(EU) 2024/2463Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2463 ze dne 12. září 2024, kterým se stanoví analytické metody použitelné pro úřední kontroly prováděné za účelem ověření souladu provozovatelů potravinářských podniků s nařízením (ES) č. 2073/2005

Publikováno: Úř. věst. L 2463, 13.9.2024 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 12. září 2024 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 3. října 2024 Nabývá účinnosti: 3. října 2024
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



European flag

Úřední věstník
Evropské unie

CS

Řada L


2024/2463

13.9.2024

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/2463

ze dne 12. září 2024,

kterým se stanoví analytické metody použitelné pro úřední kontroly prováděné za účelem ověření souladu provozovatelů potravinářských podniků s nařízením (ES) č. 2073/2005

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/625 ze dne 15. března 2017 o úředních kontrolách a jiných úředních činnostech prováděných s cílem zajistit uplatňování potravinového a krmivového práva a pravidel týkajících se zdraví zvířat a dobrých životních podmínek zvířat, zdraví rostlin a přípravků na ochranu rostlin, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 999/2001, (ES) č. 396/2005, (ES) č. 1069/2009, (ES) č. 1107/2009, (EU) č. 1151/2012, (EU) č. 652/2014, (EU) 2016/429 a (EU) 2016/2031, nařízení Rady (ES) č. 1/2005 a (ES) č. 1099/2009 a směrnic Rady 98/58/ES, 1999/74/ES, 2007/43/ES, 2008/119/ES a 2008/120/ES a o zrušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004 a (ES) č. 882/2004, směrnic Rady 89/608/EHS, 89/662/EHS, 90/425/EHS, 91/496/EHS, 96/23/ES, 96/93/ES a 97/78/ES a rozhodnutí Rady 92/438/EHS (nařízení o úředních kontrolách) (1), a zejména na čl. 34 odst. 6 první pododstavec písm. a) uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení (EU) 2017/625 stanoví pravidla pro provádění úředních kontrol a jiných úředních činností příslušnými orgány členských států ve všech fázích produkce, zpracování a distribuce za účelem ověření souladu s právními předpisy Unie mimo jiné v oblasti bezpečnosti potravin. Článek 37 uvedeného nařízení stanoví, že příslušné orgány určí úřední laboratoře k provádění laboratorních analýz, testů a diagnostiky vzorků odebraných při úředních kontrolách a jiných úředních činnostech.

(2)

Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 (2) stanoví mikrobiologická kritéria pro některé mikroorganismy a prováděcí pravidla, která musí provozovatelé potravinářských podniků dodržovat, pokud jde o obecné a zvláštní hygienické požadavky uvedené v článku 4 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 (3). Příslušné orgány členských států ověřují, zda provozovatelé potravinářských podniků dodržují pravidla a kritéria stanovená v nařízení (ES) č. 2073/2005, mimo jiné tím, že v prostorách provozovatelů potravinářských podniků odebírají během úředních kontrol a jiných úředních činností vzorky (dále jen „úřední vzorky“) a zasílají je k analýzám do určených úředních laboratoří.

(3)

Neexistují žádná pravidla Unie týkající se specifických metod laboratorních analýz, které se mají používat při úředních kontrolách zaměřených na ověření souladu s pravidly a kritérii stanovenými v nařízení (ES) č. 2073/2005. Tato situace by mohla snížit kvalitu úředních kontrol potravin uváděných na trh a způsobit narušení hospodářské soutěže. V zájmu zajištění větší jednotnosti, spolehlivosti a konzistentnosti úředních kontrol by proto měly být stanoveny požadavky Unie na analytické metody, které mají úřední laboratoře používat při analýze úředních vzorků podle kritérií stanovených v nařízení (ES) č. 2073/2005.

(4)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

1.   Při analýze vzorků odebraných během úředních kontrol prováděných za účelem ověření souladu s pravidly a kritérii stanovenými v nařízení (ES) č. 2073/2005 použijí úřední laboratoře určené příslušnými orgány v souladu s článkem 37 nařízení (EU) 2017/625 analytické referenční metody uvedené v příloze I nařízení (ES) č. 2073/2005.

2.   Odchylně od odstavce 1 mohou příslušné orgány povolit určeným úředním laboratořím používat alternativní analytické metody, včetně vlastních-autorských metod, pokud jsou tyto alternativní analytické metody validovány na základě analytických referenčních metod uvedených v příloze I nařízení (ES) č. 2073/2005 v souladu s protokolem stanoveným v normě EN ISO 16140-2 a jsou validovány buď pro kategorii potravin uvedenou v příslušném mikrobiologickém kritériu stanoveném v příloze I nařízení (ES) č. 2073/2005, nebo pro širokou škálu potravin podle normy EN ISO 16140-2. Příslušné orgány mohou rovněž povolit určeným úředním laboratořím používat alternativní analytické metody, pokud jsou tyto alternativní analytické metody validovány v souladu s jinými mezinárodně uznávanými vědeckými protokoly.

3.   Pokud jsou alternativní metody uvedené v odstavci 2 vlastními-autorskými metodami, musí být certifikovány nezávislým certifikačním orgánem. Certifikace musí obsahovat souhrn výsledků validace vlastní-autorské metody nebo odkaz na tyto výsledky a prohlášení o řízení kvality výrobního procesu dané metody. Certifikace musí prokázat, že spolehlivost výrobního procesu výrobce byla zhodnocena, a nejméně jednou za pět let musí být znovu posouzena prostřednictvím postupů obnovení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 12. září 2024.

Za Komisi

předsedkyně

Ursula VON DER LEYEN


(1)   Úř. věst. L 95, 7.4.2017, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/625/oj.

(2)  Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny (Úř. věst. L 338, 22.12.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/2073/oj).

(3)  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/852/oj).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/2463/oj

ISSN 1977-0626 (electronic edition)


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU