čl. 29 odst. 1 písm. a) nařízení (ES) č. 178/2002 požádala Komise Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“), aby vydal stanovisko k pravděpodobnosti nežádoucích reakcí vyvolaných u vnímavých osob příjmem kyseliny behenové z hořčičných semen a používané při výrobě emulgátorů – sodných, draselných a vápenatých solí mastných kyselin E 470a, mono- a diglyceridů mastných kyselin E 471 a esterů propan-1,2-diolu s mastnými kyselinami E 477 – za zvláštních podmínek. |
(5) |
Dne 25. října 2016 přijal úřad na základě předložených údajů vědecké stanovisko (2), v němž dospěl k závěru, že orální konzumace potravin obsahujících emulgátory vyrobené za použití kyseliny behenové z hořčičných semen (E 470a, E 471 a E 477) pravděpodobně nevyvolá u vnímavých osob (osob s alergií na hořčici) za navržených podmínek použití (tj. kyselina behenová s minimální čistotou 85 % a získaná po dvou destilačních krocích) alergickou reakci. |
(6) |
V návaznosti na obavy vyjádřené jedním členským státem v souvislosti s denní expozicí dotčeným látkám a s dávkou proteinu vyvolávající alergické reakce u osob s alergií na hořčici požádala Komise úřad, aby přezkoumal své vědecké stanovisko z roku 2016 a v případě potřeby jej aktualizoval. |
(7) |
Dne 25. září 2023 vydal úřad své druhé vědecké stanovisko (3), v němž dospěl k závěru, že na základě dostupných informací a údajů je vysoce nepravděpodobné (pravděpodobnost ≤ 1 %), že orální konzumace emulgátorů vyrobených za použití kyseliny behenové z hořčičných semen (E470a, E471 a E477) vyvolá za navržených podmínek použití u osob s alergií na hořčici alergickou reakci. |
(8) |
Na základě těchto závěrů je vhodné vyloučit emulgátory vyrobené za použití kyseliny behenové z hořčičných semen (E 470a, E 471 a E 477) z přílohy II nařízení (EU) č. 1169/2011. |
(9) |
Příloha II nařízení (EU) č. 1169/2011 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(10) |
S cílem umožnit provozovatelům potravinářských podniků hladký přechod na nová pravidla by měla být v souladu s článkem 47 nařízení (EU) č. 1169/2011 stanovena vhodná přechodná opatření, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
V příloze II nařízení (EU) č. 1169/2011 se bod 10 nahrazuje tímto:
„10. |
Hořčice a výrobky z ní, kromě: kyseliny behenové o čistotě nejméně 85 %, získané po dvou destilačních krocích a použité při výrobě emulgátorů E 470a, E 471 a E 477“. |
Článek 2
Potraviny zákonně uvedené na trh nebo označené před 1. dubnem 2025, které nejsou v souladu s tímto nařízením, mohou být uváděny na trh až do vyčerpání zásob těchto potravin.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Použije se ode dne 1. dubna 2025.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 17. dubna 2024.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 304, 22.11.2011, s. 18, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/1169/oj.
(2) Scientific Opinion related to a notification from DuPont Nutrition Biosciences Aps on behenic acid from mustard seeds to be used in the manufacturing of certain emulsifiers pursuant to Article 21(2) of Regulation (EU) No 1169/2011 – for permanent exemption from labelling. EFSA Journal 2016;14(11):4631, 14 pp. doi:10.2903/j.efsa.2016.4631.
(3) Re-evaluation of behenic acid from mustard seeds to be used in the manufacturing of certain emulsifiers pursuant to Article 21(2) of Regulation (EU) No 1169/2011 – for permanent exemption from labelling. EFSA Journal, 21(9), 1–27. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8240.
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/2512/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)